היום ה-18 לפלישה של רוסיה לאוקראינה נפתח בעוד בוקר של אזעקות ומתקפות ברחבי המדינה, כולל בחלקה המערבי, אחרי שבסוף השבוע הצבא הרוסי החל להרחיב את יעדי ההפצצות וההפגזות שלו גם לאזור הזה. בלבוב נשמעו הבוקר (ראשון) אזעקות ופיצוצים עזים, ותוך זמן קצר הודיעו הרשויות המקומיות שהמתקפה כוונה נגד בסיס האימונים הצבאי יבוריב, במרחק של כ-25 ק"מ בלבד מגבול פולין וכ-30 ק"מ צפונית-מערבית לעיר עצמה.
עשן נראה מיתמר מהאזור בתמונות שהופצו ברשתות החברתיות. "הכובשים שיגרו מתקפה אווירית נגד המרכז הבינלאומי לשמירת שלום ולביטחון", הודיע הממשל הצבאי הפועל במחוז לבוב, בהתייחסות לשמו הרשמי של אתר האימונים שנפגע, שהינו הבסיס הצבאי הגדול ביותר במערב אוקראינה. בימי שגרה אירח הבסיס הזה כוחות של ברית נאט"ו לצורך אימונים משותפים. לפי אוקראינה, במתחם שהותקף פעלו יועצים צבאיים זרים.
תחילה מסרו הרשויות כי לפי מידע ראשוני הרוסים שיגרו שמונה טילים לעבר הבסיס, אך בהמשך נמסר כי 30 טילים שוגרו לעברו. מושל מחוז לבוב, מקסים קוזיטסקי, אמר כי חלק מהטילים יורטו לפני שפגעו בבסיס. הוא מסר כי לפחות תשעה בני אדם נהרגו ועוד 57 נפצעו במתקפה. עם זאת, ב"גרדיאן" דווח כי לפי אנשי רפואה בשטח, לפחות 20 נהרגו. ב"ניו יורק טיימס" ציטטו איש רפואה מקומי שאמר כי בסביבות 300 איש נפצעו במתקפה.
עדי ראייה דיווחו זמן קצר לאחר המתקפה כי שיירה של 19 אמבולנסים נסעה אל מחוץ לבסיס יבוריב, ושבעה אמבולנסים אחרים עשו את הדרך ההפוכה. מדובר ככל הנראה במתקפה המערבית ביותר עד כה של רוסיה באוקראינה, וב"ניו יורק טיימס" ציינו כי ייתכן גם שהיא הנרחבת ביותר מפרוץ המלחמה. לפי הדיווח ב"טיימס", המטוסים ששיגרו את הטילים המריאו מהעיר סראטוב שברוסיה ומספינות מלחמה בים השחור. המתקפה מגיעה אחרי שבמוסקבה הזהירו בסוף השבוע כי משלוחי הנשק שמזרים המערב לאוקראינים הם "יעדים לגיטימיים" למתקפות מצדה, אם כי לא ברור שזו מטרת התקיפה הנוכחית.
שר ההגנה האוקראיני, אולכסיי רזניקוב, כינה את המתקפה על בסיס יבוריב "פעולת טרור" מצדה של רוסיה. "חייבים לעצור את זה. תסגרו את השמיים!", אמר רזניקוב, בהתייחסות לדרישה החוזרת ונשנית של ממשלת אוקראינה לנאט"ו לאכוף איסור טיסה בשמי המדינה, דרישה שנדחית על ידי המערב מחשש להתערבות ישירה במלחמה עם רוסיה. רזניקוב הוסיף כי בבסיס שהותקף פעלו כאמור יועצים זרים, אותם כינה "מדריכים". במשרד ההגנה אמרו במקביל לסוכנות הידיעות רויטרס כי הם מנסים לבדוק אם אותם זרים היו בבסיס בזמן המתקפה.
הדי הפיצוצים נשמעו היטב בסביבות השעה 6:00 בלבוב, עיר שהפכה למוקד עבור המוני פליטים הבורחים כעת מאוקראינה לפולין ולמדינות נוספות. כתב הגרדיאן לורנזו טונדו דיווח שהתושבים בעיר – שבה כ-700 אלף איש בימי שגרה אך כעת חונים בה רבבות פליטים – התעוררו שלוש פעמים בלילה בעקבות האזעקות שהופעלו בעיר. טונדו ציין כי זו הפעם הראשונה מאז הפלישה שאחרי האזעקות נשמעו גם פיצוצים, כלומר שהמתקפה האפשרית שממנה הזהירו הסירנות אכן התממשה. גם לקראת הצהריים, ב-11:20, נשמעו אזעקות בלבוב, ותושבים מיהרו לתפוס מחסה.
