איש לא יודה בכך באופן רשמי, אבל בפועל ראש הממשלה בנימין נתניהו מתפלל לניצחונו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ בבחירות בארצות הברית וחזרתו לבית הלבן.
נתניהו התבטא בעבר בשיחות סגורות על כך שממשלים דמוקרטים, כולל הממשל הנוכחי, פעלו מאחורי הקלעים להפילו. ישנו דם רע רב בין ראש הממשלה וסביבתו לבין המפלגה הדמוקרטית שמתייחסת אליו ואל אנשיו בחשדנות. לא בכדי נהגו לכנות בעבר את יד ימינו של נתניהו, מחזיק תיק ארה"ב בממשלה, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, כפעיל בכיר במפלגה הרפובליקנית.
3 צפייה בגלריה
בנימין ושרה נתניהו נפגשים עם דונלד טראמפ ותמונתו של אריאל ביבס
בנימין ושרה נתניהו נפגשים עם דונלד טראמפ ותמונתו של אריאל ביבס
נתניהו מעדיף את טראמפ
(צילום: AP Photo/Alex Brandon)
עם זאת, ולמרות תקוותו של נתניהו לניצחון של טראמפ, כמו בפתגם המפורסם הוא צריך להיזהר ממה שהוא מייחל לו. הנשיא לשעבר הוא אדם לא צפוי שיכול לעשות לנתניהו צרות רבות יותר מהמועמדת הדמוקרטית קמלה האריס. הלילה הוא צייץ בחשבונו ברשת X (טוויטר לשעבר): "אנחנו בונים את הקואליציה הגדולה והרחבה בהיסטוריה הפוליטית של אמריקה. זה כולל מספרים שוברי שיאים של מצביעים ערבים ומוסלמים במישיגן שרוצים שלום. הם יודעים שקמלה והקבינט מחרחר המלחמה שלה יפלוש למזרח התיכון, יגרום להרג מיליוני מוסלמים ויפתח מלחמת עולם שלישית". טראמפ אמר כי מי שיצביע לו, "יביא את השלום בחזרה".
אם טראמפ ייבחר זו תהיה הקדנציה השנייה והאחרונה שלו בנשיאות, וככזו אנו עשויים לגלות נשיא שאינו חייב דבר לאף אחד אחר ויעשה אך ורק מה שטוב עבור עצמו. כך למשל, הוא יהיה משוחרר מלחצים של נוצרים אוונגליסטים פרו ישראלים שבקדנציה הראשונה דחפו אותו לתמוך בישראל.

טראמפ יחזיר את עסקת המאה לשולחן?

טראמפ יוכל לנסות להחיות את עסקת המאה שבמרכזה הקמת מדינה פלסטינית ונורמליזציה עם סעודיה. בעסקה המוצעת יתקיימו שתי מדינות זו לצד זו כש-70 אחוז מהגדה ו-100 אחוז מרצועת עזה יהיו תחת שלטון פלסטיני. טראמפ יכול לנסות ללכת לכיוון של כינון שלום כדי לזכות בפרס נובל ולמחוק את שלל השערוריות סביבו. אם הוא יצטרך לכופף לשם כך את נתניהו, הוא לא יירתע מלעשות כך.
אם האריס תיבחר, היא כן תהיה נתונה ללחצים בהינתן וזו הקדנציה הראשונה שלה. הארגונים היהודיים בארה"ב חזקים מאוד וברי השפעה והם יכולים להתאחד ולהפעיל לחץ על המועמדת הדמוקרטית.
האריס צפויה להיות פחות ידידותית לישראל מג'ו ביידן שהוגדר כ"נשיא הציוני האחרון". ממשל דמוקרטי צפוי להפעיל לחץ על ישראל בנושא הפלסטיני, אם זה קידום פתרון שתי המדינות או פריצת דרך מדינית שתוביל למעין היפרדות תוך שמירה על ביטחון ישראל ושמירה על זכויות אדם. בכלל, האריס ומפלגתה צפויים להפגין קו יותר פרו-פלסטיני ולפעול להחייאת הרשות הפלסטינית ברצועת עזה.
3 צפייה בגלריה
 ג׳ו ביידן , קמלה האריס
 ג׳ו ביידן , קמלה האריס
האריס תהיה פחות ידידותית מביידן
(צילום: Brendan SMIALOWSKI / AFP)
הסנקציות שהטיל ממשל ביידן על מתנחלים אלימים, עשויות להחמיר משמעותית תחת שלטונה של האריס. היא צפויה לפעול נגד מאחזים בלתי חוקיים ויכולה אף להרחיק עד הטלת סנקציות על השרים איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ'.
בסוגייה האיראנית, שני המועמדים אינם פוסלים הסכם גרעין חדש, אבל ניתן להעריך שטראמפ ילחץ יותר על האיראנים מהאריס וינהג בנדיבות יותר כלפי ישראל.
גם בהיבטים אחרים טראמפ עשוי להיות קשוב יותר לאינטרסים הישראלים. עם טראמפ למשל אולי יהיה קל יותר להחיל את השינויים שישראל מבקשת בהחלטה 1701 להרחקת חיזבאללה מגבול ישראל.
דניאל אדלסון בעצרת תמיכה של קמלה האריס
(צילום: דניאל אדלסון)
בלי קשר לזהות המנצח בבחירות, החל מהיום שאחרי הבחירות ועד למועד השבעת הנשיא ב-20 בינואר 2025, ישראל תיכנס לתקופה קריטית. הנשיא היוצא ביידן ירצה להשאיר ליורשו שולחן נקי בכל הקשור למלחמה במזרח התיכון. האריס וטראמפ הצהירו כבר שניהם כי ילחצו על סיום המלחמה והחזרת החטופים.

