החשוד ברצח חמישה בני אדם במועדון של הקהילה הגאה בקולורדו ספרינגס זוהה אמש (ראשון) על ידי הרשויות בארה"ב כאנדרסון לי אולדריץ', בן 22 שלפי הדיווחים נכנס לתוך המועדון Club Q כשהוא חמוש במה שתואר כ"רובה ארוך", וכשהוא עוטה על גופו אפוד מגן, ופתח באש לכל עבר. בארה"ב מדווחים כי ככל הנראה אותו חשוד, שנפצע כאשר הבליינים במקום השתלטו עליו ומטופל כעת בבית החולים, היה מוכר למשטרה אחרי שבשנה שעברה נעצר בגלל איום בהפעלת פצצה.
הטבח במועדון בקולורדו החל לפי הדיווחים דקות אחדות לפני חצות הלילה שבין שבת לראשון, לפי השעון המקומי, וכמה מהלקוחות של המקום הצליחו להשתלט על היורה ולהסגירו לידי השוטרים שהוזעקו למקום. במשטרה ציינו כי השוטרים הגיעו לשם בתוך חמש דקות מרגע קבלת הדיווח בשעה 23:57, וכי השוטרים לא ירו בחשוד. לפני שהוכנע, אולדריץ' הספיק לרצוח כאמור חמישה בני אדם שזהויותיהם טרם פורסמו, ולפצוע מבלים רבים. תחילה דווח כי 18 נפצעו, אבל אמש עדכנה המשטרה המקומית כי בסך הכול 25 נפצעו, כשמצבם של כמה מוגדר כאנוש. חלק מהפצועים לא נפגעו מהירי, אלא במהלך המנוסה והבהלה שפרצה במקום.
במסיבת עיתונאים אמש מסר מפקד משטרת קולורדו ספרינגס, אדריאן ואסקז, כי בזירה איתרו החוקרים את אותו "רובה ארוך" ששימש את הרוצח ורובה נוסף, אבל לא ברור עדיין אם גם הרובה הזה היה שייך לו. ואסקז הוסיף כי "לפחות שני אנשים גיבורים" התעמתו עם אולדריץ' ובכך עצרו את הטבח. "אנחנו חייבים להם הוקרת תודה גדולה", אמר. בהמשך אמר ראש העירייה ג'ון סאת'רס כי אחד מהאנשים שהשתלטו על אולדריץ' היה לקוח שחטף מהרוצח את הרובה שלו ואז הכה בו באמצעות הנשק והשכיב אותו לרצפה. לדברי סאת'רס, כשהשוטרים הגיעו למועדון אותו לקוח עדיין היה שרוע על הרוצח, כדי למנוע ממנו להמשיך בטבח. הרשויות טרם קבעו מה המניע למעשיו של אולדריץ', אך התובע המחוזי מייקל אלן מסר כי בחקירה ייבדק אם יהיה מקום להעמיד אותו לדין בגין פשע שנאה.
אולדריץ' היה ככל הנראה מוכר לרשויות המקומיות: המשטרה מסרה כי אדם בעל אותו שם ואותו גיל, מקולורדו ספרינגס, נעצר ביוני אשתקד אחרי שאמו דיווחה לשוטרים כי הוא איים לפגוע בה באמצעות מטען נפץ מאולתר וכלי נשק אחרים. המשטרה טרם אישרה סופית שמדובר באותו יורה שפתח באש במועדון, אך בכלי התקשורת המקומיים דווח בהרחבה על התקרית שאירעה אשתקד. לפי הדיווחים, בעקבות התלונה שהגישה אז אמו הגיעו השוטרים לבית שבו שהה ורק אחרי משא ומתן מולם הוא הסכים להיכנע ולהסגיר עצמו – לא לפני שעשרה בתים בסביבה פונו מיושביהם בשל החשש לפצצה, חשש שהוזם בסופו של דבר לאחר חיפוש בבית. בעקבות התקרית דווח כי אולדריץ' הואשם באיומים ומסיבה לא ברורה גם בשלוש עבירות של חטיפה – אך האישומים הללו בוטלו בהמשך. גם סיבת סגירתו של התיק לא ברורה לפי הדיווחים.
