שבעה חודשים של מלחמה: נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שלא יצא מתחומי המדינה מאז פרוץ המלחמה עם רוסיה, אמר הלילה (בין רביעי לחמישי) בנאום מוקלט ששלח לעצרת הכללית של האו"ם כי "רוסיה היא הישות היחידה שמאושרת מהמלחמה באוקראינה - והיא לא מתכוונת לסיים אותה בקרוב. אנחנו רוצים שלום, אירופה רוצה שלום, העולם רוצה שלום. אנחנו לא ניתן לרוסיה לגבור עלינו". בנאומו חזר שוב ושוב, 15 פעמים, על הדרישה שרוסיה תיענש בשל "הפשע שהיא מבצעת נגד העם האוקראיני".
זלנסקי, שקיבל אישור חריג ביותר להעביר נאום מוקלט לאו"ם, שטח בנאומו את "תוכנית חמש הנקודות" שלו לכינון שלום בר-קיימא, בראשן אותה דרישה להעניש את רוסיה באמצעות סנקציות נוספות ושלילת זכות הווטו שלה במועצת הביטחון של האו"ם, והוא הבהיר כי קייב לא תסכים לאמץ במסגרת הסכם שלום עתידי מדיניות נייטרלית בעימות שביו רוסיה למערב. במקביל לנאומו סיכמו מנהיגי מדינות ה-G7 בפגישה בניו יורק להמשיך ולהעניק סיוע לאוקראינה.
בנאומו המוקלט זלנסקי אמר כי חמשת התנאים בתוכניתו אינם עומדים למשא ומתן, ומלבד עונש ל"תוקפנות של רוסיה", הם כוללים בין היתר את שיקום ביטחונה של אוקראינה ושמירה על חיי אזרחיה, ערבויות ביטחוניות עבור הממשלה בקייב ואחדות בינלאומית בגינוי רוסיה. בדבריו הדגיש שעונש הוא המרכיב המרכזי בתוכנית לשלום בר-קיימא: "עונש לפשע התוקפנות. עונש להפרת שלמות הגבולות והטריטוריה שלנו. עונש שחייב להיות במקום עד להחזרת הגבול הבינלאומי המוכר".
"מה לא נמצא במרכיב הראשון? נייטרליות. אלו שמדברים על נייטרליות בזמן שזכויות אדם ושלום נמצאים תחת התקפה, מתכוונים למשהו אחר", הוסיף זלנסקי. הוא שלל בדבריו אפשרות שבה "הסדרה תיעשה על בסיס שונה מנוסחת השלום שמציעה אוקראינה. ככל שהטרור של רוסיה יגיע רחוק יותר, כך יפחת הסיכוי שמישהו בעולם יסכים לשבת איתה בשולחן אחד".
במקביל לנאומו הלילה באו"ם של הנשיא האוקראיני, בקייב אישרו את הדיווחים אמש על עסקת חילופי שבויים מול רוסיה. לפי קייב מדובר בעסקת חילופי השבויים הגדולה ביותר עד כה בין הצדדים: 215 לוחמים אוקראינים ואזרחים זרים שהיו בידיה של מוסקבה או של המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה שוחררו, בתמורה ל-55 אסירים שבהם החזיקה הממשלה בקייב. בראש אותם אסירים שהועברו לידי רוסיה בעסקה עומד הפוליטיקאי האוקראיני הפרו-רוסי ויקטור מדבדצ'וק, שנחשב לבעל בריתו הקרוב והמשפיע ביותר של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין באוקראינה.
מדבדצ'וק בן ה-68, שידוע בקשריו החמים עם פוטין ואף סיפר בעבר שהנשיא הרוסי שימש כסנדק של אחת מבנותיו, הוא מייסדה של מפלגה פרו-רוסית באוקראינה, שהוצאה אל מחוץ לחוק בחודש שעבר. אשתקד דורג במקום ה-12 ברשימת האנשים העשירים ביותר באוקראינה שפרסם המגזין "פורבס", והונו הוערך אז ב-620 מיליון דולר. הוא נלכד באוקראינה באפריל האחרון, חודשיים אחרי שנמלט ממעצר בית שבו היה נתון בעקבות אישום שהוגש נגדו בגין "בגידה חמורה". לצד מדבדצ'וק, גורם בכיר בצבא אוקראינה אמר הבוקר ל"ניו יורק טיימס" כי קייב העבירה לידי רוסיה גם טייסים וקצינים רוסים בכירים.
