נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ניצל הערב (יום ג') את נאום הבכורה שלו בעצרת הכללית של האו"ם כדי להושיט יד לעולם ולהדגיש שמעתה, אחרי נסיגתה מאפגניסטן, פניה של וושינגטון לדיפלומטיה ולא למלחמות, אך בה בעת הצהיר כי ארה"ב נותרת מחויבת למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. דבריו של ביידן בעצרת הכללית באו זמן קצר אחרי שסוכנות הידיעות הרשמית של איראן ציטטה את דובר משרד החוץ האיראני סעיד חטיבזאדה כאומר שטהרן והמעצמות ישובו בתוך שבועות למשא ומתן על חזרה להסכם הגרעין מ-2015. ynet העביר את נאום ביידן בשידור חי.
במהלך הנאום ניסה הנשיא האמריקני להעביר למנהיגי העולם את המסר שאחרי 20 שנות מלחמה ארה"ב רוצה לאסוף יחדיו את בעלות בריתה ויריבותיה כדי לפעול יחד מול שורה של משברים, בהם מגפת הקורונה ושינויי האקלים, ולהתמודד במשותף עם האתגרים הכלכליים. "ארה"ב מוכנה לעבוד עם כל מדינה שחותרת לפתרונות בדרכי שלום", אמר, וציין בין השאר כי וושינגטון מוכנה לשוב להסכם הגרעין עם איראן אם זו תעשה את אותו הדבר. "בואו ניגש לעבודה, בואו נבנה את עתידנו עכשיו".
"זה כבוד עבורי להיות כאן בפעם הראשונה כנשיא ארה"ב", אמר ביידן בפתח נאומו, ומיד עבר לדבר על מגפת הקורונה, על המחיר העצום שגבתה מהאנושות – אבל גם על כך שהיא הוכיחה את הצורך בשיתוף פעולה בין מדינות העולם. הנשיא האמריקני אמר כי העולם ניצב בפתחו של עשור מכריע בשורה של היבטים, והזכיר את משבר האקלים, סכנת הטרור והצורך לגבש חוקים בינלאומיים חדשים המסדירים תחומים כמו סחר וטכנולוגיה. "עלינו לעבוד יחד כפי שלא עבדנו מעולם כדי להתמודד עם האתגרים הבינלאומיים", אמר ביידן, "ההצלחה של כולנו קשורה בהצלחתם של אחרים".
הנשיא האמריקני נשא עמו מסר חשוב בעקבות הנסיגה מאפגניסטן: "עכשיו כשאנחנו סוגרים את פרק המלחמה חסרת הפשרות, אנחנו פותחים עידן חדש של דיפלומטיה חסרת פשרות, שבה אנחנו מנצלים את הכוח שלנו בתחומי הסיוע והפיתוח כדי להשקיע בדרכים חדשות לשפר את חייהם של אנשים ברחבי העולם". ביידן אמר כי הקו שינחה את אמריקה בעתיד הוא שכוח צבאי חייב להיות האמצעי האחרון שייכנס לשימוש: "נצא למשימות צבאיות בחו"ל רק אם הן יהיו ברורות ומטרתן תהיה בת-השגה. אסור שהצבא האמריקני ישמש כדי לפתור כל בעיה שאנחנו רואים בעולם".
ממש דקות לפני נאום ביידן באו"ם הצהירה כאמור טהרן כי המשא ומתן בינה לבין המעצמות על חזרה להסכם הגרעין מ-2015 יתחדש בעוד שבועות אחדים. השיחות בין איראן למעצמות קפאו לפני כחודשיים, סביב הבחירות לנשיאות איראן שבהן עלה ממשל חדש – וקיצוני יותר – בהנהגת איברהים ראיסי, וגורמים במערב הביעו בשבועות האחרונים פסימיות הולכת וגוברת באשר לסיכויי החזרה להסכם. כל זאת בשעה שאיראן ממשיכה להתקרב לפצצה.
בנאום בעצרת הכללית הצהיר ביידן כי ארה"ב תמשיך להתייצב לצדן של בעלות בריתה כדי למנוע ממדינות חזקות לערער את יציבותן ולהחליש אותן, אך הדגיש כי וושינגטון אינה חותרת למלחמה קרה חדשה. לצד זה הזכיר את הפיגוע הקטלני של דאעש האפגני שבו נרצחו 13 חיילים אמריקנים בקאבול, ואמר כי מי שתוקפים את ארה"ב – ימשיכו למצוא בה יריבה לוחמנית ועיקשת שתדע להגיב.
בנאומו אותת ביידן כי אחרי ההתרחקות של ארה"ב בימי דונלד טראמפ מהאו"ם ומוסדותיו, כעת נכון הממשל האמריקני להשתמש במוסדות הבינלאומיים כדי להתמודד עם האתגרים. בנאום הודיע רשמית כי ארה"ב תשוב בשנה הבאה למועצת זכויות האדם של האו"ם, שממנה פרשה וושינגטון תחת נשיאותו של טראמפ בשל השימוש במועצה ככלי ניגוח נגד ישראל.
