בעולם עסקו החל מסוף השבוע בהרחבה בפעולה הנרחבת של צה"ל בבית החולים כמאל עדואן בג'באליה, שבמהלכה נעצרו יותר מ-240 מחבלים - ריכוז המחבלים הגדול ביותר שנתפס מתחילת המלחמה.
״ישראל עצרה את מנהל בית החולים וצוותים נוספים בפשיטה על בית החולים האחרון בצפון רצועת עזה", נכתב בכותרת של רשת CNN, שציטטה גורמי בריאות ברצועה. בדיווח עצמו צוטטו פלסטינים שטענו כי הכוחות גירשו מטופלים מבית החולים והורו להם להתפשט ברחוב, ושמי שסירב - הוכה. צה״ל, נציין, הכחיש כי גירש מטופלים, והדגיש כי הפינוי היה מתואם ובטוח.
"הם אמרו לנו לשבת, ולאחר שאספו את כולם הם חייבו אותנו להוריד את כל הבגדים מלבד תחתונים, בקור", אמר אחד מהם לרשת האמריקנית. הוא הוסיף כי חולים ופצועים הוכו על-ידי חיילי צה״ל: "לא היה גבול למכות, הם הכו אנשים בראשם עם זרנוקים. הם גררו שלושה אנשים בו-זמנית, כולל פצוע עם גבס, והכו אותם בראש. לא עניין אותם אם אלה פצועים, קשישים או ילדים".
הכותרת ב-BBC הייתה "ישראל מפנה בכוח את בית החולים של עזה ועוצרת צוותים רפואיים״. בדיווח הודגש כי מנהל בית החולים, ד"ר חוסאם אבו ספייה שנעצר על-ידי ישראל בחשד שהוא פעיל חמאס, נעצר "מבלי לספק הוכחות" נגדו. כמו כן, צוטט ארגון הבריאות העולמי שהביע "זעזוע מהפשיטה הישראלית על בית החולים האחרון שתפקד בצפון הרצועה״. תאגיד השידור הבריטי ציטט גם את משרד הבריאות הפלסטיני, שמנוהל בידי חמאס, באשר למספר ההרוגים באזור בית החולים נכון ליום שישי: "50 בני אדם, כולל עובדי בית החולים, נהרגו בהפצצות מהאוויר".
"מתקן בריאות מרכזי אחרון בצפון רצועת עזה 'הושבת' לאחר תקיפה ישראלית", נכתב בכותרת של ה"גרדיאן". בדיווח צוטט פוסט של ארגון הבריאות העולמי, ולפיו "מחלקות מפתח נשרפו והושמדו בפשיטה". ראש מחלקה סיעודית בבית החולים אמר לעיתון הבריטי כי כוחות ישראליים פשטו על חצרות בית החולים עם טנקים ודחפורים, ונתנו לצוותים רק 15 דקות לפנות את בית החולים: "איננו יודעים מה עלה בגורל רוב הצוות, החולים וחבריהם, ולאן לקחו אותם".
ב"ניו יורק טיימס" נכתב בכותרת כי "צה״ל הכריח חולים וצוותים רפואיים לעזוב בית החולים בצפון רצועת עזה". אחות שעובדת בבית החולים אמרה לעיתון האמריקני כי חיילים ישראלים אמרו לעובדות ולמטופלות לעזוב את בית החולים, מבלי לתת מיד את אותה ההוראה לגברים.
בצה"ל הודיעו שלשום כאמור כי במסגרת הפשיטה, נעצר גם מנהל בית החולים חוסאם אבו ספייה, בחשד שהוא פעיל חמאס. במשך חודשים ארוכים אבו ספייה התעקש להמשיך להפעיל את בית החולים, גם כשעבד בו מספר חד-ספרתי של רופאים. הרשתות החברתיות הפלסטיניות והערביות תיארו את "איתנותו", וכינו אותו "גיבור" - מאחר שלא עזב את בית החולים, אפילו כשבנו נהרג במלחמה באוקטובר האחרון.
בתמונה שפורסמה מבית החולים, שלא ברור בוודאות אם הוא זה שמופיע בה - נראה אדם בחלוק לבן צועד בין ההריסות, כשמולו נגמ"שים של צה"ל. ברשתות הערביות כבר ניצלו את התמונה כדי לפרסם קריקטורות שמתארות את אבו ספייה כגיבור. באחת הקריקטורות הוא נראה צועד כשלגופו גלימה אדומה, מול טנק של צה"ל. בקריקטורה אחרת, הוא נראה צועד אל מול טנק ישראל - כשהעולם הערבי מפנה לו את גבו.
