בצה"ל מתחקרים הבוקר (רביעי) לעומק את נסיבות מותה של הכתבת הבכירה מאל-ג'זירה, שירין אבו עאקלה, במהלך חילופי האש בין הלוחמים שיצאו לפעילות מעצרים במחנה הפליטים ג'נין לחמושים הפלסטינים.
גורמים בצה"ל מסרו כי "מדובר באירוע מצער מאוד", וכי ככל הנראה היא נורתה כתוצאה מירי חסר הבחנה של הפלסטינים. "ברחבי הרשתות מסתובבים המון תיעודים על הירי חסר ההבחנה של הפלסטינים, שנשמעים צוהלים שפגעו בחיילים", הוסיפו הגורמים והדגישו כי לא היו נפגעים בקרב הלוחמים. "מות העיתונאית הוא אירוע מצער מאוד שייבדק לעומקו", אמרו הגורמים. "ככל שיימצא פער נדע לתחקר, ללמוד ולהפיק מסקנות בהתאם".
בצה"ל הדגישו בנוסף כי במהלך פעילות המעצרים השליכו מטענים לעבר כוחות הביטחון, לצד ירי מסיבי מאוד שבתגובה אליו הגיבו הלוחמים באש. דובר צה"ל פרסם הודעה בשפה האנגלית על בירור נסיבות האירוע, וגם דובר צה"ל בשפה הערבית, סא"ל אביחי אדרעי, כתב בטוויטר כי ישראל הציעה לפלסטינים לערוך חקירה משותפת כדי לגלות מי ירה בעיתונאית. עם זאת, יחד עם שטף ההודעות והדיווחים על מותה של אבו עאקלה, בחרו בצה"ל לפרסם גם סיכול של רשת הברחה ימית של חמאס.
אבו עאקלה, שמוכרת מאוד בקרב ערביי ישראל ובעולם הערבים, סיקרה בשני העשורים האחרונים את מזרח ירושלים ואת הגדה המערבית עבור הרשת הקטארית. היא נפגעה בפלג גופה העליון ופונתה לבית חולים מקומי, אך כעבור זמן קצר נקבע מותה. עיתונאי פלסטיני נוסף בשם עלי סמודי, שהיה ככל הנראה ליד אבו עאקלה, נפצע קל בחילופי האש.
בשידור הישיר של רשת אל-ג'זירה קטע הקריין את הדיווחים ועדכן על מותה של אבו עאקלה: "אנחנו חוזרים על הידיעה החדשותית שהעבירה שליחתנו לרמאללה, ומדווחים על מותה של עמיתתנו שירין אבו עאקלה שנפצעה מפגיעה ישירה בראש, בידיעה שכל העיתונאים בצוות שסיקר את הפעולות בג'נין לבשו אפודי עיתונאים".
מערך ההסברה הלאומי תדרך את השרים ואת שאר הגורמים הרלוונטיים במסרים לכלי התקשורת, לפיהם הפלסטינים מסרבים לחקירה פתולוגית משותפת, וכי נראה שנורתה בידי החמושים במחנה הפליטים. "מדובר בסביבה רוויה טרוריסטים, שבניגוד לחיילי צה"ל, יורים ללא הבחנה", נאמר לשרים להדגיש, יחד עם הבעת צער על מותה וציון החשיבות של חופש העיתונות.
שר החוץ יאיר לפיד אמר: "אנחנו מציעים לפלסטינים חקירה פתולוגית משותפת של מותה המצער של העיתונאית שירין אבו עאקלה. יש להגן על עיתונאים בשטחי קרבות ומוטלת עלינו החובה להגיע לחקר האמת. כוחות הביטחון של ישראל ימשיכו לפעול בכל מקום כדי למנוע טרור ורצח ישראלים".
זו הייתה הפעם הראשונה זה שלושה שבועות שכוחות צה"ל נכנסו למעוז ארגוני הטרור בצפון הגדה. כוחות של יחידת דובדבן פעלו באזור למעצר מבוקשים. במהלך הפעילות החלו מחבלים ליידות מטענים ורימונים לעבר הכוחות שהשיבו באש. בחלק מהמקרים זוהו פגיעות, אין נפגעים בקרב כוחות צה"ל. בצבא טוענים כי כלל לא בטוח שהעיתונאית נפגעה מאש ישראלית.
דובר צה"ל מסר כי "כוחות צה"ל, שב"כ ומג"ב פעלו במחנה הפליטים ג'נין, בסמוך לכפר בורקין ובמספר מוקדים נוספים ברחבי יהודה ושומרון על מנת לעצור חשודים בפעילות טרור. במסגרת הפעילות במחנה הפליטים ג'נין חשודים ביצעו ירי מסיבי לעבר הכוח והשליכו מטענים. הכוח השיב בירי. זוהו פגיעות. אין נפגעים לכוחותינו. נבדקת האפשרות כי נפגעו עיתונאים, ייתכן מירי חמושים פלסטינים. האירוע בבירור".
"הם מגנים על פשע"
מותה של העיתונאית משפיע גם על המהלכים הפוליטיים בישראל. מפלגת רע"מ הודיעה על ביטול מסיבת העיתונאים שנקבעה להבוקר בכפר קאסם, בעקבות מותה של אבו עאקלה. המפלגה הייתה אמורה לעדכן במסיבת העיתונאים על המשך דרכה בקואליציה.
ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) כתב בעקבות התקרית: "שירין אבו עאקלה נורתה על ידי חיילי כיבוש בג'נין, ונורתה שוב על ידי הודעת שקרית של 'דובר צה"ל' - הפנים של אל-ג'זירה בעולם הערבי. יהי זכרה ברוך".
גם יו"ר מרצ לשעבר זהבה גלאון גינתה את דובר צה"ל: "כתבת אל-ג'זירה נורתה למוות במחנה הפליטים ג'נין, וכבר דו"צ טוען באופן לא רשמי, שייתכן שהיא נורתה על ידי פלסטינים. זו לא הפעם הראשונה שדו"צ אינו מוסר לציבור מידע מהימן על פעילות הצבא. מה הוא חושב, שכך הם מגנים על החיילים? הם לא. הם מגנים על פשע".
במפלגת הציונות הדתית האשימו את בנט בשתיקה בזמן ש"לוחמי צה"ל פעלו בגבורה תחת אש כדי לשמור על שרידות ממשלתו", כלשונם. "גם אם יתברר שעיתונאית אל-ג'זירה נהרגה בטעות מאש צה"ל (מה שלא נראה סביר), צה"ל אינו אשם בכך", אמרו במפלגתו של סמוטריץ'. "חילופי אש מול עשרות מחבלים זו מלחמה ובמלחמה יש נפגעים. מה גם שהעיתונאים הערבים הם כבר מזמן חלק ממכונת המלחמה הערבית, מפריעים במכוון לפעילות צה"ל ומגוננים על המחבלים. חזקה על צה"ל שיתחקר את האירוע עד תום ויגיע לחקר האמת ובמידת הצורך יפיק לקחים לעתיד".