הפרקליטות הגישה היום (א') כתב אישום חמור נגד המחבל אחמד הימוני, בן 25 מחברון שיחד עם המחבל מוחמד מסק שחוסל ביצע את הפיגוע הקטלני בתחנת הרכבת הקלה ביפו ב-1 באוקטובר, שבה נרצחו שבעה בני אדם. כתב האישום מתאר "אכזריות מיוחדת" מצד הימוני שהשתמש בסכין כדי לדקור את הנוסעים ועוברי האורח, ומצד מסק שכאמור חוסל – ופתח לעברם באש עם רובה M-16.
הפיגוע, נזכיר, התרחש ממש במקביל למתקפת הטילים הבליסטיים של איראן, ונרצחו בו יונאס קרוסיס (26), ענבר שגב-ויגדר (33) שנורתה למוות כאשר גוננה על התינוק שלה, איליה נוזאדזה (42), נדיה סוקולונקו (40), שחר גולדמן (30), ויקטור שמשון גרין (33) ורויטל ברונשטיין (24). עוד 11 בני אדם נפצעו בפיגוע. המחבל מסק בן ה-19, שכאמור השתמש ברובה תקני במסע הרצח, חוסל על ידי עובר אורח, בעוד המחבל הימוני נפצע ונוטרל.
הסירוב של גדוד ג'נין, וההסתננות עם תיק בעברית
כתב האישום, שהוגש ע"י עורכי הדין אסף שביט ואורי גולדשטיין מפרקליטות מחוז ת"א, מייחס להימוני שבע עבירות של מעשה טרור של רצח בנסיבות מחמירות בצוותא ו-12 עבירות של מעשה טרור של ניסיון רצח בצוותא, כניסה לישראל שלא כדין והובלת נשק בצוותא למטרות טרור.
על פי האישום, הנאשם קשר קשר עם מסק לבצע פיגועי טרור בישראל, וזאת מתוך מניע לאומני-אידאולוגי ועל רקע המלחמה. במסגרת הקשר, ניסו שני המפגעים להצטרף ל"גדודי ג'נין", במטרה לקבל מהם אמצעי לחימה והנחיות כיצד לבצע מעשי טרור נגד מטרות ישראליות, אך נאמר להם שבשל הלחץ הצבאי אין אפשרות בשלב זה וכי ייצרו עמם קשר לאחר יציאת כוחות צה"ל מג'נין.
בכתב האישום מוזכרים שני מחבלים נוספים שעמם היו הימוני ומסק בקשר, ושביקשו להצטרף יחד עמם לגדוד ג'נין. מדובר בעבד אלרחים עפיף גודת הימוני ובאחמד רפיק מוחמד הימוני, שלפי האישום עודכנו על ידי שני המחבלים על תוכניתם המקורית – שהייתה לפי האישום לבצע פיגוע תופת רב-נפגעים במקום הומה אדם, כמו אצטדיון כדורגל.
הסיכום בין הארבעה היה לצאת לתל אביב-יפו כשכל אחד מהארבעה מצויד בנשק חם. כמה ימים לפני הפיגוע, מסק עדכן את השניים האחרים (עפיף ורפיק) ביכולתו לרכוש רובה M-16, ואלו סייעו לו כספית כדי לרכוש את הנשק. ב-30 בספטמבר, יום לפני הפיגוע, הוא רכש אותו מאדם כלשהו שזהותו לא מפורטת באישום, וכאשר מסק הציע לעפיף ורפיק להצטרף לפיגוע, כשהם חמושים רק בסכינים, אלו סירבו – ואמרו שיעשו זאת כשישיגו נשק חם.
הנסיעה לבלומפילד, והתוכנית שהשתנתה
הנאשם עצמו, הימוני, הסכים לחבור למסק כשהוא חמוש בסכין, והם חדרו לישראל ביום הפיגוע. כדי לעשות זאת הם נעזרו בשירותי הסעה של נהגים אחרים שכבר הועמדו לדין, וכשברשותם תיק גב ועליו כיתוב בעברית ("מש"צים של"ח וידיעת הארץ") ובו הנשק כשהוא מפורק ומחסניות, וכן פונדה (תיק קטן שמתחבר לחגורה) ובה שתי סכינים וכדורים לנשק.
באישום נכתב כי עם הגעת המחבלים לתל אביב-יפו, בסמוך לאצטדיון בלומפילד, שאלו המפגעים נהג מונית שהובילם למקום, האם באותו ערב אמור להתקיים במקום משחק כדורגל. נהג המונית השיב שבשל המלחמה ומתקפת הטילים האיראנית שצפויה באותו הערב, לא יתקיים במקום משחק. על פי האישום, בשעה 17:30 בערך, הגיעו המחבלים לרחוב חבר הלאומים, ושהו במוסך במקום למשך זמן קצר. בזמן הזה, כתב הימוני צוואה באמצעות מכשיר הטלפון הנייד שהיה עמו, מתוך הנחה שבמהלך הפיגוע ימצא את מותו.
