בית הדין האירופי לזכויות אדם קבע אתמול (יום ג') כי רוסיה אחראית להתנקשות בסוכן הקג"ב לשעבר אלכסנדר ליטוויננקו ב-2006 בלונדון, שמת לאחר שהורעל באמצעות חומר רדיואקטיבי נדיר.
ליטוויננקו, שערק מרוסיה ב-1999 וברח ללונדון הפך למבקר חריף של הקרמלין. הוא מת כשלושה שבועות לאחר ששתה תה ירוק בבית מלון מפואר בלונדון ביחד עם שני גברים רוסים, סוכני שירות הביטחון הפדרלי הרוסי (FSB) דמיטרי קובטון ואנדריי לוגובוי. בכוס התה של ליטוויננקו נמצאו שרידי פולוניום-210, חומר רדיואקטיבי יקר שנמצא בעיקר ליד מתקנים גרעיניים.
אחרי שהורעל אושפז ליטוויננקו בן ה-43 בבית החולים האוניברסיטאי בלונדון, שם גסס במשך כשלושה שבועות. תמונתו כחוש, צהוב וקירח לאחר שכל שיערו נשר, התנוססה על גבי עיתונים ברחבי העולם. ממיטתו בבית החולים הוא סיפר לחוקרים כי הוא סבור שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, גם הוא סוכן קג"ב לשעבר, הורה לחסל אותו.
לפני מותו אמר ליטוויננקו לעיתונאים שה-FSB ממשיך לתפעל מעבדות של חומרים רעילים, שפועלות עוד מימי ברית המועצות. הוא היה אחד מקציני המודיעין הרוסים שהאשימו את רוסיה בהרעלתו של נשיא אוקראינה לשעבר ויקטור יושצ'נקו בקמפיין הבחירות שלו ב-2004. בזמן שהורעל ליטוויננקו חקר את הרצח של העיתונאית הרוסייה אנה פוליטקובסקיה, שמתה שלושה שבועות לפני שהורעל.
בריטניה האשימה את רוסיה בהרעלת ליטוויננקו וב-2016 קבעה ועדת חקירה בריטית בנושא כי שני הסוכנים הרוסים קובטון ולוגובוי הרעילו את ליטוויננקו למוות. עוד קבעה הוועדה כי ה FSB-עומד מאחורי ההרעלה ונשיא רוסיה פוטין "אישר כנראה" את הרצח. הקרמלין הכחיש כל מעורבות בהרעלה.
אתמול קבע בית הדין האירופי כי הוכח "מעבר לכל ספק סביר שההתנקשות בוצעה על ידי לוגובוי וקובטון" וכי הם פעלו בשליחות רוסיה. עוד קבע בית הדין כי "הפעולות המתוכננות והמורכבות הכוללות רכישת רעל קטלני נדיר, סידורי נסיעה לשניים וניסיונות חוזרים ונשנים להחדיר את הרעל לגופו של ליטוויננקו, מצביעות על כך שהוא היה יעד המבצע".
ההתנקשות בליטוויננקו סימלה את נקודת השפל ביחסי מוסקבה ולונדון. רוסיה סירבה להסגיר את שני הסוכנים לידי בריטניה, וכאשר שני החשודים העיקריים לא היו בהישג ידה, בריטניה התקשתה להמשיך בהליכים הפליליים. בית הדין האירופי אימץ את גרסתה של בריטניה וקבע כי "ממשלת רוסיה לא הציגה כל ניסיון ממשי לספק מידע או ממצאים שסותרים את ממצאי הרשויות בבריטניה".
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב דחה את ההאשמה. "לבית הדין האירופי לזכויות אדם בקושי יש סמכות או יכולת טכנולוגית להחזיק מידע בנושא", אמר פסקוב. "עדיין אין תוצאות מחקירה זו והעלאת טענה כזו היא לכל הפחות חסרת בסיס".
חשוד שלישי בהרעלת סרגיי סקריפל
בהתפתחות אחרת אתמול, המשטרה הבריטית הודיעה כי רוסי שלישי הואשם בהיעדרו בניסיון הרצח של המרגל הרוסי לשעבר סרגיי סקריפל שהורעל באמצעות נוביצ'וק בסולסברי שבאנגליה ב-2018. משטרת בריטניה מסרה כי דניס סרגייב ושני חשודים נוספים – אלכסנדר מישקין ואנטולי צ'פיגה – הם חברים בשירות המודיעין של צבא רוסיה (GRU).
"צוות החיסול" הרוסי הגיע ממוסקבה ללונדון ב-2 במרץ 2018. מישקין וצ'פיגה נחתו בשדה התעופה גטוויק בלונדון בשעת אחר הצהריים והשתמשו בשמות בדויים – אלכסנדר פטרוב ורוסלן בושירוב. סגרייב נחת לפניהם בנמל התעופה הית'רו והשתמש בשם סרגיי פדוטוב.
יומיים לאחר מכן נסעו מישקין וצ'פיגה לסולסברי. באותו יום נמצאו סקריפל ובתו יוליה מחוסרי הכרה על ספסל בעיר. לפי בריטניה מישקין וצ'פיגה ריססו את הנוביצ'וק – חומר כימי שפותח בברית המועצות ופוגע במערכת העצבים – על דלת הכניסה של סקריפל בסולסברי. סרגייב נשאר כל העת בלונדון וטס חזרה למוסקבה ב-4 במרץ בצהריים. מישקין וצ'פיגה עלו על טיסה חזרה באותו ערב.
סקריפל ובתו אושפזו במצב קשה. יותר משלושה חודשים לאחר מכן מצא גבר מקומי את הבקבוק שבו השתמשו מישקין וצ'פיגה כדי לרסס את הנוביצ'וק. הוא אושפז וחברתו מתה אחרי שנחשפה לחומר הרעיל. במשטרה הבריטית אמרו שיש להם הוכחות שמישקין, צ'פיגה וסגרייב פעלו כצוות וכי שלושתם נפגשו בכמה הזדמנויות בלונדון ביומיים ששהו שם.
רוסיה הכחישה כל מעורבות גם בהרעלת סקריפל, שריגל עבור המודיעין הבריטי וריצה מאסר במולדתו על בגידה. בעקבות ההרעלה הידרדרו היחסים של רוסיה עם המערב, ומדינות רבות גירשו דיפלומטים רוסים.
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון קרא אתמול להסגיר את שלושת החשודים כדי להעמידם לדין. דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זחרובה אמרה בתגובה כי בריטניה משתמשת בהרעלת סקריפל כדי להפעיל לחץ על מוסקבה. "אנחנו דוחים את הניסיונות של לונדון להאשים את מוסקבה במה שהתרחש בסולסברי", אמרה זחרובה.