4 צפייה בגלריה
אסדת ''כריש'' והספינה אח''י אילת
אסדת ''כריש'' והספינה אח''י אילת
אסדת כריש
(צילום: דובר צה''ל)
עמוס הוכשטיין, המתווך האמריקני בסכסוך המתמשך בין ישראל ללבנון על הגבול הימי ביניהן, יגיע היום (חמישי) לישראל בניסיון לקדם חתימה על הסכם בשבועות הקרובים. כך אמרו בכירים בישראל.
הוכשטיין אמור להציג בביקור "הצעת מתווך" שתציע גישור בין הצדדים. לפי הערכות, מדובר בפשרה בין ההצעה הלבנונית להצעה הישראלית. אמנם מדובר בביקור חשוב, אך לא בטוח שהסכם ייחתם בימים הקרובים, והמשא ומתן יכול להימשך עוד זמן מה. הוכשטיין יגיע לישראל לאחר ביקור בצרפת, שם נועד עם הנשיא עמנואל מקרון וחברת האנרגיה הצרפתית "טוטאל", שאמורה לקדוח בשדה שבמחלוקת ורווחיה יחולקו בין שני הצדדים.
4 צפייה בגלריה
עמוס הוכשטיין
עמוס הוכשטיין
עמוס הוכשטיין. יגיע היום שוב לישראל
(צילום: AFP / DALATI NOHRA)
כמו ארה"ב, גם ראש הממשלה יאיר לפיד מקווה שההסכם ייחתם לפני הבחירות הקרובות בישראל ב-1 בנובמבר, למרות שבאופוזיציה משמיעים קולות כי לממשלת מעבר אין סמכות לעשות זאת. דווקא שר האנרגיה לשעבר, חבר הכנסת יובל שטייניץ מהליכוד, שהודיע על פרישה מהחיים הפוליטיים לאחר הבחירות, אמר שאין צורך לחכות עד אחרי הבחירות כי גבול כלכלי הוא לא ריבונות שמחייבת החלטה של הכנסת.
הסכסוך הלא פתור בעניין הגבול עוסק באזור חיץ משולש בשטח של 860 קמ"ר. עבור ישראל מדובר בפחות מ-2% מהשטח הכולל של המים הכלכליים שלה, ועבור הלבנונים ב-3%. ישראל ולבנון קיימו בשנים האחרונות משא ומתן לא-ישיר בתיווך אמריקני, שעדיין לא הגיע לכדי הסכם. בשטח זה החלו ב-2018 קידוחים ישראליים ולבנוניים לחיפוש גז, ואיתן גם הטענות הלבנוניות על הפרת ריבונותם באזור. חיזבאללה פרסמו אז איומים מפורשים על אסדות הגז הישראליות.
4 צפייה בגלריה
מפת הסכסוך הימי בין ישראל ללבנון
מפת הסכסוך הימי בין ישראל ללבנון
מפת הסכסוך הימי בין ישראל ללבנון
(באדיבות משרד האנרגיה)
הסבב הראשון של שיחות המשא ומתן בין המדינות נקלע למשבר ופסק בנובמבר 2020 לאחר שהצד הלבנוני הקשיח את עמדותיו. בישראל התרשמו אז כי הלבנונים גררו רגליים בהמתנה לחילופי הממשל בארה"ב וכניסתו של ג'ו ביידן לתפקיד הנשיא, בהנחה שיהיה מאוזן יותר ומוטה פחות לצדה של ישראל. המו"מ חודש בחודש מאי אשתקד, אך הופסק עם מבצע "שומר החומות". באוגוסט 2021 מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה התבטא בעניין, ואמר: "אני מציע לממשלת לבנון – יש לנו חברות איראניות שיש להן את היכולת והאומץ לקדוח ולהוציא את הנפט והגז. החברות האלה לא מפחדות מהפצצות ישראליות".
בתחילת השנה, שתי המדינות אותתו כי הן מעוניינות לחדש את המשא ומתן בתיווך ארה"ב, והמתווך מטעם ממשל ביידן, עמוס הוכשטיין, החל בסבב שיחות עם גורמים לבנונים וישראלים. ישראל לא קפאה על שמריה ובחודש יוני השנה הגיעה אסדת גז לשדה כריש, אזור הסמוך לשטח שבמחלוקת. במטרה להגן על האסדה נקבע אזור אסור לשיט במרחק של כ-500 מטר משוליה החיצוניים, וברדיוס של 1,500 מטרים סביב מיקומה. עם הגעת האסדה, בכירי ממשלת לבנון הודיעו כי יקיימו שיחות עם גורמים בינלאומיים בניסיון להבהיר את העמדה של מדינתם, לפיה כל הפקת גז במקום זה תהווה "פרובוקציה ופעילות עוינת" ותעכב את המשא ומתן.