בעיר האסטרטגית לשקר גה שבאפגניסטן נמשכת היום (ד') הלחימה העזה בין כוחות הממשלה האפגנית לבין ארגון הטרור האיסלאמיסטי טליבאן, שבימים האחרונים השתלט על העיר כמעט לחלוטין – ומחזיק עתה בכל שכונותיה למעט אחת. גנרל בכיר בצבא אפגניסטן קרא אתמול לתושבי לשקר גה לעזוב אותה ולפנות את השטח כדי שהצבא יוכל לתקוף באש כבדה את הטליבאן, אבל לפי הדיווחים רק כמה מאות משפחות הצליחו לעשות זאת – ואילו השאר נותרו לכודות בקו האש. תושבים מזועזעים סיפרו לרשת BBC הבריטית כי ראו גופות מוטלות ברחובות: "יש גופות בכבישים", סיפר אחד מהם, "אנחנו לא יודעים אם אלה אזרחים או אנשי הטליבאן".
נסיגת ארה"ב מאפגניסטן – עוד כותרות:
• מסע הנקמה של הטליבאן: רוצח טייסים בחיל האוויר
• קומיקאי נרצח: זה מה שצפוי לאפגניסטן?
• הטליבאן כבש על מעבר גבול, הוציא להורג 22 חיילי קומנדו
• האפגנים נחושים לחיות: "ננגן גם אם יחתכו לנו אצבעות"
צבא ארה"ב ושאר כוחות נאט"ו, נזכיר, משלימים בימים אלה את נסיגתם מאפגניסטן אחרי 20 שנות מלחמה שבהן נאבקו יחד עם הכוחות האפגניים נגד ארגוני טרור איסלאמיסטיים, בהם הטליבאן, אל-קאעידה ודאעש. מאז אפריל השנה, כשארה"ב החלה להחיש את ההכנות לנסיגתה, הגביר הטליבאן את התקפותיו על כוחות הממשלה האפגנית, ולפי דיווחים כעת הוא שולט כבר ב-80% משטח המדינה. נשיא אפגניסטן אשרף ראני מתח השבוע בנאום בפרלמנט ביקורת חריפה על האמריקנים, וטען כי נסיגתם החפוזה, כלשונו, היא שערערה את היציבות במדינה. נסיגת ארה"ב ונאט"ו הושלמה כבר ב-95%, והיא אמורה להסתיים עד 31 באוגוסט.
לחימה כבדה במיוחד מתנהלת בימים האחרונות סביב ערי הבירה של שלושה מחוזות: בעיר עיר הראת הסמוכה לגבול עם איראן ובערים קנדהאר ולשקר גה שבדרום. חשש גדול במיוחד יש כאמור לגורלה של לשקר גה: אם העיר, שבה גרים 200 אלף תושבים, תיפול לידי הטליבאן, תהיה זו מכה מורלית ואסטרטגית קשה לממשלת אפגניסטן. בחודשים האחרונים, אחרי שאיבדה את השליטה ברבים מאזורי הפריפריה, הבטיחה ממשלתו של ראני להגן לפחות על המרכזים האסטרטגיים כמו ערי הבירה המחוזיות, אך כעת יכולתה לעשות זאת מוטלת בספק. לשקר גה היא בירת מחוז הלמנד, מעוזו ההיסטורי של הטליבאן, ולכן הארגון מייחס לכיבושה חשיבות מיוחדת. אם יצליח להשתלט עליה לגמרי, תהיה זו עיר הבירה המחוזית הראשונה שהוא כובש זה שנים.
