מעולם לא הייתה לצרפת נשיאה. מעולם בן משפחת לה פן לא הגיע לארמון האליזה. מעולם לא עמד בראשות המדינה איש הימין הקיצוני. מרין לה פן מנסה לנפץ את תקרות הזכוכית הללו, אבל על פי כל הסקרים סיכוייה להדהים את הנשיא המכהן עמנואל מקרון ולהיות מוכרזת הלילה כנשיאה הראשונה של צרפת נראים קטנים.
בשעה 9 בבוקר שעון ישראל נפתחו הקלפיות בסיבוב השני בבחירות בצרפת, ב-9 בערב הן ייסגרו, והמדגמים יתפרסמו. מקרון צפוי לנצח וייתכן שאף בפער דו-ספרתי, אבל תומכיו חוששים מהיעדרות המונית של המצביעים לאיש השמאל הקיצוני ז'אן לוק מלנשון, שסיים שלישי בסיבוב ההצבעה הראשון עם 22% מהקולות - ומכך שמקרון נחשב לנשיא המנותק מהעם.
לה פן, המתמודדת בפעם השלישית ברציפות בבחירות לנשיאות צרפת - לאחר חמישה ניסיונות כושלים של אביה ז'אן-מארי לה פן - הצביעה לפני הצהריים בעיירה הנין בומו בצפון המדינה. בעיירה סמוכה שבה צברה יותר קולות ממקרון בסיבוב הראשון, הפנסיונרית אנדרה לויל (69) אמרה כי הצביעה למקרון, כפי שעשתה לפני שבועיים: "יש לו את הבעיות שלו, אבל יש לו גם איכויות. אנחנו חיים בזמנים קשים, והוא זה שצריך להמשיך ולהוביל אותנו".
"מקרון לא עשה דבר עבור מעמד הביניים"
אחד המצביעים הראשונים בכפר סוי שבצפון מערב צרפת, פסקל פולוי (56) שעובד בשירות הציבורי, אמר כי בחר בלה פן עקב אכזבתו ממקרון: "למען האמת, התאכזבתי מאוד. צרפת שלנו לא עובדת טוב כבר שנים. מקרון לא עשה דבר עבור מעמד הביניים, והפער מהעשירים התרחב מאוד".
גם בישראל מצביעים בבחירות בצרפת, ובארץ הפער לטובת מקרון עשוי להיות עוד יותר גדול. בסיבוב הראשון זכה היהודי הימני קיצוני אריק זמור במרב הקולות שנספרו בישראל, 53% ליתר דיוק. מקרון סיים שני עם 31% ולה פן קיבלה 3% בלבד.
ב-11 לפני הצהריים נצפתה תנועה דלילה של מצביעים בקלפי היחידה בנתניה, ברחוב מקדונלד. שמעון טייב הצביע למקרון והסביר: "לה פן קיצונית מדי, זה לא בשבילנו, זה בעייתי. יש כאלה שרוצים אותה כי היא נגד הערבים, אבל עדיף לכולנו שזה לא יקרה. אני מתפלל שמקרון ינצח".
מאיר לוי שהגיע עם אשתו סירב להגיד במי בחר - אבל תשובותיו בשיחה עם ynet רמזו על כך. כשנשאל למי הצביע, ענה: "רצוי שלא אגיד, הצבעתי טוב לדעתי. כנראה שמקרון ינצח, אולי לצערי. לה פן פחות רעה ליהודים ולישראל. מי אמר שהיא אנטישמית?".
סקרי הבחירות האחרונים שפורסמו ביום שישי מלמדים על המשך מגמת ההתחזקות של מקרון מתחילת השבוע. אם לפני שבועיים הצביעו הסקרים על יתרון של 2% עד 6% בלבד למקרון, כעת הם מלמדים על פער שנע בין 10% ל-14%. גם העימות הטלוויזיוני בין השניים ביום רביעי לא סייע ללה פן לעצור את הסחף: סקרי דעת קהל העלו כי רוב הצופים בו סבורים שמקרון היה משכנע יותר.
בכל מקרה, לשיעור ההצבעה היום תהיה חשיבות מכרעת. הסקרים מלמדים כי הוא עשוי לעמוד על פחות מ-75% ולהיות הנמוך ביותר שנרשם בסיבוב השני מאז 1969. ברקע ניצבת סלידתו של הציבור משני המועמדים: מקרון נתפס בקרב רבים כנשיא שאינו מבין את קשייו של האזרח הפשוט, ואת לה פן רבים מזהים עדיין עם העמדות האנטישמיות והגזעניות של מפלגת "החזית הלאומית" שייסד אביה הלאומן.
