המשא ומתן בדוחא נמשך באופן שוטף, אך למרות שבקרוב כבר יושבע נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ - עדיין לא נרשמה פריצת דרך במגעים. לפיכך, עדיין מתעכבת נסיעתו לקטאר של ראש המוסד דדי ברנע, שאמורה הייתה להיות כבר בתחילת השבוע, וגם ראש ה-CIA ביל ברנס עדיין לא כינס פסגה.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס הלילה (בין חמישי לשישי) למשא ומתן, ואמר כי הושגה "התקדמות אמיתית" לקראת הסכם הפסקת אש ברצועת עזה. "אנחנו מתקדמים, אני עדיין מקווה שתהיה עסקה", אמר ביידן. הנשיא היוצא הוסיף כי נפגש היום עם מנהלי המשא ומתן, מבלי לספק פרטים נוספים על הפגישה, והאשים את חמאס כי ארגון הטרור הוא זה ש"תוקע" את העסקה כרגע - אך שהוא עדיין חושב ש"אנחנו צריכים להיות מסוגלים להגיע לשם".
2 צפייה בגלריה
הרס ברצועת עזה
הרס ברצועת עזה
המגעים במבוי סתום? תסכול בממשל ביידן, ותקוות משליחו של טראמפ
(צילום: רויטרס / REUTERS / Mohammed Salem / Erin Schaff /Pool , אלכס קולומויסקי, AP / Carlos Osorio)
(צילום: ליאור שרון)

גורמים שמעורים בפרטים סבורים כי המשא ומתן לא תקוע למרות הקשיים והפערים. לדבריהם, השיחות נמשכות והצדדים מתקדמים, אך כל פעם שפותרים סוגיה אחת – חמאס פותח כאלו שכבר סוכמו. בנוסף, אמרו, המשא ומתן מתנהל בצורה מסורבלת בגלל קשיי התקשורת בין חמאס חוץ למוחמד סינוואר.
חמאס, נזכיר, סירב לתת עד כה רשימת חטופים חיים, והמתווכות מנסות למצוא לכך פתרונות גישור. בישראל ממשיכים להתעקש כי בלי רשימת חטופים אין אפשרות להתקדם. יתרה מכך, הסירוב של חמאס להגיד מראש מי חי ומי מת מרשימת החטופים שישראל העבירה למתווכות בחודש יולי – נתפס בישראל כתרגיל להוציא כמה שיותר אסירים תמורת כמה שפחות חטופים חיים.
ומעל הכול ממשיכה לרחף כל הזמן המחלוקת על סיום המלחמה ונסיגת צה"ל. למעשה, למרות שארגון הטרור נתן למתווכות להבין שהוא כבר לא מתעקש על כך, הנושא עולה שוב ושוב. בכיר פלסטיני טען מנגד בפני סוכנות הידיעות רויטרס כי ישראל היא זו שהעלתה טענה חדשה - ובשיחות בדוחא מתעקשת על אזורי חיץ ברוחב קילומטר במזרח הרצועה ובצפונה. "זה יגביל את חזרת התושבים לבתיהם ומהווה נסיגה מהדברים שסוכמו כבר", טען.
2 צפייה בגלריה
מתאם השבויים והנעדרים תת אלוף במיל. גל הירש בועידת MEAD בוושינגטון
מתאם השבויים והנעדרים תת אלוף במיל. גל הירש בועידת MEAD בוושינגטון
הירש למשפחות חטופים: "ההסכם עוסק בכולם"
(צילום: איציק בלניצקי)
מחאת משפחות החטופים
(צילום: עידו ארז)

