לפחות מחבל אחד נהרג הבוקר (חמישי) בחילופי אש בכפר דאן, אליו נכנסו כוחות צה"ל כדי לעצור את קרובי המחבלים מהתקרית בג'למה ובמטרה למפות את בתיהם לקראת הריסה. הפלסטינים הודיעו כי מדובר בנער בן 17 בשם עודאי סלאח.
התקרית בג'למה - כתבות נוספות
את המעצרים ביצעו לוחמי סיירת הנח"ל, שאיבדו את סגן מפקד היחידה, בר פלח, בתקרית אתמול לפנות בוקר. התושבים השליכו גם בקבוקי תבערה ואבנים על הכוחות שהשיבו באמצעים לפיזור הפגנות. לא היו נפגעים בקרב הלוחמים. בכפר אותרו כמה כלי נשק ואמצעי לחימה, בהם רובה קרלו ומחסניות.
במקביל לחילופי האש בוצעו מעצרים גם בכפרים ראעי וגבע. שני פלסטינים נפצעו באורח בינוני ואחד נפצע באורח קל.
בימים הקרובים צפויה הדריכות של צה"ל באזור להגיע לשיא מחשש שהצלחת הפיגוע אתמול מהזווית הפלסטינית תעודד מחבלים פוטנציאליים נוספים לבצע פעולות דומות. עם זאת, חרף הביקורת על כך שהלוחמים נאלצו להתקרב למחבלים מכיוון שלא זוהו כחמושים, לא צפוי שינוי בהוראות הפתיחה באש.
בצה"ל לא מזהים קשר ארגוני מאחורי חוליות המפגעים או המחבלים הבודדים האחרונים, זולת ההשראה המדבקת שהזינה את החוליות המקומיות ודחיפה מורלית ומסיתה מצד חמאס. כך או כך, ההחלטה על תגבור הכוחות בחגי תשרי, תקופה מתוחה מבחינה ביטחונית בכל שנה, תתקבל בהתאם להערכת מצב בצה"ל בשבוע הקרוב.
במערכת הביטחון מעבירים ביקורת קשה על הרשות הפלסטינית, כשהטענה היא שאיבדה את משילותה בכמה אזורים ביו"ש שבהם צומחים כעת ארגוני הטרור. העובדה כי אחד המחבלים שנהרגו בהיתקלות היה איש המודיעין המסכ"ל של הרשות הפלסטינית הוסיפה לביקורת הישראלית, וראש הממשלה יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ קראו לה לערוך בדק בית - והבהירו שצה"ל ימשיך לפעול בכל מקום שבו הרשות לא תצליח לטפל.
גנץ, אגב, החליט לסגור את המעברים ג'למה וסאלם עד להודעה חדשה בעקבות הפיגוע, והודיע גם על עצירת היתרי הכניסה לישראל של תושבי הכפר דאן, לרבות לצורך תעסוקה בישראל. את המהלכים הללו ביצע על אף הדאגה בארה"ב מהמתיחות, ולמרות שעוזרת שר החוץ האמריקני לענייני המזרח התיכון, ברברה ליף, קראה להמשיך בצעדים שיובילו לשיפור המצב הכלכלי בגדה - שלדבריה יסייעו לשפר את המצב הביטחוני.
למרות הביקורת, במערכת הביטחון תמימי דעים שחיזוק הרשות הפלסטינית הוא יעד משותף לה ולישראל: בשביל הרשות, כדי שלא ייכנסו גורמי טרור וישתלטו על אזורים בגדה; ובמקביל עבור ישראל, שכן ללא המנגנונים הפלסטיניים המצב יהיה יותר מסובך. מעל כל אלה מרחף החשש מהיום שאחרי אבו מאזן, שבו צפוי קרב ירושה בין הפלגים השונים - שעלול להוביל גם לעלייה בטרור.
למרות הביקורת מצד גורמים בימין על "אוזלת יד" או "בלבול ללוחמים בשטח", הוראות הפתיחה באש, כאמור, לא צפויות להשתנות. סיורים ומארבים רבים בקו התפר מתנהלים בצד הישראלי של הגדר הישנה והחשופה, עם מגוון רגישויות כמו פלסטינים לא-חמושים, בהם גם ילדים ונשים שמנסים להסתנן לארץ מדי לילה לצורכי עבודה. באזור פועלים גם ערבים-ישראלים, שפועלים במרחב התפר כמבריחים. רק השבוע נורה אחד מהם למוות במהלך מנוסתו, בתקרית שנמצאת תחת חקירת מצ"ח.
במקרים אחרים זוהו רוכבי אופנועים דוהרים על ציר המערכת מול הלוחמים ההמומים, אך לצד אלו נרשמו בעת האחרונה גם שמונה תקריות לפחות שבהן נפתחה אש לעבר הכוחות שפועלים במרחב התפר. חלק מהמקרים הללו, לפי הצבא, אף כללו ירי מהצד הישראלי. בנוסף לכך, רק בחודש שעבר נהרג הלוחם נתן פיטוסי ז"ל, ששותפו לשמירה בקו התפר זיהה בשוגג כחמוש פלסטיני - וירה בו למוות.
בחודשים האחרונים נרשמו כמה שינויים והתאמות בהוראות הפתיחה באש: בשיא גל הטרור שבמהלכו מחבלים חצו את קו התפר כדי לפגע בעומק ישראל, הורשו הלוחמים לירות לעבר פלג גוף תחתון של משחיתי גדר גם אם אינם חמושים. כפי שדווח ב-ynet, על רקע הרגיעה היחסית, הערכת מצב מחודשת וביקור נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, הוחלט לאחרונה על שינוי: מאז, במצב של זיהוי חשוד בגדר, כולל אם יחצה לישראל, הכוחות יבצעו נוהל מעצר חשוד שיסתיים בירי לאוויר בלבד.