אוקראינה הודיעה שהיא לא מתכוונת לפתוח היום (שני) את המסדרונות ההומניטריים מהערים שמכותרות על-ידי הרוסים. סגנית ראש הממשלה, אירינה ורשצ'וק, אמרה שההחלטה נובעת מדיווחים מודיעיניים שמלמדים שהרוסים מתכננים "פרובוקציות" בנתיבי הפינוי.
במהלך המלחמה טוענת אוקראינה שלעיתים קרובות הרוסים לא מכבדים את הפסקות האש הזמניות לאורך המסדרונות ההומניטריים, ממשיכים לתקוף - ומונעים פינוי של אזרחים והכנסת סיוע הומניטרי לערים הנצורות. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום אמר הבוקר שאנשיו עדיין לא מצליחים להיכנס למריופול, ולהעניק לתושבי העיר הנצורה את הסיוע הדרוש. בעיר הנמל האסטרטגית, נזכיר, מתחולל בשבועות האחרונים משבר הומניטרי אדיר ולפי הערכות אלפים נהרגו שם.
הבוקר אמר ראש העיר מריופול, ודים בויצ'נקו, ש-160 אלף תושבים שלכודים בעיר (מתוך יותר מ-400 אלף שגרו בה ערב המלחמה) מנותקים מחשמל. בויצ'נקו ציין ש-26 אוטובוסים הגיעו לעיר כדי לפנות תושבים – אך הרוסים לא מאפשרים פינוי בטוח. "הפדרציה הרוסית משחקת איתנו", טען בויצ'נקו, וקרא להשלים את פינוי התושבים ממריופול, שלדבריו נמצאת "על סף אסון הומניטרי".
שריפה במחסן דלק בגלל "טיל ששוגר מבלארוס"
בעדכון על הלחימה אמר הצבא האוקראיני שרוסיה המשיכה הלילה בתקיפות האוויריות שלה נגד הצבא האוקראיני והתשתיות שלו – כולל בעיר חרקוב. באוקראינה מדווחים על הפצצות במערב המדינה, וראש העיר ז'יטומיר מסר כי אמש היו "שני פיצוצים חזקים מאוד" ליד העיר. "התושבים נבהלו, בגלל שהבתים רעדו כאילו שיש רעידת אדמה", הוא אמר.
שירותי החירום בעיר לוצק במערב אוקראינה דיווחו על שריפה במחסן דלק, וציינו שכוחות הכיבוי השתלטו על השריפה. לפי הדיווחים טיל – ששוגר משטח בלארוס – פגע במחסן. הצבא הרוסי, נזכיר, פלש לאוקראינה גם משטחה של בלארוס – בעלת ברית של מוסקבה.
חנה מליאר, סגנית שר ההגנה האוקראיני, אמרה שהכוחות הרוסיים "מתארגנים מחדש" – אך לא מצליחים להתקדם ולכבוש שטחים. לדבריה, הצבא הרוסי מנסה לתגבר את הכוחות באזורים שכבר נמצאים בשליטתו. בעדכון על הלחימה באזור קייב טען הלילה הצבא האוקראיני שבעקבות אבדות רבות בשטח, חלק מהכוחות הרוסיים שכיתרו את קייב החלו לסגת מהאזור.
"תושבים לוקחים חלק בהגנה על קייב, האויב לא מוותר"
מליאר טענה שהכוחות הרוסיים מנסים להקים "מסדרון" מסביב לקייב כדי לחסום נתיבי אספקה לאזור. "ההגנה על קייב נמשכת. כוחות קרקעיים, כוחות תקיפה אוויריים, כוחות למבצעים מיוחדים וכוחות יבשתיים מעורבים בה. גם תושבי קייב מאוד פעילים בהגנה על העיר. לאויב זה קשה מאוד, אבל אנחנו חייבים לדבר בכנות: האויב לא זונח את הניסיונות לכבוש את קייב בסופו של דבר. מכיוון שהמשמעות של כיבוש קייב היא כיבוש אוקראינה. זה היעד שלו".
ראש העיר קייב, ויטלי קליצ'קו, הכריז אמש על חידוש הלימודים - דרך הזום, באופן שלדבריו יותאם למצב החירום. בהודעתו ציין כי חשוב "שהעיר תחיה ותעבוד תחת המשטר הצבאי. הם (הרוסים) מנסים להפחיד אותנו. זה לא יעבוד! אנחנו לא נוותר!". היום הוא הודיע על שינוי קל בזמני העוצר: "החל מהיום, העוצר יתחיל שעה מאוחר יותר ויסתיים שעה מוקדם יותר – מ-21:00 עד 06:00".
לפי אוקראינה, כוחות הביטחון בולמים את התקדמות הרוסים מצפון-מערב וצפון-מזרח לעבר הבירה קייב. בדרום, הכוחות האוקראיניים מתמקדים בהגנה על הערים קריבי-ריה, זפוריז'יה ומיקולאייב.
