קציני המשימות בתאי השליטה של חיל האוויר התיישבו ביום רביעי השבוע מול צגי המחשב שלהם בבור בקריה ושפשפו את עיניהם כלא מאמינים. הם נערכו לשלח עוד גיחה שגרתית בזירה הצפונית, אבל הפעם היו בטוחים שיש באג רציני במערכות הרגישות ביותר של הזרוע האסטרטגית של ישראל: כל סימוני איומי הנ"מ מסוריה, קווים ואייקונים אדומים שגדשו את המסכים במשך עשורים, נעלמו כלא היו. השמיים נפתחו, נקיים מאויב. מזרח תיכון דנדש. טייסי הקרב יכלו, אם רצו, לתמרן להנאתם, כזוגות בלבד, ובמודי הפעלה גלויים בכל גובה וטווח, בכל פינה במרחב המעגל הראשון סביב ישראל.
live

איכות

×
"מארב על מארב", הטעיית פעיל נ"מ של חיזבאללה
(צילום: דובר צה"ל)

live

איכות

×
תיעודים מהשמדת אמל"ח אסטרטגי בסוריה
(צילום: דובר צה"ל )

14 צפייה בגלריה
(צילום: דובר צה"ל, shutterstock)
בצה"ל לא הייתה תמימות דעים באשר לחזור לטוס בשמי לבנון בחודשי המלחמה הראשונים. מי שהתעקש על כך הוא מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר, חרף המיקוד שהיה אז בעזה והעובדה שחיזבאללה הצליח להפיל כטמ"מ מתקדם של החיל, בממוצע אחת לחודש, בחצי השנה הראשונה של המלחמה. בר חיבר לצורך כך בין אמ"ן ללהק המודיעין בזרוע במטרה אחת - לסיים המלחמה הזו עם השבת העליונות האווירית של ישראל בלבנון. הוא לא ידע שהשמיים יפתחו בהמשך גם בסוריה, ולכן ברגע האמת לפני כשבוע וחצי דחף את מקבלי ההחלטות לתקוף גם את הנ"מ הסורי.
"תבין שהטייסים הוותיקים שלנו רגילים לתרגל על עיוור את כל נוהלי ההתחמקות מטילי הנ"מ הסורים", מספר טייס ותיק בחיל. "זה איום שכבר הפיל לנו מטוס F16 בעשור הקודם בגליל והשפיע על כל משימה עד כדי השקעת סד"כ גדול יותר כמעט לכל גיחה, הגבלות רבות ותפעול טיסה שונה לגמרי. אנשים אצלנו ראו את הצגים והיו בשוק. כמה אנרגיות והכנות השקענו לפני כל משימה באיום הזה. השמדנו ביומיים את האיום המרכזי על חיל האוויר הישראלי שמלווה אותו 50 שנים. פתאום, מציאות מסוכנת שנמשכה עשורים, נעלמת כלא הייתה. זה כמו שכל הטילים והרקטות שמכוונות לישראל לא יהיו קיימים יותר".
השינוי הדרמטי הזה לא היה קורה אם קודם לכן, במשך 24 שעות של שכרון חושים היסטורי, השמידו מטוסי הקרב של חיל האוויר יותר מ-100 סוללות טילי קרקע-אוויר (טק"א) של מערך הנ"מ הצפוף ביותר בעולם, שנשען על מערכות רוסיות מתקדמות, כאלה שבשאר אסד רכש כחדשות גם כשהיה בשיא השפל שלו בעשור הקודם וצבאו קרס.
"כל לירה ורובל ראשון שהיה לו, הוא השקיע ברכש סוללות נ"מ שהרסנו לו בתקיפות המב"מ מתחילת העשור הקודם, גם בשיאה של מלחמת האזרחים", מוסיף אותו טייס. "לפעמים מערכת נ"מ שתקפנו הוחלפה בחדשה בתוך שבוע, וכך המערך הזה היה במרכז הצי"ח המודיעיני שלנו כאיום המרכזי על חיל האוויר הישראלי".
14 צפייה בגלריה
SA-22 SA22 טיל נ"מ פנציר תערוכת נשק רוסיה 2013
SA-22 SA22 טיל נ"מ פנציר תערוכת נשק רוסיה 2013
קטלנית וזריזה, עם טווחי כיסוי יעילים. מערכת SA-22 רוסית
(צילום: Vitaly V. Kuzmin)
14 צפייה בגלריה
סוללות SA-17 שחיל האוויר השמיד בשדה התעופה אל-מאזה שבדמשק
סוללות SA-17 שחיל האוויר השמיד בשדה התעופה אל-מאזה שבדמשק
לא מאיימת רק על מטוסים. סוללו SA-17 שחיל האוויר השמיד בשדה התעופה אל-מאזה שבדמשק
