המשא ומתן בין נציגי אוקראינה ורוסיה התחדש בצהריים (שני) בניסיון להגיע להסכמות מסוימות, גם אם לא להפסקת אש מלאה. זמן קצר לפני פתיחת השיחות, הנערכות הפעם מרחוק, דרך הווידאו, אמר הנציג האוקראיני מיכאילו פודוליאק כי השיחות יהיו "קשות" וכי אוקראינה תדרוש בהן נסיגה מיידית של הכוחות הרוסיים וערבויות ביטחוניות. "לרוסיה עדיין יש אשליה ש-19 ימי אלימות נגד ערים אוקראיניות שלוות הם האסטרטגיה הנכונה", אמר פודוליאק.
בשעות האחרונות הגיעו מסרים מעט אופטימיים יותר מהכיוון האוקראיני, וסגן ראש לשכתו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר ל-BBC כי הוא מאמין שעמדתה של רוסיה כעת היא עמדה מעט בונה יותר מכפי שהייתה קודם לכן. "במקום לתת לנו אולטימטום, להציב לנו קווים אדומים ולקרוא לאוקראינה להיכנע, נראה שעכשיו הם חותרים להתחלה של משא ומתן קונסטרוקטיבי", אמר ל-BBC.
המשא ומתן מתנהל כשברקע נמשכת לחימה עזה. המורדים הפרו-רוסים השולטים בדונייצק שבמזרח אוקראינה טענו לפני הצהריים כי לפחות 20 בני אדם נהרגו ועוד 28 נפצעו בהפצצה שביצע הצבא האוקראיני בעיר. מוסקבה מיהרה לתמוך בטענות המורדים: דמיטרי פסקוב, דוברו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כינה את ההתקפה "טרגדיה" ו"התקפה על אזרחים", ואמר כי "נראה שהבוסים של אוקראינה מעבר לאוקיינוס נותנים הוראות לצבא האוקראיני". צבא אוקראינה מצדו דחה את טענות רוסיה והמורדים, והכחיש שביצע היום הפצצה כלשהי בדונייצק.
מנהיג המורדים בדונייצק, דניס פשולין, טען שהנפגעים מהטיל הם אנשים שחיכו לאוטובוס ואחרים שעמדו בתור לכספומט. הרשויות המקומיות פרסמו בערוצי טלגרם סרטוני זוועה של גופות מוטלות בזירת האירוע. רשת CNN בדקה את הסרטונים והגיעה למסקנה שהם אכן מגיעים מהזירה המתוארת. עם זאת הדגישה כי לא ברור לגמרי מספר ההרוגים, וכי לא ברור מי ירה את הטיל שממנו נפגעו: מדובר בטיל מסוג שבו משתמשים הן צבא אוקראינה והן צבא רוסיה והמורדים הפרו-רוסים.
קודם לכן, בבוקר, חידשה רוסיה את הפגזותיה בקייב, ומשרד הפנים האוקראיני דיווח כי אדם אחד נהרג ושישה נפצעו מפגיעת פגז בבניין מגורים בצפון-מערב העיר. תחילה דווח כי מספר ההרוגים שם עומד על שניים, אך בהמשך עודכנו הנתונים. התקיפה אירעה מעט אחרי 5:00 בבוקר, וגרמה לשריפה בבניין, ברובע אובלון. 15 בני אדם חולצו מהאש. לדברי אוקראינה, עוד שני בני אדם נהרגו הבוקר כשהכוחות הרוסיים הפגיזו מפעל המייצר חלקים למטוסי אנטונוב, כ-11 קילומטרים ממרכז הבירה. נוסף על כך הפציצה היום רוסיה מגדל טלוויזיה ליד ריבנה, ממערב לקייב.
