נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס אמש (שישי) לתגובה הצפויה של ישראל למתקפה האיראנית, שכללה שיגור של יותר מ-180 טילים בליסטיים לשטח המדינה, ואמר כי "ישראל עוד לא החליטה מה לעשות בנוגע למתקפה". לדבריו, "אנחנו נמצאים איתם בקשר, ובמקומם הייתי חושב על אלטרנטיבה לתקיפת מתקני הנפט".
ביידן, שהצטרף במפתיע לתדרוך לעיתונאים בבית הלבן, הוסיף: "הם (ישראל) לא יקבלו החלטה באופן מיידי, אנחנו נמתין ונראה מתי הם רוצים לדבר. הדבר העיקרי כרגע הוא להימנע ממלחמה כוללת, ולגייס את בעלות הברית כדי לבלום את זה".
הנשיא התייחס גם לאפשרות שיוטלו על איראן סנקציות בעקבות המתקפה על ישראל, וציין כי הן "נמצאות כעת תחת בחינה". ביידן נשאל אם לדעתו ראש הממשלה בנימין נתניהו מנסה להשפיע על תוצאות הבחירות בארה"ב, בכך שהוא מסרב לחתום על הסכם דיפלומטי שיסיים את המלחמה, והשיב בהתחמקות: "על נתניהו לזכור שאף ממשל לא סייע לישראל יותר מהממשל שלנו. אני לא יודע אם הוא מנסה להשפיע על תוצאות הבחירות".
בניגוד לביידן, המועמד הרפובליקני לנשיאות ארה"ב, הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, דווקא אמר הלילה כי לדעתו ישראל צריכה לתקוף מתקני גרעין באיראן. את הדברים אמר טראמפ בנאום שנשא בעצרת בחירות בצפון קרוליינה, כשהתייחס לשאלה שנשאל השבוע הנשיא ג'ו ביידן באשר לאפשרות שישראל תתקוף מתקני גרעין. "הם שאלו אותו את השאלה הזאת, התשובה הייתה צריכה להיות 'תפגע קודם בגרעין ותדאג לגבי השאר אחר כך'. זה לא מה שאמורים לתקוף?", אמר טראמפ.
טראמפ, נזכיר, השווה השבוע את הקונפליקט בין ישראל לאיראן ל"שני ילדים שרבים בחצר בית ספר", ואמר: "לפעמים אתה רק צריך להרפות קצת ולראות מה יקרה". הוא נשאל אם היה צריך להיות קשוח יותר עם טהרן כשזו ירתה טילים בליסטיים על בסיסים אמריקניים בעיראק ב-2020, שגרמו לכ-100 חיילים אמריקנים פגיעות ראש, וענה: "היו להם כאבי ראש, אף אחד לא נפצע, זו היתה התקפה נחמדה כי איראן לא רצתה שנגיב".
באשר לביידן, רק שלשום הוא נשאל אם יתמוך בתקיפה ישראלית על מתקני נפט באיראן, לא פסל זאת ואמר כי "אנחנו בדיונים על כך". יום קודם לכן הוא הבהיר כי אינו תומך בתקיפה של מתקני הגרעין. ביידן נשאל גם לפני המראה לפלורידה על התוכניות שהוא מתכוון "לאפשר" לישראל להגיב - והשיב: "קודם כל, אנחנו לא מאפשרים לישראל לעשות שום דבר. אנחנו מייעצים".
בכיר במחלקת המדינה האמריקנית אמר הלילה לרשת CNN כי ישראל לא הבטיחה לממשל ביידן שתקיפת מתקני הגרעין של איראן, כתגובה למתקפה האיראנית השבוע, "ירדה מהשולחן". לדבריו, "אנחנו מקווים ומצפים לראות קצת חוכמה בנוסף לכוח, אבל אין הבטחות".
לשאלה אם ייתכן שישראל תתקוף באיראן ביום השנה למתקפת חמאס ב-7 באוקטובר, הוא השיב: "ממש קשה לדעת. אני חושב שבמובנים מסוימים היא תרצה להימנע מכך, אז להערכתי אם יקרה משהו - זה כנראה יהיה לפני או אחרי". הוא הוסיף: "ארה"ב פועלת כבר כמעט שנה כדי למנוע מהסכסוך להפוך למלחמה גדולה יותר - ועד כה עשתה זאת - אבל כעת אנחנו על הקצה".
במאמר שפורסם אמש בעמוד הראשי של "וול סטריט ג'ורנל", נטען כי בעוד שבישראל נערכים לתגובה צפויה למתקפה האיראנית, ממשל ביידן נותר בשוליים. על פי המאמר, ארה"ב משמשת כ"משקיפה בלבד" בשלבי ההיערכות, ואין לה השפעה של ממש על ההחלטה איך ומתי להגיב - או לתקוף.
בכירים בבית הלבן מסרו לעיתון האמריקני כי הם "מתאמים", כלשונם, מול מקביליהם בישראל, ומקווים שראש הממשלה "יגביל את האפשרות לתקיפה נגד איראן". אותם בכירים, שלא מסרו את שמם, העידו כי בישראל לא חשים בצורך להגיב באופן מיידי בעקבות הנזקים המועטים שגרמה המתקפה. צה"ל, נזכיר, אישר כי נגרם נזק למבנים בבסיסים של חיל האוויר, אך ציין שלא היו נפגעים בגוף ולא ניזוקו מטוסים. ברחבי הארץ נרשם נזק לרכוש, ואדם אחד נפצע באורח קל משברי זכוכיות. אדם נוסף, שב"ח עזתי שנפגע מטיל איראני ביריחו, נהרג.
במערכת הביטחון ובדרג המדיני בישראל מקיימים התייעצויות קדחתניות לקראת האפשרות של תקיפה באיראן, שעשויה לצאת לפועל כבר בימים הקרובים. ביום רביעי, ערב ראש השנה, ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים דיון ביטחוני בקריה בהשתתפות הרמטכ"ל הרצי הלוי, שר הביטחון יואב גלנט, ראש המוסד דדי ברנע, ראש השב"כ רונן בר ומזכירו הצבאי של נתניהו רומן גופמן. יום קודם לכן, הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס בלילה, אך לא דן בתוכניות התגובה של ישראל. את ההחלטה הזו העביר להתייעצויות בפורומים מצומצמים יותר.
פורסם לראשונה: 21:33, 04.10.24