באיראן מתקיימות היום (שישי) הבחירות לנשיאות, שנקבעו בעקבות מותו של הנשיא איברהים ראיסי בהתרסקות מסוק בחודש שעבר. ראיסי ניצח בבחירות ונבחר לנשיא ב-2021, וכהונתו הראשונה הייתה אמורה להסתיים בשנה הבאה. אחרי מותו של "התליין מטהרן" התמנה מוחמד מוחבר לנשיא זמני, ונדרש לערוך הצבעה לבחירת נשיא קבוע ברפובליקה האיסלאמית.
הבוקר הצביע בטהרן מנהיגה העליון של איראן, עלי חמינאי, ואמר: "הגאווה והכבוד של איראן תלויים בנוכחות העם. אני מקווה שהאיראנים ישתתפו בזכות הגדולה הזו". לדבריו, נדרש אחוז הצבעה גבוה כדי להוכיח שמצבה של איראן טוב. לפי הדיווחים נפתחו 57 אלף מרכזי הצבעה ליותר מ-61 מיליון מצביעים. מחר בשעה 11:00 יימסרו התוצאות הרשמיות.
בישורת האחרונה של קמפיין הבחירות פרשו מהמירוץ שני מועמדים שכמו ראיסי שייכים למחנה הקיצוני: ראש העיר טהרן עלירזא זקאני, והמועמד אמיר-חוסיין גזיזאדה האשמי, שעומד בראש "קרן השהידים" במדינה. ארבעה מועמדים נשארו במרוץ: יושב ראש הפרלמנט מוחמד קליבף, סעיד ג'לילי (שהיה ראש צוות המו"מ של איראן בשיחות הגרעין), שר הפנים לשעבר מוסטפה פורמוחמדי וחבר הפרלמנט מסעוד פזשכיאן - מנתח לב בהכשרתו שכיהן בעבר כשר הבריאות.
מבין הארבעה, פזשכיאן הוא המועמד הרפורמיסט היחיד. בקמפיין הבחירות שלו הבטיח להחזיר את איראן להסכם הגרעין וזכה לתמיכת הנשיא לשעבר חסן רוחאני - שאמר כי הוא מאמין שפזשכיאן מסוגל להביא להסרת הסנקציות שהוטלו על איראן - וגרמו נזק קשה לכלכלתה.
שלשום, עוד לפני פרישתם של זקאני וגזיזאדה האשמי, ציינה סוכנות הידיעות AFP כי שלושת המועמדים הבולטים במירוץ הם קליבף, ג'לילי ופזשכיאן. בעוד שניצחון של פזשכיאן עשוי לשפר במידה מסוימת את היחסים של טהרן וארצות המערב, ניצחון של השניים האחרים לא אמור להביא בשורה לאיראנים, מכיוון שמדובר בשני מועמדים שמרנים במיוחד.
בהודעת הפרישה שלו קרא זקאני לקליבף וג'לילי לאחד כוחות, כדי למנוע ניצחון של פזשכיאן הרפורמיסט. אם אחד המועמדים יזכה ב-50% מהקולות, הבחירות יוכרעו כבר בסיבוב הראשון.
באיראן, נזכיר, המילה האחרונה שמורה למנהיג העליון עלי חמינאי ולא לנשיא. השבוע קרא חמינאי בן ה-85 לאזרחים לצאת בהמוניהם להצביע בבחירות לנשיאות. בתקווה ליצור מראית עין של אחדות והתלכדות סביב המשטר, אחרי אחוזי הצבעה נמוכים בבחירות הקודמות, קרא חמינאי להביא את שיעור ההצבעה לרמה המרבית, וכך "לגבור על האויב".
בנאומו לא הביע חמינאי תמיכה מפורשת באף אחד מהמועמדים שלהם אישרה מועצת שומרי החוקה להתמודד על התפקיד, אך הוא תקף פוליטיקאים שלדבריו מאמינים שכל הטוב בא מארה"ב, אמירה שנראה כי כוונה לעבר פזשכיאן, שקרא לאיראן לחזור להסכם הגרעין.
"מי שיש לו התנגדות ולו הקלה ביותר למהפכה האיסלאמית או למערכת האיסלאמית הוא חסר תועלת עבורכם", אמר חמינאי בנאום בן שעה שנשא אתמול לרגל חג שיעי, ושבמהלכו קרא הקהל שוב ושוב "מוות לאמריקה, מוות לישראל". "מי שנצמד לארה"ב ומדמיין שבלי טובות ממנה אי-אפשר לעשות כלום במדינה לא יהיה לכם לשותף טוב".
פזשכיאן הצליח בשבועות האחרונים למשוך קהלים גדולים לעצרות שלו. סיסמת הבחירות שלו היא "למען איראן" – קריאה להתלכד סביב הלאומיות במקום סביב הדת, והיא מתכתבת עם קמפיין הבחירות שניהל בעבר הנשיא הרפורמיסט חאתמי.
כמו רוחאני, עוד נשיא רפורמיסט, גם חאתמי הצהיר על תמיכה בפזשכיאן. כך עשה גם שר החוץ לשעבר מוחמד ג'וואד זריף. סיכוייו של פזשכיאן במרוץ לא ברורים, גם בגלל הקריאות של מתנגדי המשטר להחרים את ההצבעה.
יממה לפני הבחירות ציינו באיראן 40 יום למותו של הנשיא ראיסי. הוא נהרג יחד עם שר החוץ שלו, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכירים נוספים. בין הבכירים שהגיעו לאירוע באולם התפילה בטהרן, היו גם ממלאי המקום של הרוגי ההתרסקות: הנשיא הזמני מוחבר ושר החוץ החדש, עלי באקרי כני. עוד נכחו במקום שגרירים ובכירים מהעולם המוסלמי, מנהיגי מפלגות ואזרחים רבים.
אלמנתו של ראיסי, ג'מילה עלם אל-הדא, עלתה לשאת דברים באירוע. ברקע קרא הקהל "מוות לאמריקה" ו"מוות לישראל". בעצרת השתתף גם מזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי, זיאד נחאלה, ואמר לאיראנים: "אנו חולקים איתכם את היום העצוב הזה, לכם ולנו, כי איבדנו את הקדושים האלה. אני מודה למנהיג המהפכה על המשך התמיכה בעם הפלסטיני".
על מסך באולם הוקרן נאומו של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, שאמר לקהל: "אני פונה אליכם כדי להביע סולידריות בשמי, בשם חיזבאללה, בשם העם הלבנוני וכל תנועות ההתנגדות. המשטר האיראני הוא התומך של כל עמי האזור. העם האיראני הפגין שקט ויציבות כשהאויבים ציפו לתסיסה במדינה. הם ראו שאיראן רגועה ומאוחדת למרות התנאים הקשים". בסוכנות "יוניוז" הלבנונית, המזוהה עם איראן, ציינו זו הפעם הראשונה שנסראללה פונה ישירות לציבור האיראני.
פורסם לראשונה: 20:00, 27.06.24