ב"ניו יורק טיימס" צוין כי הבית שבו נעצר אולדריץ' לא היה שלו, אלא בית שבו שכרה חדר אמו, אישה בשם לורה וופל. בעיתון שוחחו עם בעלת הבית שהשכירה לה את החדר, לסלי באומן, והיא סיפרה כי אולדריץ' התגורר אצל סבו וסבתו בבית סמוך, ונהג מדי פעם להגיע לחדר של אמו ולצפות עמה בסרטים. היא סיפרה כי לאולדריץ' היה "צד אגרסיבי", ותיארה תקרית אחת שבה הוא טרק בפניה בעוצמה את הדלת בגלל שכעס על תקלה כלשהי בשירותים, שעליה התלוננה אמו. לדברי בעלת הבית, ביום שבו נעצר ביוני אשתקד התקשרה אליה אמו של החשוד, והזהירה אותה שלא להגיע לשם. יומיים לאחר מכן עזבה האם את החדר ששכרה: "ברגע שהיא עזבה החלפתי את הקוד בדלת, ולא ראיתי או שמעתי ממנה שוב".
שרד את הטבח: "החיים עברו לנגד עיניי"
באומן תהתה בשיחה עם ה"ניו יורק טיימס" מדוע אולדריץ' שוחרר לחופשי. "למה הוא לא היה בכלא? מה קרה?", תהתה. "אחרי אותו יום, המשטרה מעולם לא פנתה אליי למידע נוסף. אני תומכת בתיקון השני לחוקה (שמגן על הזכות לשאת נשק – ynet), אל תבינו אותי לא נכון. אבל אני לא מבינה איך הוא היה יכול להיות בחוץ, ולקבל גישה לנשק אחרי התקרית הזאת".
במקביל לעיסוק בחשוד עצמו, בתקשורת האמריקנית פרסמו אמש עדויות מהזוועה שהתחוללה בתוך המועדון. ג'ושוע ת'ורמן, בליין שהסתתר בחדר ההלבשה, שוחח עם כתבים מחוץ למקום וסיפר בבכי כי כשהירי החל הוא חשב תחילה שמדובר בכלל במוזיקה. "חשבתי שזו הייתה מוזיקה בגלל שלא היו צרחות, לא היו צעקות של 'הצילו, הצילו', שום דבר כזה. היו רק עוד יריות", אמר. "כשהבנתי מה קורה, רצתי מיד לחדר ההלבשה. היה שם לקוח שהלך אחריי והיה שם גם דראג קווין. נעלנו מיד את הדלתות, נשכבנו על הרצפה וכיבינו את האורות".
בזמן שהתחבא בחדר ההלבשה, כך סיפר ת'ורמן, הוא המשיך לשמוע קולות ירי ובהמשך את המכות שקיבל לדבריו הרוצח מאותם בליינים שהשתלטו עליו. "שמענו את המשטרה נכנסת פנימה, הם צעקו לו (לרוצח) 'רד לרצפה! תישאר על הרצפה!'". לדבריו, באותם רגעים עברו בו שלל מחשבות על חייו, על חבריו ועל יקיריו: "החיים שלי עברו לנגד עיניי". אחרי שהרוצח נעצר, הוסיף, הוא זחל על בטנו אל מחוץ לחדר ההלבשה, ואז השוטרים ליוו אותו החוצה. הוא העיד כי ראה בשלב זה מראה מזעזע: "גופות על הרצפה, דם, זכוכית שבורה, חלונות, זה היה שובר לב".
ת'ורמן הוסיף כי איבד כמה מחבריו בטבח: "כל מה שאני יכול לחשוב עליו הוא החברים שלי. איפה החברים שלי? האם כולם יצאו מזה בסדר? האמת היא שלא. אני עצוב. אני עצוב בגלל שזה היה צריך להיות אני. אף אחד לא ראוי לדבר כזה. זה היה צריך להיות אני", אמר בעודו מוחה דמעות מעיניו. ב"ניו יורק טיימס" שוחחו עם אדם נוסף שהיה במועדון, אבל עזב אותו חצי שעה לפני שהחל הטבח: אנג'לו פטינו בן ה-18 ביצע שם הופעת דראג ואמר כי הוא המום מהירי. "זה היה המקום הבטוח שלי. כואב לי לחשוב שלא יכולתי להגן על החברים שלי כשהם היו צריכים סיוע".