"ניצחון של לה פן יהיה טראומטי עבור אירופה"
אם מקרון ינצח כפי שחוזים הסקרים, הוא יהיה הנשיא הצרפתי הראשון שזוכה בכהונה שנייה ברציפות מאז ז'אק שיראק בשנת 2002. בבחירות ההן הביס שיראק את אביה של מרין לה פן. האנליסט הפוליטי מארק לזאר ציין עם זאת כי גם אם מקרון ייבחר, "תהיה לו בעיה גדולה. יש הרבה מאוד אנשים שהולכים לבחור בו רק במטרה למנוע מלה פן להיבחר. הוא ייאלץ להתמודד עם רמת חוסר-אמון גבוהה".
העולם עוקב מקרוב אחר הבחירות בצרפת. מנהיגי השמאל-מרכז של גרמניה, ספרד ופורטוגל קראו לבחור במקרון על פני יריבתו. הם הזהירו מ"פופוליסטים וימנים קיצונים שמחשיבים את ולדימיר פוטין כמודל אידיאולוגי ופוליטי, ומעתיקים את הרעיונות השוביניסטיים שלו". לזאר אמר כי ניצחון של לה פן "יהיה טראומטי, לא רק לצרפת, אלא גם לאיחוד האירופי וליחסים הבינלאומיים בכלל, במיוחד עם ארצות הברית".
בעוד מנהיגי כל המפלגות מהימין המתון והשמאל המתון קראו לבוחריהם לצאת להצביע בסיבוב השני למקרון כדי לסכל את עליית הימין הקיצוני לשלטון, איש השמאל הקיצוני מלנשון נמנע מהמלצה דומה – והסתפק בקריאה לבוחריו שלא להעז להצביע ללה פן. לפי סקרים, רק כשליש מבוחריו מתכוונים כעת להצביע למקרון, ורבים עומדים לחצות את הקווים ולהצביע בכל זאת למנהיגת הימין הקיצוני. תומכיו הנותרים מתכוונים להיעדר מן הקלפי או לשלשל למעטפה פתק לבן ואף נייר טואלט לאות מחאה.
בימים האחרונים של הקמפיין נסעה לה פן לצפון המדינה, אזור שבו שוכנים רבים ממעוזיה. כמה ממסריה בקמפיין האחרון, כגון הפחתת יוקר המחיה, מתן עדיפות לאזרחים צרפתים במשרות ובהטבות, הגבלת סמכויותיו של האיחוד האירופי – וגם איסור על מוסלמיות לעטות חיג'אב בציבור, נופלים על אוזניים קשובות באזור זה.
בריאיון לטלוויזיה הצרפתית בסוף השבוע תקפה: "מקרון מכנה מיליוני מצביעים צרפתים 'אנשי ימין קיצוני' ורואה בזה עלבון. אני מעולם לא הבעתי ולו עוינות קלה ביותר כלפי בוחריו. מקרון לא אוהב את הצרפתים ולא מבין את הצורך שלהם בהפחתת יוקר המחיה". היא הצהירה כי למרות הסקרים ניצחון של מקרון "איננו בלתי-נמנע", ועל החזון שהיא מתכוונת להביא איתה לארמון האליזה אם תיבחר אמרה: "אני רוצה להיות נשיאה של הרמוניה, כזו שתפייס בין העם למנהיגיו".
בעיני רוב גדול של הצרפתים נחשבה לה פן עד לפני שנים אחדות לדמות שהצבעה עבורה כלל אינה עומדת על הפרק, אך מאז התבוסה שלה למקרון בפער של 32% בסיבוב המכריע של הבחירות ב-2017 היא שקדה על מהפך תדמיתי. עם זאת, למרות ריכוך התדמית, המצע של לה פן עדיין כולל עמדות חריפות נגד זרים, מהגרים ומוסלמים. היא גם שואפת להפחית את ההשפעה שיש לאיחוד האירופי על התנהלות המדינה – בדיוק ההפך ממקרון, החותר לחזק את האיחוד ואת נאט"ו.
מתנגדי לה פן מזכירים גם את הדברים האוהדים שאמרה בעבר על נשיא רוסיה פוטין, ואת ההלוואה הגדולה שקיבלה מבנק רוסי בעשור הקודם. בעימות הטלוויזיוני בין השניים ביום רביעי הזכיר זאת גם הנשיא מקרון, שטען כי האינטרסים שלה קשורים באלה של הקרמלין.
בכהונה הראשונה שלו הוא התמודד מקרון עם מחאות המוניות של "האפודים הצהובים" נגד אי השוויון החברתי ועם מגפת הקורונה, ונאלץ לדחות רפורמה מרכזית להעלאת גיל הפרישה בצרפת מ-62 ל-65.
ביום שישי האחרון הוא נסע לדרום צרפת בניסיון להדגיש כי הוא דואג גם לגורלם של תושבי הפריפריה, והצהיר כי מצעה הכלכלי של לה פן בלתי ניתן ליישום: "מיליוני צרפתים התקרבו למפלגה של לה פן ולפרויקט שלה מכיוון שהיא נותנת את הרושם שיש לה תשובה לבעיית כוח הקנייה של האזרחים, אבל לפתרונות שהיא מציעה אין אחיזה במציאות", טען.