הרשויות באוקראינה דיווחו הבוקר (ראשון) כי הכוחות הרוסיים הצרים על העיר מריופול שבדרום המדינה הפציצו בית ספר לאומנויות שבו הסתתרו כ-400 תושבים. לפי שעה לא נמסר כמה בני אדם נפגעו באירוע, אולם לדברי מועצת העיר הבניין נהרס ויש קורבנות מתחת להריסות. עיריית מריופול מסרה כי בבית הספר לאומנויות G12 הסתתרו נשים, ילדים וזקנים.
המלחמה באוקראינה – העדכונים האחרונים:
• מריופול: "צבא פוטין גירש אלפי תושבים לרוסיה ולקח את הדרכונים"
• הצוות שמתעד פשעי מלחמה רוסיים: "להקים טריבונל נגד פוטין"
• מפוטין לארדואן: אלפי צעירים רוסים עברו לטורקיה מתחילת המלחמה
• רוסיה: שיגרנו טיל היפר-סוני; "יותר מ-40 חיילים אוקראינים נהרגו בהפצצה"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
הפצצת בית הספר לאומנויות מצטרפת לאירוע המחריד מאמצע השבוע שעבר שבו הופצץ תיאטרון בעיר שבו הסתתרו לפי הערכות יותר מ-1,000 בני אדם. התיאטרון הותקף אף שמשני צדיו נכתבה בגדול המילה "ילדים", כדי לאותת לטייסים הרוסים התוקפים שמדובר במקום מחסה המשמש אזרחים. עד לשעה זו לא ידוע מה מניין הנפגעים שם. בסוף השבוע דווח כי לפי עדויות המקלט שבו הסתתרו רבים בתיאטרון נותר שלם, וכי 130 בני אדם יצאו מההריסות בחיים, אולם מעריכים כי רבים נותרו מתח לשרידי הבניין וטרם הצליחו לעלות אל מעל לפני האדמה, ומספרם אינו ברור.
העיר מריופול, נזכיר, היא עיר נמל אסטרטגית שכיבושה יסייע לרוסים להשתלט ביתר קלות על הרצועה הדרומית של אוקראינה וכך לנתק את המוצא של הממשלה האוקראינית אל הים. זה יותר משבועיים שהעיר מכותרת וסופגת הפגזות כבדות מצד הרוסים, וגורמים אוקראיניים ובינלאומיים מתארים את המתרחש בה כאסון הומניטרי של ממש. לדבריהם יותר מ-2,500 תושבים כבר נהרגו שם. לפי דיווחים, כ-300 אלף נצורים מחכים לפינוי מהעיר, והירי הכבד שם גרם להרס של לפחות 80% מהבתים. מאות אלפי הלכודים מתמודדים כבר יותר משבועיים עם מחסור במזון, במים ובחשמל, וכל זאת כשבלילה צונחת הטמפרטורה אל מתחת לאפס.
אמש טען ראש העיר מריופול כי נוסף על כך הכוחות הרוסיים גירשו מהעיר לשטח רוסיה לפחות 4,000 תושבים – ולקחו מהם את דרכוניהם. "מה שהכובשים עושים היום מוכר לדור הוותיק יותר, שראה את האירועים המזוויעים של מלחמת העולם השנייה, כשהנאצים החזיקו אנשים בכפייה", אמר ראש העיר, ודים בויצ'נקו. "קשה לדמיין שבמאה ה-21 אנשים יועברו בכפייה למדינה אחרת". הבוקר התרבו העדויות על העברה בכפייה של תושבים לשטח הרוסי. אדוארד זרובין, רופא אוקראיני שעזב את מריופול לפני ימים אחדים, סיפר ל"ניו יורק טיימס" כי הוא עומד בקשר עם שלוש משפחות שהועברו לשם בניגוד לרצונן: "עכשיו הרוסים עוברים בין מרתפים, ואם יש בהם אנשים – הם מאלצים אותם לעבור לשטח רוסיה".