אזעקות נשמעו הבוקר בערים רבות אחרות באוקראינה, בראשן הבירה קייב, שנערכת לאפשרות של מצור מצד הכוחות הרוסיים המתקרבים אליה. לפי סוכנות הידיעות האוקראינית Ukrinform, אזעקות הופעלו גם בז'יטומיר שבאמצע הדרך בין קייב ללבוב, וכן בטרנופיל, איוונו-פרנקיבסק ורובנו שבמערב אוקראינה. נמל תעופה באזור איוונו-פרנקיבסק הותקף גם בסוף השבוע, וראש העיר שם דיווח הבוקר כי גם עתה הוא היה המטרה, זו הפעם השלישית. לדבריו, התשתיות שם נהרסו כמעט לחלוטין, אך לא דווח על נפגעים. גם באזור וולין שבצפון-מערב המדינה, שם שוכנת העיר לוצק, נשמעו אזעקות, וכן בעיר קראמאטורסק שבמזרח.
מוקדם יותר, בלילה, פרסם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי סרטון וידאו שבו הזהיר מהאפשרות של מתקפה נרחבת על הבירה קייב: "אם הם יחליטו לבצע הפצצות שטיח ופשוט למחוק את ההיסטוריה של האזור ולהשמיד את כולנו, אז הם ייכנסו לקייב. אם זו המטרה שלהם, תנו להם לבוא, אבל הם יצטרכו לחיות בארץ הזו לבדם". זלנסקי, נזכיר, האשים אמש את הכוחות הרוסיים בהחרבה מוחלטת של כמה יישובים אוקראיניים קטנים, כמו העיירה וולנובחה שבדרום המדינה.
האזהרות שלו בנוגע למתקפה על קייב מגיעות כשברקע נמשכות ההפגזות בפרברי הבירה, שם דווח אף על קרבות רחוב. תמונות לוויין שפורסמו בסוף השבוע העידו על כך ששיירת הענק של כוחות השריון הרוסיים, שהייתה תקועה במשך ימים ארוכים במרחק של כמה עשרות ק"מ מהבירה, החלה להתפזר באזורים שונים מערבית לעיר, וכמה מהכוחות שם אף נצפו תופסים עמדות ירי.
צבא אוקראינה: "לרוסיה חסרות מנות דם, חיילים עורקים"
רוסיה, נזכיר, קיוותה לניצחון בזק במלחמה, אך לפי ההערכות במערב הופתעה מעוצמת ההתנגדות של האוקראינים וסבלה גם מבעיות לוגיסטיות חמורות, ובשל כך עברה לשיטת לחימה שבה נקטה בעבר גם בסוריה ובצ'צ'ניה: במסגרתה כוחותיה מכתרים ערים וכותשים אותן בהפצצות או בהפגזות ארטילריות, עד לכניעת תושביהן. הדוגמה המובהקת ביותר לכך היא העיר האסטרטגית מריופול שלחופי ים אזוב, בדרום-מזרח אוקראינה, שמכותרת כבר ימים ארוכים ומאות אלפי תושביה חווים משבר הומניטרי חריף במיוחד, עם מחסור כבד במים, מזון וחשמל.
הבוקר, בעדכון היומי שלו, הזהיר המודיעין הבריטי כי הכוחות הרוסיים שפלשו מחצי האי קרים, אותו סיפחה רוסיה מאוקראינה כבר ב-2014, מקווים כעת להתקדם לעבר עיר הנמל אודסה בדרום-מערב המדינה, תוך שהם מנסים לעקוף את העיר מיקולאייב. מיקולאייב, באמצע הדרך מעיר הנמל חרסון שכבר נכבשה לאודסה, מופגזת בימים האחרונים אף היא. המודיעין הבריטי ציין כי הצבא הרוסי מנסה גם לכתר את כוחותיה של אוקראינה במזרח המדינה, במסגרת ניסיונו להתקדם לעבר העיר חרקוב, השנייה בגודלה באוקראינה.
במקביל, משרד ההגנה של רוסיה טען הבוקר כי מתחילת הפלישה "הרסו" כוחותיו 3,687 תשתיות צבאיות-אוקראיניות. מנגד, בצבא האוקראיני טענו הבוקר כי החיילים הרוסים מתמודדים עם תנאים "פסיכולוגיים" ירודים. לטענת הצבא האוקראיני, גוברת כעת תופעה של חיילים שעורקים משורות הצבא הרוסי או מסרבים לציית לפקודות. עוד נטען כי הכוחות הרוסיים סובלים ממחסור במנות דם, באופן שמשבש ניתוחים הנדרשים בחיילים הפצועים. יש לקחת את טענות שני הצדדים בערבון מוגבל, על רקע הלוחמה הפסיכולוגית שהם מנהלים.