עם מנהרות ומפקדות לבכירי חמאס: בתי החולים בעזה שהפכו למעוזי טרור
פינוי בית החולים כמאל עדואן משקף תסריט שחוזר על עצמו כמעט בכל מרכז רפואי ברצועת עזה שעליו השתלטו ארגוני הטרור לצורכי לחימה - ועבור הסתתרות מאחורי מגינים אנושיים. בהתאם, גם אתמול הודיע דובר צה"ל כי חיל האוויר תקף מחבלי חמאס שפעלו בבית החולים "וופא" שבעיר עזה.
דובר צה"ל ודוברות שב"כ הודיעו שלשום כי כוחות הביטחון השלימו מבצע משותף ב"מפקדת הטרור" של חמאס בבית החולים כאמל עדואן, שם עצרו יותר מ-240 מחבלים. לפי ההודעה, בבית החולים בוצעה "פעילות ממוקדת נגד יעדי טרור, בעקבות מידע מודיעיני כי המרחב חזר לשמש כמעוז טרור של חמאס וכמחסה למחבלים, על אף קריאות חוזרות להימנע משימוש צבאי במתקנים רפואיים". בצה"ל ציינו כי המחבלים שהותקפו השתייכו למערך ההגנה האווירית של חמאס בשכונת שג'אעיה, וכן הדגישו כי המבנה שבו שהו "אינו משמש כבית חולים פעיל".
במקביל, חמאס דרש שלשום לשלוח משקיפים של האו"ם לבתי חולים בעזה כדי "להפריך את השקרים" והטענות של ישראל על שימוש בהם למטרות צבאיות. ארגון הטרור הוסיף בהצהרה לעיתונות כי צה"ל "ממשיך להשמיד באופן שיטתי את כל המתקנים הרפואיים ובתי החולים, האחרון שבהם הוא השריפה וההרס של בית החולים כמאל עדואן שבצפון רצועת עזה ומעצרם של יותר מ-200 אנשי צוות רפואי וחולים".
לפי צה"ל, מאז מבצע "צוק איתן" ב-2014 בית החולים כמאל עדואן שימש את חמאס בשעות חירום. מחקירתו של מנהל בית החולים, אשר גויס לחמאס בדרגה שמקבילה לתת-אלוף, עלה כי כ-16 עובדים במרכז הרפואי משמים כפעילים צבאיים של חמאס, בהם רופאים, אחים, פרמדיק, פקידים ואנשי צוות נוספים. כמו כן עלה כי חמאס מחזיק בבית החולים משרדים, מקומות לבכירים, וכי אף הובא לשם אחד מהחיילים שנחטפו ב-7 באוקטובר. בחקירתו מסר המנהל כי בבית החולים יש גם מקום ייעודי לחקירות, ולמחלקות ביטחון פנים והביטחון המיועד של חמאס. חקירות נוספות העלו גם על שימוש חמאס בבית החולים כנכס מסתור, בין היתר עבור שהייה לקראת ביצוע פשיטות ומארבים לכוחות צה"ל.
בית החולים המרכזי - ומפקדת חמאס
המרכז הרפואי "שיפא", בית החולים המרכזי בעזה, עבר את הפשיטה הרחבה והמשמעותית ביותר במהלך המלחמה, שבמסגרתה חוסלו בסביבתו יותר מ-200 מחבלים ומאות נוספים נעצרו. בחודש ספטמבר, חמישה חודשים אחרי שכוחות צה"ל עזבו את בית החולים, נפתחה מחדש מחלקת מיון במרכז הרפואי, שבה הוחזקו ואף נרצחו חטופים. בית החולים פועל כיום באופן חלקי.
המבנים בבית החולים שיפא שימשו כנכסי חירום לחמ"ל מבצעים של חטיבת העיר עזה של חמאס. בנוסף, בזמן הלחימה פונו אמל"ח ואמצעים נוספים לקומות התת-קרקעיות של בית החולים. במסגרת פעילות צה"ל במרחב בית החולים אותרו בין היתר אמצעי לחימה רבים בבניין ה-MRI שבקומפלקס בית החולים, וכן פיר מנהרה מבצעית לצד טנדר עמוס אמל"ח. בנוסף, במחלקת הלב נמצאו מחסן אמל"ח, תחמושת וחדר חקירות. במחלקת הפיזיותרפיה נמצאו מטעני חבלה, ובבניין הקטארי נמצאו מטען חבלה נוסף ומכשירי קשר.
