ועדת החוקה של הכנסת התכנסה הבוקר (רביעי) על אף פגרת הקיץ לדיון מיוחד בכללי ניגוד העניינים החלים על שופטים. ח"כ אריאל קלנר מהליכוד, שיזם את הדיון, אמר בפתחו כי "אנחנו נמצאים בעולם של מעמדות שבו יש מעמד שהוא מעל בני אדם". נציגת הנהלת בתי המשפט בוועדה עו"ד חנית אברהם בכר האשימה כי "המניעים למחזור הטענות האלה כעת אינם ענייניים", ויו"ר הוועדה שמחה רוטמן הזהיר: "חצית פה קו".
בפנייתו לקיום הדיון המיוחד ציין קלנר את חשיפת העיתונאי קלמן ליבסקינד, שלפיה שופט בית המשפט העליון יצחק עמית דן בשורת תיקים בהם קיימים אינטרסים כלכליים משמעותיים לחברות שבהן אחיו וגיסו מכהנים בתפקידים בכירים. עוד נטען כי נשיאת העליון השופטת אסתר חיות דנה בתיקי חברות ביטוח אותן מייצג בעלה. "דווקא אצל שופטי עליון, שאמורים להיות בראש הפירמידה, אנחנו רואים שניגודי עניינים לא משפיעים עליהם", אמר.
הוא הוסיף כי "כולם יודעים מה היה קורה אם חבר כנסת או שר היה פועל בניגוד העניינים הזה, מה השופטים היו חושבים על זה", וח"כ אפרת רייטן (העבודה) האשימה: "בואו נדבר על הפיל שבחדר - ראש הממשלה שהפר ברגל גסה את הסדר ניגוד העניינים שלו, ואתם שכינסתם את הוועדה פה בכנסת כדי לחוקק מהר מהר את חוק הנבצרות. בושה וחרפה. הוועדה הזו אמורה לפקח על עבודת הממשלה ולא לעשות ציד מכשפות".
עו"ד אברהם בכר השיבה לדברים ואמרה כי "נציב תלונות הציבור דחה את כלל הטענות נגד הנשיאה חיות. המטרה מאחורי הטענות היא להוביל לפגיעה באמון הציבור בבתי המשפט". יו"ר הוועדה קטע את דבריה, ואמר כי "עובד מדינה לא מותח ביקורת על מניעיהם של חברי ועדה".
"על איזה דין יש לך בכלל זכות לעסוק במניעים שלנו? יש לך הסמכה בחוק לעשות את זה? עברת הכשרה פסיכולוגית בנוגע למניעים של חברי כנסת והאם את סבורה שזה תפקידך? אני דורש ממך להתנצל, זו חוצפה שלא נבראה", אמר. כשעו"ד אברהם בכר ביקשה להמשיך להקריא את תגובת הנהלת בתי המשפט, רוטמן סירב - ודרש מהסדרן להזיז את המיקרופון שלה: "אם את לא חוזרת בך את לא תמשיכי לדבר. איאלץ להגיש תלונה אתית נגדך".
לדברי קלנר, "אנחנו צריכים לבדוק איך אנחנו גורמים למצב שבו יהיה אמון במערכת הזו ובשופטים בכלל. אזרח שמגיע לקבל סעד מבית המשפט צריך לדעת שהוא מקבל סעד ממערכת שכללי ההוגנות והמניעות חלים עלייה בסטנדרטים הגבוהים ביותר, זה אינטרס של כולם".
יו"ר הוועדה הסכים עם קלנר: "לזכות מערכת המשפט אפשר לומר שבעקבות הביקורת הציבורית בשנת 2020 נעשו שינויים, אבל בעיניי הם לא מספיקים. הבעיה שהייתה אז לא קיבלה מספיק מענה, יכול להיות שגורמים מסוימים אמרו 'בדקנו, הליקויים תוקנו' וזה לא היה מספק". הוא אף השיב לרייטן, ואמר כי "את כנראה לא באמת רוצה לרדת לחקר האמת".
ח"כ אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי) ביקרה גם היא את קיום הוועדה במהלך הפגרה, וטענה כי "זה אחד הצעדים שלכם לייצר שנאה וציד מכשפות לכל מה שקשור לשופטים ולמערכת המשפט. זו אובססיה שלכם". לדבריה, "האמון הישראלי בכנסת ובממשלה הוא ברצפה, בשפל. אתם מדברים על אמון במערכת המשפט? ראש הממשלה עם ניגוד עניינים, מחוקקים חוקים פרסונליים - אתם ממשלה שמבזה את בתי המשפט. אי אפשר להכיל את הבושה".
מאוחר יותר כתבה רייטן - שהוצאה מהדיון - בחשבון ה-X שלה (טוויטר לשעבר) כי "הבריונות של רוטמן מגיע לשיאים חדשים. אחרי שדבריי לא נעמו לאוזניו שוב הוצאתי מחדר הוועדה וכעת הוא מאיים על עורכת הדין נציגת הנהלת בתי המשפט ודורש ממנה להתנצל כי טענה שיש חשש שהדיון מתקיים ממניעים פסולים. האלימות והכוחנות שהפגין כלפיה היא שפל מדרגה נוסף של ניצול כוח".
בתום הדיון אמר קלנר כי "כל אלה שמייחסים לנו מניעים זרים, הם אלה עם המניעים הזרים. על אפם ועל חמתם לא נרפה עד שבמדינת ישראל יהיה שוויון בפני החוק וכולם יהיו שווים בפני החוק בלי מעמדות עליונים ותחתונים".
רוטמן הוסיף כי ייקבע דיון המשך, ואמר: "קרה כאן היום דבר חמור ביותר. אי אפשר שמערכת המשפט תגיד 'יש לנו הרבה מנגנוני ביקורת' ותטען שמי שמבקש לבקר אותה אז יש לו מטרה לפגוע באמון הציבור בבתי המשפט. הדברים האלה לא יכולים להיאמר על ידי אף עובד מדינה כלפי חברי כנסת. בדיון הבא אבקש את התגובה מראש, אם יהיה כתוב שהמניעים של חברי הוועדה לא ענייניים אעלה שאלה מאוד גדולה לגבי הענייניות של הנהלת בתי המשפט".