לפי הרשויות האוקראיניות, פגזים נפלו הלילה והבוקר גם באירפין, בוצ'ה והוסטומל שבפרברי קייב, ובקרבות לא הרחק מהבירה נהרג חבר מועצת העיר ברובארי. אזעקות נשמעו לאורך הלילה בערים ובעיירות בכל רחבי אוקראינה: לדבריה הממשלה בקייב רוסיה הפציצה בשעות האחרונות בנייני מגורים בעיר הדרומית החשובה מיקולאייב וכן בחרקוב, העיר השנייה בגודלה במדינה. פיצוצים נשמעו במהלך הלילה גם בחרסון, עיר ליד הים השחור שכבר נפלה לידי הכוחות הרוסיים. שלוש הפצצות דווחו הלילה בצ'רנייב, שם יש חשש מאסון הומניטרי: באזורים נרחבים בעיר אין חשמל, וברובה אין כעת לתושבים אמצעי חימום.
בתוך כך, חברת החשמל האוקראינית "אוקרנרגו" דיווחה בצהריים כי קו חשמל לתחנת הכוח הגרעינית צ'רנוביל נפגע מאש הכוחות הרוסיים זמן לא רב אחרי שהספקת החשמל למתקן חודשה, וכעת התחנה נשענת שוב רק על גנרטורים פנימיים ואינה מקבלת זרם חשמל מבחוץ. החברה דורשת מרוסיה לתת לה גישה מיידית לאזור כדי לבצע תיקונים. התחנה בצ'רנוביל, שבה אירע ב-1986 האסון הגרעיני החמור בהיסטוריה, נכבשה על-ידי הכוחות הרוסיים כבר בתחילת המלחמה, ובימים האחרונים הביעה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) חשש לבטיחות המתקן, בין השאר משום שהרוסים לא אפשרו לעובדיו לצאת להתרעננות כבר כמעט שלושה שבועות.
2,500 הרוגים במריופול: "פוטין ייתן את הדין בהאג"
היום יימשכו המאמצים לפנות אזרחים נצורים מהערים שאותן רוסיה מכתרת ומפגיזה. לדברי ממשלת אוקראינה, עשרה מסדרונות הומניטריים שדרכם יוברחו המפונים נקבעו ליום שני, והממשלה בקייב תנסה לנצל את היום גם להעביר סיוע הומניטרי לנצורים במריופול, אחרי שניסיונות קודמים להעביר את הסיוע הזה כשלו. מריופול, עיר שבימי שיגרה גרים בה כ-400 אלף איש, נצורה וסופגת הפגזות רוסיות כבדות מאז תחילת המלחמה. היא מנותקת ממים ומחשמל, וזה ימים ארוכים שמדווח כי המזון בה אוזל. לפי עדכון של הרשויות האוקראיניות מהבוקר, כבר יותר מ-2,500 תושבים נהרגו שם מתחילת המלחמה, והנצורים נאלצים לקבור רבים מהם בקברי אחים. הצלב האדום מדווח כי הרוגים רבים עדיין קבורים תחת ההריסות או מוטלים ברחובות, והתושבים אינם יכולים לפנותם בשל התמשכות ההפגזות.
שר הבריאות של בריטניה סג'יד ג'וויד, מהשרים הבכירים בממשלתו של בוריס ג'ונסון, הבטיח לפני הצהריים כי נשיא רוסיה פוטין ייתן את הדין בבית המשפט הבינלאומי בהאג על פשעי המלחמה שלו, ואמר ל-BBC כי בריטניה עצמה תסייע לעזור באיסוף הראיות הדרושות נגדו. הוא ציין כי שר המשפטים של בריטניה דומיניק ראב מבקר היום בהאג כדי לוודא ש"כאשר ההעמדה לדין תצא לדרך – לבית המשפט יהיה כל מה שצריך". דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב הכחיש בצהריים את הטענות במערב שרוסיה, בהוראת פוטין, מפגיזה בכוונה אזרחים כדי לגרום לערי אוקראינה להיכנע: "פוטין ביקש ממשרד ההגנה למן תחילת המבצע להימנע מהסתערות על ריכוזי אוכלוסייה גדולים", טען. "ארה"ב והאיחוד האירופי מנסים לפתות אותנו לתקוף מרכזים כאלה – ואנחנו רואים בזה פרובוקציה".