המודיעין הבריטי עדכן הבוקר כי "ב-24 השעות האחרונות לא חל שינוי משמעותי בפריסת הכוחות הרוסיים" באוקראינה, וכי הרוסים סובלים מבעיות לוגיסטיות, מהיעדר מומנטום וממורל ירוד.
רוב השטחים שנכבשו ביממה האחרונה על-ידי הרוסים היו בדרום, "בסביבת העיר מריופול, שם הלחימה נמשכת - בשעה שרוסיה מנסה לכבוש את הנמל". במשרד ההגנה הבריטי אמרו שרוסיה ממשיכה במצור על שטחים אוקראיניים לחופי הים השחור - ומנתקת את אוקראינה מסחר ימי.
יוליה סבירידנקו, שרת הכלכלה האוקראינית, אמרה היום שהנזק שנגרם למדינה במלחמה מוערך כרגע ב-564.9 מיליארד דולר. היא ציינה את הנזק הרב שנגרם לתשתיות במלחמה, ואמרה שאורכם הכולל של הכבישים שניזוקו או נהרסו הוא 8,000 ק"מ. לטענתה השטח הכולל של הבתים שספגו נזק או נהרסו הוא 10 מיליון מ"ר.
ביום הראשון של המלחמה כבש הצבא הרוסי את תחנת הכוח הגרעינית המושבתת בצ'רנוביל. במהלך המלחמה טוענים האוקראינים שהנוכחות הרוסית באתר עלולה לגרום לנזק גדול, ומאסון במקרה של פגיעה במאגר הפסולת הגרעינית בצ'רנוביל. במשך כמה שבועות מנעו הכוחות הרוסיים מאנשי הצוות שהיו במשמרת בצ'רנוביל, בזמן הפלישה, לעזוב את תחנת הכוח והם נאלצו להמשיך בעבודתם.
הלילה טענה סגנית ראש הממשלה ורשצ'וק למעשים "חסרי אחריות" של רוסיה בסביבת תחנת הכוח. לדבריה, הרוסים מעבירים לאזור כמויות גדולות של כלי נשק ישנים, שאינם מתוחזקים כהלכה – וכתוצאה מכך יש סכנה שייגרם נזק ל"כיפה" שהוקמה מסביב לכור מספר 4 - שבו הייתה ב-1986 התאונה הגרעינית הקשה בהיסטוריה. לדבריה, נזק למבנה שהוקם במימון אירופי מסביב לכור, במטרה לחסום את הקרינה ממנו, "יוביל בהכרח לפליטת כמות גדולה של אבק רדיואקטיבי וזיהום לא רק באוקראינה, אלא גם במדינות אחרות באירופה".
"בהקשר של בטיחות גרעינית, המעשים חסרי האחראיות והבלתי מקצועיים של החיילים הרוסים מהווים איום חמור לא רק על אוקראינה, אלא גם על מאות מיליוני אירופאים", אמרה ורשצ'וק. יש לציין כי לא ניתן לאמת את טענותיה. רוסיה הכחישה במהלך המלחמה שכוחותיה מסכנים את הבטיחות במתקנים הגרעיניים באוקראינה.
ורשצ'וק הזהירה מ"מיליטריזציה" של האזור המבודד סביב תחנת הכוח הגרעינית המושבתת, וקראה לאו"ם לשלוח צוות לבחון את הסכנות האפשריות. בנוסף היא ציינה שבנוסף הצבא הרוסי מונע מכבאים אוקראינים להשתלט על שריפות רבות שפורצות באזור צ'רנוביל.
בתוך כך אמר ראש העיירה סלאביוטיץ', שהוקמה כדי לאכלס את אנשי הצוות של צ'רנוביל אחרי התאונה ב-1986, אמר שהכוחות הרוסיים שכבשו את העיירה בסוף השבוע עזבו אותה. קודם טען ששלושה בני אדם נהרגו בקרבות על העיירה. "הם סיימו את העבודה שאותה הם נשלחו לעשות", אמר ראש העיירה. "הם סקרו את העיירה, השלימו היום את עבודתם ועזבו את המקום".
בכיר טורקי דיווח הבוקר שהמגעים בין רוסיה לאוקראינה, שיתקיימו באיסטנבול, יחודשו כבר היום. לאחר מכן נמסר מהקרמלין שהשיחות עשויות להיפתח מחר. מיכאילו פודוליאק, ראש המשלחת האוקראינית, אמר לרויטרס שפתיחת השיחות תלויה במועד הגעת המשלחות לטורקיה. לקראת חידוש המשא ומתן אמר ודים דניסנקו, יועץ במשרד הפנים האוקראיני, כי הוא לא מצפה לפריצת דרך משמעותית במגעים.
טורקיה מנסה לתווך בין רוסיה לאוקראינה, ולפי בכיר אוקראיני, טורקיה היא אחת המדינות שעשויות להעניק לקייב ערבויות ביטחוניות במסגרת הסכם לסיום המלחמה. איחור זחובקה, סגן ראש לשכתו של הנשיא וולודימיר זלנסקי, אמר כי "טורקיה היא אחת מהמדינות שיכולות להיות ערבות לביטחוננו בעתיד". קייב דורשת ערבויות שיאפשרו לה לקבל הגנה מבעלות בריתה במקרה של מתקפה עתידית.