בסביבות 18:30 יצאו המפגעים מהמוסך כשעמם התיקים, וצעדו לכיוון שדרות ירושלים – במטרה להוציא לפועל את הפיגוע. בשדרות ירושלים נכנסו המפגעים למסגד והתפללו בו. לאחר סיום התפילה, הרכיבו את הנשק בחדר ההיטהרות של המסגד, נטלו מתיק הפונדה את הסכינים – כך שהנאשם אחז אחת מהן בידיו ומסק החזיק סכין אחרת בכליו. לאחר מכן, נעמד מסק בכניסה לאולם התפילה של המסגד, כשהנאשם עומד לידו, וצעק למתפללים שלא לצאת מהמסגד – ושאחרת ייפגעו.
מעט לאחר מכן, בערך ב-19:00, הבחינו המחבלים בהגעת הרכבת הקלה לשדרה, ופתחו בריצה מהכניסה למסגד לעבר הרציף שם – כשמסק אוחז בנשק והימוני בסכין. עם עצירת הרכבת ברציף, פתח מסק בירי על עשרות הנוכחים במקום, תחילה ברציף ולאחר מכן בתוך אחד הקרונות, כשבמקביל הימוני דוקר חלק מהקורבנות.
"המפגעים עשו כן באכזריות מיוחדת, תוך שהבחינו שהמקום הומה בבני אדם, לרבות קשישים, נשים וילדיהן (חלקם פעוטות), ולמרות זעקות הקטינים וביניהם שתי בנותיה של א.ל שהבחינו בחבלות החמורות שנגרמו לאימן מהירי, כשזו גוננה עליהן בעת הירי וכשהן בסמוך לה", נכתב באישום, תוך התייחסות לאחת הפצועות ששרדו את הפיגוע.
עם כניסתם לאחד הקרונות, כך נכתב באישום הקשה לקריאה, הבחינו המחבלים בענבר שגב-ויגדר ז"ל, כשזו מגוננת על בנה בן הקטן, בן תשעה חודשים בלבד, שהיה תלוי עליה עם מנשא. "למרות זאת, ירו בה המפגעים בדם קר", נכתב – וצוין כי הם ביצעו במקום "ירי חסר הבחנה".
גבורת עוברי האורח
במהלך הירי נגרם מעצור ברובה, והמחבלים נכנסו למספרה ברחוב, שם תפעל מסק את הרובה. "הנאשם הבחין באדם ושאלו האם מוצאו יהודי או ערבי, וכשזה השיב שהוא ערבי, אפשר לו להימלט מהמקום. לאחר תפעול הרובה, שבו השניים לכיוון הרכבת הקלה, שהחלה בנסיעה מהרציף, ומסק שב וירה לתוכה מבעד לחלונותיה כאשר הנאשם לצדו. יריות אלו פגעו ביושבי הקרון ויצרו סיכון ממשי לחיי אנשים נוספים על הנפגעים", נכתב באישום.
בהמשך, כך מתואר, שני המחבלים הבחינו באדם על קורקינט חשמלי, ודרשו גם ממנו להזדהות כיהודי או כערבי. כשזה לא השיב – הימוני ניסה לרצוח אותו ודקר אותו פעמיים בגב ובמותן. באישום מודגש כי המחבל עשה זאת בשל יהדותו של הקורבן – שפתח בריצה והצליח להימלט. בשלב זה הבחין בהם עובר אורח חמוש, ולפי האישום הימוני ניסה לדקור גם אותו – אך זה הספיק לירות בו ולנטרל אותו, בעוד אחרים חיסלו את המחבל מסק.
האישום היום מצטרף לכתב אישום תקדימי שהפרקליטות הגישה לפני כשבועיים נגד מחמד עבד אל-נבי (31), בעל חברת ההסעות "חמודי הסעות" בע"מ ממזרח ירושלים, אשר הנחה את הנהגים שלו להסיע שוהים בלתי חוקיים לישראל במהלך המלחמה. "מפאת רשלנותו החמורה, חדרו שני המחבלים לארץ", נמסר.
כמו כן הוגש כתב אישום נגד שני הנהגים כאזם מוזפר (31) ויזן נששיבי (35), אשר הסיעו בפועל את המחבלים לבצע את הפיגוע, והוא מייחס להם שבע עבירות של המתה בקלות דעת ועבירות של חבלה חמורה. שלושת הנאשמים האלו מואשמים גם בביצוע עבירה של הסעת תושבים זרים בנסיבות מחמירות בצוותא.
הפרקליטות ביקשה מבית המשפט להורות על מעצרו של המחבל ושלושת הנאשמים הנוספים המעורבים בפיגוע, עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם. בבקשת המעצר הדגישה הפרקליטות כי "מדובר במפגע צמא דם, אשר רצח בני אדם צעירים על רקע לאומני, ובתוכם אם שהגנה על בנה הפעוט ברכבת. ברובה ובסכין טבח באזרחים תמימים חסרי הגנה, עד שנוטרל בשטח".