רוסיה ובלארוס יחלו היום (ה') בסדרת תרגילים צבאיים משותפים שמעוררים דאגה במערב – בצל המתיחות בגבול רוסיה-אוקראינה, והחשש ממלחמה במזרח אירופה. התרגילים יימשכו 10 ימים.
רוסיה היא בעלת ברית חשובה של בלארוס. הקשר בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לנשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו, "הרודן האחרון באירופה", התהדק בעקבות הסיוע הכלכלי והדיפלומטי שקיבלה מינסק ממוסקבה – על רקע מחאת הענק נגד לוקשנקו, שהואשם בזיוף תוצאות הבחירות ב-2020.
מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, אמר בשבוע שעבר שבנוסף לרבבות החיילים ישתתפו בתרגילים גם יחידות הספצנאז של רוסיה – היחידות למבצעים מיוחדים. בתרגילים ייעשה שימוש במטוסי קרב מסוג SU-35, במערכות S-400 ובטילי איסקנדר, שמסוגלים לשאת נשק גרעיני.
תמונות לוויין שפורסמו לאחרונה הראו שחלק גדול מהכוחות הרוסיים מרוכז בקרבת הגבול של בלארוס עם אוקראינה – במרחק של כ-90 ק"מ מהגבול. מוסקבה הצהירה שהכוחות הרוסיים בבלארוס ישובו לבסיסי הקבע שלהם אחרי שהתמרונים המשותפים יסתיימו, ב-20 בפברואר.
בחודשים האחרונים ריכז הצבא הרוסי יותר מ-100 אלף חיילים בקרבת הגבולות עם אוקראינה. באירופה חוששים שהצבא הרוסי יפלוש לאוקראינה לא רק משטח רוסיה, אלא גם משטח בלארוס - שם כאמור נמצאים עשרות אלפי חיילים רוסים. מוסקבה מקפידה להכחיש שהיא מתכננת פלישה.
הבית הלבן אמר אמש שהתרגילים הצבאיים הנרחבים של רוסיה בבלארוס מהווים "הסלמה" במתיחות באזור. "בשעה שאנחנו צופים על ההכנות לתרגילים הצבאיים האלה, אנחנו מתייחסים אליהם (לתרגילים) כפעולה שגורמת להסלמה מאשר לרגיעה", אמרה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי.
בתוך כך נמסר אמש מהפנטגון שרוסיה המשיכה לשלוח גם ביממה האחרונה כוחות צבאיים לגבולות של רוסיה ובלארוס עם אוקראינה. "בכל יום הוא מגדיל את האפשרויות שלו, בכל יום הוא מגדיל את היכולות שלו", אמר דובר הפנטגון ג'ון קירבי על פוטין. בסוף השבוע אמרו גורמים אמריקנים כי רוסיה ריכזה עד כה בגבול אוקראינה לפחות 70% מהכוח הצבאי שדרוש לה כדי לבצע פלישה נרחבת בשבועות הקרובים. ההערכה בוושינגטון היא שפוטין טרם קיבל החלטה סופית בנוגע לפלישה.
נשיא צרפת עמנואל מקרון, שמנסה לתווך בין מוסקבה לקייב, נפגש ביום שני בקרמלין עם פוטין. שלשום, כשהגיע לקייב ונפגש עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, טען מקרון שפוטין הבטיח לו שלא יגרום להסלמה בגבול רוסיה-אוקראינה. "הוא לא ייזום הסלמה. אני חושב שזה חשוב", אמר.
גורמים במערב טוענים כי באמצעות ריכוז הכוחות בגבול אוקראינה רוסיה נערכת לפלוש אליה, בתירוץ שעליה להגן על המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה מפני מתקפה של הצבא האוקראיני. לטענת גורמים מערביים, בפועל משמשת אוקראינה כקלף מיקוח עבור רוסיה, ובאמצעות האיום בפלישה אליה רוצה מוסקבה לגרום למערב להיענות לדרישתה שנאט"ו תחדל להתפשט מזרחה ותסיג כוחות ממזרח אירופה. ארה"ב ובעלות בריתה דוחות את הדרישה הזו בתוקף.
פורסם לראשונה: 23:45, 09.02.22