עברה שנה עד שהרשויות במוסקבה עצרו את המוזיקאי ופעיל הסביבה אלכסנדר בחטין (51), אחד מאלפי רוסים שנעצרו בגלל ביקורת שהביעו על המלחמה באוקראינה. בניגוד לאזרחים מוכרים שמתבטאים נגד הפלישה הרוסית, העמדתם לדין של "רוסים מן השורה" מתרחשת בדרך כלל הרחק מתשומת הלב הציבורית.
לדיון בעניינו של בחטין בבית המשפט הגיע אמו, שזומנו להעיד בתביעה נגד בנה. "אלכסנדר לא יפגע בזבוב. הוא מגן על בעלי חיים, הוא איש איכות הסביבה", אמרה לודמילה בחטינה (79) לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כשדמעות בעיניה. כשבנה הובל באזיקים לאולם בית המשפט, לודמילה בקושי הצליחה לאחוז בידו. היא ראתה אותו פעמיים מאז שנעצר בגין הפצת "מידע כוזב" על הצבא הרוסי - עבירה עליה הוא עלול לרצות עד עשר שנות מאסר.
האישום נגד בחטין מבוסס על שלושה פוסטים שהעלה לרשתות החברתיות בחודשים מרץ ואפריל 2022, שבהם דיבר על הרג אזרחים והאשים את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בסכסוך בין המדינות. שנה לאחר מכן הוא נעצר בעיר הולדתו מיטישצ'י בפרברי מוסקבה. "כולם בשכונה שלנו היו בהלם", סיפרה בחטינה.
"תעצור גם אותי"
על דוכן העדים טענה אמו של אלכסנדר: "חתמתי על העדות שלי מבלי לקרוא אותה". היא ציינה כי ההצהרה הכתובה נראית לה ארוכה בהשוואה לשיחה שקיימה עם החוקר. "האם את חושבת שהצבא הרוסי מבצע באוקראינים רצח עם?", שאל אותה התובע. "אני לא!", ענתה לו. "מה עם הבן שלך? ומה דעתו על הנשיא?", המשיך התובע בחקירתו. "הבן שלי פציפיסט, הוא נגד המלחמה. גם אני. אתה יכול לעצור גם אותי!".
לאחר מכן קרא השופט לנאשם לחקור את אימו. "כשחקרו אותך ב-6 במרץ, אמרו לך שיש לך את הזכות לסרב להעיד נגדי?", שאל בחטין בקול צרוד. "לא!", היא השיבה בצעקה. הדיון בעניינו של פעיל הסביבה נדחה ל-20 ביוני. בחטין, הסובל לטענת אימו מברונכיטיס ומבעיות לב, יישאר במעצר.
לפי סיכום של הארגון העצמאי OVD-Info, העוקב אחרי מעצרים פוליטיים ברוסיה, יותר מ-20 אלף בני אדם נעצרו במדינה בגלל שהביעו מחאה על המלחמה באוקראינה. אלפי בני אדם הואשמו בהפצת "מידע שקרי" על המלחמה, ואחרים הואשמו ב"הכפשת" הצבא.
"מדינה שלי, השתגעת"
כמה שעות לפני הדיון בעניינו של בחטין, בלובניה, פרבר אחר של מוסקבה, התייצב למשפט גם אנטולי רושצ'ין בן ה-75. בית המשפט האשים את מהנדס האווירונאוטיקה שפרש לגמלאות בהכפשת הצבא, בגלל תכנים שהעלה לרשת. בגין עבירה זו ניתן לגזור עליו עד חמש שנות מאסר. "מקרים כאלו הופכים נפוצים יותר ויותר", אמרה עורכת דינו יבגניה גריגוריבה ל-AFP.
בתחילת המלחמה מול אוקראינה רושצ'ין הפגין לבדו מול בניין עיריית לובניה והניף שלט מחאה. "מדינה שלי, השתגעת", כתב על השלט. רוב עוברי האורח העמידו פנים שלא ראו אותו. "הם פחדו", הסביר רושטצ'ין. "אם הרוסים לא היו מפחדים לצאת לרחובות, לא הייתה מלחמה. אנחנו אחראים לזה".
רושצ'ין חש רגשות אשם על מה שמתרחש באוקראינה, ולכן החליט להמשיך לפרסם תוכן בנושא ברשתות החברתיות, למרות המשפט המתמשך שלו. "אדם שמתנגד למלחמה ולוחש בביתו 'תהילה לאוקראינה', לא נחשב למתנגד. אני רוצה שהאוקראינים יידעו שלא כל הרוסים פחדנים".
רוסיה עוקבת בצורה קפדנית אחרי המשתמשים ברשתות החברתיות, משתמשת במצלמות אבטחה מתקדמות למעקב אחרי אקטיביסטים ומנצלת את האינטרנט כדי להגביר את הפיקוח אחרי אזרחיה. לפי פעילי זכויות אדם, בתקופת שלטונו של ולדימיר פוטין רוסיה מנצלת את הטכנולוגיה והאמצעים הדיגיטליים כדי לעקוב אחרי אזרחיה ולצנזר אותם. מבקרי הקרמלין מכנים את התופעה "גולאג הסייבר" - בהתייחסות למחנות העבודה שפעלו בברית המועצות, שאליהם נשלחו אסירים פוליטיים.