יומיים לפני חגיגות השנה החדשה, בזו אחר זו הודיעו הערב (יום ד') מדינות באירופה על שיאים יומיים חדשים של נדבקים בקורונה בשטחן. צרפת הגדילה לעשות, כששר הבריאות שלה עדכן שביממה האחרונה התגלו בה לא פחות מ-208 אלף נדבקים חדשים – שיא אירופי חדש. "פירוש הדבר הוא שבכל שנייה במדינה שלנו, שני צרפתים מאובחנים כנשאים של נגיף הקורונה", אמר שר הבריאות אוליביה וראן, "טרם התמודדנו עם מצב כזה". מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום הזהיר כי ההתפשטות המקבילה של זן הדלתא וזן האומיקרון יוצרת "צונאמי של נדבקים".
בימים האחרונים שברה צרפת שוב ושוב את שיא הנדבקים היומי שלה, וגם מספר חולי הקורונה המאושפזים במחלקות לטיפול נמרץ בה נעשה יותר ויותר מדאיג: בשבוע האחרון נרשמה בו עלייה של 10%, והיום הוא הגיע כבר ליותר מ-3,400 איש. עם זאת, עדיין מדובר במספר נמוך מהשיא שנרשם באביב, אז היו מאושפזים בטיפול נמרץ בצרפת כ-6,000 חולי קורונה.
ממשלת צרפת הכריזה אתמול על הגבלות חדשות ועל הקשחה של תנאי התו הירוק, והיא תולה במקביל את תקוותיה בחיסונים. גם הערב פנה שר הבריאות וראן למי שטרם התחסנו והזהיר: "יש סיכוי באמת קטן הפעם שתצליחו לחמוק מהקורונה – הנגיף מתפשט מהר מדי". הוא גם הפציר בזכאים לגשת ולקבל את מנת הבוסטר: "הגנו על עצמכם בימים הקרובים. אל תיקחו סיכונים". כ-77% מאוכלוסיית צרפת כבר התחסנה, ובימים אלה היא מקדמת את זריקות הבוסטר, אבל יותר מארבעה מיליון בגירים טרם התחסנו, בהם יותר ממיליון בני 65 ומעלה. השר וראן ציין שכ-70% מחולי הקורונה המאושפזים בטיפול נמרץ בבתי החולים הציבוריים של פריז לא התחסנו נגד הנגיף.
שר הבריאות הצרפתי ציין כי לפי שעה הגורם הראשי לאשפוזים של חולי קורונה בארצו הוא זן הדלתא, ולא זן האומיקרון החדש, אבל לדבריו גם האומיקרון ייתן בסופו של דבר את אותותיו במישור זה, והשפעת תוסיף אף היא עומס על מחלקות הטיפול הנמרץ.
גם בריטניה הודיע הערב על שיא נדבקים חדש – 183,037 בתוך יממה. המספר הזה גבוה ביותר מ-50 אלף נדבקים מהשיא הקודם שנקבע רק אתמול, ועמד על 129,471. במקביל נודע כי באנגליה הגיע הערב מספר חולי הקורונה המאושפזים בבתי החולים ליותר מ-10,000 לראשונה זה עשרה חודשים. מספר המאושפזים שם עלה בכ-2,000 בתוך יומיים בלבד. עם זאת, ייתכן שהגידול במספר המאושפזים קשור גם לכך שאשפוזיהם של חולים קודמים מתארכים, משום שבעונת החגים קשה יותר לשחרר מטופלים. לפי הערכות, בבתי החולים באנגליה יש מאות מטופלים שכבר החלימו מקורונה אבל טרם שוחררו.
שיא נדבקים יומי הוכרז הערב גם באיטליה, שדיווחה על 98,030 מאומתים ב-24 השעות האחרונות, לעומת 78,313 ביממה שלפני כן. עוד 148 אנשים עם קורונה מתו באיטליה ביממה האחרונה, לעומת 202 ביממה הקודמת.
דנמרק ראשונה בנדבקים לנפש
מספר מאומתים שטרם נראה כמותו נרשם היום גם בדנמרק, המדינה שבה מספר הנדבקים לנפש הוא הגבוה בעולם בימים אלה (אם לא מחשיבים את אנדורה, שבה פחות מ-80 אלף תושבים). בדנמרק, שהייתה מהמדינות הראשונות להתמודד עם התפרצות גדולה של אומיקרון, התגלו ביממה האחרונה עוד 23,228 נשאי קורונה, שיא יומי חדש. עם זאת, ההערכה היא כי המספר הגבוה קשור גם לעובדה שרבים מגיעים להיבדק רק כעת, אחרי סוף השבוע של חג המולד. שיעור הבדיקות החיוביות נותר יציב – 12.3%. הרשויות בדנמרק קראו היום לדנים להסתפק בחגיגות צנועות ומצומצמות ככל האפשר בליל השנה החדשה שיצוין בסוף השבוע.