בשנים האחרונות האיום הזה כמעט הוכפל. לחיזבאללה נפתח התיאבון, וחסן נסראללה החליט להפוך את ארגון הטרור שלו לראשון בעולם שמקים גם מערך נ"מ מדינתי, עם טכניקות הפעלה מעט שונות, אך עם אותן סוללות גדולות מתוצרת רוסית, וגם איראנית. כמה שבועות לפני השמדת הנ"מ הסורי, בענף העליונות האווירית של החיל הכחול סימנו וי קריטי לא פחות – מערך הנ"מ של חיזבאללה הושמד במהלך מדורג וערמומי יותר, שכעת נחשף פה לראשונה (ראו להלן).
המבצע של חיל האוויר להשמדת הצבא הסורי נמשך ימים אחדים, אבל ארסנל הנ"מ של אסד היה המוקד, החשוב ביותר, בטח ביחס לטייסות המיגים והסוחוי שבלאו הכי נחותים מול ה-F16 וה-F15 הישראליים. אלו תיארו במשך שנים, כולל בעשור האחרון, קרבות אוויר של ממש בכל תקיפה ישראלית בסוריה. "מערכות ההגנה הסוריות הופעלו" היה מעין שם קוד לכל דיווח ראשוני מדמשק שהותר לפרסם בישראל באלפי התקיפות בסוריה שישראל לא לקחה עליהן אחריות.
על אדמת סוריה עדיין יש סוללות נ"מ פעילות ואף מתקדמות ביותר, כמו S-300, שיכולות להפיל מטוס בטווח זה, אך הן היו תמיד, ועדיין, בידיים רוסיות, בבסיסים כמו חמימים. בצה"ל לא פוסלים את האפשרות שגם הן יקופלו ובכל מקרה הן לא יגיעו לגורמים עוינים.
צבא אסד פרס בחוכמה מבצעית את מערך הנ"מ שלו: בעיקר סביב הבירה דמשק, שלא רחוקה מרמת הגולן, ו"בסוריה הקטנה", שבה מרוכזת העדה העלאווית שאליה משתייכת משפחת אסד, בחוף שמעל לבנון - מרחב שכולל ערי נמל אסטרטגיות כלאטקייה וטארטוס. המכ"מים עצמם פרוסים בכל רחבי המדינה. יכולות התפעול, הפיקוד והשליטה של כוחות הנ"מ הסוריים קיבלו תמיד מחיל האוויר ציון לא רע. יעידו על כך התקרבויות רבות, לעיתים של עשרות עד מאות מטרים, בין הטילים הללו למטוסים בכחול לבן. "הבסיסים הללו שהכרנו כל כך טוב פשוט ננטשו בשבוע האחרון, כמו כל מחנות הצבא הסורי", מתארים בצה"ל.
14 צפייה בגלריה
סוללות SA-17 שחיל האוויר השמיד בשדה התעופה אל-מאזה שבדמשק
סוללות SA-17 שחיל האוויר השמיד בשדה התעופה אל-מאזה שבדמשק
סוללת SA-17 שהושמדה בשדה התעופה
14 צפייה בגלריה
מערכת SA-17
מערכת SA-17
וככה נראית מערכת SA-17 תקינה
עד כמה זה תפס גם את חיל האוויר בהפתעה? לזרוע לא הייתה תוכנית מגירה להשמדת הצבא הסורי ומערך הנ"מ שלו בתוכו, והמבצע הענק, שכלל כ-400 תקיפות ב-72 שעות, הוכן במהירות, תוך ימים אחדים, ממש יש מאין, עדות לגמישות המבצעית האדירה של חיל האוויר. כל מערך הטק"א הסורי הושמד, הסוללות הניידות והנייחות, מהסוג שחיל האוויר ספג לא מעט ממנו במלחמת יום הכיפורים ושלום הגליל. יש בהן קטלניות וזריזות, לטווחי כיסוי יעילים של 40-20 ק"מ ואף מעבר לכך, כמו SA-17 או SA-22. חלקן הוכחו כיעילות לרדוף ולהפיל פצצות של חיל האוויר, ולא רק לאיים על מטוסים. בצה"ל זיהו לפני כשבוע וחצי שצבא אסד החל להזיז חלק מהסוללות שלו, כנראה כדי לשמור עליהן מפני המורדים שהחלו את כיבושיהם, וכך הותנעה ההיערכות לפעולה.
כעת נותר איום נ"מ במעגל השני, בעיראק, אך גם הוא ספג מהלומות מצה"ל בשנה האחרונה, ולא נחשב איכותי כמו זה שהיה בסוריה. גם באיראן יש כמובן הגנה אווירית מתקדמת, כולל סוללות S-300, אך גם אלו ספגו מהלומה קשה מחיל האוויר לפני כחודש וחצי. כעת ניתן לגלות שהנ"מ הסורי, עם המכ"מים שלו, היה מחובר מסתבר לסוללות הטק"א גם של האויב מספר אחד של ישראל.