ובינתיים, בעוד שליחיו של ביידן מראים סימני תסכול מכך שכל מאמציהם לא הביאו עסקה – העיניים מופנות כעת לשליחו של טראמפ סטיב וויטקוף שיגיע היום לדוחא. לפני נסיעתו נפגש וויטקוף בפלורידה עם השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר. כעת, התקווה של המתווכות וגם של ישראל היא שאולי הנוכחות שלו תכניס דינמיקה חדשה, תזיז את חמאס ותגרום לו להבין שטראמפ רציני באיומים שלו "לפתוח את שערי הגיהינום" אם החטופים לא ישוחררו.
בעיתון א-רד המצרי דווח מפי מקורות כי הפסקת האש, אם תושג, תכלול החזרת תושבים לצפון הרצועה ונסיגת כוחות צה"ל מציר נצרים. כמו כן, דווח כי חמאס יאשר מי מבין 34 החטופים ברשימה חי בתוך כמה ימים. במקביל, בכיר חמאס אוסאמה חמדאן האשים את ראש הממשלה בנימין נתניהו ב"מניפולציות על גורל החטופים", ואמר: "הם ישובו חיים רק בעסקה".
בתוך כך, איל ההון האמריקני אילון מאסק, מקורבו של טראמפ שצפוי לקבל תפקיד בממשל של נשיא ארה"ב הנבחר, העלה סרטון תמיכה בישראל לרשת X שבבעלותו, שבו דיבר על הסכסוך בין ישראל לחמאס. "אי אפשר לקבל את זה שהם רוצים לשחוט את כולם בישראל, חייבים להפסיק את זה", אמר מאסק על חמאס.
סרטון התמיכה בישראל שהעלה מאסק

לדבריו, "את האנשים האלה צריך להרוג או לכלוא, או שהם פשוט ינסו להרוג עוד ישראלים. אגב, הם גם רוצים להרוג אמריקנים. הם מכנים את ישראל 'השטן הקטן', וארה"ב היא 'השטן הגדול'". המיליארדר הוסיף: "בעזה מלמדים את הילדים לשנוא מהרגע שהם יכולים לדבר, וצריך לעצור את זה בשביל שיהיה שלום ארוך טווח. לכן צריך לחסל את חמאס".
עוד אמר מאסק: "חייב להיות שגשוג כלכלי בעזה, אני חושב שיהיה שם שלום. דוגמה לכך היא שאחרי מלחמת העולם השנייה עם גרמניה ויפן, הן הובסו. ברור שהן עשו דברים נוראיים אבל הן שינו את מערכת החינוך, ועזרנו לבנות מחדש את יפן וגרמניה דרך תוכנית מרשל, במקום לדרוש נקמה. אמריקה התעקשה לעזור לבנות מחדש את גרמניה ואת יפן, ועכשיו הן בעלות בריתנו ומאז לא הייתה מלחמה".

ההבטחות של גל הירש למשפחות החטופים

בתוך כך, משפחות חטופים נפגשו אמש עם גל הירש, הממונה על השבויים והנעדרים במשרד רה"מ. המשפחות ציינו כי הירש הבהיר בפניהן בפגישה כי ההסכם שעליו דנים כעת במשא ומתן עוסק בכלל החטופים, על אף חלוקתו לשלבים. לדבריהן, הירש הסביר כי המטרה היא שבשבועיים לאחר יישום השלב הראשון, יחלו לדון בפרטי השלב השני וכך הלאה.
עוד אמרו המשפחות כי בפגישה עלו תנאי הממשלה לסיום המלחמה, בהם הדרישה להחזרת כלל החטופים. לדברי נציגי המשפחות, תנאי נוסף בדרישות ישראל שהוצגו בפניהם הוא שאלת השלטון ברצועה לאחר סיום המלחמה. כמו כן, אמר הירש למשפחות כי ישראל שומרת אצלה נכסים אסטרטגיים מול חמאס, בהם גם מחבלים שישוחררו רק לאחר שחרור החטופים כולם.
הירש הוסיף בפגישה כי המשא ומתן בדוחא נמצא בשלב רגיש במיוחד, ולכן הוא חייב להתקיים תחת איפול מלא, כשבמהלכו נעשות הערכות מצב לתרחישים אפשריים בזמן הקרוב ובמהלך יישום העסקה. בנוסף, הוא ציין כי קיים קשר רצוף עם נציגי הממשל היוצא והממשל הנכנס בארה"ב, כדי לוודא שמתקיימת רציפות בנושא וחפיפה מלאה עם כניסתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן.
איסקנדר חביבולין השתתף בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 20:23, 09.01.25