לשכתו של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן עדכנה שאתמול שוחח ארדואן עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. "ארדואן ציין את החשיבות של הפסקת אש בין רוסיה לאוקראינה, יישום השלום ושיפור התנאים ההומניטריים באזור. הנשיא ארדואן הצהיר שטורקיה תמשיך לספק כל סוג של סיוע שנוגע לתהליך", אמרה לשכת הנשיא הטורקי.
אמש ניפק זלנסקי שורת הצהרות שעשויות ללמד על נכונות מצדו להתפשר בנקודות מחלוקת מסוימות במשא ומתן מול רוסיה. בריאיון שהעניק לעיתונאים רוסים אמר נשיא אוקראינה כי הוא "מבין" שיהיה בלתי אפשרי לאלץ את רוסיה לצאת לחלוטין משטחים אוקראיניים, וכי ניסיון לכפות עליה לעשות זאת עלול להוביל למלחמת עולם שלישית.
זלנסקי הוסיף כי הוא מעוניין בפשרה מול רוסיה על חבל דונבאס שבמזרח אוקראינה. על חלקים נרחבים מהחבל הזה שולטים הבדלנים הפרו-רוסים, שהקימו שם "רפובליקות עממיות" שבעצמאותן הכירה מוסקבה רגע לפני הפלישה, ואתמול כבר רמז אחד ממנהיגיהן לאפשרות שיערכו "משאל עם" ובו יאושר סיפוחן באופן רשמי לרוסיה, כפי שנעשה בחצי האי קרים ב-2014.
בראיון אמר זלנסקי כי הוא מוכן לדון במעמד ניטרלי לארצו – סוגיה שלדבריו "נבחנת לעומק" – וכן ב"סטטוס לא-גרעיני", אך הדגיש כי בתמורה ידרוש ערבויות ביטחוניות לארצו מצד גורמים שלישיים. הסכם שלום מול רוסיה, הוא הדגיש, יידרש לקבל את אישור האזרחים האוקראינים במשאל עם. הוא הצהיר כי יסרב לדון בדרישות מסוימות שהציבה מוסקבה, כמו פירוז מנשק של ארצו.
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב התייחס בצהריים לאפשרות של מפגש פסגה בין פוטין לזלנסקי, ואמר שפסגה שכזאת תתאפשר רק כאשר שני הצדדים יהיו על סף הסכמות בסוגיות מרכזיות בסכסוך.
עיתון האופוזיציה מפסיק את הפעילות "עד סוף המבצע"
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב התייחס היום לדבריו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שאמר בסוף השבוע שפוטין "לא יכול להישאר בשלטון". הבית הלבן הבהיר לאחר מכן שביידן לא התכוון שארה"ב מעוניינת בהחלפת המשטר ברוסיה. "ההצהרה הזאת בהחלט מדאיגה", אמר פסקוב על דברי הנשיא האמריקני, והדגיש שבמוסקבה "ימשיכו לעקוב" אחרי ההצהרות של ביידן. בנושא אחר אמר פסקוב שרוסיה תבחן סרטון שעלה לרשת, שמתעד לכאורה התעללות בשבויי מלחמה רוסים על-ידי החיילים האוקראינים. פסקוב אמר שהסרטון מכיל תמונות "מפלצתיות" שיש לחקור.
על רקע דיכוי ההתנגדות ברוסיה למלחמה הודיע בצהריים העיתון "נובאיה גאזטה" כי הוא מפסיק את פעילותו, עד שה"מבצע המיוחד באוקראינה" (המונח שבו משתמש הקרמלין) יגיע לסיומו. העיתון, שמזוהה עם האופוזיציה, הסיר מאתר האינטרנט שלו תכנים שעוסקים בפעילות הצבא הרוסי באוקראינה – כדי לא להפר חוק חדש שאוסר על הפצת "פייק ניוז" לכאורה. עורך העיתון, דמיטרי מורטוב, קיבל בשנה שעברה את פרס נובל לשלום על מאבקו למען חופש הביטוי.
בתוך כך, היום הצטרפו מותגי הבירה "קרלסברג" ו"הייניקן" לרשימת החברות המערביות שמודיעות על הפסקת פעילות ברוסיה בעקבות הפלישה לאוקראינה. החודש הודיעה "הייניקן" ההולנדית על השעיית ההשקעות החדשות שלה ברוסיה ועל הפסקת הייצוא למדינה. כעת היא הודיעה שהיא תפסיק כל פעילות ברוסיה. "החלטנו לעזוב את רוסיה", נמסר בהודעת החברה.
"קרלסברג" הדנית מחזיקה בבעלות על "בלטיקה", מבשלת הבירה הגדולה ברוסיה.
פורסם לראשונה: 12:00, 28.03.22