שיא הרתיעה מחיזבאללה

במוצאי שבת של 7 באוקטובר 2023, בשעה 20:00 בדיוק, התכנס בחדר דיונים צדדי בבור החדש של חיל האוויר בבסיס הקריה בתל אביב צוות מצומצם של תכנון, מבצעים ומודיעין. בזמן שבנגב המערבי נאבק צה"ל להתאושש מאובדן השליטה מול פלישת חמאס, וטייסות הקרב הנחיתו את מכותיהן הראשונות על רצועת עזה, ביצעה חבורת הקצינים בתכול חיתוך מצב ראשון למשימה רחוקה, ארוכה ואסטרטגית, בזירה שדווקא הייתה שקטה לחלוטין באותו יום נוראי.
את הדיון הוביל ראש ענף עליונות בחיל האוויר, סא"ל ע', שהיה אז בקושי ארבעה חודשים בתפקיד. המטרה: הקרסת מערך הנ"מ שהקים חיזבאללה בלבנון בשנות ההתעצמות שקדמו למלחמה. הרקע היה נעוץ בכך שבשנים קודמות מיעט חיל האוויר לטוס בשמי לבנון, מחשש שמטוסיו – גם המאוישים - יופלו על ידי חיזבאללה. המצב הוחרף בשנים 2023-2021 שבהן צנח למינימום גם מספר גיחות הצילום הפשוטות יחסית המבוצעות בגובה רב. בצר לו נאלץ אחד מחילות האוויר החזקים בעולם להשתמש יותר בלוויינים כדי לחקור עוד מפעל רקטות בבקעא או לעקוב אחר בכירי חיזבאללה ברובע הדאחייה.
14 צפייה בגלריה
yk14184635
yk14184635
משגר נ"מ שהושמד בסוריה
היומרה של חיזבאללה לפלוש לישראל התבטאה בין השאר בהפיכתו לארגון טרור ראשון ויחיד בעולם שמקים מערך נגד מטוסים עם יותר מ-100 סוללות של טילי קרקע-אוויר גדולים, כולל מכ"מי גילוי מתקדמים, בשיטה חדשנית וייחודית, תוך הישענות על מערך הנ"מ הצפוף בעולם של סוריה ועל ידע ומערכות איראניות ורוסיות.
בשיחות סגורות שקיימו בכירים בחיל האוויר בעשור האחרון הם ביקשו לכייל ציפיות ולהנמיך אותן לקראת הבאות. "ברור שיופל לפחות מטוס קרב אחד במלחמת לבנון השלישית, ולא רק מסוקים כמו במלחמת לבנון השנייה", אמרו. "כדאי שהציבור יפנים את זה כי לזה אנחנו נערכים".
השיא של הרתיעה הישראלית מחיזבאללה, והשחיקה חסרת התקדים של העליונות האווירית שלה בלבנון, הגיעו לשיא כמעט משפיל בפברואר 2020. הארגון גילה תעוזה יוצאת דופן וחשף לעולם את יכולות טילי הקרקע-אוויר (טק"א) שלו: טיל 8-SA שוגר לעבר כטמ"מ מתקדם של חיל האוויר מסוג "הרמס 450" שעסק במשימת צילום בצפון. הכטמ"מ נפל, אבל המדיניות הישראלית נותרה בעינה: אסור לתקוף יעדים משמעותיים בשטח לבנון, קל וחומר מצפון לליטאני, כדי לא להיגרר להסלמה עם חיזבאללה.
14 צפייה בגלריה
ציאד 3
ציאד 3
ראש הביות מזהה מטוס וננעל. מערכת איראנית מדגם ציאד 3