ראש העיר הכבושה "נחטף", מחליפתו: "די להתנהגות הרעה"
לצד המשך המתקפות הרוסיות, באוקראינה מביעים גם חשש מהתנהלותם של הכוחות הרוסיים באזורים שכבר כבשו. בסוף השבוע האשימה הממשלה בקייב את רוסיה ב"חטיפת" ראש העיר מליטופול איוון פדורוב, עיר בדרום המדינה שנמצאת כ-200 ק"מ מערבית למריופול ונכבשה בתחילת החודש. לפי האוקראינים, פדורוב נעצר אחרי שהואשם על לא עוול בכפו בעבירות "טרור".
הלילה הודיע ערוץ טלוויזיה מקומי בעיר על החלפתו של פדורוב בחברת המועצה המקומית לשעבר גלינה דנליצ'נקו. דנליצ'נקו מסרה בהודעה שפורסמה בערוץ הזה כי מטרתה היא"להחזיר את העיר לשגרה", וטענה כי במליטופול יש עדיין אנשים שממשיכים ליזום "פרובוקציות" במטרה לכאורה לעודד "התנהגות רעה". בערים האוקראיניות הכבושות, נזכיר, התחוללו בשבועיים האחרונים שורה של הפגנות אמיצות נגד הכוחות הרוסיים, ודווח כי מאות נעצרו.
זלנסקי התייחס בדבריו הלילה לחטיפת ראש העיר, וטען כי רוסיה עברה בכך ל"שלב חדש של טרור" נגד ארצו. זלנסקי האשים גם שבחרסון הכבושה, לחופי הים השחור, ניסו הרוסים לייסד שם "פסאודו-רפובליקה", כפי שעשו כבר לדבריו במחוזות דונייצק ולוהנסק שבמזרח אוקראינה, בחבל דונבאס שבו שולטים הבדלנים הפרו-רוסים. לדברי הנשיא האוקראיני, מועצת העיר חרסון, שבה כ-290,000 תושבים, דחתה את התוכנית הזו. "הם סוחטים מנהיגים מקומיים, מטילים לחץ על פקידים, מחפשים מישהו לשחד", האשים זלנסקי.
בעקבות המלחמה ברחו מאוקראינה כבר יותר מ-2.5 מיליון אזרחים שנעקרו מבתיהם, רובם הגדול נשים וילדים, משבר פליטים עצום, שלפי האו"ם מתפתח בקצב המהיר ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. כעת מנסים אזרחים לברוח גם מהערים הנצורות, ובשבוע האחרון היו כמה וכמה ניסיונות לפתוח בהסכמה רוסית-אוקראינית כמה "מסדרונות הומניטריים" מערים כאלו – רובם ללא הצלחה, כשלטענת הממשלה בקייב רוסיה המשיכה להפגיז את נתיבי הפינוי.
אתמול פונו במסגרת אותם מסדרונות הומניטריים כ-13 אלף אזרחים. אף שמדובר בכמעט פי שניים משלשום, סגנית ראש ממשלת אוקראינה אירינה ורשצ'וק אמרה כי רק תשעה מסדרונות נפתחו, במקום 14 כפי שסוכם לדבריה מראש. היא הדגישה כי איש לא הצליח להימלט אתמול ממריופול הנצורה, והאשימה את הכוחות הרוסיים בחסימת הדרכים. לפי שירות המודיעין האוקראיני, שבעה אזרחים, בהם ילד, נהרגו אתמול בהפצצה רוסית על שיירה שפינתה תושבים מאזור קייב. עוד נמסר כי לאחר התקיפה, השיירה נאלצה לחזור על עקבותיה.
במקביל, נמשכים הניסיונות לקדם משא ומתן בין קייב למוסקבה. זלנסקי שוחח אמש פעם נוספת עם ראש הממשלה נפתלי בנט, ואמר כי דן איתו ב"תוקפנות הרוסית ובסיכויים לשיחות שלום". זלנסקי הוסיף: "ביקשתי סיוע בשחרור ראש העיר מליטופול החטוף ובשחרור נבחרי ציבור מקומיים נוספים". הוא הציע לדבריו בשיחה עם בנט לקיים שיחות שלום בירושלים, ואמר כי ישראל עשויה לספק לאוקראינה ערבויות ביטחוניות. עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שוחחו אמש מנהיגי גרמניה וצרפת, אולף שולץ ועמנואל מקרון. לפי לשכתו של מקרון, פוטין לא הראה בשיחה נכונות כלשהי להביא לסיום המלחמה.
פורסם לראשונה: 09:32, 13.03.22