בצהריים הודה ראש המשמר הלאומי של רוסיה ויקטור זולוטוב, אחד מבעלי בריתו הקרובים ביותר של פוטין, כי "המבצע הצבאי באוקראינה", כפי שרוסיה מכנה את הפלישה שלה, לא התנהל במהירות שרצה הקרמלין. בכך הפך זולוטוב לגורם הבכיר ביותר ברוסיה שמודה כי תוכניות הפלישה של ארצו השתבשו לפחות במידת מה: פוטין ושר ההגנה שלו סרגיי שויגו טענו בימים האחרונים שוב ושוב כי המבצע מתנהל בדיוק כפי שתוכנן.
גורמי מודיעין במערב מדגישים כבר שבועיים שהצבא הרוסי נתקל בקשיים לוגיסטיים, ומתמודד לא רק עם התנגדות עזה מהצפוי של האוקראינים – אלא גם עם בעיות מורל בקרב חייליו. זולוטוב טען בצהריים כי ההאטה בהתקדמות נובעת מכך שהכוחות האוקראיניים משתמשים באזרחים כמגינים אנושיים: "לא הכול הולך מהר כפי שציפינו, אבל אנחנו מתקדמים צעד-צעד לעבר המטרה, וננצח", הבטיח.
הודו לעזרת רוסיה? "נשמח לקבל נפט מוזל"
שר החוץ של אוקראינה דמיטרו קולבה קרא הבוקר למדינות המערב לספק לאוקראינה עוד אמצעי לחימה ולהטיל סנקציות נוספות על רוסיה, והזהיר כי אם לא יעשו כן – הן עלולות להיגרר לעימות רחב יותר. "לאותם גורמים בעולם שחוששים להיגרר למלחמת עולם שלישית אני אומר: אוקראינה משיבה מלחמה בהצלחה, אבל אנחנו צריכים שתעזרו לנו להילחם. ספקו לנו את כל כלי הנשק הדרושים. הטילו עוד סנקציות על רוסיה כדי לבודד אותה לגמרי. עזרו לאוקראינה לגרום לפוטין כישלון, וכך תימנעו ממלחמה גדולה יותר".
אף שההערכה במערב היא כי פוטין לא יתקוף את מדינות נאט"ו ולא יגרור אותן למלחמה ישירה איתו, המתקפה הרוסית אתמול על בסיס יבוריב שבמערב אוקראינה, סמוך לגבול לפולין, שבה נהרגו לפחות 35 בני אדם, מבהירה כי היגררות מערבית לשדה הקרב היא תרחיש אפשרי. סגן שר החוץ של פולין אמר היום ל-BBC כי המתקפה אתמול הייתה פרובוקטיבית למדי ושימשה למעשה כניסיון לאיים על נאט"ו: "הם רצו לשלוח לנו מסר מאיים".
בינתיים, בצל המצוקה ההולכת וגוברת שלה תחת הסנקציות הבינלאומיות, מתרבים הסימנים שמוסקבה מחפשת עורקים כלכליים חדשים שימנעו קריסה ותסיסה חברתית בתוך רוסיה. שני גורמים רשמיים בכירים בממשלתה של הודו אישרו הבוקר לסוכנות הידיעות רויטרס כי ארצם קיבלה מרוסיה הצעה לקנות בהנחה גדולה נפט גולמי רוסי ומוצרים רוסיים אחרים בעסקאות של רופי תמורת רובל, ושוקלת ברצינות להיענות להצעה הזו.