סכנה למטוסים מעל ישראל

סא"ל ע' ידע כבר בשעות הערב של 7 באוקטובר שעליונות אווירית לא תושג במהלומה אחת. על המסך ריצדה מול הצוות שכינס תמונה מבהילה: טבעות הנ"מ של חיזבאללה מכסות את קו חיפה ומזרחה, עד עמק יזרעאל, כולל בסיס חיל האוויר רמת דוד. כשחלפו החודשים והחיטוט המודיעיני הצטבר, התברר שטווח הכיסוי של חיזבאללה מגיע עד לקו עתלית-כינרת. המשמעות הייתה שכל כלי טיס ישראלי, צבאי או אזרחי, שטס בשליש הצפוני של השטח האוויר הריבוני של מדינת ישראל – נמצא בסכנת הפלה על ידי חיזבאללה.
"מאותו דיון במוצ"ש של 7 באוקטובר נכנסנו לשעון לחימה עם צוות מבצעי שגדל והלך", מספר ראש ענף עליונות-לבנון בלהק המודיעין של חיל האוויר, סא"ל א'. "אצלנו במודיעין של האוויר אין איסוף לצורך ידע על האויב, כמו באמ"ן, אלא כדי להפגיש בקצה המידע שאנו אוספים את הפצצה או את הפעולה. כבר באותו דיון ראשון הבנו שאנחנו לקראת מלחמה רב-זירתית. נערכנו לטפל במערך שכל מטרה בו היא איום על חיל האוויר".
14 צפייה בגלריה
ראש ענף עליונות בחיל האוויר סא"ל ע' עם מפקד חיל האוויר תומר בר
ראש ענף עליונות בחיל האוויר סא"ל ע' עם מפקד חיל האוויר תומר בר
סא"ל ע' (מימין) עם מפקד חיל האוויר תומר בר
(צילום: דובר צה"ל)
והמערך הזה רחוק ממודל ה"טילי-כתף-על-מחבלים-עם-כפכפים" סטייל אפגניסטאן של שנות ה-90 או מארון א-ראס מודל 2006. מלבד מפלצות ה-300-S וה-400-S מתוצרת רוסיה שיש גם בסוריה, הוקם לאורך העשור האחרון במרכז ובדרום לבנון מערך נ"מ מדינתי לכל דבר, שובר שוויון. הוא כלל טילים סובייטיים בגרסאות מתקדמות יחסית כמו 22-SA או SA-8 או SA-6 מבוססי מכ"ם, לצד מערכות נ"מ איראניות ממשפחת ה"ציאד", ה"תאהר" וה-"67"', מבוססות זיהוי אופטי של המטרה ועל בסיס סילוני. מדובר בטילי נ"מ משוטטים שיכולים "לטייל" באוויר במשך 20 דקות, וכאשר ראש הביות שלהם מזהה מטוס - הוא ננעל עליו במרדף.
ה"תאהר" יכול להגיע לטווחי כיסוי של כ-100 ק"מ והוא דומה בצורתו לכטב"מ. החשש בחיל האוויר בחודשי המלחמה הראשונים היה שטילים אלה יפילו גם מטוסים אזרחיים שנמצאים בדרכם לנמל התעופה בביירות. "גם אם היינו ממהרים להכחיש מעורבות ומציגים הוכחות, תתאר לך מה היה קורה אם באמצע מלחמה הופל מטוס נוסעים צרפתי מול חופי לבנון", אומר גורם בחיל האוויר. "היו מאשימים אותנו בדיוק כמו באירוע מטוס האיליושן הרוסי שהופל ב-2018 מנ"מ סורי במהלך תקיפה שיוחסה לישראל בלאטקיה. נהרגו בו אז 15 חיילים רוסים".
