הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי נשא הערב (שלישי) דברים בטקס התייחדות עם חללי חטיבת הצנחנים, וסיפק התייחסות ראשונה של רמטכ"ל מכהן לנושא הפוסט-טראומה עקב השירות הצבאי. "עלינו המפקדים לגלות אחריות גם כשמסתיים הקרב, ולעשות כל שניתן על מנת שלוחמינו יהיו שלמים - בגוף ובנפש בשנים שאחרי", אמר הלוי. "אם כשלנו בכך, אנחנו לוקחים אחריות ללמוד ולהשתפר".
הלוי אף התייחס במרומז לנושא האובדנות במהלך השירות הצבאי, ואמר כי "מורשת הצנחנים המפוארת נקנתה במחיר יקר. 1,584 חללים לחטיבות הצנחנים בסדיר ובמילואים ובהם מי שיצאו לקרב ולא שבו, ומי שקיפדו חייהם בתאונות, במחלה או בסערת הנפש. בהם, מי שהיו לי רעים לנשק, חברים, מפקדים ופקודים".
בשבוע שעבר, פורסם ב-ynet כי שמונה רמטכל"ים בדימוס חתמו על איגרת משותפת ראשונה שפונה להלומי הקרב ומדברת על חשיבות הטיפול. "יש לנו חוב מוסרי והיסטורי עבור כל אותם רבבות לוחמים ולוחמות שבנפשם הפגועה כוויות. מותר שיכאב, מותר לבכות וחובה לטפל", נכתב באיגרת שפורסמה בעקבות קמפיין רשת של עמותת "שומר אחי" ועליה חתמו הרמטכ"לים לשעבר אביב כוכבי, גדי אייזנקוט, בני גנץ, גבי אשכנזי, דן חלוץ, משה יעלון, שאול מופז ואהוד ברק.
בשבוע שלפני פרסום האיגרת, פרסמה "שומר אחי" סרטון תחת הכותרת "הנאום שמעולם לא נישא", שבו נראה נאום שמורכב מקטעי וידאו של רמטכ"לים לשעבר ומטרתו לנרמל את השיח בנושא. הסרטון, שזכה למאות אלפי צפיות ברשתות החברתיות, נוצר לאחר שבעמותה גילו כי חלק ניכר מהחיילים המשוחררים לא פונים לקבלת טיפול בעקבות השתקה במערכת הצבאית.
"בימים אלה, רגע לפני השנה החדשה, זוהי הזדמנות עבורנו להוציא אמירה חדה וברורה: פגיעות בנפש כמוהן כפגיעות בגוף. יש לטפל בהן, אסור להזניח אותן", כתבו הרמטכ"לים בדימוס באיגרת.
"כרמטכ"לים שהקדישו מחייהם עשרות שנים למדינת ישראל וביטחונה, יש לנו חוב מוסרי והיסטורי עבור כל אותם רבבות לוחמים ולוחמות שעודם מתמודדים בלב ובנפש בכל יום ובכל שעה עם הזיכרונות, המראות וקולות המלחמה והקרבות. מותר שיכאב, מותר לבכות וחובה לטפל. זה לא בא על חשבון הכוח להילחם – ההיפך. קבלת טיפול דורשת הרבה מאוד אומץ, וזוהי לא חולשה אלא נקודת חוזק עבור כל אלו שמרגישים שהם זקוקים לו".