ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש הערב (שני) לבג"ץ את תגובתו לעתירות הדורשות לחייב את הממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית למחדל 7 באוקטובר. נתניהו ציין בתגובתו כי "לבית משפט נכבד זה אין כל סמכות להורות על הקמת ועדת חקירה ממלכתית". נתניהו הוסיף כי הממשלה חופשית להחליט אם להקים ועדת חקירה, ואם זו תהיה ממלכתית או ממשלתית.
בנוסף, ראש הממשלה נתניהו מתח בתגובתו ביקורת על כך שהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה מנעה הקמת ועדת בדיקה ממשלתית לבדיקת התנהלות המדינה בעזה, וכתוצאה מכך, לדבריו, בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר לו ולשר הביטחון לשעבר יואב גלנט. היועצת המשפטית לממשלה ביקשה ארכה של יומיים להשיב לעתירות בעניין הקמת ועדת חקירה ממלכתית.
את התגובה מטעמו של נתניהו הגיש עו"ד מיכאל ראבלו, שכתב כי "חוק ועדות חקירה קובע במפורש כי הממשלה היא זו שרשאית להחליט על הקמת ועדת חקירה ממלכתית. סמכות שברשות זו קיימת לממשלה ולא לכל גורם אחר. בית משפט נכבד זה קבע להלכה מפורשות כי 'הקמת ועדת חקירה ממלכתית עניין הוא לממשלה לענות בו ולא לבית המשפט'. התנהלות הממשלה בעניינים כאלה נתונה לביקורת הכנסת והאורגנים שלה וכן למשפט הציבור, ובית המשפט הנכבד לא מתערב בה. העותרים לא הצביעו ולו על תקדים אחד בעולם שבו בית משפט הורה על הקמת ועדת חקירה".
"ליטול סמכות של הממשלה"
עו"ד ראבלו הוסיף בתגובה לעתירות כי "על פי החוק, הממשלה היא זו שמחליטה האם יש בכלל צורך להקים ועדת חקירה והיא זו שמחליטה מה העניין שיהיה נושא החקירה ומהו המנדט והסמכויות שיוקנו לוועדת החקירה. נשיא בית המשפט העליון, לעומת זאת, ממנה את חברי ועדת החקירה הממלכתית. אם כדרישת העותרים, בית המשפט העליון יהיה זה שגם יחליט על הקמת ועדת חקירה ממלכתית במקום הממשלה, יופר באופן מוחלט האיזון העדין בין הרשויות שנקבע על ידי המחוקק".
"הלכה למעשה, העותרים מבקשים כי בית המשפט הנכבד ייטול את סמכותה הטבועה והאינהרנטית של הממשלה ויקבע במקומה האם ואיזו ועדה יש להקים. בכל הכבוד, לא יעלה על הדעת שבית משפט נכבד זה יפעל בניגוד גמור להלכה הפסוקה שנקבעה על ידו פעם אחר פעם בעבר, וינפץ לרסיסים את עיקרון הפרדת הרשויות ומערכת האיזונים והבלמים במדינה".
עו"ד ראבלו הרבה לצטט את הכרעת השופטים בעניין עתירת תנועת אומ"ץ לבג"ץ בדרישה להקים ועדת חקירה אחרי מלחמת לבנון השנייה. בג"ץ דחה אז את העתירה, והשופטים קבעו כי סמכות הקמת ועדות חקירה מסורה לממשלה ולבג"ץ אין להתערב בה. השופט בדימוס אליעזר ריבלין כתב אז כי "התנהלות הממשלה בכלל ובחירתה שלא להקים ועדת חקירה ממלכתית, אלא ועדת בדיקה ממשלתית דווקא, נתונה למשפט הציבור והוא שיבקר את הרשות הפוליטית, יביע אי-אמונו בה בשעת הצורך וידון אותה, בבוא יום דין הבחירות, לפי מעשיה והתנהגותה".
