"היועמ"שית תחת אזהרה": ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין טרם קיבלו החלטה מעשית להדיח את היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, אך בזמן הקרוב ייערכו ככל הנראה שני מהלכים שיאפשרו להם להיערך להדחתה, אם יחפצו בכך. "זה איתות ליועצת שהיא תחת אזהרה, וגם בניית נרטיב ציבורי לפיו היא הולכת הביתה - במטרה להחליש את מעמדה וסמכותה המשפטית", אמרו גורמים משפטיים בכירים.
המהלך הראשון יהיה בהובלת מזכיר הממשלה יוסי פוקס, שעתיד לפנות לשרים ולאסוף את תלונותיהם בנוגע לממשקי העבודה עם בהרב-מיארה. באופן זה, פוקס יבנה "קייס" לפיו לא ניתן לעבוד עם היועמ"שית, כיוון שהיא "תוקעת מקלות" בקידום הגשמת המדיניות שלשמה נבחרה הממשלה - והיא אינה מאפשרת לה למשול.
במקביל, פוקס ולוין יחלו להרכיב מחדש את ועדת האיתור המתכנסת לשם המלצה על מועמד לתפקיד היועץ. הוועדה מוסמכת לדון גם בבקשת הממשלה להחליף את היועץ. אותה ועדה הוקמה על-ידי נתניהו עצמו בסוף שנות ה-90. היא הוקמה כמנגנון שיאפשר בחירת ופיטורי יועץ משפטי לממשלה באופן לא שרירותי, כדי למנוע פיטורי בזק של יועץ. בראש ועדת האיתור לבחירת יועמ"ש ניצב שופט בית משפט עליון. כיום מדובר באשר גרוניס נשיא העליון לשעבר.
הממשלה יכולה אומנם לפנות אליו בבקשה לפטר את היועצת, אולם בפנייה כזאת נדרשים טיעונים כבדי משקל, ולא כאלה של "לא מסתדרים איתה", או שהיא "לעומתית" לממשלה. אם אכן יתקיים בעתיד דיון כזה, היועצת צפויה לטעון כי כל חוות הדעת שלה הסותרות את רצון הממשלה נסמכות על החוק ועל פסיקות בית המשפט, וכי החלטותיה הן חלק מחובתה למנוע מהממשלה לעבור על החוק.
בנוסף היא תזכיר כי בפסק דינו האחרון של נשיא העליון בדימוס עוזי פוגלמן הוא קבע כי היועמ"שית היא הפרשנית המוסמכת של החוק כלפי הממשלה. לכן ההערכה היא שבג"ץ לא יאפשר את פיטוריה.
"ועדת שמגר", שהייתה זו שהתוותה את הקמת ועדת האיתור, קבעה ארבע סיבות שבעטיין ניתן לפטר יועץ משפטי: היעדר כשירות; חקירה פלילית נגדו; מעשה שאינו הולם את מעמדו; או אם קיימים חילוקי דעות מהותיים וממושכים בין הממשלה לבין היועץ המשפטי, היוצרים מצב המונע שיתוף פעולה יעיל. הממשלה, אם תחליט לבחור בדרך הפיטורים, תשתמש כפי הנראה בעילה הרביעית - חילוקי הדעות המהותיים.
שלשום, נזכיר, לאחר ההשתלחויות ביועמ"שית בדיון ועדת החוקה - נחשף ב-ynet כי נתניהו בוחן לראשונה את פיטורי בהרב-מיארה. בכיר בממשלה אמר ל-ynet כי ראש הממשלה "כבר לא שולל את פיטוריה. הוא קיבל ביטחון, גם בשל ההישגים שנרשמו במערכה הצבאית, אבל בעיקר בזכות חילופי הממשל בארצות הברית ובזכות העובדה שפיטורי שר הביטחון יואב גלנט עברו בשקט יחסי".
פורסם לראשונה: 22:33, 19.11.24