המחבלים מציגים: "רדיו שריעה"
לשקר גה מורכבת מ-11 רבעים, ולדברי תושבים – הטליבאן כבש בימים האחרונים עשרה מהם. בעדות למצב החמור שם קרא אתמול גנרל בכיר בצבא האפגני, סמי סאדאת, לכל תושבי העיר לעזוב אותה מהר ככל האפשר כדי שהצבא יוכל לפתוח במבצע: "סלחו לנו אם תיאלצו להיעקר מבתיכם לכמה ימים, אנחנו יודעים שזה קשה, אבל נילחם בטליבאן בכל מקום שבו הם יהיו. לא נשאיר איש מהם בחיים", טען. סאדאת עצמו הזהיר כי אם הטליבאן יכריז על ניצחון בלשקר גה, יהיו לכך השלכות הרסניות, וכי הישג כזה יעודד ארגוני טרור ברחבי העולם ויוכל לעורר פיגועים חדשים באירופה ובארה"ב. "זו לא מלחמתה של אפגניסטן", הצהיר, "זו מלחמה בין החופש לרודנות".
לפי שעה מספר הנפגעים המדויק בלשקר גה אינו ידוע, אבל אתמול דיווח האו"ם כי ב-24 השעות שלפני כן נהרגו שם לפחות 40 אזרחים – מספר שנותן מושג ראשוני מדאיג ביותר על היקף ההרג האמיתי. בשיחות טלפון ובהודעות ווטסאפ מתוך לשקר גה סיפרו תושבים כי מחבלי הטליבאן השתלטו על כל תחנות הרדיו והטלוויזיה בעיר, החלו להשמיע בהם שירים דתיים וקראו לתושבים מעל גלי האתר ללכת בדרכם. הטליבאן גם הכריז על חידוש שידוריו של "רדיו שריעה", כפי שהארגון מכנה אותו, אחרי 20 שנות הפסקה. המושג "שריעה" פירושו ההלכה האיסלאמית, והטליבאן דורש לאכוף נוסח חמור ואכזרי ביותר שלה.
אנשי ארגון "רופאים ללא גבולות" בלשקר גה דיווחו שלשום כי החיים בעיר שותקו, וכי התושבים נצורים בבתיהם ואינם מעיזים לצאת החוצה. מנהל "רדיו סוקון" בעיר סיפר כי מטוסים אמריקניים ואפגניים מפציצים עמדות של הטליבאן, וכי לחימה כבדה התנהלה אתמול ליד מתחם הממשלה המרכזי של העיר, שבו שוכנים בית הכלא, מטה המשטרה והמטות של סוכנויות המודיעין. "הטליבאן נמצאים בכל מקום בעיר, אתה רואה אותם על אופנועים ברחובות. הם עוצרים או יורים באנשים שיש להם סמרטפונים", אמר.
פידה מוחמד, מנהיג אחד השבטים באזור, סיפר ל"גרדיאן" הבריטי: "המצב מחריד. הטליבאן מטפס על הבניינים הגבוהים במרכז העיר ומקים ביצורים – ואז הם מופצצים על-ידי הממשלה". תושב אחר, סאלח מוחמד, סיפר: "אין דרך לברוח מהאזור כי הלחימה נמשכת. אף אחד לא יכול להבטיח לנו שלא ניהרג בדרך. הממשלה והטליבאן הורסים אותנו".
קריאות מגגות קאבול: "מוות לטליבאן"
בתוך כך, המצב הביטחוני מוסיף להיות חמור גם באזורים אחרים באפגניסטן, ומתקפות טרור חריגות פקדו ביממה האחרונה גם את הבירה קאבול. היום אירע פיצוץ ליד משרד סוכנות הביטחון האפגנית המרכזית, ושלושה בני אדם נפצעו. לפי שעה שום גורם לא נטל אחריות לפיגוע הזה.
אמש תקפו חמושים בירי את מעונו של ממלא מקום שר ההגנה, ביסמיללה מוחמדי, באזור מבוצר-למדי של העיר. כוחות הביטחון ניהלו איתם חילופי אש במשך יותר מארבע שעות, והם הרגו ארבעה מחבלים. לדברי משרד הפנים האפגני, לפחות שמונה אזרחים נהרגו במתקפה, שכללה פיצוץ של מכונית תופת, ועוד 20 נפצעו.
הטליבאן נטל אחריות לפיגוע אמש, וטען כי ביצע אותו בשעה שבמעון נערכה ישיבה חשובה של גורמים רמי-דרג בממשלת אפגניסטן. דובר הארגון, זביהוללה מוג'היד, טען כי הייתה זו נקמה על התקפות שביצעו כוחות הממשלה במחוזות שונים של המדינה בשבועות האחרונים, התקפות שלדבריו גרמו להרג אזרחים רבים ולעקירתם של אחרים מבתיהם.
