רוסיה הודתה היום (ד') לראשונה כי ייתכן שמטוסו של מנהיג "קבוצת וגנר" יבגני פריגוז'ין, שהתרסק בשבוע שעבר בדרך לסנט פטרסבורג, הופל בכוונה תחילה, וכי נבדקת האפשרות שמותו נגרם למעשה מהתנקשות. "ברור שנבחנות אפשרויות שונות, כולל האפשרות של פעולה מכוונת", אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב בתדרוך לעיתונאים.
הצהרת פסקוב באה על רקע ההערכות בעולם שהמשטר הרוסי בראשות ולדימיר פוטין הוא שהפיל את מטוסו של פריגוז'ין, כנקמה על המרד שהוביל ביוני השנה נגד צבא רוסיה, ושבמהלכו שעטו מאות מלוחמיו לעבר מוסקבה. רוסיה הכחישה כמובן בתוקף את הטענות הללו, ונראה כי דבריו של פסקוב היום נועדו להציגה כמי שאינה יודעת מה בדיוק אירע, משום שאין לה לכאורה יד ורגל במעשה.
בהתרסקות המטוס ביום רביעי שעבר נהרגו כל 10 האנשים שהיו עליו, בהם ארבעה משומרי ראשו של פריגוז'ין ויד ימינו דמיטרי אוטקין. ביום שאחרי ההתרסקות, בתום שתיקה ארוכה, שלח פוטין תנחומים למשפחות ההרוגים, ואמר כי פריגוז'ין – בעל בריתו הקרוב במשך שנים – היה איש עסקים מוכשר עם גורל קשה, שעשה טעויות חמורות. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הדהד את ההערכות שנשיא רוסיה הוא האחראי להסתלקות פריגוז'ין, כשאמר כי הוא אינו מופתע ממותו וכי "לא הרבה דברים קוראים ברוסיה בלי שפוטין יעמוד מאחוריהם".
מלבד רצונו של פוטין לנקום בראש "קבוצת וגנר", גורמים נוספים מחזקים את ההערכות שהמטוס הופל בכוונה, ושלא מדובר בתאונה: במהלך הטיסה לא ניכרו במטוס סימנים כלשהם לבעיה עד לצלילתו אל הקרקע, ולא דווח ששידר אות מצוקה. בנוסף, על סמך סרטונים שפורסמו ברשת מסתמן כי פיצוץ או שניים אירעו במטוס בעודו באוויר – וכי הוא איבד אחת מכנפיו. תושבי הכפר שבקרבתו התרסק המטוס סיפרו כי שמעו פיצוץ עז – ואז ראו מטוס "נופל מהשמיים".
לוחמי "וגנר" נדרשו להישבע לרוסיה
בדבריו לעיתונאים היום קרא הדובר פסקוב להתאזר בסבלנות עד ששלטונות רוסיה ישלימו את חקירתם. הוא הדגיש כי אין שום תוחלת להצעה שתיפתח חקירה בינלאומית בעניין מותו של פריגוז'ין.
אחרי מותו של פריגוז'ין הורה פוטין ללוחמי "וגנר" להישבע אמונים למדינה הרוסית ולהפוך לחלק אינטגרלי מכוחות הביטחון שלה. מדובר בצעד שפריגוז'ין סירב לאפשר בשל הסכסוך העמוק שלו עם הרמטכ"ל הרוסי ועם שר ההגנה, והעובדה שפוטין ניצל את לכתו כדי לממש את המהלך נתפסה כעוד מסר לכך שעם הסתלקותו של פריגוז'ין הוא נפטר ממטרד של ממש.
אחרי שהשבוע הודיעה רוסיה כי בדיקות DNA אישרו שפריגוז'ין הוא אחד ההרוגים במטוס, אתמול הוא הובא למנוחות בטקס חשאי וצנוע, בהשתתפות כמה עשרות קרובים וידידים, ומבלי שזכה למשמר כבוד. כמי שקיבל מפוטין רק בשנה שעברה את התואר "גיבור רוסיה" הוא היה זכאי עקרונית למחווה הזו, אך היא נמנעה ממנו. היום המשיכו תומכיו לפקוד את קברו הטרי, והם הניחו עליו פרחים, מכתבים ודברי שירה.
זוועות באפריקה, טרולים בארה"ב: מורשת פריגוז'ין
"קבוצת וגנר", נזכיר, היא ארגון שכירי חרב שאותו הקים פריגוז'ין בעשור שעבר, ושמאז נשלח על-ידי רוסיה להילחם בשלל זירות בעולם, בהן אפריקה, סוריה ואוקראינה. היא מנתה עשרות אלפי לוחמים, רבים מהם אסירים שזכו בשחרור מוקדם מבתי הכלא הרוסיים תמורת התחייבות להילחם, והואשמה בשלל פשעי מלחמה. באוקראינה היא הייתה אחראית לניצחון בקרב הקשה והארוך על העיירה בחמוט, אך במהלך הקרבות שם פרץ סכסוך בין פריגוז'ין לבין שר ההגנה סרגיי שויגו והרמטכ"ל ולרי גרסימוב, שאותם האשים פריגוז'ין בבגידה במניעת נשק ומשאבים מלוחמיו.
