שר החוץ של איראן חוסיין אמיר עבדוללהיאן אמר לפני הצהריים (יום ה') – זמן קצר לאחר שנועד במפגש היסטורי בבייג'ינג עם שר החוץ של סעודיה ודן עמו ביישום ההסכם לחידוש היחסים בין המדינות – כי "הציונים מבולבלים" ממה שתיאר כ"גל של התלכדות" בעולם המוסלמי.
בציוץ בטוויטר הצטרף עבודללהיאן לגינויים שנשמעו ממדינות מוסלמיות וערביות רבות בעקבות המהומות בהר הבית, וטען ש"חילול הקודש" לכאורה במסגד אל-אקצא בידי הכוחות הישראליים, שפינו משם מתבצרים בשני הלילות האחרונים, הוא תוצאה של "התעלמות" מצד מדינות בעולם מ"הפשעים שמבצעים הטרוריסטים הציונים", כלשונו.
את הציוץ פרסם עבודללהיאן זמן קצר אחרי שהבוקר נועד כאמור בבייג'ינג עם שר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן, במפגש הראשון בין שרי החוץ של איראן וסעודיה מאז ניתוק היחסים בין המדינות ב-2016, ומאז ההודעה בחודש שעבר על ההסכם לחידושם. בהסכם נקבע כי השגרירויות של המדינות ייפתחו מחדש בתוך חודשיים, ובתום המפגש היום חתמו שרי החוץ על הצהרה משותפת שבה אישרו את הכוונה לעשות זאת.
הם הודיעו גם כי יבחנו צעדי התקרבות נוספים, שבהם חידוש הטיסות בין המדינות. בתקשורת האיראנית דווח כי לצד פתיחת השגרירויות נשקלת גם פתיחת קונסוליות בערים אחרות. באחד מציוציו הבוקר בטוויטר כתב שר החוץ האיראני כי המפגש עם עמיתו הסעודי היה "חיובי", ולדבריו הוא דן עמו ב"יציבות ופיתוח אזורי".
חידוש היחסים בין המדינות מעורר דאגה גדולה בישראל. בירושלים ובוושינגטון קיוו בשנים האחרונות לנצל את היריבות בין המשטר הסוני בריאד למשטר השיעי בטהרן כדי לבסס ציר ישראלי-ערבי נגד איראן על רקע דהירתה לגרעין, וההכרזה על ההסכם, שהושג בתיווך סין, הנחיתה מכה קשה על התקוות הללו.
היחסים בין שתי המדינות, נזכיר, נותקו ב-2016, אחרי שמפגינים איראנים פרצו לשגרירות סעודיה בטהרן והציתו אותה. את המתיחות ביניהן העמיקה העובדה שאיראן חימשה את המורדים החות'ים בתימן, יריביה של ריאד, המשגרים מל"טים ורקטות לתוך שטח סעודיה. ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח בחודש שעבר כי במסגרת ההסכם מול סעודיה, הסכימה איראן לחדול מחימוש החות'ים.
פרשנים שבוחנים את התנהלותה של סעודיה, ואת שליטה בפועל מוחמד בן סלמאן, סבורים כי ייתכן שיורש העצר הסעודי פועל לשנות את הדינמיקה במזרח התיכון – שבמשך שנים קירבה את הממלכה שלו לעימות מול איראן – ולדבריהם סיבה מרכזית לכך היא החשש שלו ממה שנתפס כהתנתקותה ההדרגתית של ארה"ב מהאזור, ורצונו להתמקד בחיזוק הכלכלה הסעודית וניתוק התלות שלה בהכנסות מנפט.
על רקע ההתקרבות בין סעודיה לאיראן נרשמת גם התפתחות דרמטית בכל הנוגע למעמדה של סוריה – בעלת בריתה של איראן – בעולם הערבי, והשבוע דווח כי סעודיה מתכננת להזמין את הרודן בשאר אסד לפסגת הליגה הערבית שתיערך בריאד בחודש מאי. אם התוכנית אכן תתממש – היא תציין באופן רשמי את תום הבידוד האזורי של סוריה, שהחל עם פרוץ מלחמת האזרחים במדינה ב-2011.