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי שב והזהיר הלילה את העולם מהמתחולל במריופול, ואמר כי העיר תיזכר בהיסטוריה בשל פשעי המלחמה המתבצעים שם. "לעשות את זה לעיר השלווה הזו, מה שהכובשים עשו, זה טרור שייזכר מאות שנים", אמר בנאום מצולם. אתמול דווח כי אחרי שבועות של הפצצות ושל הפגזות מרחוק, כוחות רוסיים הגיעו למרכז מריופול ומנהלים שם קרבות. אם מריופול תיפול לידיהם, יהיה זה הישג משמעותי ראשון עבור הרוסים, שאחרי שלושה וחצי שבועות של מלחמה טרם הצליחו לכבוש ולוּ עיר אחת מ-10 הערים הגדולות ביותר באוקראינה.
יועצו של זלנסקי, אולכסיי ארסטוביץ', הודה הלילה כי הכוחות האוקראיניים אינם מסוגלים לפי שעה לסייע לתושבי מריופול. לדבריו הכוחות הקרובים ביותר לעיר מתקשים ממילא להתמודד עם הכוח העצום של הכובש הרוסי, "ולפי שעה אין פתרון צבאי למריופול".
5 הרוגים בחרקוב, טורקיה: "יש התקרבות במו"מ"
תקיפות רוסיות נמשכו הבוקר גם בשאר רחבי אוקראינה. תושבים בשורה של ערים, מחרקוב שבמזרח עד לבוב שבדרום, התעוררו לקול אזעקות. סירנות הופעלו בין השאר בסומי, מיקולאייב, פולטבה, צ'רקסי, אודסה וזפוריז'יה. התקשורת באוקראינה מדווחת כי בהפגזות בחרקוב נהרגו הלילה חמישה בני אדם, ובהם ילד בן תשע.
סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" דיווחה כי רוסיה תקפה בשעות האחרונות את אוקראינה בטילי שיוט מאוניות בים השחור ובים הכספי, ולדבריה בתקיפה הושמד מאגר דלק של צבא אוקראינה בדרום המדינה. משרד ההגנה במוסקבה דיווח כי בתקיפות מהים השתמשה הבוקר רוסיה שוב גם בטילים היפר-סוניים, כפי שעשתה לראשונה בסוף השבוע במערב אוקראינה. ככל הידוע, הירי בסוף השבוע, על מחסן תחמושת בעיירה דליאטאן, היה השימוש המבצעי הראשון בנשק החדש הזה. הרוסים אמרו אז כי הטיל ההיפר-סוני שנורה הוא טיל אוויר-קרקע מסוג קינז'אל, וכי הוא פגע במחסנים תת-קרקעיים וגרם להשמדתם.
טיל הקינז'אל נחשף על-ידי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בנאום שנשא לפני ארבע שנים, וכשבועיים אחר כך תועד לראשונה ניסוי בטיל. לקינז'אל, שמוטל ממטוסי מיג-31, יש טווח של עד 2,000 ק"מ, והוא נע במהירות גבוהה פי 10 ממהירות הקול. לפי דברי פוטין באותו נאום, בלתי אפשרי ליירט את הטיל, והוא מסוגל לחדור כל מערכת ההגנה אווירית.
בתוך כך, הצהובון הבריטי "דיילי מייל" מדווח כי לדברי מקורות ביטחוניים, נראה שמתקפת הטילים שבה הרגה רוסיה לפחות 35 בני אדם בבסיס יבוריב שבמערב אוקראינה בשבוע שעבר בוצעה אחרי שהכוחות הרוסיים הצליחו לזהות טלפונים סלולריים של מתנדבים בריטים ששהו בבסיס ולפרוץ אליהם. ב"דיילי מייל" מציינים כי בימים האחרונים נפוצו דיווחים שבין ההרוגים והפצועים בבסיס היו חיילים בריטים לשעבר שנסעו להתנדב במלחמה באוקראינה, וכי בבסיס היו בסך הכול כ-600 מתנדבים זרים. לפי הדיווח, באמצעות זיהוי הטלפונים של האזרחים הבריטים יכלו הרוסים לבחור את הבניינים הספציפיים שיותקפו בבסיס.
ברקע נמשכים הדיווחים על ניסיונות להגיע להסכם הפסקת אש. שר החוץ של טורקיה מבלוט צ'בושולו, שארצו מנסה לתווך בין רוסיה לאוקראינה, טען הבוקר בריאיון לעיתון הטורקי "הורייט" כי התקרבות חלה בין מוסקבה לקייב ב"נושאים קריטיים", וכי בכמה עניינים הן כבר כמעט הגיעו להסכמה. צ'בושולו אמר שהוא מקווה שהפסקת אש תושג – אם הצדדים לא ייסוגו מההתקדמות שכבר נעשתה.
