מתקפה חריפה של השרים על הייעוץ המשפטי לממשלה: בישיבת הממשלה שבה דנו השרים בהצעה לסיום כהונת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, ולאחר קביעת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה שיש מניעה משפטית לאשר את ההצעה, הם כינו בין היתר את הייעוץ המשפטי כ"גנגסטרים, מאפיה", ואמרו כי שם "הכריזו מלחמה על הממשלה". בתום הדיון, אושרה ההצעה לסיום כהונת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה.
2 צפייה בגלריה
ישיבת הממשלה ביום ה-194 למלחמה
ישיבת הממשלה ביום ה-194 למלחמה
סמוטריץ' תקף: "ניהלתם הסכם כמו מאפיה". ארכיון
(צילום: מעיין טואף, לע״מ)
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שלפי ההודעה אתמול של סדר היום היה חתום על ההצעה, יצא מהדיון בגלל ניגוד עניינים. הבוקר כבר נכתב כי על ההצעה חתום שר האוצר בצלאל סמוטריץ'.
סמוטריץ', אמר למשנה ליועמ"שית שרון אפק: "החתמתם 3 משנים ליועצת המשפטית לממשלה כדי להצדיק את העוול וטענתם למניעה משפטית, זה פשוט הזוי! פשוט לא ייאמן! הם מנצלים את הכובע שלהם, גונבים מהקופה הציבורית, סוחטים קשישים, ניהלתם הסכם כמו מאפיה. אני אפרסם בדיוק את שמות כל היועמ"שים ואת הסכומים שמנסים לסחוט. אני רוצה לפגוש אתכם בבית משפט ואני דורש ייצוג עצמאי".
שר החוץ גדעון סער פנה אף הוא לאפק - והודיע שיצביע בעד ההצעה: "אני לא מהמתלהמים על הייעוץ המשפטי ואני מכבד אותך, אבל אני לא מבין מה אתם עושים. בשיחות בבית הנשיא היה נושא אחד שבקונצנזוס מלא בין הצדדים - קציבת כהונת היועצים המשפטיים. מניעה משפטית אמור להיות נשק יום הדין של הייעוץ המשפטי, מקרה זה אפילו לא מתקרב בעיניי לקטגוריה הזאת. היה פעם מישהו שכתבו לו נאום וביקשו ממנו להרים את הקול כי הטיעון חלש, ייתכן שזה המקרה גם כאן".
2 צפייה בגלריה
ישיבת ממשלה
ישיבת ממשלה
נתניהו יצא מהדיון, אמסלם ולוין תקפו את הייעוץ המשפטי
(צילום: AFP)
השר דוד אמסלם: "אתם מתנהגים כמו גנגסטרים". שר המשפטים יריב לוין: "מה שנחשף כאן זה שהייעוץ המשפטי עושה עבירה של הפרת אמונים משך 15 שנה. לא קיימו החלטת ממשלה בעניין חוזים ושכר ליועמ"שים". הוא הוסיף: "האם זו לא עבירה של הפרת אמונים הבוטה ביותר שיכולה להיות? הרי היועמ"שים מופקדים על כך שהחוק יקויים, שומרי סף מטעם עצמם, וכשזה נוגע להם הם במשך שנים פועלים בניגוד לדין, יושבים בתפקיד אחרי שהיו צריכים לפנות אותו, עובדים בלי חוזה חתום ועכשיו גם מסדרים לעצמם תנאי פרישה שאין כמוהם במגזר הציבורי. איפה היתה היועצת שיודעת לזעוק על כל דבר במשך שנתיים?".
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר: "אין ספק שמדובר בהתנהלות לא חוקית של הייעוץ המשפטי, אבל אתם מפספסים את העיקר - הייעוץ המשפטי הכריז מלחמה על הממשלה. רואים את זה בהתנהלות כלפי ההסתה נגד ראש הממשלה, אוזלת יד מחפירה בהתנהלות בעניין פלדשטיין ולמעשה בכל דבר שהם תוקעים לנו. הם לא הצליחו בקלפי ולא באנרכיה ברחובות. אנחנו חייבים לעצור את הדבר הזה. שימו לב על מה מבקשים מראש הממשלה לפטר אותי - על שנתתי גיבוי ללוחמים, שתקפתי את אחמד טיבי ועופר כסיף, שהטחתי ביקורת בבתי המשפט. היום זה אני, מחר זה ראש הממשלה".
השר שלמה קרעי אמר: "ההסכמה בשתיקה של היועמ"שית לירי פצצות תאורה על בית ראש הממשלה ופריצות הגדרות בסוף יגיע לרצח ראש הממשלה". השר מיקי זוהר אמר: "ראינו ירי של פצצות תאורה על בית ראש הממשלה והפגנות אנרכיסטיות, אף אחד לא אוכף. הציבור מאוד חכם - הוא מבחין בין עמדה אובייקטיבית של ייעוץ משפטי לבין ייעוץ קטגורי".
