ארגון הטרור חיזבאללה מינה היום (שלישי) רשמית את נעים קאסם למזכ"ל החדש. קאסם כיהן כ-34 שנים בתפקיד סגן המזכ״ל שחוסל, חסן נסראללה, ושל קודמו בתפקיד עבאס אל-מוסאווי. כעת הוא ניצב בקדמת הבמה - ובחזית הלחימה.
קאסם לא היה הבחירה הראשונה להחליף את נסראללה. אולם אחרי חיסולו של האשם ספי א-דין, שהיה ראש המועצה המבצעת בארגון ויועד להיות המזכ"ל הבא, ומבין בכירי הארגון שנותרו בחיים - הוא נחשב לבחירה הטבעית.
מחיסולו של נסראללה ב-27 בספטמבר ועד כה, קאסם נאם שלוש פעמים בשם חיזבאללה. בנאומו הראשון, שנראה כי לא אורגן באופן מוקפד, הוא נראה לחוץ, הזיע הרבה, והרקע מאחוריו הסגיר כי הוא מסתתר. הנאום השלישי כבר נראה אחרת, אולי בעקבות הביקורות סביב הופעתו.
2 צפייה בגלריה
נעים קאסם
נעים קאסם
נעים קאסם. מדובר - למזכ״ל
(צילום: REUTERS/Mohamed Azakir/File Photo)
קאסם על הפסקת האש: ״לא ממקום של חולשה״

בנאומו האחרון אמר קאסם כי "אנחנו כבר לא בשלב של 'תמיכה' (בעזה, לב״א) אלא בעימות עם מלחמה ישראלית נגדנו". לדבריו, השינוי אירע עם מבצע פיצוץ הביפרים בלבנון. הוא טען בנאומיו כי ארגון הטרור ממשיך לתפקד, והבטיח כי הקבוצה תמנה מזכ"ל בקרוב. לא ידוע אם כבר אז ידע שהוא ימונה לתפקיד.

34 שנים בתפקיד, ממקימי חיזבאללה

נעים קאסם בכיר בארגון הטרור מזה עשרות שנים. הוא נולד בשנת 1953 באזור אל-בסטה א-תחתא בביירות, משפחתו במקור מכפר פילא שבדרום לבנון, בו רוב שיעי. לפי פרסום בא-שרק אל-אווסט, הוא נשוי ואב לשישה ילדים.
קאסם מכהן כסגן מזכ"ל הארגון משנת 1991, עוד מתקופתו של מזכ"ל חיזבאללה לשעבר עבאס אל-מוסאווי, שחוסל בתקיפה ישראלית בשנת 1992. קאסם נשאר בתפקיד אחרי מינוי נסראללה.
2 צפייה בגלריה
ארכיון חסן נסראללה
ארכיון חסן נסראללה
חסן נסראללה. נשאר סגן אחרי מינויו
את פעילותו הפוליטית החל בתנועת "אמל" השיעית בלבנון שנוסדה בשנת 1974, ועזב אותה ב-1979 אחרי המהפכה באיראן. קאסם השתתף בפגישות שהובילו להקמת חיזבאללה בשנת 1982, ושנים רבות שימש כאחד הדוברים הבולטים של ארגון הטרור. הוא עבד גם כמתאם כללי של מערכת הבחירות של חיזבאללה לפרלמנט, מאז שארגון הטרור התמודד בבחירות לראשונה בשנת 1992. קאסם למד אצל חכמי השיעים בלבנון, במקביל ללימודיו האקדמיים באוניברסיטת לבנון בשנת 1971, שם למד תואר ראשון בכימיה. את התואר השני בכימיה הוא סיים ב-1977.
לאחר מכן קאסם החל לעבוד כמורה בתיכון, ועשה זאת במשך שש שנים. הוא תרם להקמת "האיחוד הלבנוני של סטודנטים מוסלמים" כשהיה באוניברסיטה, במטרה להפיץ רעיונות איסלאמיים בשנות ה-70. לאורך השנים כיהן גם כחבר במועצת השורא של חיזבאללה. בשנת 2005 הוא כתב ספר על ההיסטוריה של חיזבאללה, שתואר ככזה שנותן הצצה נדירה לתוך ארגון הטרור. לפני כשש שנים הממשל האמריקני הגדיר את קאסם ״טרוריסט בינלאומי״, והכפיף אותו לסנקציות כלכליות ועסקיות.
מוקדם יותר החודש נטען בדיווח מהאמירויות, שהתבסס על מקור איראני, כי קאסם נמלט לאיראן בתחילת אוקטובר מחשש לחיסולו על-ידי ישראל. לפי הפרסום, שטרם אומת, הוא נמצא בטהרן מאז 5 באוקטובר. עוד נטען כי הוא עזב את לבנון במטוס איראני, יחד עם עבאס עראקצ'י, שר החוץ של טהרן, לכיוון סוריה ומשם לאיראן. המקור טען כי שני הנאומים האחרונים של נעים קאסם התקיימו למעשה ממדינתו של המנהיג העליון חמינאי.

