הקרמלין הודיע הערב (יום ד') כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין קיבל את המלצת משרד החוץ הרוסי לחתום על הסכם שותפות אסטרטגית עם איראן ויחל לקדם את המהלך. הצעד, שאם יתממש יעלה רשמית את שיתוף הפעולה בין טהרן למוסקבה לדרגה חסרת תקדים, צפוי להטריד מאוד את ישראל והמערב. במסמך שפורסם הערב באתר הרשמי של הקרמלין ושבו נמסרה ההודעה על ההחלטה לא צוין מתי ייחתם ההסכם.
הודעת הקרמלין באה שבוע אחרי שארה"ב חשפה כי טהרן העבירה לידי מוסקבה טילים בליסטיים, בצעד שתואר על-ידי וושינגטון, וכן על-ידי בריטניה, צרפת וגרמניה, כ"הסלמה דרמטית". העברת הטילים קצרי הטווח תשמש את רוסיה למלחמתה באוקראינה, תקל את כלכלת החימושים שלה ותאפשר לה לנצל טילים אחרים בארסנל כדי להכות ביעדים רחוקים יותר בעומק באוקראינה.
רוסיה ואיראן מקיימות יחסים הדוקים כבר שנים, אבל מאז פברואר 2022, אז פלש צבאו של פוטין לאוקראינה, חלה התקרבות דרמטית ביניהן. בעקבות הפלישה ההיא הטיל המערב סנקציות קשות ביותר על מוסקבה, וזו מצאה עצמה מבודדת – במידה רבה כמו טהרן. בניסיון למצוא אפיקים חדשים של שיתוף פעולה צבאי וכלכלי, ובאותה ההזדמנות לערער את היציבות במערב, הידק הקרמלין את קשריו עם הרפובליקה האיסלאמית והחל לסייע לה לקדם את האינטרסים שלה, בעוד זו מחמשת את הצבא הרוסי בכטב"מים מתאבדים כדי לתקוף מטרות באוקראינה.
החשש במערב, וביתר שאת בישראל, הוא שבתמורה לסיוע האיראני בנשק תספק רוסיה לטהרן ידע ואמצעים הדרושים לה לקידום תוכנית הגרעין והטילים שלה. מאז פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין עם איראן ב-2018 החלה טהרן להפר עוד ועוד התחייבויות שלה בהסכם, וכעת היא מעשירה אורניום לרמה של עד 60%, כשהרמה הנדרשת עבור נשק גרעיני היא 90%, והדרך לשם מהירה יחסית. על פי הערכות עדכניות במערב, אם תחליט לפרוץ לפצצה איראן זקוקה כעת לכמה ימים בלבד, ולכל היותר שבועיים, כדי להעשיר די אורניום לרמה של 90%.
הודעת רוסיה על הכוונה לחתום הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי עם איראן באה יום אחרי שסרגיי שויגו, מזכיר המועצה לביטחון לאומי של רוסיה ומי שכיהן עד חודש מאי כשר ההגנה, ביקר בטהרן ונפגש עם הנשיא החדש מסעוד פזשכיאן. שויגו הגיע לרפובליקה האיסלאמית היישר מצפון קוריאה, מדינה נוספת שעוינת את ארה"ב ושאיתה מנסה רוסיה להעמיק את הקשרים.
בפגישה עם שויגו התחייב פזשכיאן שטהרן תקדם את היחסים עם רוסיה כדי להתמודד עם הסנקציות המערביות: "ממשלתי תדבק בשיתוף הפעולה הקיים ותנקוט צעדים כדי לשדרג את היחסים בין שתי המדינות", אמר הנשיא האיראני לפי סוכנות הידיעות הממלכתית אירנ"א. "העמקה וחיזוק של היחסים ושיתוף הפעולה יפחיתו את השפעת הסנקציות".