המערך של חיזבאללה כלל פריסת סוללות מתקדמות מסוג 6-SA ו-22-SA סביב נמל התעופה של ביירות, ואלו הותקפו בחודשים האחרונים. "גם בלבנון היו אינטרסים שנוריד את הסוללות האלה, שסיכנו את שמי לבנון", אומר סא"ל ע'. "כבר בתחילת המלחמה העברנו מסר מזהיר לעולם: מי שטס ללבנון מסתכן מול מערך הגנה אווירית שנשען על ארגון טרור".

רק להפיל 16-F אחד

חמישה כטב"מים מתקדמים ובגודל בינוני ממשפחת ה"הרמס" הפיל מערך הנ"מ של חיזבאללה, בעיקר במחציתה הראשונה של המלחמה, שבה מרוץ הלימוד בין הצדדים הגיע לשיא וכלל מעורבות של התעשיות והמהנדסים האיראניים. לאורך 14 החודשים האחרונים הגבילה ישראל את עצמה כחלק מ"משוואות" שגם היום יש במערכת הביטחון מי שמקלל אותן.
הצוות של סא"ל ע' וסא"ל א' חקר ואסף מידע על המערך, והבין עד כמה גדולה הסכנה לחופש הפעולה של חיל האוויר. הוא איים על סיוע של מסוקי אפאצ'י לכוחות על הקרקע כפי שאיים על גיחת איסוף בצור. החשש הכי גדול היה שהסוללות הללו יתחילו לזוז ולהתפרס. סוללת 22-SA למשל, שנחשבת למאיימת מכולם, ניתן להציב על משאית בקומת הקרקע של בניין בן שלוש קומות בנבטיה או בחניון תת-קרקעי של בניין בן 15 קומות ברובע הדאחייה הצפוף. צה"ל לא עקב 24/7 אחרי כל מאות המטרות הללו ממערך הנ"מ של חיזבאללה. מספיק שמשאית כזו מכוסת ברנזטים, או כמה משאיות טילים, ייסעו כמה מאות מטרים כדי לשגר לעבר מטוסי חיל האוויר – ואבדנו.
14 צפייה בגלריה
ראש ענף עליונות לבנון בלהק המודיעין של חיל האוויר סא"ל א'
ראש ענף עליונות לבנון בלהק המודיעין של חיל האוויר סא"ל א'
נחוצה נוכחות אווירית רציפה. סא"ל א'
(צילום: דובר צה"ל)
בחיל האוויר גם לא ידעו להעריך את רמת המיומנות של חוליות הנ"מ של חיזבאללה, ששבו בשנים האחרונות מקורס מבצעי בן כמה שבועות בצבא האיראני, עם מופעי למידה בדרכם חזרה הביתה - בסוריה. "לא הייתה להם כוונה לשתק את חיל האוויר לחלוטין מפעולה בלבנון", אומרים בחיל האוויר. "היה מספיק להם להביא הישג אחד, למשל הפלת 16-F, עם טייס שנוטש בשטח לבנון או חלילה נהרג".
חודש אחרי פרוץ הקרבות, ב-8 בנובמבר, סוף סוף הגיעו לקיצן המשוואות "המקוללות". שלושה שבועות קוטם לכן הצליח חיזבאללה להפיל כטב"מ ראשון של חיל האוויר במלחמה, מסוג זיק, על ידי סוללת 67-SA, וצה"ל השיג אור ירוק מהדרג המדיני להתחיל לנגוס בתקיפות בעומק לבנון. ראש אגף המבצעים במטכ"ל, אלוף עודד בסיוק, נתן לצוות של סא"ל ע' אור ירוק: מבצע "אוויר הרים" יצא לדרך.

