חיזבאללה עומד בפני תקופת התאוששות ארוכה, וגורמים רשמיים מעריכים כי אלפי פעילים משורות ארגון הטרור נהרגו בחודשי הלחימה - בעיקר מאז התעצמות חילופי האש. בלבנון אומרים שחיזבאללה "זקוק לזמן לטפל בפצעים", ובזמן שבישראל אומרים שהחזירו את ארגון הטרור עשרות שנים אחורה, שם המשך ההתנגדות נתפס כניצחון.
ארבעה בכירים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי בזמן שגופות המחבלים עדיין מוטלות בשטח, חיזבאללה יצטרך בתקופה הקרובה לקבור את ההרוגים ולספק סיוע לתומכיו ש"נשאו בנטל" המתקפות כצעד ראשון בדרך ארוכה ויקרה של התאוששות.
בחיזבאללה מעריכים שמספר ההרוגים בארגון יעמוד על כ-4,000 - יותר מפי עשרה ממספר ההרוגים במלחמת לבנון השנייה ב-2006. הרוב המכריע נהרגו מאז שישראל נכנסה קרקעית לדרום לבנון בסוף ספטמבר. כך אמרו לרויטרס שלושה מקורות המעורים בנושא, ששיתפו בהערכות פנימיות שלא דווחו בעבר. עד כה דיווחו הרשויות הרשמיות בלבנון על כ-3,800 הרוגים, אך זאת מבלי להבחין בין אנשי חיזבאללה לאזרחים.
ארגון הטרור ספג מהלומה משמעותית בכל הדרגים מלמעלה למטה, ומנהיגותו עדיין מוכה הלם מחיסול המזכ"ל חסן נסראללה, בזמן שהמונים מתומכיו הפכו לחסרי בית בעקבות ההפצצות בדאחייה ובכפרים בדרום לבנון.
גורמים שמכירים את אופן החשיבה של ארגון הטרור אמרו כי כעת, עם כניסתה של הפסקת האש לתוקף, סדר היום של חיזבאללה כולל עבודה לביסוס המבנה הארגוני, חקירה מקיפה של הפרצות הביטחוניות שאפשרו לישראל להנחית עליו שורת מכות כואבות ובחינה של ההמעטה בערך היכולות הטכנולוגיות של ישראל.
רויטרס שוחח עם 12 גורמים שיחד פרשו מולו את האתגרים העומדים בפני חיזבאללה, ורובם ביקשו לדבר בעילום שם. חבר הפרלמנט הלבנוני מטעם חיזבאללה, חסן פדלאללה, אמר לסוכנות הידיעות כי "העדיפות הראשונה תהיה העם, לשמור על האנשים, לפנות את ההריסות, להיפרד מהשהידים, והשלב הבא יהיה לבנות מחדש".
ברויטרס ציינו כי התקיפות של ישראל התמקדו במוקדים השיעיים של חיזבאללה, שבהם אנשים עדיין פצועים קשה. "אחי נהרג, גיסי נפצע במתקפת הביפרים, והשכנים והקרובים שלי כולם שהידים, פצועים או נעדרים", אמרה חווארה, תושבת מדרום לבנון שבני משפחתה פעילי חיזבאללה. "אנחנו רוצים לאסוף את המתים, לקבור אותם ולבנות מחדש את הבתים שלנו".
גורם לבנוני, שמכיר את אופן החשיבה של חיזבאללה, אמר לרויטרס כי ההתמקדות של הארגון עכשיו תהיה בחזרה לאדמות ובבנייה מחדש של הבתים: "חיזבאללה הוא כמו אדם פצוע. האם פצוע קם ונלחם? פצוע צריך לטפל בפצעים". לדבריו, חיזבאללה צפוי לערוך סקירה מדינית רחבה אחרי המלחמה שתעסוק בישראל, באמצעי הלחימה שנותרו לו ובפוליטיקה הפנימית בלבנון - שם כלי הנשק שלו כבר עמדו במוקדי עימות.
איראן הבטיחה לסייע בשיקום של הארגון, והעלויות עצומות: הבנק העולמי מעריך שנרשם נזק של כ-2.8 מיליארד דולר לדיור בלבד בלבנון, ו-99 אלף בתים נהרסו באופן חלקי או מלא. הבכיר הלבנוני ששוחח עם רויטרס אמר כי לטהרן יש מגוון דרכים להשיג את הסיוע הכלכלי לחיזבאללה, מבלי למסור פרטים נוספים. יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אף קרא לשיעים לבנונים עשירים לתרום כסף כדי לעזור לעקורים. גורמים מקומיים מעריכים שתרומות משמעותיות צפויות להגיע גם מקרנות דתיות שיעיות באזור.
"ההתנגדות תימשך"
ובצל החששות הכבדים של תושבי צפון ישראל מהתעצמות מחדש של ארגון הטרור על הגבול, חיזבאללה כבר הודיע כי בכוונתו לשמור על אמצעי הלחימה שלו, ובכך נגדעו גם תקוותיהם של יריביו בתוך לבנון, שציפו שהלחצים שנוצרו בעקבות המלחמה יובילו אותו סוף-סוף למסור אותם למדינה. גורמים רשמיים בחיזבאללה אף הדגישו כי "ההתנגדות" תימשך. למרות ההרס בלבנון, פדלאללה טען כי ההתנגדות של פעילי חיזבאללה בדרום לבנון ושיגור הרקטות האינטנסיבי לקראת הפסקת האש הראו שישראל נכשלה.
