משטרת הונג קונג הודיעה היום (שבת) כי עצרה גבר תושב העיר שיחד עם תושבים אחרים השמיע השבוע קריאות בוז להמנון סין, בשעה שזה נוגן כשהונג קונג זכתה במדליית זהב באולימפיאדה בטוקיו. המשטרה המקומית הודיעה על פתיחת חקירה כבר שלשום, ולטענתה העצור בן ה-40 לא הסתפק בקריאות בוז אלא גם הניף את דגל הונג קונג מהתקופה הקולוניאלית וקרא לאחרים להצטרף אליו בביזוי ההמנון. לדבריה החקירה נמשכת וייתכנו מעצרים נוספים.
האירוע התרחש ביום שני השבוע: יותר מ-100 בני אדם התכנסו בקניון בהונג קונג כדי לצפות על מסך ענק בסייף צ'אונג קה-לונג בגמר האולימפי – וראו אותו זוכה במדליית הזהב. כשהסייף עלה לקבל את המדליה נוגן המנונה של סין, המדינה שלה שייכת הונג קונג, ובשלב זה החלו רבים מהצופים בקניון לקרוא "אנחנו הונג קונג" – סיסמה שיש בה משום קריאת תיגר על ריבונותה של סין בעיר. לדברי המשטרה, היא קיבלה "תלונות" שלפיהן רבים מהם גם שרקו בוז להמנון הסיני.
הונג קונג, נזכיר, הייתה עד 1997 קולוניה בריטית, ובמסגרת הסכם ההחזרה שלה לידי סין נקבע כי בעשרות השנים הקרובות היא תיהנה מאוטונומיה נרחבת ותתנהל על פי מערכות כלכלה, חוק ומשפט נפרדות מאלה של אזורים אחרים בסין, שהיא מדינה קומוניסטית. הסיכום הזה אפשר להונג קונג להפוך למרכז כלכלי בינלאומי ולמוקד של חדשנות וקִדמה.
אלא שבשנים האחרונות הסתמן כי סין הולכת ומעמיקה את שליטתה על הנעשה בהונג קונג, והפגנות המוניות שם למען הדמוקרטיה רק הגבירו את נחישותה של בייג'ינג להשיב את העיר לריבונותה המלאה. בשנה שעברה אישרה סין את "חוק ביטחון לאומי" המעמיק את אחיזתה הביטחונית בהונג קונג, ומאז היא שלחה לכלא או לגלות את רוב המנהיגים הבכירים של המחאה הפרו-דמוקרטית שהתנהלה שם נגדה. ארה"ב הכריזה כבר בשנה שעברה כי היא אינה רואה עוד בהונג קונג אוטונומיה.
במשחקים האולימפיים מתחרה הונג קונג כמשלחת עצמאית, אבל כאשר היא זוכה במדליית זהב מושמע המנון המדינה שאליה היא שייכת: בפעם הקודמת שבה זכתה בזהב, באולימפיאדת אטלנטה ב-1996, נוגן על דוכן המנצחים ההמנון הבריטי "אלוהים נצור את המלכה", והשבוע, כשהונג קונג זכתה במדליית הזהב האולימפית הראשונה שלה זה 25 שנה, נוגן המנונה של סין, "מארש המתנדבים". במסגרת חוקי הדיכוי החדשים שקידמו נאמני המשטר הסיני בהונג קונג, החל מהשנה שעברה ביזוי ההמנון הסיני נחשב לעבירה פלילית הגוררת קנס של עד 6,400 דולר ועד תשע שנות מאסר.
על מגרש הבדמינטון: "סין נגד עצמה"
העובדה שהונג קונג מתחרה עם משלחת משלה – ודאי בימים אלה שבהם במערב יש מי שאינם מקבלים עוד את הגדרתה כאוטונומיה – מעלה בעולם הספורט את השאלה אם הוגן שבמשחקים מתחרות למעשה שתי נבחרות סיניות: אחת תחת השם "סין" ושנייה תחת השם "הונג קונג". לטענת המבקרים, מתן האפשרות הזו פותח בפני ספורטאים סינים נתיבים רבים יותר למדליה, והם תוהים מדוע אין מחייבים את הספורטאים מהונג קונג להשתלב בנבחרת סין כשם שספורטאים מסקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד משולבים בנבחרת בריטניה.