גם בשעה שברחבי קאבול נשמעו הפיצוצים וקולות הירי מהמתקפה על ביתו של ממלא מקום שר ההגנה, מפגינים צעדו אמש בבירה ועלו לגגות הבתים, והשמיעו קריאות "אללהו אכבר" ו"מוות לטליבאן" – לאות תמיכה בכוחות הממשלה.
החשש: שלטון הדמים יחזור
ארה"ב, נזכיר, פלשה לאפגניסטן אחרי מתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001, ואז היא הפילה את משטר הטליבאן האיסלאמיסטי ששלט בה ופתחה במצוד אחרי מנהיגי אל-קאעידה שהיו אחראים למתקפה, ובהם אוסמה בן לאדן. בימים אלה היא משלימה את הנסיגה שלה ושל כוחות נאט"ו מהמדינה אחרי 20 שנה, בתום מלחמה שהפכה לארוכה ביותר בהיסטוריה האמריקנית. אף שאחרי פלישת ארה"ב לאפגניסטן הופל משטר הטליבאן במהרה, ואף שבשיא המלחמה חוסל בן לאדן, הטליבאן שב והתחזק מאז, ובחודשים האחרונים הוא כובש עוד ועוד שטחים, עד שכעת הוא שולט כבר ברוב אפגניסטן.
הנסיגה האמריקנית מתבצעת בעקבות ההסכם לסיום הלחימה שעליו חתם אשתקד ממשלו של דונלד טראמפ עם הטליבאן, אך היא נעשית בלי שהושג הסכם מקביל בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן. ממשלו של ג'ו ביידן עיכב מעט את הנסיגה כדי להשלים את ההיערכות הלוגיסטית, אבל הודיע שהנסיגה תושלם עד 31 באוגוסט. לפני כחודש עזבו אחרוני החיילים האמריקנים את בסיס חיל האוויר בגראם, הבסיס הראשי ששימש אותם ב-20 שנות המלחמה, ושבשיא שהו בו כ-100 אלף חיילים אמריקנים. גורמים אפגנים התלוננו מיד אחר כך כי צבא ארה"ב עזב את הבסיס באישון ליל בלי להודיע על כך לעמיתיו האפגנים, ובכך הותיר אותם חשופים למתקפה של הטליבאן.
בשבועות האחרונים, על רקע הנסיגה האמריקנית, נפלו בצפון אפגניסטן עוד ועוד אזורים לידי הטליבאן, וקרוב ל-1,000 חיילים אפגנים להימלט אל מעבר לגבול, לשטח טג'יקיסטן, משום שחששו מהעימות עם לוחמי הארגון האיסלאמיסטי. בעקבות כיבושי הטליבאן גובר באזור החשש מקריסתם של כוחות הממשלה האפגנית, ושכנותיה של אפגניסטן מודאגות מהאפשרות שהמוני פליטים הבורחים מארגון הטרור יציפו אותן. כמה מדינות סגרו בשבועות האחרונים את הקונסוליות שלהן בצפון אפגניסטן, וטג'יקיסטן השכנה גייסה 20 אלף חיילי מילואים כדי לבצר את גבולה הדרומי.
בקרב האוכלוסייה האזרחית באפגניסטן גובר עוד ועוד החשש מפני חידוש שלטונו האכזרי של הטליבאן, שבשנים 2001-1996 ניהל בה משטר דמים, שבמסגרתו מנע מנשים לצאת ללמוד, סקל באבנים את מתנגדיו ואת מי שהפרו לטעמו את כללי ההלכה האיסלאמית – והטיל מורא על תושבי המדינה כולה. אפגנים רבים רואים כעת באמריקנים כמי שבנסיגה מאפגניסטן מפקירים אותם לגורלם, ולמעשה מוסרים אותם בחזרה לידי השלטון האיסלאמיסטי שדיכא אותם במשך שנים.