תוכנית השמדה מסודרת

הכינוי שניתן בחיל האוויר לסוללת הטק"א הראשונה שהותקפה בלבנון מתחילת המלחמה היה "נקסוס". מדובר היה בסוללה מתקדמת מסוג 22-SA. חיל האוויר השתמש בטיל קטן לביצוע "הקש בגג" באישון לילה לבני משפחה שגרו ליד, ותוך 10 דקות הם נסו על נפשם במכונית. פיצוצי המשנה האדירים בבית, שנראו כמו מופע זיקוקים, לא הותירו מקום לספק: לפחות שמונה טילים גדולים היו על משגר רב-קני שהושמד.
אותם חודשים מהוססים נוצלו לאיסוף מודיעין עמוק על מערך הנ"מ של חיזבאללה. הקצינים הצעירים בצוות של שני הסא"לים הבינו שרק בנוכחות אווירית רציפה יהיה ניתן להכין תוכנית השמדה מסודרת למערך הנ"מ של האויב. אבל בשל האיום, עיקר הפעולה בחודשי המלחמה הראשונים התבצעה באמצעות כטמ"מים.
14 צפייה בגלריה
בור חיל האוויר בבסיס הקריה
בור חיל האוויר בבסיס הקריה
חייבים חיכוך. בור חיל האוויר בבסיס הקריה
(צילום: דובר צה"ל)
"תבין שמבחינת חיזבאללה להפיל כטמ"מ זה הישג", מסביר סא"ל ע'. "כי הוא יודע שכך לכאורה הוא יגביל אותנו עכשיו במשך כמה שבועות מלעקוב ולחסל מהאוויר אחר פעיליו ומפקדיו בשטח".
בשלב מסוים גילו בצוות של ענף העליונות נקודה חדשה נוספת על אופן הפעולה של מערך הטק"א של חיזבאללה: לא חיבור רשתי צפוף בין הסוללות, אלא מבוזר ועצמאי יחסית. "אם תשאל מג"ד נ"מ בצבא הסורי הוא יגיד לך שזה לא הגיוני ויוצא דופן, כי סוללת נ"מ פורסים על איזו גבעה, לצד המכ"ם ואמצעים נוספים שמגנים עליה", מוסיף ע'. "היינו חייבים אפוא להתחכך במערך הזה, גם בסיכון של הפלת כטמ"מים שלנו. אם לא היינו עושים את זה אולי היינו חוסכים כטמ"מ או שניים, אבל מחלישים את היכולת לפגוע בחיזבאללה".

