בארצות הברית מתפרסמים היום (רביעי) פרטים חדשים על הרוצח סלבדור ראמוס, שיצא אמש למסע ירי קטלני בבית הספר היסודי "רוב" ביובלדי, טקסס, ורצח 19 ילדים ושתי מורות – אחד ממסעות ההרג המחרידים בהיסטוריה האמריקנית. בין השאר נחשפו תמונות שפרסם הרוצח באינסטגרם בימים ובשעות שלפני הטבח, ושבהן הוא הציג לראווה את כלי הנשק שלו. לביצוע הטבח הוא השתמש בשני רובים שקנה ביום הולדתו ה-18 שחל רק לפני כמה ימים, ובמחסניות המסוגלות להכיל מספר גדול מאוד של קליעים.
מסע הטירוף של ראמוס החל בשעה 11:30 לפני הצהריים לפי השעון המקומי: בתחילה ירה בסבתו מסיבה שאינה ברורה ופצע אותה קשה, ואז נסע לבית הספר היסודי "רוב" ושם טבח בתלמידים. ראמוס, שלבש אפוד צבאי, ניהל קרב יריות עם אנשי משמר הגבול ופצע שניים מהם, ורק אחרי שחוסל התברר מחיר הדמים הכבד: הוא הספיק לרצוח 19 תלמידים, כולם בני 7 עד 11 שלמדו בכיתות ב' עד ד', ושתי מורות. את התלמידים והמורות רצח כולם בכיתה אחת, שבה התבצר.
לפי שעה מניעיו של ראמוס אינם ידועים, אבל לפנות בוקר התבררו פרטים חדשים על קורות חייו ועל אופיו הבעייתי. אנשים שהכירו אותו העידו כי בימיו בבית הספר התיכון ביובלדי ספג הקטנות בגלל הבגדים שלבש, בגלל מנהגו להשתמש באיי-ליינר ובגלל המצב הכלכלי של משפחתו. הוא תואר כתלמיד כושל וכנער אפלולי, שבהדרגה החל להגיע פחות ופחות למוסד החינוכי – ולבסוף כמעט שלא פקד אותו. את הטבח אתמול ביצע יום אחרי שחבריו לתיכון השלימו את לימודיהם, ולפי דיווח אחד בארה"ב, שכן שהיה עד לריב בין ראמוס לבין סבתו לפני שהנער ירה בה שמע את הסבתא גוערת בו על שלא סיים את בית הספר.
ראמוס עבד חמישה ימים בשבוע בסניף של רשת המזון המהיר "וונדי'ס", ושם היה מי שטען כי נהג לדבר בצורה נבזית לנשים ושלח לכמה מעובדות המקום הודעות לא ראויות.
סימנים מקדימים למסע ההרג של ראמוס אפשר היה למצוא בדיעבד בחשבון האינסטגרם שלו. החודש פרסם שם תמונות של הרובים שרכש, ואז, ב-12 במאי, שלח למשתמשת ברשת הזו הודעה מוזרה: "את הולכת לשתף את הרובה שלי?". האישה, שמעידה כי היא כלל אינה מכירה אותו, ואפילו לא גרה בטקסס, השיבה לו: "מה הרובים שלך קשורים אליי?", והוא ענה "רק רציתי לתייג אותך". השיחה המוזרה והמקוטעת התפרסה על פני כמה ימים, ושעות לפני צאתו לטבח הוא כתב לה "אני עומד ל...". היא שאלה "עומד ל... מה?", והוא השיב: "אספר לך לפני 11:00".
אחר כך שלח ראמוס לאישה את ההודעה: "יש לי סוד קטן שאני רוצה לספר לך", צירף אימוג'י המחייך במבוכה, והוסיף "את תגידי תודה שתייגתי אותך". בהמשך אותו הבוקר ביצע את הרצח ההמוני, והיא נחרדה: "אני אישה זרה שלא יודעת שום דבר עליו, והוא החליט לתייג אותי בפוסט שלו", סיפרה לתקשורת בארה"ב. "עניתי לו רק כי פחדתי ממנו. אני כל כך מצטערת על הקורבנות ועל בני משפחותיהם, אני באמת לא יודעת מה לומר". לראמוס היה גם עמוד טיקטוק, אבל בו הופיע פוסט אחד בלבד, עם קליפ של משחק מחשב, ובפרטים מתחת לתמונת הפרופיל שלו שם כתב: "ילדים, תפחדו בחיים האמיתיים".