לפי השרים, מהדיון בממשלה עולה כי היועצים המשפטיים לא מוכנים לעזוב את התפקיד עד שלא יובטח להם הסדר פנסיוני. על פי החלטת הממשלה, שמבוססת על דוח אברמוביץ', הובטח ליועמש"ים של משרדי ממשלה שמסיימים כהונה של שבע שנים, אם אין להם פנסיה תקציבית - הסדר שכר כלשהו ולא הסדר פנסיוני (פיצוי – הסתגלות). עוד הוסיפו השרים כי היועץ המשפטי של הנציבות הכניס בחוזה שלהם הסדר פנסיוני במקום הסדר תקציבי, וזאת בניגוד להחלטת הממשלה ובניגוד למכרזים שאליהם רצו. לטענתם, אפילו שרון אפק בדיון עצמו הודה שמדובר בטעות סופר וזה לא היה צריך להיות בחוזה.
המשנים ליועצת המשפטית לממשלה כתבו הבוקר על כוונת הממשלה לאשר את ההצעה כי קיים "חשש כבד שההצעה נגועה בשיקולים זרים". לדברי המשנים, "החשש הוא שההצעה נועדה להזיז באופן מיידי יועצים משפטיים מסוימים שמבצעים את תפקידם כשומרי סף ולהחליש את הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה". הם כתבו כי "שינויים בהצעת ההחלטה שהוכנסו הבוקר על-ידי הממשלה ללא תיאום מוקדם ייבחנו במסודר".
לפי ההצעה יתאפשר לשרים "להיפטר" מהיועצים המשפטיים שלהם. ההצעה מבוססת על המלצות הצוות הבין-משרדי לבחינת מערך הייעוץ המשפטי למשרדי הממשלה, שתכליתן גיבוש ההסדר הכספי ליועצים משפטיים שמונו אחרי שנת 2009 - אז קיבלה ממשלת אולמרט החלטה על קציבת כהונתם לתקופה של שבע שנים. בפועל, יועצים רבים המשיכו לכהן בתפקיד אחרי שתנאי פרישתם לא הוסדרו.
היועצים שיפרשו במסגרת ההסדר יקבלו מענק פרישה מוגדל שיאפשר זאת, אך לטענת שרים מטרה נוספת היא לאפשר לסמוטריץ' "להזיז" את היועץ המשפטי של משרדו, עו"ד אסי מסינג, שמרבה להתעמת איתו. לכאורה, ההסדר לא נועד לאפשר לנתניהו להיפטר משנואת נפשו - היועצת המשפטית של משרד רה"מ שלומית פרגו ברנע – אשר יוצאת לגמלאות בחודש אפריל.
בתום הדיון קיבלו היועצים המשפטיים שמשלימים כהונה בת שבע שנים ארכה למשך 90 ימים לפרוש מתפקידם במשרדי הממשלה. השר אמסלם היה היחיד שהתנגד, מכיוון שסבר שיש לתם לאותם יועצים משפטיים ארכה קצרה יותר.

סמוטריץ': "עושק ציבורי"

לפני כ-16 שנה התקבלה החלטת ממשלה לקצוב את כהונת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה ל-7 שנים, אך מאז נותרה הסוגיה ללא הסדרה מלאה. חלק מהיועצים המשפטיים המשיכו בתפקידם גם לאחר תום התקופה, כשחלקם אף לא חתומים על חוזה העסקה מסודר. השר סמוטריץ' החליט לסיים את הפרשה והביע נכונות לקבל הסכם קיים, למרות שהגדיר אותו כ"עושק ציבורי", ובו נכללת אפשרות לתקופת צינון של עד שנתיים וחצי שנה להתמודדות על תפקידים ציבוריים הפתוחים לעובדי מדינה.
ההסדר המוצע עורר התנגדות חריפה בקרב שרים בממשלה. השרה גילה גמליאל תקפה את דרישות היועצים המשפטיים וטענה כי "הם מגזימים" בדרישותיהם לשימוע, במיוחד לאור העובדה שסיימו את תקופת כהונתם בת 7 השנים. לדבריה, אסור ליצור תקדים במגזר הציבורי של תקופת צינון כה ארוכה לאחר תקופת כהונה מוגבלת.
המחלוקת הגיעה לשיאים חדשים כאשר השר אמסלם הודיע כי יעתור לבג"ץ אם ההסכם יאושר, בטענה שאין הצדקה להטבות המוצעות. במקביל, שר המשפטים יריב לוין דרש לבחון האם התנהלות היועצים המשפטיים "מהווה הפרת אמונים"
פורסם לראשונה: 14:23, 17.11.24