הספורטאים מהונג קונג דוחים על הסף את הרעיון לבטל את המשלחת העצמאית שלהם. "להונג קונג באמת יש מאפיינים מיוחדים משלה", אומרת צה יינג סואט, חברת המשלחת, שבאופן רשמי נקראת "הונג קונג, סין". "תמיד הייתה לנו מערכת אימון משלנו. העובדה שממקום כל כך קטן אפשר להגיע למדליית זהב בסיף ולמדליית כסף בשחייה (אחת המדליות שבהן זכתה הונג קונג השבוע) היא מקור גאווה להונג קונג. כל כך כיף שמקום קטן כל כך יכול להצליח כל כך".
העובדה שהונג קונג שולחת משלחת עצמאית יוצרת לעתים מצבים שבהם העיר האוטונומית מתחרה על המדליה נגד סין עצמה: רק השבוע, למשל, התממש התרחיש הזה על מגרש הבדמינטון.
בעוד רבים טוענים כי כעת, כשסין שוחקת דרמטית את מעמדה של הונג קונג כאי של דמוקרטיה וליברליות על-ידי מעצר פעילי אופוזיציה, סגירת עיתונים חופשיים וצעדי דיכוי אחרים, פוחתת עוד יותר ההצדקה לקיומה של משלחת עצמאית מהונג קונג למשחקים האולימפיים; אבל מהעבר השני יש המזהירים כי שלילת מעמדה המיוחד של הנבחרת מהונג קונג דווקא עכשיו, כשמעמדה הייחודי בתוך סין נמצא ממילא תחת התקפה, תהיה מכה קשה לניסיון לשמר את זהותה הנפרדת.
הזהב הלא-בריטי הראשון
"תושבי הונג קונג רוצים ייצוג עצמאי באירועי ספורט, זה עוזר להם לחזק את תחושת הקהילתיות והשייכות שלהם", אומר ניית'ן לאו, אחד ממנהיגי האופוזיציה של הונג קונג, הגר כיום בבריטניה. "מכיוון שלהונג קונג יש תרבות וקהילה ייחודית משלה, היא צריכה להמשיך להיות מיוצגת על-ידי משלחת משלה". מומחים אומרים כי המשלחת האולימפית של העיר הפכה כשלעצמה בעיני תושבים לסמל של התנגדות למשטר בבייג'ינג. יתרה מכך, יש בקרב המומחים מי שסבורים כי סין עצמה עשויה בעתיד לנסות לבטל את המשלחת העצמאית של הונג קונג ולהטמיע את ספורטאי העיר במשלחתה שלה, כדי למחוק גם את המאפיינים העצמאיים האחרונים של העיר.
אף שהמעמד המיוחד של הונג קונג אינו דבר נפוץ במשחקים האולימפיים, באולימפיאדות משתתפות גם ישויות פוליטיות לא-עצמאיות אחרות המיוצגות על-ידי משלחות עצמאיות. כך למשל גואם שבאוקיינוס השקט ואיי הבתולה של ארה"ב שבקריביים הן טריטוריות השייכות לארה"ב, ואם ספורטאים מהן יזכו במדליית זהב בטוקיו, ינוגן עבורם המנון האמריקני, וזאת אף שהם מתחרים תחת דגל ארצם. גם לסמואה האמריקנית ולפוארטו ריקו שהן טריטוריות של ארה"ב יש משלחות משלהן. כל הטריטוריות הללו נהנות מהיחס המעורפל-משהו של הוועד האולימפי כלפי ישויות פוליטיות מהסוג שלהן, ישויות בעלות היסטוריה של קולוניאליזם שזוכות לאוטונומיה חלקית.
אולימפיאדת טוקיו היא המוצלחת ביותר בתולדות הונג קונג, עיר בת 7.5 מיליון תושבים. עד כה בטוקיו זכתה הונג קונג במדליית זהב אחת ובשתיים מכסף. לשם השוואה, בכל האולימפיאדות הקודמות שלה מאז הצטרפה למשחקים ב-1952 זכתה הונג קונג רק בשלוש מדליות – שלל זהה לזה שגרפה באולימפיאדת טוקיו לבדה. מדליית הזהב שהשיגה הונג קונג השבוע בסיף הייתה מדליית הזהב הראשונה שלה באולימפיאדה מאז החזרתה לשליטת סין לפני 24 שנה.