הנשיא זלנסקי מסר הלילה שבמסגרת העסקה שחררה רוסיה לידי ארצו חמישה קצינים שהובילו את ההגנה על מפעל המתכת הענקי "אזובסטל" במריופול. הלוחמים שם נכנעו רק בתום חודשים ארוכים של התבצרות במה שזכה לכינוי "מצודת מריופול", והפכו לגיבורים בעיני העם האוקראיני. חמשת הקצינים ששוחררו הועברו תחילה לטורקיה. גם סעודיה לקחה חלק במאמצי התיווך לעסקת חילופי השבויים, והודיעה אמש כי סייעה בשחרורם של עשרה אזרחים זרים. בין המשוחררים חמישה בריטים, בהם איידן אסלין ושון פינר שלחמו לצדה של אוקראינה, נפלו בשבי המורדים הפרו-רוסים ונידונו על ידם למוות.
עסקת חילופי השבויים מגיעה כשברקע נראה שהמלחמה צועדת דווקא לעבר הסלמה, בעקבות הכרזתו אתמול של פוטין על גיוס 300 אלף חיילי מילואים. בנאומו הלוחמני אתמול תקף פוטין בחריפות את מדינות המערב, והתייחס במרומז ליכולותיה הגרעיניות העוצמתיות של ארצו. במערב הדגישו כי הם מתייחסים לאיומיו ברצינות - אך טענו כי המהלך מעיד יותר מכול על חולשתה של מוסקבה ועל הבהלה האוחזת בצמרת הרוסית בעקבות כישלונותיו של הצבא הרוסי באוקראינה.
"ההכרזה על גיוס החיילים היא למעשה הודאה של פוטין בכך שהפלישה שלו נוחלת כישלון", אמר שר ההגנה של בריטניה בן וואלאס, וראש ממשלת הולנד מארק רוטה, מהמנהיגים הוותיקים ביותר באיחוד האירופי, הצהיר כי פוטין והקרמלין "בפאניקה".
בעשרות ערים ברוסיה הפגינו אמש נגד פוטין, שהפר את הבטחתו לאומה כשהורה לגייס חיילי מילואים כדי לתגבר את הכוחות באוקראינה. לפי ארגון OVD-Info, שעוקב אחרי מעצר מפגינים ברוסיה, יותר מ-1,300 בני אדם נעצרו בהפגנות ב-38 ערים, בהן מוסקבה וסנט פטרבורג. במשרד הפנים הרוסי אמרו שהשוטרים סיכלו ניסיונות לקיים "הפגנות קטנות" שלא קיבלו את אישור הרשויות. "כל מי שעבר על החוק נעצר ונלקח לחקירה בתחנת המשטרה", נמסר מהמשרד.
גורם בכיר בבית הלבן הגיב הלילה על ההחלטה של פוטין לגייס חיילי מילואים ואמר כי הכרזתו "מעידה על לחץ גדול מאוד ברוסיה". הגורם הוסיף כי זה נובע מכך שפוטין ורוסיה נמצאים ב"מצב רע" בכל הנוגע למבצע הצבאי שרוסיה מנהלת בכישלון באוקראינה. הוא התייחס גם להפגנות שפרצו ברוסיה בעקבות צווי המילואים, ואמר כי עדיין מוקדם לדעת מה רמת הרצינות של המחאות ברוסיה.
גם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו התייחס להודעת מוסקבה ואמר כי קנדה מגנה את ההסלמה של פוטין במלחמה באוקראינה, את ההחלטה לגייס חיילי מילואים ואת האיום בשימוש בנשק גרעיני. טרודו הוסיף שקנדה תמשיך לחזק את הסנקציות על רוסיה, ותמשיך להעניק סיוע צבאי לאוקראינה.
בנוסף לקנדה, גם אוסטרליה וניו זילנד גינו את הצהרתו של פוטין. המדינות מסרו כי האיומים של פוטין בשימוש בנשק גרעיני כדי להגן על ארצו "אינם מתקבלים על הדעת". שרת החוץ של אוסטרליה פני וונג ציינה כי "האיומים האלה חסרי אחריות. הטענות של פוטין על הגנה על שלמות הטריטוריה של רוסיה אינן נכונות. שום משאל עם מזויף לא יהפוך אותן לנכונות". וונג הוסיפה כי "רוסיה בלבד נושאת באחריות למלחמה הבלתי-חוקית והבלתי-מוסרית הזו. שלום חייב להתחיל עם נסיגה של רוסיה משטחה של אוקראינה".
ראש ממשלת בריטניה ליז טראס התייחסה גם היא למלחמת רוסיה-אוקראינה בשיחה עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק. טראס אמרה כי "קייב יכולה והיא תנצח במלחמה, הקהילה הבינלאומית צריכה לתמוך בריבונות של אוקראינה".