ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס נאלץ היום (א') להתנצל בפני קורבנות של עבירות מין, אחרי שהתברר כי פִּרצה בחוק שנועד להקשיח את המאבק בעבירות מהסוג הזה אפשרה בטעות לכמעט 1,000 עברייני מין לזכות דווקא בהקלה או בקיצור של עונשם.
החוק שעורר את הסערה הוא חוק ה"רק כן זה כן" שאושר בפרלמנט בשנה שעברה: החוק קובע כי מעתה יחסי מין יוגדרו כיחסים בהסכמה רק אם ההסכמה הזו ניתנה במפורש, ואילו שתיקה או מה שמתפרש כ"הסכמה פסיבית" לא ייחשבו עוד להסכמה בראי החוק. הצעד נועד להסיר את ההבחנה בין ניצול מיני לבין תקיפה מינית, וכך להקל על נשים למצות את הדין עם גברים. נוסח החוק קובע כי "הסכמה יכולה להיחשב להסכמה רק כשהיא הופגנה באופן חופשי באמצעות מעשים שבהתאם לנסיבות מבטאים בבירור את רצונו של האדם".
אלא שבפועל תוצר לוואי של החוק היה שהסרת ההבחנה בין ניצול מיני לבין תקיפה מינית אפשרה ל-978 עברייני מין שהורשעו לפני שהוא נכנס לתוקף להגיש בקשה להקלת העונש – ולזכות למענה חיובי. הנהלת בתי המשפט של ספרד חשפה בשבוע שעבר כי נכון ל-31 במרץ, 104 אסירים אף זכו בשחרור מוקדם הודות לחוק.
בריאיון שהעניק לעיתון "אל-קוראו" ושפורסם היום הדגיש ראש הממשלה סנצ'ס כי הדיון בתיקים של חלק מהאסירים שזכו בשחרור טרם הסתיים ועדיין אפשר לערער עליהם, אך הודה: "זו הייתה תוצאה לא-רצויה (של החוק), ועלינו לפתור אותה. אם עלינו להתנצל בפני הקורבנות, נתנצל בפני הקורבנות".
חוק ה"רק כן זה כן" נחקק בעקבות פרשת "להקת הזאבים" שזעזעה את ספרד בשנת 2016, ושבמסגרתה חמישה גברים ביצעו אונס קבוצתי בצעירה בת 18 במהלך פסטיבל השוורים בפמפלונה. במשפטם טענו הגברים כי סרטונים מהטלפונים שלהם – שבהם נראתה האישה כשעיניה סגורות והיא אינה זזה – מוכיחים שמדובר היה ביחסים בהסכמה, שהרי היא אינה נראית בהם מסרבת.
חמשת הצעירים נידונו תחילה לתשע שנות מאסר בגין ניצול מיני, עבירה הגוררת עונש חמור פחות מאשר עבירת תקיפה מינית, אך בעקבות הסערה הציבורית שעוררה ההחלטה שונו סעיפי האישום נגדם לאונס, והם נשלחו ל-15 שנים בכלא.