נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודיע לפנות ערב (ראשון) שכ-100 אזרחים פונו היום ממפעל "אזובסטל" במריופול, שבו הסתתרו תקופה ארוכה בעקבות תקיפות בלתי פוסקות של הצבא הרוסי בעיר ההרוסה. הפינוי של האזרחים שהתבצרו במפעל התבצע בחסות האו"ם. לפי הערכות במפעל עדיין נמצאים מאות אזרחים שטרם פונו, יחד עם כ-2,000 לוחמים אוקראינים לכל היותר.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• "ניאו-נאצים" או גיבורי מלחמה? הגדוד האוקראיני שמתבצר במצודת מריופול
• טילים על קייב בזמן ביקור מזכ"ל האו"ם
• פוטין עצר את הגז לפולין ובולגריה; קייב: "אל תיכנעו לסחיטה"
• רוסיה מבצעת "רצח עם"? כך קובעים מה זה ג'נוסייד
• פיצוצים "מסתוריים": החבל הבדלני במולדובה שמעורר דאגה
אחר הצהריים אישר האו"ם כי מבצע הפינוי ממפעל המתכות "אזובסטל", שהחל בסוף השבוע, מתנהל בצורה בטוחה, בשיתוף פעולה עם הצלב האדום ובתיאום רוסיה ואוקראינה. "אני אסיר תודה לצוות שלנו! עכשיו הם, ביחד עם האו"ם, עמלים על פינוי של אזרחים אחרים מהמפעל", אמר נשיא אוקראינה זלנסקי, וציין שהמפונים יגיעו מחר לעיר זפוריז'יה – שנמצאת בשליטה אוקראינית.
ב-21 באפריל הכריזה רוסיה על "ניצחון" בעיר הנמל האסטרטגית מריופול, למרות טענותיה של אוקראינה שהקרב על העיר לא הוכרע. במפעל המתכות הענק "אזובסטל" מתבצרים לפי ההערכות יותר מ-2,000 לוחמים ואזרחים אוקראינים. בשבועות האחרונים הם מסתתרים בבונקרים ובמנהרות של המפעל, ומאגר המים, האוכל והתרופות שלהם הולך ואוזל. בעקבות העובדה ש"אזובסטל" הוא מעוז ההתנגדות האחרון של האוקראינים במריופול, קיבל המפעל את הכינוי "המצודה של מריופול".
"אזובסטל" שוכן באזור תעשייה המשקיף על ים אזוב, גודלו יותר מ-11 קילומטרים רבועים, והוא כולל בניינים עצומים ומסילות רכבת. במפעל יש מערכת מנהרות ובונקרים שנבנתה בימי ברית המועצות.
עם החיילים האוקראינים שמתבצרים במפעל נמצאים גם לוחמים מהמיליציה הלאומנית "גדוד אזוב". יחידת הלוחמים הזו, שזוכה מאז תחילת הפלישה לתשומת לב עולמית ומשכה אליה גם לוחמים זרים, החלה את דרכה כמיליציה צבאית-למחצה בעקבות כיבוש חצי האי קרים על ידי רוסיה ב-2014, והקרבות שפרצו במקביל מול הבדלנים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה. בהמשך אותה שנה הוטמעה היחידה במשמר הלאומי האוקראיני, והיא פועלת כעת תחת פיקוחו של משרד הפנים בקייב.
לוחמי הגדוד הואשמו לאורך השנים בהחזקה בעמדות ניאו-נאציות, אך אנשיו מכחישים זאת: אחד ממפקדיו אף טען בחודש שעבר כי היחידה קיבלה לשורותיה לוחמים יהודים ששירתו בצה"ל, ולוחמים מוסלמים. המומחים שבחנו את פעילות הארגון סבורים כי יש אמנם צדק בטענות נגד אנשי הגדוד, אך מנגד מבהירים כי מאז שהוא הוטמע בכוחות האוקראיניים הממלכתיים הוא עבר שינוי משמעותי – וסולקו ממנו גורמים קיצוניים רבים.
הקהילה הבינלאומית דרשה מרוסיה – שהמשיכה לתקוף את מפעל "אזובסטל" וסביבתו כדי להכניע את האוקראינים ולהשלים את כיבוש העיר – לאפשר פינוי בטוח של האזרחים שמתבצרים במקום. במריופול חיו ערב המלחמה יותר מ-400 אלף איש, וכ-100 אלף נותרו בה. עיריית מריופול הודיעה שהתוכנית לפינוי אזרחים מאזורים אחרים בעיר, שאינם בקרבת "אזובסטל", נדחתה למחר בבוקר.
לפי עיריית מריופול, מחר אמור לצאת לדרך פינוי נרחב בחסות האו"ם. מריופול נתונה למצור רוסי מהימים הראשונים של המלחמה. מתחילת המלחמה נכשלו ניסיונות פינוי רבים ממריופול, ואוקראינה טענה שרוסיה לא מכבדת את הפסקת האש הזמנית שנועדה לאפשר את הפינויים.
בשבוע שעבר דיווח מפקד אוקראיני במריופול שיותר מ-600 מהמתבצרים במפעל נפצעו - כולל נשים וילדים. אתמול, בעקבות סיכום בין הצדדים, דיווחו האוקראינים על פינוי של נשים וילדים שנפצעו והסתתרו בבונקרים של "אזובסטל". היום דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס שיותר מ-50 אזרחים שהסתתרו במפעל הגיעו באוטובוסים למחנה אוהלים בכפר בזימנה שנמצא בשליטה רוסית במחוז דונייצק, 30 ק"מ ממזרח למריופול. חלקם פגשו שם את קרובי המשפחה שנמלטו ממריופול עוד קודם לכן.