בסוף חודש אוקטובר 2023 דובר צה"ל חשף בתדרוך מיוחד לתקשורת הבינלאומית מידע מודיעיני רב של שב"כ וצה"ל, אשר הוכיח כי מפקדת הטרור המרכזית של חמאס מוקמה מתחת לבית החולים שיפא. בין היתר נמסר כי בתוך בית החולים קיים מרכז שליטה של ביטחון הפנים של חמאס, שמאויש באופן רחב בחמושים בשגרה ובחירום וממוקמת מפקדת טרור, שממנה מתבצעת הכוונת טרור לירי רקטי, הכוונת כוחות, אחסון אמל"ח, נשקים ותחמושת.
אמל"ח, מנהרות - ואופנוע מ-7/10
בחודש נובמבר חשף דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי ממצאים מבית החולים "רנתיסי" ברצועה, שעליו פשטו לוחמי שייטת 13 ואיתרו בו מנהרות ששימשו את ארגון הטרור. הגרי אמר אז כי "חמאס הפך את בית החולים לבסיס הטרור שלו והחזיק בו נשק", וציין כי "יש לנו סימנים, שנאספו גם על בסיס מידע מודיעיני, שחטופים שהו בבית החולים רנתיסי בתקופה מסוימת".
דובר צה"ל נכנס לרצועת עזה בעצמו, שם ביקר בבית החולים ותיעד את המנהרות והנשקים במקום, ואמר כי "מתחת לבית החולים מצאנו מפקדת חמאס, שבה היו טילי RPG ואמצעי לחימה אחרים. הטרוריסטים מהחמאס חזרו מהמתקפה ב-7 באוקטובר אחרי ששחטו ישראלים ושרפו תינוקות ונשים בחיים - וחזרו להתחבא מתחת לבית החולים רנתיסי ובתי חולים נוספים ברצועה".
דובר צה"ל חשף אז בתיעוד מתוך בית החולים אופנוע, שככל הנראה שימש את אחד המחבלים שחטפו ישראלים במהלך הטבח, וציין כי אותרו עליו ראיות שמעידות כי שימש לנשיאת חטופה לשטח הרצועה. "בין הראיות נמצאה שיערה של חטופה, חבלי קשירה, בקבוקים של תינוקות וטיטולים. לא אמור להיות ציוד לתינוק במקלט", הוסיף הגרי.
חמאס המשיך להשתמש בבתי החולים ברצועה כשדה קרב וניהל באותו חודש חילופי אש עם כוחות צה"ל גם בבית החולים "אל קודס" שבעיר עזה. מדובר צה"ל נמסר אז כי במהלך פעילות של צוות קרב חטיבתי 188, בוצע ירי RPG לעבר הכוח מהכניסה לבית החולים על-ידי חוליית מחבלים שנטמעה בקבוצת אזרחים. הכוחות הצליחו לזהות בין האזרחים חוליית מחבלים עם שני משגרי RPG.
הכוח ביצע ירי לעבר המחבלים, ובמהלך חילופי האש נצפו אזרחים נוטשים את מבנה בית החולים, וכן מחבלים נוספים שיצאו ממבנים באזור, נטמעו בהם, והצטרפו לניסיון ההתקפה. לאחר ירי ה-RPG המחבלים חזרו להסתתר במרחב בית החולים. כוחות אשר כללו כוחות שריון, הנדסה, חי"ר ובסיוע חיל האוויר, השיבו באש חיה וירי פגזים לעבר מקורות הירי, ובאירוע חוסלו לבסוף כ-21 מחבלים.
בסוף דצמבר 2023 פורסם כי צה"ל איתר והשמיד שלושה פירי מנהרת טרור של חמאס במרחב בית חולים "רנתיסי" ובתיכון הסמוך, "ראמז פאח'רה".