בתגובה של נתניהו ובא כוחו הובאו ציטוטים רבים של שופטי בית המשפט העליון מפסקי דין שונים במשך השנים על היעדר התערבות בג"ץ בהחלטת הממשלה לגבי ועדות חקירה. כך למשל צוטט נשיא בית המשפט העליון בדימוס השופט אשר גרוניס, שאמר בעבר: "על פי איזה קנה מידה יכולים אנו לומר שהחלטה להקים דווקא ועדת בדיקה ממשלתית ולא ועדת חקירה ממלכתית הינה בלתי סבירה? אין ניסיונו של שופט, רב ככל שיהא, ואין בכישוריו המקצועיים המיוחדים, כדי להקנות לו סמכות, כושר ויכולת לקבוע האם צריך להקים ועדה מסוג כלשהו לבדיקת הלחימה בלבנון ואם כן, האם יש להקים ועדה מסוג אחד ולא מסוג אחר".
נתניהו ציין בתגובה כי הוא לא מקים ועדת חקירה כעת משום ש"הקמת ועדת חקירה או בירור בעת הזו, בזמן מלחמה, אינה ראויה ועלולה לסכל את עבודתם השוטפת של הדרגים המבצעים והמדיניים בניהול המלחמה. רק בתום המלחמה, ראוי שתידרש הממשלה להחליט איזה סוג ועדה תוקם". נתניהו, באמצעות עו"ד ראבלו, ציין עוד כי אין הבדל בין ועדת חקירה ממלכתית שאת חבריה ממנה נשיא בית המשפט העליון לוועדה ממשלתית אשר הממשלה ממנה את חבריה. כמו כן הובאו פסקי דין של בג"ץ שלפיהם ועדת חקירה ממשלתית היא עצמאית אף שמונתה על ידי הממשלה ורשאית להטיל אחריות אישית על מי שמינה אותה על נבחרי הציבור".
בתגובתו לבג"ץ, הזכיר ראש הממשלה את מכתבה של היועצת המשפטית לממשלה, שלפיו יש למנות ועדת חקירה ממלכתית כדי להדוף את האיום של צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג באמצעות "עקרון המשלימות". ראבלו כתב בשם נתניהו כי הממשלה הציעה להקים ועדת בדיקה ממשלתית בראשות שופט עליון בדימוס ועם משקיפים בינלאומיים לבדיקת התנהלותה הצבאית של המדינה בעזה, "כפי שהוצע על ידי השר לעניינים אסטרטגיים, שבחן את היוזמה עם גורמי ממשל אמריקניים שראו אותה בחיוב".
נתניהו ציין עוד בתגובה כי היועצת המשפטית לממשלה התנגדה להקמת הוועדה, ובשל כך היא לא הוקמה בסופו של דבר. ראבלו כתב מטעמו של נתניהו: "מכל מקום, לאחר ההחלטה חסרת הסמכות והבסיס של בית הדין הפלילי הבינלאומי להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר, יש לאפשר לממשלה חופש פעולה בהתמודדות עם ההחלטה האמורה, לרבות בדרך של הקמת ועדת בדיקה ממשלתית".
מוקדם יותר היום פורסם לראשונה ב-ynet כי ראש הממשלה נתניהו החליט לקדם בכל הכוח את הצעת החוק שתאסור על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לטבח. אחרי ימים של דיונים, הוחלט כי ח"כ אריאל קלנר, מקום 34 בליכוד, יגיש את הצעת החוק כבר השבוע.
הצעת החוק מעוררת התנגדות עזה באופוזיציה, שכבר הודיעה שלא תשתף איתה פעולה. ואולם, בלשכת ראש הממשלה מתעלמים לפי שעה מהביקורת וממשיכים לקדם אותה. לפי ההצעה, במקום ועדת חקירה ממלכתית תיקבע ועדה במינוי פוליטי - חרף החשש הכבד שוועדה שפועלת "מטעם" לא תחקור באופן רציני את המחדל.