דיווח: מועצת השורא החליטה - לא טהרן

העיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון בשפה הערבית, פרסם כתבה על מועצת השורא של חיזבאללה, שבה נכתב כי אם היא הצליחה להתכנס המשמעות היא - לטענת מקורבים לארגון הטרור - שהמועצה התאגדה מחדש אחרי המכות הגדולות שספגה, וכעת היא מסוגלת לקיים פגישות של מנהיגי חיזבאללה הבכירים, למרות הסיכונים הביטחוניים הכרוכים בכך. עוד נטען כי אם המועצה התכנסה, הדבר מעיד על כך שטהרן לא תפסה את מקום ההנהגה הפוליטית והצבאית של חיזבאללה אחרי חיסול נסראללה, חרף השמועות בנושא.
הוזכר בעיתון כי המבנה הארגוני של חיזבאללה מחולק לשלוש מסגרות עיקריות: הראשונה - המזכ"ל, המחזיק בסמכויות רחבות מאוד; השנייה - מועצת השורא, שחבריה יושבים בראש ארבע מועצות ארגוניות: מועצת הג'יהאד, המועצה המשפטית, מועצת העבודה הממשלתית והפרלמנטרית והמועצה המדינית; והמסגרת השלישית – המועצה המבצעת (שבראשה עמד ספי א-דין לפני חיסולו). המועצה המבצעת היא הלב של חיזבאללה, וממנה מסתעפות רוב היחידות הארגוניות. מבין המועצות, מועצת השורא היא החשובה ביותר, שכן היא זו שמובילה את ההנהגה.
מועצת השורא כוללת 7 חברים: מזכ"ל חיזבאללה, שהוא גם יו"ר מועצת השורא, סגן מזכ"ל חיזבאללה - ראש המועצה המשפטית מוחמד יזבכ, ראש המועצה המדינית אבראהים אמין א-סיד, ראש המועצה המבצעת - שחוסל לאחרונה - האשם ספי א-דין, העוזר המדיני של מזכ"ל חיזבאללה חוסין חליל, ראש הזרוע הפרלמנטרית וראש המפלגה של חיזבאללה בפרלמנט הלבנוני, "גוש הנאמנות להתנגדות" (הזרוע המדינות של חיזבאללה), מוחמד רעד.
עם מינויו של קאסם, נותרו במועצת השורא שני תפקידים פנויים: סגן המזכ"ל ויו"ר המועצה המבצעת. קאסם קסיר, חוקר פוליטי שהתראיין לעיתון, אמר כי עדיין לא מונה סגן מזכ"ל וכי מדובר במינוי חשוב מאוד, "מסר מבפנים ומבחוץ שחיזבאללה פעיל ועוקב אחר העניינים". מקורות אחרים שהתראיינו לא שללו כי גם אם ימונה סגן למזכ"ל החדש, זהותו לא תיחשף כי הוא יהפוך ליעד אסטרטגי עבור ישראל בדומה לנעים קאסם, שמעוניינת להשאיר את חיזבאללה ללא הנהגה.