בתמונות הנשק שלו התרברב ראמוס לא רק באינסטגרם. צעיר שלמד איתו בבית הספר ושמר איתו על קשר במידה מסוימת סיפר שימים אחדים לפני הטבח שלח לו ראמוס תמונות של כלי הנשק שקנה ושל תרמיל מלא בתחמושת. "היינו מדברים מדי פעם ומשחקים יחד ב-Xbox, ולפני ארבעה ימים הוא שלח לי תמונה של הרובה שבו הוא השתמש ותרמיל גב מלא בקליעי 5.56. התגובה שלי הייתה כזה 'אחי, למה יש לך את זה?', והוא ענה: 'אל תדאג'". הצעיר סיפר שראמוס כתב לו עוד: "אני נראה שונה מאוד עכשיו, אתה לא תזהה אותי".
נדיה רייס, שלמדה עם ראמוס בבית הספר התיכון, סיפרה ל"וושינגטון פוסט" כי התרשמה שהיחסים בינו לבין אמו היו רעועים למדי. לדבריה הוא נהג לכנות את האם "כלבה" ואמר שהיא רוצה לסלק אותו מהבית. "הוא היה צורח ומדבר אל אמא שלו ממש באגרסיביות", העידה.
הורים בבדיקות DNA: "אני מקווה שאלייג'ה חיה"
בעיירה יובלדי שבה אירע הטבח, כ-120 קילומטרים מהגבול עם מקסיקו, יש כ-16 אלף תושבים, ורובם משתייכים לקהילה הלטינית. גם בבית הספר היסודי שבו התחוללה הטרגדיה רוב גדול של המורים והתלמידים הם לטינים. לפנות בוקר החלו להתפרסם שמותיהם ותמונותיהם של קורבנות הטבח, תחילה אלה של שתי המורות שנרצחו: אווה מירלס, בת 44, ואירמה גרסיה, שלימדה בבית הספר 23 שנה והייתה אם לארבעה. שתיהן היו מורות בכיתה ד'.
אחיינה של גרסיה, ג'ון, ספד לה: "הדודה שלי לא שרדה. היא הקריבה את עצמה כדי להגן על הילדים בכיתה שלה. אני מתחנן בפניכם לכלול את המשפחה שלי, כולל המשפחה שלה כולה, בתפילות שלכם. קוראים לה אירמה גרסיה, והיא מתה כגיבורה".
בהמשך פורסמה זהותם של חלק מהילדים שנרצחו, בהם חאבייר לופס, אליאנה טורס, מקנה אלרוד וחוסה פלורס, כולם בני 10, ואוזיה גרסיה בן השמונה. דודו של גרסיה, מיץ', כתב עליו בפייסבוק: "ילד בן שמונה נרצח על-ידי אדם משוגע".
הורים רבים המתינו הלילה שעות ארוכות ליד מרכז קהילתי ביובלדי לקראת קבלת הבשורה על מות ילדיהם. כשנכנסו למרכז התבקשו בזה אחר זה לתת דגימת DNA כדי לוודא שילדיהם אכן בין הקורבנות, ואז להמתין לתוצאות. הדממה בחוץ הופרה שוב ושוב בצרחות ובבכי: "לא! בבקשה, לא!", זעק גבר אחד כשקיבל את הבשורה המרה, בעודו מחבק גבר אחר.
אחד הממתינים למידע היה אדולפו קרוז, טכנאי מזגנים שחיכה לשמוע מה עלה בגורל בתו בת ה-10 אלייג'ה קרוז טורס. "אני מקווה שהיא חיה", אמר הלילה. "אנחנו מחכים לעדכון. זה מזעזע בשבילי, ואני מצטער גם בשביל המשפחות האחרות. זו קהילה קטנה, ויובלדי תמיד הייתה ידידותית מאוד. אנשים כאן נחמדים כל כך". קרובי משפחה אחרים פנו למכריהם ברשתות החברתיות וביקשו בפוסטים שפרסמו פרטים על גורל יקיריהם.
בסמוך לבית הספר רוב התקיימה הלילה עצרת זיכרון לנרצחים, ובה תושבים הדליקו נרות ובכו על הקורבנות. קרלה בוהמן סיפרה בקול שבור על בתה של חברת משפחתה, תלמידה בבית הספר, שעדיין נעדרת: "הם לא יודעים אם היא הובהלה לניתוח או שהיא בין הנרצחים, אבל הם יודעים שהיא נפגעה, כי היא נעדרת. אני לא מאמינה". שריל חואנס, תושבת יובלדי, בכתה והתפללה: "אי אפשר להבין רשע כזה, לא משנה איפה זה קורה. אבל זה קשה יותר כשזה קורה בבית". הרשויות ביובלדי מסרו כי הלימודים בבית הספר "רוב" לא יתחדשו השנה.