תחבולות תעשה לך

מערך ההגנה האווירית של חיזבאללה מונה כ-3,000 פעילים. הוא ספג פגיעה קשה במלחמה, שבמהלכה איבד מפקדים ומוקדי ידע שראשם נערף. רוב הפעילים הם כאמור בוגרי קורסים מקצועיים בסוריה ובאיראן, והם מחולקים לשלוש יחידות גיאגרפיות: יחידת הנ"מ הדרומית, יחידת ביירות ויחידת הבקאע.
"חבר'ה צעירים שלנו ידעו שבאזור מסוים יש סוללת טק"א מתקדמת, אבל לא ידעו להגיד איפה", אומר סא"ל א'. אל מול האתגר הזה, בחיל האוויר הצליחו לפתח תחבולות חשאיות והטעיות שבלבלו את פעילי מערך הנ"מ של חיזבאללה. "מימשנו רעיונות מטורפים שצפו מלמטה, מקצינים וקצינות בגיל 20, שהמציאו סוגים של מארבים אוויריים שונים וידעו מתי הרגע הנכון לתקוף".
14 צפייה בגלריה
הכותרות בעולם אחרי ניסיון חיסול חסן נסראללה בדאחייה, ביירות
הכותרות בעולם אחרי ניסיון חיסול חסן נסראללה בדאחייה, ביירות
הכותרות בעולם אחרי חיסול חסן נסראללה ברובע דאחייה בביירות
בסוף דצמבר אשתקד גרמו בענף העליונות לחוליית נ"מ של חיזבאללה להוציא משאית עם משגר גדול מתוך מסתור בפרדס, וזו הושמדה בתקיפה מדויקת, הפעם מספינת טילים של חיל הים ששהתה ליד צור.
ככל שהיסוס פג כורסם בשיטתיות, מחודש לחודש, מערך הנ"מ היומרני של חיזבאללה כהכנת השטח ליריית הפתיחה עבור מבצע חיצי הצפון בסוף ספטמבר. "תנאי הפתיחה למהלומות הראשונות והגדולות שהטלנו על חיזבאללה, כולל חיסולי בכיריו, היה חופש פעולה מלא של חיל האוויר בלבנון. אחרת היינו בסרט אחר לגמרי", ממשיך ע'. המשמעות של חופש פעולה מלא היא מטוסי 15-F, ולא רק 35-F חמקניים בגובה של 4,000 רגל, ממש מעל לגגות מגדלי הדאחייה בדרום ביירות.
לצד זאת, עודד אחד הקצינים הצעירים בענף העליונות שיטה נוספת להקשות על חיזבאללה: בום על-קולי כדפוס לחימה שיטתי, על פי רוב באמצעות מטוסי "אדיר". הכוונה לרעש מחריש אוזניים שיכול להישמע כהפצצה, שנגרם כאשר מטוס עובר את מהירות הקול ומגיע למהירות סביב 1.1 מאך, ובכך יוצר גל הדף. במהלך אחד משני נאומיו האחרונים של חסן נסראללה לפני שחוסל, זכו תושבי ביירות לפיצוץ על-קולי חזק במיוחד.
"זה מנפץ שמשות לפעמים, משפיע מאוד על האוכלוסייה ומזיז דברים בחיזבאללה", אומר אחד הקצינים. "חשוב לנו שבלבנון ידעו שיש מטוסים שלנו חופשי באוויר שלהם כדי להשיב את ההרתעה. אני מזכיר שבביירות אין צופרים ואזעקות".
ולחופש הפעולה האווירי שנוצר יש יתרון נוסף לחיל האוויר: התקרבות יעילה יותר לתקיפות בשטח הסורי, משום שניתן לבצע אותן משמי לבנון ובאופן שמנצל את הטופוגרפיה של המדינה.

