מאז שמשטרו של בשאר אסד בסוריה נפל בתחילת החודש, בישראל מתייחסים בחשדנות לאבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג המורדים שהפך מאז הפלת המשטר לשליט בפועל של המדינה. גורמים בכירים בטורקיה, שהעניקה רוח גבית למתקפת הפתע של אל-ג'ולאני ואנשיו, מזהירים כעת את ישראל כי היא "בוחרת בסוס הלא נכון בסוריה" - ועלולה לאבד הזדמנות נדירה לשתף פעולה עם השלטון החדש ש"רוצה לשמור על היציבות במדינה".
3 צפייה בגלריה
נתניהו, ארדואן, ואבו מוחמד אל-ג'ולאני
נתניהו, ארדואן, ואבו מוחמד אל-ג'ולאני
( צילום: Haj Suleiman/Getty Images, דובר צה"ל , Abdulaziz KETA, מארק ישראל סלם, AP/Alex Brandon/Matias Delacroix, Andrew Harnik/AFP)
"כאוס בסוריה טוב לנחש האיראני, לאיראנים יש אינטרס שמלחמת האזרחים תתחדש. שלום בסוריה לא טוב לאייתוללות", אמרו באנקרה. הבכירים הטורקים ציינו כי ישראל עושה טעות בכך שהיא לא נותנת צ'אנס לאל-ג'ולאני: "ישראל מתעלמת מהמסרים החיוביים שהוא מעביר לה ומהצעדים החיוביים שנקט, כמו איסוף הנשק והאמירות נגד איראן וחיזבאללה. לישראל ולטורקיה יש אינטרסים משותפים בסוריה, ושתיהן צריכות לשתף פעולה בקידום האינטרסים האלה".
עוד הם ציינו כי בניגוד לדיווחים שונים, ישראל היא זו שפנתה לטורקיה והציעה מנגנון לתיאום צבאי בין המדינות. לדבריהם, ישראל הציעה לחלק את סוריה לשלושה חלקים גיאוגרפיים שבהם לכל צד יש אינטרסים: לטורקיה יהיו אינטרסים בחלק הצפוני, ואם ישראל תרצה לפעול שם היא תבקש אישור מראש. בחלק הדרומי לישראל יהיה חופש פעולה, ובחלק המרכזי לשני הצדדים יהיה אישור לפעול עם הודעה מראש. הם אמרו כי טורקיה הסכימה למנגנון הידברות אך לא לחלוקה גיאוגרפית של סוריה.
הבכירים הטורקים ציינו כי מנגנון התיאום בין ירושלים לאנקרה עבד היטב במלחמה בלבנון, ושהיו כמה מקרים שבהם טורקיה העבירה לישראל קואורדינטות של שיירות פינוי טורקיות, וישראל נמנעה מלתקוף באזור. "כשם שהתיאום בלבנון עבד היטב, אין שום סיבה שהתיאום לא יעבוד היטב בסוריה", הם אמרו.
3 צפייה בגלריה
מנהיג איראן עלי חמינאי נאום טהרן
מנהיג איראן עלי חמינאי נאום טהרן
חמינאי. "שלום בסוריה לא טוב לאייתוללות"
(צילום: AFP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR)
באנקרה זעמו על התבטאויותיו של שר החוץ גדעון סער בעד שיתוף פעולה בין ישראל למיעוט הכורדי בסוריה. לדבריהם, "ישראל שוב מהמרת על הסוס הלא נכון, והיא לא מבינה שהכורדים ששולטים על מעבר הגבול בין עיראק לסוריה - הם אלה שאפשרו לאיראן להבריח נשק לסוריה ולחיזבאללה תמורת כסף". הם אומרים כי "הנחש האיראני" מרוויח מחוסר היציבות בסוריה מכיוון שלטהרן יש אינטרס שהמלחמה בין הצדדים תימשך. "לישראל ולטורקיה צריך להיות אינטרס שתוצג יציבות מהר ככל האפשר", הוסיפו.
מאז הפלת אסד וסיום המלחמה, נזכיר, נרשמה הסלמה משמעותית בקרבות בצפון סוריה בין ארגוני מורדים שנתמכים על-ידי טורקיה לכוחות הכורדיים המקומיים, שחלקם נתמכים על-ידי ארה"ב. מטוסי חיל האוויר הטורקי תוקפים מטרות של הכורדים בשטח, ודווח גם כי אנקרה מרכזת כוחות סמוך לגבול הסורי לקראת אפשרות של פלישה קרקעית.
הסכסוך בין טורקיה לכורדים נמשך יותר מ-40 שנה, ורק היום פרסמה "מפלגת פועלי כורדיסטן" (PKK) הודעה מעניינת, שבה צוטט מנהיגה הכלוא עבדוללה אוצ'לאן אומר דברים שמהם משתמע כי הוא מוכן להניח את הנשק ולשים קץ ללחימה של הכורדים נגד טורקיה. אנקרה הדגישה בשבועות האחרונים שוב ושוב כי לא תאפשר למיליציה הכורדית YPG, שהיא לדבריה הזרוע הצבאית של ה-PKK, להתקיים בטורקיה החדשה.
3 צפייה בגלריה
מנהיג מפלגת ה-PKK הכורדית בסוף המאה שעברה. כלוא באי כבר 25 שנה
מנהיג מפלגת ה-PKK הכורדית בסוף המאה שעברה. כלוא באי כבר 25 שנה
מנהיג מפלגת ה-PKK הכורדית בסוף המאה שעברה. כלוא באי כבר 25 שנה
(צילום: AFP)
משנת 2016 ניהלה טורקיה כמה מבצעים נגד "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" (SDF), ארגון-הגג שמובל על-ידי המיליציה הכורדית YPG בסוריה, ובשבועות האחרונים כבשו ארגוני המורדים שנתמכים על-ידה יישובים כורדיים בקרבת הגבול. היא מזהה את המצב הנוכחי בסוריה כהזדמנות להגדיל את השפעתה במדינה, ולהרחיק את הכורדים מהגבול - אחרי שבמהלך מלחמת האזרחים הסורית הכורדים ביססו לעצמם אוטונומיה של ממש בצפון המדינה, בסמוך לגבול הטורקי.
המגעים בין ישראל לטורקיה מתקיימים בעיקר בערוצים של המוסד והשב"כ מול ה-MIT, שירות הביון הטורקי. לישראל אין דיפלומטים בשגרירות באנקרה לאחר שפינתה את כל הצוות לאחר 7 באוקטובר, והבכירים הטורקים אומרים שמדובר בטעות של ישראל שצריכה להחזיר את הצוות שלה.
גורמים בישראל אמרו כי "הקשר של ישראל עם טורקיה חשוב מאד לשתי המדינות ולכן יש להתמיד ולחזק אותו".