רכבו של החטוף - והמחבל שהשתתף בטבח
כוחות צה"ל פעלו במהלך המלחמה גם בבית החולים האינדונזי שבג'באליה. בשבוע שעבר כוחות צה"ל ושב"כ חיסלו חמישה מחבלים ועצרו עשרות נוספים בסביבת בית החולים. לפי צה"ל ושב"כ, אחד מהמחבלים שנעצרו השתתף בטבח 7 באוקטובר. בסוף השנה שעברה צה"ל חשף שורת ממצאים שלדבריו מעידים על כך שמחבלי חמאס עשו שימוש במרכז הרפואי במהלך טבח 7 באוקטובר. לפי הצבא, בסביבת בית החולים האינדונזי אותרו שלל חומרים שקושרים אותו לפעילות ארגון הטרור - וגם טנדר טויוטה לבן עם אמצעי לחימה, בדומה לאלה ששימשו את מחבלי חמאס בטבח בעוטף עזה.
בסביבת בית החולים אותרה גם המכונית של החטוף סאמר טלאלקה, שנורה למוות בשוגג על-ידי חיילי צה"ל בשכונת שג'אעיה אחרי שנמלט משוביו עם שני חטופים נוספים. המכונית של טלאלקה, טויוטה קורולה עם לוחית רישוי צהובה, שנראית בתיעוד שפרסם הצבא. ברכב נמצאו שרידי RPG וכתמי דם, שהתברר כי הם שייכים לחטוף נוסף. "הימצאותו של הרכב מקשרת את בית החולים באופן ישיר לאירועי 7 באוקטובר", אמרו אז בצה"ל.
תרופות החטופים במעוז חמאס בדרום עזה
בחודש ינואר צה"ל פעל בשני בתי החולים המרכזיים בדרום הרצועה, אל-אמל ונאסר שבחאן יונס. בהודעה חריגה שנמסרה אז ממתאם פעולות הממשלה בשטחים נאמר כי "חמאס פועל מבתי החולים נאסר ואל-אמל ומסביב להם. השימוש השיטתי של חמאס בבתי חולים ברחבי עזה תועד, כולל ירי רקטה מתוך בית החולים נאסר". בפברואר עדכן צה"ל כי הפעילות בבית החולים נאסר החלה בין היתר עקב מידע על הימצאות גופות חטופים במקום.
בהובלת חטיבת הקומנדו עם לוחמי אגוז ומגלן, הכוחות סרקו בתוך בית החולים נאסר תוך שאפשרו לו לתפקד, במקביל לסינון מחבלים - שחלקם הגדול לבש מדי צוות רפואי. על-פי נתוני צה"ל, כ-200 מחבלים נכנעו בפעולה בבית החולים, ועוד מאות חוסלו בפעולות מדויקות של הכוחות. הלוחמים מצאו בנאסר תרופות שנשלחו בתחילת המלחמה לחטופים, כשעליהן שמות ואף תמונות שלהם. חבילות התרופות, שאותרו בבית המרקחת במחלקת הדיאליזה בבית החולים נאסר, היו סגורות ולא הועברו לחטופים.
במהלך באותו חודש פעילות בבית החולים אל-אמל עצרו כוחות צה"ל כמה חשודים בפעילות טרור – בעוד הסהר האדום הפלסטיני טען כי מדובר בעשרות עצורים, בכללם אנשי צוות ו"מלווים" של מטופלים. בהודעת צה"ל נאמר אז כי הפעילות בבית החולים נעשתה על בסיס מידע מודיעיני, שמעיד על פעילות טרור של חמאס במתחם.
ארגון "רופאים ללא גבולות" התריע כי בבתי החולים בעזה חסרים "צרכים בסיסיים יותר", וכי "הצוותים הרפואיים פועלים בתנאים קשים תוך סיכון חייהם". הארגון טען כי המערכת הבריאותית בעזה זקוקה ל-80,000 ליטר דלק ביום, והמחסור הנוכחי מאיים על הפסקת השירותים החיוניים. משרד הבריאות של חמאס בעזה טען כי כל בתי החולים עלולים להפסיק לפעול או לצמצם את שירותיהם עקב המחסור בדלק, מה שיוביל להחמרה נוספת במצב ההומניטרי ברצועה ולסיכון חייהם של אלפי פצועים וחולים.
מאז פרוץ המלחמה ישראל אישרה את הקמתם של 14 בתי חולים שדה בעזה, כניסתן של 2,706 משאיות הנושאות 26,987 טונות של ציוד רפואי שחולקו לאוכלוסייה, בנוסף לחיסונים למניעת מחלות ומגיפות אחרות, וכן ביקורי משלחות רפואיות בינלאומיות.
פורסם לראשונה: 22:34, 29.12.24