ביידן התייחס ישירות גם לסכסוך הישראלי-פלסטיני, והדגיש כי הוא עדיין מאמין בפתרון שתי המדינות וסבור כי זו הדרך לשמור על ישראל מדינה יהודית, דמוקרטית ובטוחה. הוא הודה שבשלב זה מימוש הפתרון הזה רחוק מאוד, אך הצהיר שאסור לזנוח את הניסיונות להגיע להסכם. הנשיא האמריקני הדגיש כי תמיכתה של ארה"ב בישראל נותרת איתנה.
לפני ביידן: בולסונרו עלה לנאום לא-מחוסן
הכינוס השנתי של העצרת הכללית של האו"ם, האירוע הדיפלומטי החשוב והיוקרתי בעולם, נערך בצל המגפה. אחרי שבשנה שעברה הוא הוחלף בנאומים וירטואליים שבהם נשאו מנהיגי העולם דברים מוקלטים מרחוק, השנה החליטו מנהיגיהן של כשני שלישים מ-193 חברות האו"ם – נשיאים, ראשי ממשלה ושרי חוץ – להגיע למטה בניו יורק ולשאת את דבריהם משם. זאת אף שארה"ב ניסתה לשכנע אותם להימנע מכך, מחשש שהכינוס יהפוך לאירוע של הפצת קורונה המונית.
כדי למנוע התפשטות של הנגיף בין באי הכינוס, וכתוצאה מכך גם בקרב תושבי ניו יורק, מתבקשים כל משתתפיו להצהיר כי קיבלו חיסון לקורונה, אולם בפועל הם אינם נדרשים לספק הוכחה לכך, ולמעשה מדובר בהצהרה על בסיס אמון בלבד. מערכת הבקרה הזו נפרצה כבר בפתח האירוע היום, כשלדוכן בעצרת האו"ם עלה הנואם הראשון – נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו. בולסונרו, שמפקפק ביעילות החיסונים וסירובו העיקש להטלת הגבלות קורונה בארצו הקים עליו ביקורת חריפה, הכריז בשבוע שעבר שלא קיבל את החיסון לנגיף ושהוא אינו זקוק לו משום שכבר נדבק. בולסונרו חלה בקורונה לפני יותר משנה, ואחרי שבועות אחדים החלים.
אתמול תועד בולסונרו אוכל משולשי פיצה עם אנשי צוותו על מדרכה בניו יורק. מסעדות העיר אינן מכניסות אליהן מי שאינו מצויד בתעודה המוכיחה כי התחסן. תומכיו של בולסונרו שיבחו אותו על התמונה, ואמרו כי בכך שמנהיגם שמח לאכול פיצה על המדרכה ליד המלון שלו הוא מוכיח שהוא מתנהג כאחד האדם.
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר לקראת הכינוס כי עצם העיסוק הער בשאלה כמה מהדיפלומטים שיגיעו לכינוס התחסנו ממחיש עד כמה דרמטי הוא חוסר השוויון בהפצת החיסונים ברחבי העולם. גוטרש וארגונו מנסים זה חודשים לשכנע את המדינות העשירות לתרום חיסונים רבים יותר למדינות העניות, ומדגישים כי כל עוד הנגיף ימשיך להשתולל בחלק מהעולם – העולם כולו יסבול ממנו, בין השאר משום שכך יגדל הסיכוי להיווצרות וריאנטים חדשים ומסוכנים. מבין 5.7 מיליארד מנות החיסון שניתנו עד כה ברחבי העולם, רק 2% ניתנו באפריקה למשל. האו"ם מנסה לחתור למצב שבו עד לאמצע השנה הבאה יהיו 70% מאזרחי העולם מחוסנים.
אמש הופיעה באו"ם להקת הקיי-פופ המצליחה BTS. שבעת החברים בלהקת הבנים, חנוטים בחליפות, סיפרו על הבמה כיצד מגפת הקורונה טלטלה את חייהם, ואחד מהם, ג'ין, העיד: "היו בשנתיים האחרונות רגעים שבהם גם אני הרגשתי מבולבל ומוטרד, אבל אנחנו עדיין שומעים אנשים קוראים 'בואו נמשיך, בואו נמצה מהרגע הזה את מה שאפשר'". להקת הבנים קראה לצעירי העולם לדבר גם הם על היותם חלק מ"דור הקורונה האבוד".
חברי BTS ציינו כי הם כולם התחסנו, ובמהלך הכינוס באו"ם שודר קליפ שצילמה הלהקה לשירה Permission to Dance במסדרונותיו של מטה האו"ם ובגניו. חברי BTS מונו ל"שגרירים נשיאותיים מיוחדים של האו"ם לענייני הדורות הבאים והתרבות", ואת הלהקה הציג אתמול בעצרת הכללית נשיא דרום קוריאה מון ג'אה-אין. הוא גם נתן לכוכבי הפופ דרכונים דיפלומטיים – עוד ניסיון של סיאול לנצל את הפופולריות הבינלאומית שלה זוכה בשנים האחרונות הקיי-פופ.
במוצאי שבת ייצא לניו יורק גם ראש ממשלת ישראל נפתלי בנט, וביום שני הבא, ערב החג השני, הוא יישא שם את נאום הבכורה שלו בעצרת. בנאום הוא מתכוון לעסוק בסוגיות הקשורות לביטחון הלאומי ובסוגיות אזוריות, ואת הדגש ישים על האיום האיראני. את החג יעביר בניו יורק, וביום שלישי ייצא בחזרה ארצה.
פורסם לראשונה: 16:02, 21.09.21