פוטין בא לעצרת "במעיל שעולה 13 אלף דולר"
בעולם בינתיים ממשיכים לעסוק בעצרת הענק שארגן לעצמו הקרמלין ביום שישי האחרון באצטדיון לוז'ניקי במוסקבה, האצטדיון שאירח את גמר המונדיאל ב-2018. העצרת נערכה במלאות שמונה שנים לסיפוח חצי האי קרים מאוקראינה על-ידי רוסיה, אבל הפכה בפועל למפגן תמיכה במלחמה באוקראינה, או כפי שמכנה זאת המשטר הרוסי – "המבצע הצבאי המיוחד באוקראינה".
אלפי בני אדם השתתפו בעצרת, אבל לתקשורת העולמית מגיעות עוד ועוד עדויות שלפיהן רבים מהמשתתפים אולצו למעשה להגיע אליה – על-ידי מעסיקיהם, בראש ובראשונה אלה העובדים במגזר הציבורי. אין ספק כי בין הצופים היו גם רבים מאוד מהתומכים בקרמלין ובמהלכיו, אך רבים מהמשתתפים שהסכימו לשוחח עם כתבים הודו כי באו בלית ברירה, וכי הם מתנגדים נחרצות למתקפה על אוקראינה.
בעיתונות העולמית מדגישים ביממה האחרונה גם את הצביעות לכאורה של נשיא רוסיה פוטין, בעקבות דיווח של הצהובון הבריטי "דיילי מייל" שלעצרת ביום שישי הוא התייצב כשלגופו מעיל-מעצבים בשווי של יותר מ-13 אלף דולר – כל זאת בשעה שסנקציות כבדות חונקות את רוסיה, ואזרחיו נוהרים לחנויות כדי להצטייד במוצרי יסוד לפני שיאזלו. כתבי הצהובון טוענים כי הצליחו לזהות את המעיל שלבש, וכי מדובר במעיל של "לורו פיאנה" ששוויו כ-1.5 מיליון רובל רוסי. לשם השוואה, השכר השנתי הממוצע של הרוסים בשנת 2021 היה 678 אלף רובל.
מי שהמלתחה המצומצמת שלו עוזרת בימים אלה לאוקראינה הוא הנשיא שלה זלנסקי, שהפך בשבועות האחרונים לדמות אהודה ברחבי העולם לא רק בשל האומץ שבו הוא עומד מול הרוסים, אלא גם בשל הופעותיו בבגדי חאקי, בפליזים פשוטים ובפנים לא מגולחות. את דמותו זו ניצלה בימים האחרונים חברת הצעצועים Citizen Brink מפרברי שיקגו: היא מייצרת בובות לגו בדמותו של זלנסקי וממכירתן גייסה כבר 145 אלף דולר שייתרמו לאוקראינה. כל בובה נמכרת ב-100 דולר, והמעוניינים יכולים לצרף לה – בעלות של 20 דולר – תוסף בדמות בקבוק תבערה עם דגל אוקראינה.
בתוך כך, רוסיה מכחישה שהקוסמונאוטים הרוסים שהצטלמו בסוף השבוע בתחנת החלל הבינלאומית כשלגופם מדי צהוב-כחול, כצבעי דגל אוקראינה, ביקשו למחות על הפלישה הרוסית אל השכנה. הקוסמונאוט אולג ארטמייב הסביר כי כל איש צוות במשימת חלל כזו בוחר את צבעי מדיו שישה חודשים לפני היציאה אליה, משום שיש לתפור אותם במיוחד עבורו. לטענתו, הקוסמונאוטים בחרו בצהוב משום שזהו הצבע המזוהה עם האוניברסיטה הטכנולוגית שבה למדו במוסקבה. ראש סוכנות החלל הרוסית "רוסקוסמוס" פרסם בטוויטר תמונה של סמל האוניברסיטה, ובו בולטים הצבעים צהוב וכחול.
פורסם לראשונה: 09:41, 20.03.22