נתניהו אמר כי הפעולות בלבנון החזירו את חיזבאללה עשרות שנים לאחור, ישראל חיסלה את המנהיגים הבכירים, השמידה את רוב הרקטות של הארגון, נטרלה אלפי מחבלים והשמידה את התשתיות ליד הגבול. בכיר אמריקני אף אמר לרויטרס כי חיזבאללה "חלש ביותר" כרגע, הן מבחינה צבאית והן מבחינה מדינית. דיפלומט מערבי הדהד את ההערכה הזו, ואמר כי ידה של ישראל על העליונה והיא כמעט הכתיבה את תנאי הנסיגה שלה מלבנון.
אך לצד זאת, אנדריאס קרייג מקינגס קולג' לונדון, אוניברסיטת מחקר ציבורית, אמר לרויטרס כי חיזבאללה שמר על יכולות. "הפעילים שלו בדרום לבנון ושיגורי הרקטות לעומק ישראל בימים האחרונים הראו שלארגון עדיין יש יכולות משמעותיות", הסביר, "אבל חיזבאללה יהיה שקוע מאוד במאמצים לשקם את התשתיות וגם, הכי חשוב, להבטיח את המימון לזה".
"להחזיר את החוב"
חיזבאללה מחלק כסף במזומן למי שנפגעו בתקיפות, ומאז שאלו החלו הוא מעביר 200 דולר בחודש לאזרחים שהיו בכפרים בחזית, והציע יותר כשהם נאלצו להימלט. מאז ההסלמה בספטמבר חיזבאללה משלם 300 דולר בחודש כסיוע למשפחות העקורים.
הבנק העולמי, לפי הערכה ראשונית, אמד את עלות הנזק וההפסדים ללבנון ב-8.5 מיליארד דולר, סכום שבו הממשלה לא תוכל לעמוד, שכן זו עדיין סובלת מהשלכות המשבר הכלכלי החריף מלפני חמש שנים. ב-2006 מדינות המפרץ, קטאר, כוויית וסעודיה עזרו לממן את השיקום בלבנון שעלותו עמדה על 5 מיליארד דולר, אך כעת אלו לא נתנו שום סימן שהן מוכנות לעשות זאת שוב.
גם חיזבאללה ביצע עבודות שיקום אחרי מלחמת לבנון השנייה במימון איראני, והפרויקט נוהל אז על ידי האשם ספי א-דין, שחוסל 11 ימים אחרי נסראללה. "עבור חיזבאללה העדיפות הראשונה היא להבטיח את נאמנות הקהילה השיעית. ההרס היה עצום, וזה ישפיע על הארגון", הסביר בשיחה עם רויטרס מומחה למזרח התיכון.
הנכס האסטרטגי שהותקף רגע לפני הפסקת האש
דובר צה"ל תת-אלוף דניאל הגרי התייחס הערב בהצהרה לתקשורת מבסיס הקריה בתל אביב להפסקת האש. "המשימה של צה"ל היא לאכוף את ההסכם. צה"ל פועל בנחישות, כל הפרה תיענה באש. כוחות צה"ל עדיין תופסים עמדות בדרום לבנון, בכפרים ובמרחבים אשר מהם תהיה נסיגה הדרגתית בהתאם להסכם. מטוסי חיל האוויר ממשיכים לטוס בשמי לבנון, הם אוספים מודיעין וערוכים לפעול היכן שנדרש. בשבועות הקרובים נעצב מחדש את מרחב ההגנה והאבטחה. ניישם את הלקחים מהעבר".
הגרי חשף תיעוד של אתר ייצור הטילים שהותקף רגע לפני הפסקת האש: "במהלך הלילה, לפני כניסת ההסכם, תקפנו כ-180 מטרות ברחבי לבנון. אחד מהם הוא אתר ייצור טילים מרכזי סמוך לגבול סוריה, שאנחנו עוקבים אחריו זמן רב. זהו נכס אסטרטגי של חיזבאללה. בסמוך לאתר תקפנו מחנה של רדואן, שבו שהו פעילי היחידה. במחנה התבצעו אימונים והכשרות של הפעילים אשר תכליתם הייתה הוצאה לפועל של תוכנית 'כיבוש הגליל'".
הוא הוסיף כי "מתחילת המלחמה תקפנו מהאוויר 12,500 מטרות של חיזבאללה בלבנון. הלחימה של צה"ל בלבנון הייתה עוצמתית, מתוחכמת וכללה פעולות נועזות שטרם חשפנו. היא נועדה לספק ביטחון לתושבי הצפון. אנחנו נאכוף את ההסכם בנחישות - ונערכים גם לאפשרות לחזור ללחימה עצימה. במקביל, כוחותינו ממשיכים לפעול בעזה, באיו"ש ובגזרות רחוקות יותר".