איך ממקשים את האוויר?

חרף ההישגים, בחיל האוויר מעריכים שיכולת אש הנ"מ של חיזבאללה עדיין קיימת, אך בממדים נמוכים בהרבה בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה. זה כבר לא אותו איום על מטוסי חיל האוויר. בישראל סבורים שהמערך ייבנה מחדש ברגע שהפסקת האש תקוים סופית, עם שורת לקחים ובתמיכה איראנית. לכן בצה"ל דורשים לאכוף באופן מעשי ובתקיפות כל ניסיון לחמש מחדש את חיזבאללה.
לצד מערך טילי הקרקע-אוויר הגדולים, נותרו לארגון עוד אלפי טילי כתף, טזק"אות (טיל זעיר קרקע-אוויר), שבהם הוא מחזיק עוד משנות ה-90. גם מערך טקטי זה עבר שדרוגים בשנים האחרונות וכולל רקא"ות (רקטות אווויריות), רקטות שהוסבו לפיצוץ באוויר עם מרעום מבוסס זמן; מגוון תותחי נ"מ קלאסיים (בקוטרים שונים מ-12 מ"מ ועד 100 מ"מ) שמיועדים בעיקר לפגוע במסוקים; טילי נ"ט מוסבים לנ"מ עם מרעום ייעודי לפגיעה מדויקת במסוקים, וגם "מוקשים אוויריים", שאיתם מרצפים מרחבים שבהם קיימת הערכה שחיל האוויר יטוס בגובה נמוך, כמו ואדיות בנחלי הסאלוקי והליטאני. במוקשים אלו יש חיישנים לזיהוי תנועה ורעש, והם מתפוצצים בגובה של כמה עשרות מטרים מעל. בהתאם, הם דורשים תחזוקה גבוהה והפעלה בסוללות.
14 צפייה בגלריה
מסוק צה"ל
מסוק צה"ל
מסוק אפאצ'י של צה"ל בדרום לבנון באוקטובר האחרון
(צילום: AP Photo/Leo Corre)
בלחימה בצפון הפיל אחד הטזק"אות הללו כטמ"מ "הרמס". כמו כן, בקרב הקשה של יחידת אגוז בתחילת אוקטובר, שבו נהרגו שישה לוחמים ואחרים נפצעו, ירו פעילי חיזבאללה טילי כתף שכמעט פגעו במסוקי אפאצ'י שירדו לגובה נמוך בשטח המאוים כדי לסייע לחיילים.
"אנחנו חיים את פיקוד הצפון ונמצאים בדיונים שבועיים בנושא חופש הפעולה עם אלוף הפיקוד אורי גורדין, שמאוד חשוב לו הנושא, בעיקר כעניין קריטי להמשך", מוסיפים בחיל האוויר. "אנחנו חייבים להמשיך לטוס בשמי לבנון ללא הגבלה. במשך שנים איבדנו שם אחיזה מודיעינית ואסור לחזור על אותה טעות".
מאחורי הקצינים שאמרו זאת, ריצדה על מסך הוכחה לחשיבות המשימה: תיעוד כפול של מבנה חד-קומתי רחב בבקעא, בעומק לבנון, ליד גבול סוריה, ששימש כמחסן אמצעי לחימה מתקדמים של חיזבאללה. המבנה מופיע בשתי תמונות: אחת שצולמה בגיחת איסוף בחודשים האחרונים, ושנייה לפני המלחמה.
"איראן השקיעה מיליונים רבים במערך הטק"א של חיזבאללה והפכה אותו לאחד המערכים הכבדים של צבא הטרור", אמרים קציני העליונות האווירית. "גם לצבא לבנון יש יכולות נ"מ, אבל הוא לא השתמש בהן נגדנו. את כל הסיכולים הגדולים של בכירי חיזבאללה, כולל נסראללה, לא יכלנו לבצע ללא איסוף אווירי קרוב".