אבסורד החינוך במועצה האזורית שדות נגב: התושבים מהעוטף חזרו הביתה - אבל מערכת החינוך משותקת. התוצאה: הילדים בבית או מסתובבים משועממים. הסיבה למצב שנוצר: צה"ל מדבר בשני קולות והרשות המקומית לא מתערבת.
רק לפני כמה שבועות מפקד פיקוד העורף רפי מילוא נפגש עם תושבי המועצה האזורית שדות נגב וקרא להם לחזור הביתה והסביר על אמצעי ההגנה שעומדים לרשותם. תושבי המועצה מהיישובים שוקדה, כפר מימון, תקומה ושובה למשל, המפונים למלונות, נעתרו לקריאה וחזרו הביתה, רובם משפחות עם ילדים שחזרו כבר לפני שבועיים. החל משבוע שעבר היישובים כבר התמלאו, חלקם כבר מעל 80 אחוזים, והמספרים צפויים לעלות.
אלא שאף שהיישובים כבר כמעט מלאים בתושבים וילדים שהיו נחושים לחזור, פיקוד הדרום לא מאשר את פתיחת מוסדות החינוך בשלב הזה כיוון שהלחימה נמשכת. התוצאה עגומה ומבלבלת. "כבר מעל שבוע שהילדים סתם יושבים בבית בחוסר מעשה. אנחנו רוצים את השגרה שלנו בחזרה למרות שהלחימה נמשכת, וזה יכול להתאפשר רק כאשר יפתחו את מוסדות החינוך", אמר שמעון איגרא, אב לשישה ילדים ממושב שוקדה.
"זה אירוע הזוי. הייתה לנו שיחה עם אלוף פיקוד העורף שאמר שמבחינתו אין בעיה לפתוח במיידית את הלימודים ‑ וביקש שנחזור. אצלנו המבנים ממוגנים, אבל מצד שני אין אישור של פיקוד דרום לפתוח את מערכות החינוך. אז אני לא מבין מה קורה כאן, צה"ל מדבר בשני קולות? וכשאנחנו שואלים בכל פעם מורחים אותנו בתשובות. למה ביקשו מאיתנו לחזור אם לא מאפשרים לנו לקיים חיים נורמליים? המצב כרגע הוא שהרוב פה אבל אין פתרון לילדים. חייבים לפתוח את מערכות החינוך מיד", אמר.
במועצה האזורית שדות נגב בראשות תמיר עידאן לא ממהרים להתערב ומחכים להנחיות הצבא. "לראש המועצה מאוד נוח עם זה שאנחנו מפונים, כי מבחינתו זה מנוף לחץ על הממשלה להשיג עוד דברים, אבל מצד שני הוא לא מנהל מאבק להחזיר את האזור לחיי שגרה למרות שיש כאן משפחות שלמות", אמר תושב אחר.
בתוך כך, גם באזורים אחרים בעוטף עזה נרשמת עלייה בתושבים שחוזרים, רובם מהיישובים המרוחקים מהגבול שפונו. כך למשל במועצה האזורית אשכול, שם יפתחו בקרוב בתי ספר עורפיים שאליהם נרשמו 560 תלמידים שייכנסו במיידית לבתי ספר יסודיים, תיכונים וגני ילדים.
גם בשדרות דורשים לחזור לשגרה. שי בן יעיש, תושב ותיק בעיר, אמר: "ככל הידוע לי, יש כעשרת אלפים תושבים שחזרו לעיר. חמאס לא ימוטט בקרוב ולא ניתן להשהות את החיים לפרק זמן ארוך מדי. אנשים מאבדים את עבודתם, ילדים ללא מסגרות אמיתיות ועסקים לא ישרדו אם זה יימשך".
מצה"ל נמסר בתגובה: "בשבועות האחרונים נפגש מפקד פיקוד העורף עם הקהילות ומציג בפניהן את התכנית לחזרת התושבים. מדיניות ההתגוננות הנוכחית באיזור אינה מאפשרת קיום פעילות חינוכית. ברגע שהמצב המבצעי יאפשר, יבוצעו הקלות מתאימות גם בפעילות החינוך".