בנט ולפיד שלחו תנחומים: "ישראל מתאבלת עם העם האמריקני"
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עודכן בפרטי האירוע בשעה שעשה את דרכו חזרה לארה"ב ממזרח אסיה במטוס הנשיאותי "אייר פורס 1", ובמהלך הטיסה שוחח עם מושל טקסס גרג אבוט והציע לו סיוע. בעודו בדרך לארה"ב הורה ביידן להוריד את כל דגלי המולדת לחצי התורן למשך שלושה ימים. בהמשך הלילה, אחרי שנחת, נשא ביידן דברים, שלח את תנחומיו למשפחות הנרצחים ותקף את התיקון השני לחוקה, זה המגן על זכותם של אזרחי ארה"ב לשאת נשק.
"עוד טבח בארה"ב", אמר ביידן. "ילדים יפים ותמימים בכיתות ב' עד ד' נהרגו, ועוד עשרות ילדים קטנים היו עדים למה שקרה וראו את חבריהם מתים, כאילו הם בשדה קרב. מקרי ירי המוני מהסוג הזה מתרחשים לעתים רחוקות במקומות אחרים בעולם, למה? כעם, אנחנו צריכים לשאול את עצמנו: מתי למען השם אנחנו הולכים לעמוד מול לובי הנשק? מתי למען השם נעשה את מה שכולנו יודעים עמוק בתוכנו שצריך לעשות? אנחנו חייבים לפעול נגד חוקי הנשק הקיימים". ביידן, שבעצמו איבד את בתו נעמי בתאונת דרכים כשהייתה בת שנה, ולאחר מכן את בנו בּו שמת מסרטן בגיל 46, הוסיף: "כשאתה מאבד ילד, זה כאילו קרעו לך חתיכה מהנשמה".
הבוקר שלחה גם ממשלת ישראל תנחומים לארה"ב. ראש הממשלה נפתלי בנט מסר: "ישראל מתאבלת יחד עם העם האמריקני על הרצח המחריד של ילדים ומורים חפים מפשע בבית הספר היסודי ביובלדי. אנו מתפללים למען הקורבנות, בני משפחותיהם והעם האמריקני". שר החוץ יאיר לפיד פרסם גם הוא הודעה: "כולנו שבורים מהירי המזעזע בטקסס. תפילותיו של עם ישראל עם משפחות הקורבנות, תושבי יובלדי והעם האמריקני".
קמלה האריס: "הלב נשבר, וזה נמשך. די. מספיק"
הטבח ביובלדי הוא רק האחרון בשורה של מסעות רצח המוניים שפקדו את ארה"ב בשני העשורים האחרונים, כשברקע הוויכוח הבלתי נגמר בין רפובליקנים התומכים בזכות לשאת נשק, שמעוגנת כאמור בחוקה, לבין דמוקרטים הדורשים להחריף באופן דרמטי את ההגבלות על שימוש בכלים אלה.
מאז תחילת מגפת הקורונה ב-2020 חלה עלייה עקבית במספר המקרים של אלימות נשק בארה"ב, ולפי דו"ח שפורסם בחודש שעבר ירי מכלי נשק (בכלל זה התאבדויות, מעשי רצח ותאונות) הוא כעת סיבת המוות הראשית של ילדים ובני נוער בארה"ב – יותר מאשר תאונות דרכים, שהובילו את הרשימה עד לאחרונה. בשנת 2020, השנה האחרונה שיש נתונים מלאים לגביה, כ-4,300 קטינים אמריקנים מתו מפגיעות ירי.
בצל הוויכוח הציבורי על הזכות לשאת נשק שָבו וקראו הלילה פוליטיקאים דמוקרטים ואנשי תרבות וספורט ליברלים להקשיח מיד את חוקי הנשק. "כמה עוד ילדים צריכים לאבד את חייהם באלימות נשק חסרת היגיון?", שאל ראש העיר יוסטון שבטקסס, סילבסטר טרנר הדמוקרטי, וסגנית הנשיא קמלה האריס הוסיפה: "בכל פעם שדבר כזה קורה, הלב שלנו נשבר, וזה ממשיך לקרות. די. מספיק. כמדינה אנחנו חייבים לאזור את האומץ לפעול".
הטבח ביובלדי הלילה היה הטבח הקטלני ביותר בבית ספר בארה"ב מאז הטבח בבית הספר היסודי "סנדי הוק" בקונטיקט בדצמבר 2012, שבו הרוצח אדם לנזה ירה למוות ב-20 ילדים ובשישה מבוגרים. זהו גם הטבח הקטלני ביותר בבית ספר בטקסס מאז ומעולם.