משרד ההגנה הרוסי מסר היום ש-80 אזרחים, כולל נשים וילדים, פונו מהמפעל במריופול. לפי מוסקבה המפונים שרצו להגיע לשטחים בשליטה אוקראינית הועברו לנציגי האו"ם והצלב האדום.
אירינה ורשצ'וק, סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אמרה שמבצע הפינוי ממפעל המתכות במריופול נמשך. ראש הסגל של זלנסקי, אנדריי ירמאק, רמז שהפינוי יכלול בהמשך גם את הלוחמים המתבצרים. "זה רק השלב הראשון", הצהיר ירמאק, והוסיף: "אנחנו נמשיך להוציא ממריופול את האזרחים ואת הכוחות שלנו".
סרחי וולינה, מפקד הבריגדה הימית ה-36 בצבא אוקראינה, טען בשבוע שעבר שלכוחות הנצורים במפעל אין תרופות ויכולת לטפל בפצועים. לדבריו מאות אזרחים - כולל ילדים - נפצעו וזקוקים לפינוי. המפקד האוקראיני קרא למנהיגי המערב "להציל את מצודת מריופול" ולחלץ את החיילים והאזרחים שמתבצרים במפעל. וולינה השווה את הצורך בפינוי מהמפעל ל"מבצע דינמו" במלחמת העולם השנייה, שבו פונו ב-1940 מחופי דנקירק הנצורה 338 אלף חיילים בריטים וצרפתים.
בעבר הצהירו מפקדיהם של הלוחמים המתבצרים כי הם ימשיכו להילחם עד הסוף, אך מנגד קראו לקדם אפשרות של חילוץ מהמפעל, בין היתר בעזרת מדינה שלישית. הצהרה שכזו השמיע ביום חמישי סגן מפקד במיליציה "גדוד אזוב", סביאטוסלב פלמר, שמתבצר גם הוא באזובסטל. בריאיון לרויטרס הוא קרא לפתוח מסדרון פינוי עבור הכוח המתבצר, והדגיש כי נפילה בשבי אינה אופציה שנשקלת כלל – בשל החשש שהרוסים יהרגו אותם או ינהגו בהם באכזריות.
באוטובוס שהגיע היום לכפר במחוז דונייצק הייתה גם נטליה אוסמנובה, בת 37. נטליה עבדה במפעל "אזובסטל", ובמהלך המלחמה וההפצצות הבלתי פוסקות נמלטה עם בעלה לאחד הבונקרים במפעל. בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס היא סיפרה על האימה מההפצצות. "פחדתי שהבונקר לא יעמוד בזה – היה לי פחד נוראי", אמרה.
"כשהבונקר התחיל לרעוד הייתי היסטרית, בעלי יכול להעיד על כך. מאוד חששתי שהבונקר יתמוטט", אמרה אוסמנובה. בנוסף היא סיפרה על מחסור בחמצן במערכת המנהרות והבונקרים של מפעל הענק, ועל החשש שהלב שלה יפסיק לפעום מרוב פחד. "אי אפשר לתאר מה שעברנו, את הטרור. אני חייתי שם, ועבדתי שם כל חיי, אבל מה שראינו היה פשוט נורא".
"לא ראינו את השמש כל כך הרבה זמן", אמרה נטליה על התקופה הארוכה בבונקר. "אני לא מאמינה. חודשיים של חושך. כשהיינו באוטובוס שאלתי את בעלי: 'ואסייה, כבר לא נצטרך ללכת לשירותים עם פנס?'".
מריופול, נזכיר, נחשבת ליעד אסטרטגי מאוד עבור הרוסים: כיבושה יסייע לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ליצור רצף טריטוריאלי מחצי האי קרים, שאותו סיפחה רוסיה מאוקראינה כבר ב-2014, לאזורי המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס. אוקראינה דיווחה שהעיר "נחרבה כמעט לחלוטין" בעקבות התקיפות הרוסיות, ולפי עיריית מריופול יותר מ-20 אלף נהרגו בעיר מתחילת הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר.
רוסיה המשיכה היום בתקיפותיה בחבל דונבאס במזרח אוקראינה. בשבועות האחרונים מתמקד הצבא הרוסי בכיבוש דונבאס – מעוז הבדלנים הפרו-רוסים - שמורכב מהמחוזות לוהנסק ודונייצק (שבו נמצאת גם העיר מריופול). מושל מחוז דונייצק, פבלו קירילנקו, דיווח הערב שארבעה אזרחים נהרגו בהפגזות רוסיות בעיר ליימן בדונייצק. לפי המושל בהפגזות נפצעו 11 אזרחים, ובמקביל מת מפצעיו אדם ביישוב סמוך. אתמול מסר צבא אוקראינה שהרוסים מנסים לכבוש את ליימן, אך לפי שעה ללא הצלחה. במקביל הודיע אולה סינגובוב, מושל מחוז חרקוב הסמוך לדנבאס, ששלושה בני אדם נהרגו בהפגזות באזורי מגורים ועוד שמונה נפצעו.