החששות: הקו הבדלני תחת טראמפ, הפרוגרסיבים תחת האריס

שאלת התמיכה והידידותיות כלפי ישראל תלויה לא רק בנשיאים אלא גם בכוורת שיבנו לעצמם. טראמפ צפוי למנות דמויות פרו-ישראליות כמו מייק פומפיאו שעשוי לקבל את תפקיד מזכיר המדינה או מזכיר ההגנה. דייויד פרידמן ששימש כשגריר ארה"ב בישראל נחשב גם כן למועמד לתפקיד בכיר בממשל, אולי אפילו כמזכיר המדינה. עוד מועמדים אפשריים לתפקיד מזכיר המדינה הם הסנאטור מרקו רוביו וניקי היילי, שניהם תומכים מובהקים בישראל.
ג'ארד קושנר וג'ייסון גרינבלט לא צפויים לחזור לתפקיד רשמי, אך סביר להניח שימשיכו ללחוש על אוזנו של טראמפ. בנוסף, נתניהו יכול לסמוך על כך שסנאטורים פרו-ישראלים כמו לינדזי גראהם ימשיכו להשפיע על טראמפ לטובתה של ישראל.
3 צפייה בגלריה
תמונה של איוונקה טראמפ וג'ראד קושנר
תמונה של איוונקה טראמפ וג'ראד קושנר
ג'ארד קושנר. לא יקבל תפקיד רשמי, אך סביר שיפעל מאחורי הקלעים
(צילום: AP)
בצד של האריס, הכוורת אמורה להיות מעט פחות ידידותית כלפי ישראל, אך לא בהכרח עוינת. בין השמות המוזכרים לתפקידים בכירים בממשל האריס נמצאים בעיקר אנשי אובמה: פיל גורדון, וונדי שרמן ורם עמנואל. החשש בישראל הוא מיצירת דומיננטיות בממשל של אנשי האגף הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית שנחשבים לביקורתיים מאוד כלפי ישראל.
מה שמשותף לכוורות של שני המועמדים הוא ששתיהן יורכבו מאנשים שאינם מעוניינים בעימותים צבאיים. במקרה של טראמפ, חזרתו לנשיאות יכולה לסייע לתומכי הקו הבדלני במפלגה הרפובליקנית, אלו המתגדים למעורבות אמריקאית בסכסוכים בינלאומיים. אם אכן כך יהיה, מדובר בבשורה רעה מאוד ישראל שיכולה להביא להתחזקות הציר הרוסי-הסיני. בהקשר הזה, מעניין יהיה לראות כיצד ממשל טראמפ ינהג בהקשר המלחמה באוקראינה והתמיכה האמריקאית בטייוואן.
פורסם לראשונה: 20:09, 04.11.24