קולורדו ספרינגס שבה התרחש הטבח היא עיר בת 480,000 תושבים ששוכנת כ-110 ק"מ דרומית לדנבר. הקהילה שם נחשבת לשמרנית יחסית, והמועדון שבו אירע הטבח הוא רק אחד משני מועדונים בעיר שמזוהים עם קהילת הלהט"ב. הטבח במועדון Club Q אירע שעות לפני שבמקום תכננו לציין את יום הזיכרון הטרנסג'נדרי, שצוין אתמול ברחבי העולם לזכר קורבנות מעשי אלימות שנבעו מטרנספוביה. בעלי המועדון סיפרו אמש לתקשורת המקומית כי הרוצח לא היה מוכר להם, וכי לפי העדויות הוא היה חמוש בלפחות שש מחסניות כשהחל לירות. אחד מבעלי המקום, מת'יו היינס, ציין כי המועדון משמש כ"מקום בטוח" לבני קהילת הלהט"ב ו"בני בריתם", מגיל 21 ומעלה.
אף שכאמור טרם נקבע שמדובר בפשע שנאה נגד הקהילה הגאה, הוא מזכיר לרבים בארה"ב את הטבח שאירע ביוני 2016 במועדון הלילה הגאה Pulse באורלנדו, פלורידה. היורה, אמריקני ממוצא אפגני, רצח שם 49 בני אדם וחוסל בתום קרב יריות שהתפתח במהלך ניסיון לחילוץ בני ערובה שבהם החזיק. בדאעש טענו כי היורה, עומאר מאטין בן ה-29, היה שייך לארגון הטרור. דקות לפני שפתח באש על הקהל במועדון נשבע מאטין אמונים לארגון המדינה האיסלאמית.
המושל הגיי של קולורדו: "לבי נשבר"
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מסר אמש כי אף שהמניע לטבח בקולורדו עדיין לא ברור, "אנחנו יודעים שקהילת הלהט"ב נתונה לשנאה מחרידה ואלימה בשנים האחרונות". הוא הוסיף: "מקומות שאמורים להיות מרחבים בטוחים של קבלה ושמחה אף פעם לא צריכים להפוך למקומות של טרור ואלימות. למרות זאת, זה קורה שוב ושוב". מושל קולורדו ג'ארד פוליס, שב-2018 הפך להומו המוצהר הראשון בתולדות ארה"ב שנבחר למושל, מסר כי לבו נשבר מהטבח המחריד. הוא הבטיח לסייע לרשויות המקומיות בכל דבר שיזדקקו לו, והצהיר: "קולורדו עומדת לצד קהילת הלהט"ב שלה ולצד כל אדם שהושפע מהטרגדיה הזו".
סוגיה נוספת שכעת מעלה מחדש הטבח היא הגישה הקלה של האמריקנים לנשק, אחרי שלל אירועי טבח בעשרות השנים האחרונות, שנראה כי הם נעשים תכופים יותר ויותר: לפי סוכנות הידיעות AP הטבח בקלורדו ספרינגס היה הרצח ההמוני השישי בארה"ב מאז תחילת החודש. ארה"ב כבר הזדעזעה השנה מכמה אירועי ירי קשים, בראשם רצח 19 הילדים ושתי המורות בבית הספר ביובלדי שבטקסס, אבל גם אז כל שהצליחו המחוקקים בוושינגטון לקדם הוא חבילת שינויים צנועה ביותר בכל הנוגע לחוקי הפיקוח על נשק.
קווין ג'נינגס, שעומד בראש ארגון זכויות להט"ב בשם Lambda Legal, טען כי היעדר בקרת נשק מספקת לצד גזענות ושנאת להט"ב הוא שילוב קטלני במיוחד בארה"ב: "משמעות השילוב הרעיל באמריקה בין גזענות וגישה קלה בצורה אבסורדית לנשק היא שאירועים כאלה הופכים לשגרתיים מדי, ושבני קהילת הלהט"ב, אנשים לא-לבנים, הקהילה היהודית וקהילות פגיעות אחרות הם שמשלמים שוב ושוב את מחיר הכישלון של ההנהגה הפוליטית שלנו לפעול".
פורסם לראשונה: 23:53, 20.11.22