משרד הבריאות עדכן אמש (שבת) כי יגיש השבוע לאו"ם דוח בנוגע להתעללות בחטופים, שכולל גם עדויות של אלו ששוחררו בעסקה - ומתאר הזנחה, עינויים והשפלה שעברו במהלך שהותם בשבי. הדוח, שכולל תיאורים מצמררים ומטלטלים, הופץ אמש בגרסה בעברית, על פני שמונה עמודים, אך בגרסה שלו באנגלית, שאורכה שישה עמודים בלבד, והיא ככל הנראה זו שתוגש לאו"ם - הושמטו תיאורי זוועות רבים, בהם תקיפות מיניות של נערים, נתונים על הרעבה, ומקרה של ילד ששוחרר בעסקה - וסירב להיפרד מאימו. אזהרה: הכתבה מכילה תוכן קשה לקריאה.
בניגוד לדוח שהופץ בעברית, המסמך באנגלית מכיל בתחילתו את שמה של הנמענת: "ד"ר אליס ג'יל אדוארדס, הכתבת המיוחדת של האו"ם לעינויים וטיפול או ענישה אכזריים, לא אנושיים או משפילים אחרים", שמונתה על-ידי מועצת זכויות האדם של האו"ם. לצד זאת, המסמך מכיל את התאריך של יום שני האחרון, 23.12.2024, מה שככל הנראה מעיד על מועד כתיבתו.
הדוח באנגלית שונה מזה שבעברית גם בסדר הצגת הדברים. כך למשל, בניגוד לדוח בעברית שנפתח בסקירה על הטבח האכזרי ביישובי העוטף ב-7 באוקטובר אשתקד, הדוח באנגלית נפתח בתיאור כללי בלבד של הדברים שיוצגו בהמשך. בחלק זה הושמטו למעשה תיאורי הטבח, בהם נכתב בעברית כי "מחבלי חמאס טבחו ורצחו בברבריות מאות ילדים, נשים, קשישים וגברים. בנוסף לביצוע פשעים של התעללות, שריפת בתים ואנשים, אונס וביזה".
העמוד השני בדוח בעברית היה מטלטל, וכבר בתחילתו תוארו מעשי אלימות פיזית ומינית שבוצעו בילדים ונערים: "שני בני נוער שהוחזקו יחד במהלך השבי היו בחלק מהזמן קשורים בידיים וברגליים והם הוכו לאורך כל ימי השבי", נכתב בדוח, שם צוין כי בבדיקה הרפואית שבוצעה להם עם שובם ארצה - "נמצאו סימני קשירה, צלקות וסימנים אחרים על העור המתאימים לחבלה ממכות".
עוד נכתב בדוח בעברית כי השניים סיפרו על כך שהם אולצו לקיים "אקטים בעלי אופי מיני האחד בשני", וכן שהשובים שלהם ביצעו בהם מעשים בעלי אופי מיני, בהם "הפשטה מלאה, מגע באיברים מוצנעים והצלפה על איברי המין". עם זאת, תיאורים אלו הושמטו מהדוח באנגלית, שם צוין, בקצרה ובסוף הדוח בלבד, רק כי השניים סיפרו על כך שנקשרו והוכו, וכי הממצאים הרפואיים לאחר חזרתם ארצה אימתו זאת.
בדוח באנגלית הושמטו גם תיאורים נוספים, בין היתר בנוגע להרעבה בשבי, ולפחד שהושרש בחטופים בזמן שהוחזקו בידי חמאס. כך למשל, בדוח בעברית צוטט חטוף ששב לישראל מספר שהוא "מפחד שהם (חמאס) יחזרו לקחת אותו", ונכתב פירוט בנוגע לתזונה הדלה שקיבלו בשבי: "כמות קטנה של אורז או פיתה, לעיתים עם תוספת של חומוס או גבינה". פרטים אלו לא הופיעו כאמור במסמך באנגלית, שככל הנראה יהיה זה שיוגש לאו"ם.
במסמך באנגלית הושמטו גם שלושת המקרים שהוצגו בסוף הדוח בעברית, שהציגו את התמודדותם של שני ילדים ואישה ששוחררו משבי חמאס. בדוח בעברית תואר מקרה של ילד חטוף ש"לאחר השחרור התקשה להיפרד מהאם אפילו לרגע", אך באנגלית זה כאמור לא הופיע. עוד נכתב בדוח בעברית בלבד כי גם דפוסי האכילה של הילד העלו דאגה. "הוא דיווח על חוסר תיאבון, מיעט לאכול, גם מאכלים שמאוד אהב טרם החטיפה, ומשקלו נותר נמוך במשך תקופה ארוכה", נכתב. בנוסף, ההבעה הרגשית שלו נותרה מצומצמת שבועות רבים, הוא מיעט לדבר והרבה לברוח למסכים.
באירוע של ילדה נוספת ששוחררה משבי חמאס תואר - בדוח בעברית בלבד - כי היא "השילה קילוגרמים רבים ממשקל גופה". כמו כן, צוין כי "עם החזרה היא סבלה מכינמת ראש קשה ועמידה לטיפול". בנוסף, היא חזרה משבי חמאס "בגיל רגשי מבוגר בהשוואה לגילה האמיתי ובהשוואה לתקופה שקדמה לחטיפה ולשבי, והיא ביטאה הסתגרות רגשית משמעותית ומיעטה להיפגש עם חברים".
במקרה של האישה שתואר בדוח בעברית, והושמט גם כן מהמסמך באנגלית, נכתב כי גם היא חזרה במשקל ירוד מאוד, ובנוסף לכך שמיעתה נפגעה והוחמרה אי-ספיקת הכליות ממנה סבלה עוד בטרם החטיפה. בנוסף, בדוח בעברית צוין כי היא "חזרה במצב נפשי קשה, חוותה נדודי שינה, חרדה ודיכאון - ואבל כבד על אובדן בני משפחה וחברים".
לדברי משרד הבריאות, נזכיר, הדוח עצמו יוגש רק השבוע לאו"ם. גורם במשרד הבריאות הסביר כי מדובר בטעות תמימה שתתוקן לפני הגשת הדוח לאו"ם. הוא הוסיף כי הדוח הוכן ביוזמת משרד הבריאות ש"מעוניין בכך שהעולם ידע ויבין מה נעשה לחטופים שהיו בשבי חמאס - ומה עובר על מי שעדיין נמצאים שם".