הודו מייבאת 80% מהנפט שלה, וכ-3-2% מהאספקה שלה מגיעה מרוסיה. מאז תחילת השנה עלו מחירי הנפט בכ-40%, וכעת רוצה ממשלת הודו להגדיל את הייבוא של נפט זול יותר כדי להפחית את הוצאות החשמל התופחות שלה. לדברי בכירים הודים שהתראיינו לסוכנות הידיעות רויטרס, כדי להשלים את העסקה עם רוסיה יש לפתור כמה בעיות, בין השאר כאלה הקשורות למכליות ולביטוח, אבל ברגע שהן ייפתרו – הממשלה בניו דלהי תשמח לקבל את ההצעה. להודו ורוסיה יש יחסים הדוקים בתחום הביטחון, והודו הייתה מהמדינות היחידות שלא תמכו בגינוי הפלישה הרוסית לאוקראינה בהצבעה באו"ם. במקום זאת היא העדיפה להימנע.
משרד החוץ של סין, בינתיים, הכחיש הבוקר את הטענות שרוסיה ביקשה מבייג'ינג סיוע צבאי וכלכלי בשל מלחמתה באוקראינה. דובר משרד החוץ הסיני אמר כי הטענות הללו הן חלק מ"דיסאינפורמציה" שמפיצה ארה"ב. שני גורמים אמריקניים בכירים אמרו אתמול ל-CNN כי רוסיה ביקשה מסין לספק לה ציוד צבאי, בכלל זה מטוסים, בשל הקשיים שאיתם היא מתמודדת במלחמה באוקראינה, ובנוסף ביקשה ממנה עזרה כלכלית.
דגל אוקראינה באחוזת האוליגרך: "הנכס הזה שוחרר"
מלונדון הגיעו בצהריים תמונות המעידות על מחאה עולמית מקורית שהולכת וצוברת תאוצה: פעילי מחאה הסתננו לתוך אחוזתו הלונדונית של האוליגרך הרוסי אולג דריפסקה, מקורב לפוטין שנכלל ברשימת האוליגרכים שעליהם הטילו ממשלת בריטניה ומדינות אחרות במערב עיצומים. לפי תמונות מהזירה, הפעילים תלו שם את דגל אוקראינה ושלטים שעליהם נכתב בין השאר "הנכס הזה שוחרר", ושניים מהם יצאו למרפסת באחוזה והניפו את אגרופיהם לאות ניצחון.
התקרית בלונדון מגיעה שעות אחרי שבצרפת פרצו פעילי מחאה לווילה השייכת לקיריל שמלוב, חתנו לשעבר של פוטין, ושקודם לכן הייתה שייכת לגנדי טימצ'נקו, אוליגרך שהוא ידידו הקרוב של נשיא רוסיה. בסרטונים שצילמו בווילה, בעיירת החוף ביאריץ שבה מחזיקים כמה מעשירי רוסיה נכסים, נראו הפעילים מודיעים כי ברצונם לשכן במקום פליטים מאוקראינה. בין השאר נראה בהם גבר מנופף בדגל אוקראינה במרפסת הבית ומתועדים בהם חדריו היוקרתיים.
בסרטונים נכתב: "ניצחון בביאריץ – ההשתלטות על הארמון של פוטין" ו"כעת אחוזת העם מוכנה לקבל בברכה את הפליטים של משטר פוטין". לפי העיתון הרוסי העצמאי The Insider, שאיתו שוחח פייר הפנר, אחד הפעילים המסתננים, הווילה הייתה שייכת בעבר לטימצ'נקו ואז הועברה לשמלוב. רשת BBC מדווחת כי אחד הפעילים שפרצו לווילה, ולדימיר אוסשקין, הודיע בפייסבוק שהוא וחבריו מתכוונים להציע לרשויות בצרפת להשתמש בווילה לשיכון פליטים, וטען כי יש בווילה די מקום לאירוח עשרות בני אדם שברחו מהמלחמה באוקראינה.
פורסם לראשונה: 12:37, 14.03.22