יוון הלכה צעד אחד רחוק יותר, והודיעה כי בכל אתרי הבילוי המסחריים תיאסר בליל השנה החדשה השמעת מוזיקה, כחלק מהגבלות חדשות שהיא מטילה בניסיון להאט את הגל הנוכחי של הנגיף. במקור היו ההגבלות אמורות להיכנס לתוקף ב-3 בינואר, אבל אחרי שאתמול זינק מספר הנדבקים היומי לכמעט 22 אלף הוחלט להקדים את כניסתן לתוקף כבר למחר בבוקר.
לפי הממשלה היוונית, בקרב הנדבקים החדשים – האומיקרון הוא הזן השולט. ההגבלות החדשות ביוון יכללו גם חובה לעטות מסכות בעלות הגנה גבוהה במרכולים ובתחבורה הציבורית, ומעבר של עוד עובדים במשק לעבודה מהבית. הגבלת קהל משמעותית תוטל על אירועי ספורט, ואתרי בידור יצוו להיסגר מדי לילה בחצות, אך בערב השנה החדשה יותר להם להישאר פתוחים עד 2:00 בבוקר.
מדינות נוספות באירופה שבהן נקבע היום שיא נדבקים חדש הן מלטה (1,337) ושווייץ (17,634). פולין דיווחה היום על 794 חולי קורונה שמתו ביממה האחרונה – המספר הגבוה ביותר שנרשם בה מאז תחילת הגל הרביעי במדינה. יותר מ-75% מהמתים האלה היו לא-מחוסנים.
דלתא ואומיקרון, האיומים התאומים
הקורונה מתפשטת כעת גם באיחוד האמירויות, מיעדי התיירות האהובים ביותר על הישראלים בשנה החולפת. היום הגיע מספר הנדבקים היומי שם ל-2,234 – הפעם הראשונה שבה הוא חוצה את רף ה-2,000 מאז יוני. לשם השוואה, באוקטובר עמד מספר הנדבקים היומי באמירויות על פחות מ-100. עלייה חדה חלה בהדבקות בדצמבר, כשתיירים נהרו אל דובאי לעונת החגים הנוצריים. שיא הנדבקים באמירויות נרשם בינואר אשתקד, בשיאה של עונת התיירות המקומית, אז מיליונים מכל העולם הגיעו לדובאי בניסיון לברוח מהסגרים במדינות המוצא שלהם. מספר הנדבקים היומי שם עמד אז על קרוב ל-4,000.
מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום גברייסוס, הזהיר הערב כאמור במסיבת עיתונאים כי ההתפשטות במקביל של זן הדלתא וזן האומיקרון יוצרת "צונאמי של נדבקים". "דלתא ואומיקרון הם עכשיו איומים-תאומים שמביאים את מספרי הנדבקים לשיאים ומובילים לזינוקים במספר המאושפזים והמתים", אמר טדרוס. "אני מודאג מאוד מכך שהאומיקרון, שהוא זן מידבק מאוד ומתפשט במקביל לדלתא, מוביל לצונאמי של נדבקים".
טדרוס שב וקרא למדינות העשירות לחלוק חיסונים רבים יותר עם המדינות מעוטות היכולת, והזהיר כי הדגש שמדינות עשירות שמות כעת על מתן זריקות בוסטר עלול להותיר מנות חיסון מעטות בלבד בידי המדינות העניות. טדרוס וארגונו מזהירים זה חודשים כי העובדה שבמדינות העניות אין די מחוסנים מקילה את היווצרותם של וריאנטים חדשים של הנגיף, כמו האומיקרון, ועלולה להוביל לזנים חדשים ומסוכנים עוד יותר.
מאז תחילת המגפה זוהו יותר מ-281 מיליון נדבקים בקורונה ברחבי העולם, ויותר מחמישה מיליון נדבקים מתו. לפי נתוני סוכנות הידיעות רויטרס, בשבוע האחרון הגיע מספר הנדבקים השבועי בעולם לשיא – כמעט 900 אלף נדבקי קורונה חדשים התגלו בממוצע ליום בשבוע שבין 22 בדצמבר ל-28 בדצמבר. בארה"ב הגיע בשבוע האחרון ממוצע המאומתים היומי ליותר מ-265 אלף – יותר מהשיא הקודם שנקבע בינואר ושעמד על 250 אלף נדבקים בממוצע ליום. עלייה נרשמה בשבועיים האחרונים גם במספר הממוצע של מתי הקורונה ליום בארה"ב – מ-1,200 לכ-1,500.