הסכסוך עם בכירי מערכת הביטחון הוא שהוביל למרד שבו פתח פריגוז'ין בסוף יוני, ושבמהלכו השתלטו לוחמיו על העיר הרוסית רוסטוב-שעל-הדון, והחלו לדהור לעבר מוסקבה. המרד הופסק בתיווכו של הרודן הבלארוסי אלכסנדר לוקשנקו, בעל בריתו הקרוב של פוטין, ובחסותו גובש הסכם שלפיו פריגוז'ין ולוחמיו יוגלו לבלארוס וימשיכו משם את פעילותם. אחרי הפסקת המרד העריכו רבים שפריגוז'ין הפך יעד לחיסול ולכן יסתתר, אבל באופן מפתיע הוא נפגש עם פוטין והסתובב באין מפריע ברוסיה ובעולם.
ממש הערב אמר שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל כי הוא מעריך ש"קבוצת וגנר" תמשיך בפעילותה המבצעית באפריקה גם אחרי מות מנהיגה: "אני בטוח שהם ימצאו במהירות מחליף וימשיכו במבצעים שלהם באפריקה, כי הם הזרוע הצבאית של רוסיה". הוא הסביר כי מוסקבה אינה יכולה להרשות לעצמה לשלוח כוחות מהצבא הרגיל שלה לאפריקה משום שיהיה זה דבר בלתי-מקובל שיעורר סערה: "הם (קבוצת וגנר) ימשיכו לשרת את פוטין ולעשות את מה שהם עושים, וזה ודאי לא לתרום לשלום או להגן על זכויות אדם".
פריגוז'ין, בן 62 במותו, היה אסיר לשעבר שישב שנים בכלא אחרי שהורשע בהונאה, אך בעקבות קריסת ברית המועצות שוחרר לחופשי, נכנס לעסקי המסעדנות ופתח מסעדה יוקרתית בסנט פטרסבורג שאליה הגיעו לקוחות עשירים ומוכרים, בהם הנשיא-לעתיד פוטין. חברת הקייטרינג שהקים פריגוז'ין, "קונקורד", החלה בהמשך לעבוד עם הקרמלין, וכך הוא זכה לכינוי "השף של פוטין". באמצעות חוזי ענק שאותם קיבל מהשלטונות צבר פריגוז'ין הון עצום, שהגיע למיליארדים רבים.
פריגוז'ין היה נתון לסנקציות כבדות מצד ארה"ב והאיחוד האירופי לא רק בשל פשעי המלחמה של חייליו, אלא גם בשל "מפעל הטרולים" הגדול שלו, שהפיץ באינטרנט "פייק ניוז" ודיסאינפורמציה המשרתים את הקרמלין. מפעל זה הואשם בין השאר בהטיית הבחירות בארה"ב ב-2016 לטובתו של דונלד טראמפ.
לרוסיה אוזל הנשק, והיא מחפשת פגזים
בהתפתחות נוספת בחזית הרוסית, הבית הלבן חשף הערב כי לידי ארה"ב הגיע מודיעין שלפיו נשיא רוסיה פוטין ושליט צפון קוריאה קים ג'ונג און ניהלו לאחרונה חילופי מכתבים, שבהם ביקשה מוסקבה מפיונגיאנג תחמושת שתשמש אותה למלחמה באוקראינה.
דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי אמר כי לוושינגטון נודע עוד שבביקורו בחודש שעבר בצפון קוריאה ביקש שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו מבכירי משטר קים להגביר את מכירות הנשק שלהם למוסקבה. לדברי קירבי, רוסיה זקוקה במיוחד לפגזים.
מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה בפברואר אשתקד מתמודד צבאו של פוטין עם קשיים עצומים באוקראינה, ומלבד עשרות אלפי החיילים שלו שנפצעו ונהרגו, דווח כי הוא סובל גם ממחסור קשה בנשק. לדברי ממשל ביידן, בחודשים שחלפו מאז נעשתה רוסיה תלויה יותר ויותר בסיוע בנשק מצפון קוריאה ומאיראן, המספקת לה כטב"מים לתקיפה באוקראינה. איראן וצפון קוריאה שתיהן מדינות מבודדות הנתונות לסנקציות חריפות מצד האו"ם בשל תוכניות הגרעין והטילים שלהן והפגיעה שלהן בזכויות אדם.