הפסגה בדוחא הסתיימה, ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר כי נבחנת כעת הצעה חדשה בניסיון להתניע עסקה מול חמאס – אבל ברקע יש פסימיות בכל הנוגע לסיכוי לפריצת דרך שתביא לשחרור החטופים, שנמקים בשבי כבר 388 ימים.
על הפרק מונחות למעשה שתי הצעות שנבחנות: המתווה המצרי שקורא להפסקת אש קצרצרה בת 48 שעות, עם שחרור של ארבעה חטופים חיים – ומולם שחרור של עשרה אסירים על כל חטוף. הרעיון הבסיסי הוא לבנות מומנטום לעסקה רחבה יותר, ובהצהרתו על ההצעה קרא נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי לפתוח במקביל במשא ומתן שיימשך עשרה ימים, במטרה להגיע להסכם על סיום המלחמה.
מנגד מוצע המתווה הקטארי שמתואם עם ארה"ב – ומדבר גם הוא על עסקה חלקית, אך כולל שחרור חטופים רבים יותר לצד הפסקת אש ארוכה יותר. החטופים ישוחררו מקטגוריות "הומניטריות" כגון נשים וקשישים. לפי המתווה, מספר החטופים שישוחררו יעמוד על יותר מארבעה. במתווה הקטארי מעורב ראש ה-CIA ביל ברנס שהשתתף בפסגה בקטאר יחד עם ראש המוסד דדי ברנע, וראש הממשלה בדוחא מוחמד אל-ת'אני, וברקע יש לחץ מהממשל האמריקני על ברנס לנסות לקדם את ההצעה עוד לפני הבחירות בארה"ב כדי להביא הישג. אתר "אקסיוס" דיווח הלילה כי ברנס הציע מתווה שלפיו יוחזרו שמונה חטופים בתמורה לשחרור עשרות אסירים פלסטינים, במסגרת הפסקת אש שתימשך 28 ימים.
אלא שמנגד, ב"ניו יורק טיימס" דווח אמש (יום ב') כי גורמים באזור מעריכים שהתקדמות ממשית בשיחות לא תוכל להתרחש לפני הבחירות בעוד שבוע, וכי נתניהו צפוי לחכות ולראות מי יהיה הנשיא הבא של ארה"ב – ורק אז להתחייב אולי ל"מסלול דיפלומטי", לשון הדיווח. נתניהו, כך טענו בפני העיתון הגורמים שדיברו בעילום שם, עשוי אמנם לקבל החלטה עוד לפני כן – אך סביר יותר לדבריהם שיחכה לראות אם הנשיא לשעבר דונלד טראמפ יחזור לבית הלבן או שהמועמדת הדמוקרטית קמלה האריס היא זו שתנצח – וכך להבין כמה "מרחב תמרון" יהיה לו מבעלת הבריתה המרכזית של ישראל.
טראמפ נתפס כמובן כמועמד העדיף מבחינת נתניהו, ופרשנים ששוחחו עם העיתון טענו כי ייתכן שהוא יהיה פתוח יותר מהאריס לכיבוש ארוך-טווח של ישראל ברצועת עזה, כמו גם לפעולות צבאיות נרחבות יותר בלבנון או באיראן. אלי גרנמאיה, מומחית למזרח התיכון ממכון מחקר גרמני, אמרה ל"טיימס" כי אף שטראמפ הוא דמות בלתי צפויה שעשויה לקבל החלטות מפתיעות, סביר יותר שהוא יתמוך בתקיפות נוספות של ישראל באיראן. "זה יכניס את איראן עוד יותר לפינה, יעודד את ביבי ויקשה מאוד להרגיע את המלחמות בעזה ובלבנון", טענה.
חמאס מתעקש על סיום המלחמה, "אבל יגלה גמישות"
עם זאת, איתות אחר הגיע דווקא מסגנו המיועד של טראמפ, ג'יי די ואנס, שאמר בסוף השבוע בריאיון לפודקאסט אמריקני כי האינטרס של ארה"ב הוא להימנע ממלחמה עם איראן. "לישראל יש את הזכות להגן על עצמה, אבל האינטרס של ארה"ב יכול להיות נפרד. לפעמים יכולים להיות לנו אינטרסים חופפים, ולפעמים יכולים להיות לנו אינטרסים נבדלים – והאינטרס שלנו, לדעתי, הוא ממש לא להיכנס למלחמה עם איראן. זו תהיה הסטה משמעותית של משאבים, וזה יהיה יקר באופן אדיר למדינה שלנו".
כך או כך, גם התעקשות חמאס על הדרישה לסיום המלחמה מהווה עדיין מכשול מרכזי בפני כל התקדמות, ובארגון הטרור שיגרו בימים האחרונים איתותים שלא יסכימו לעסקה חלקית בת 48 שעות, וכי יתעקשו על הפסקה מוחלטת של המלחמה. עם זאת, אמש דווח בעיתון הסעודי "א-שרק אל-אווסט", שיוצא לאור בלונדון, כי גורמים בחמאס אומרים שארגון הטרור מגבש כעת את תגובתו להצעת הפסקת האש, וכי הוא הבטיח למצרים ולקטאר כי "יגלה כל גמישות על מנת לעצור לחלוטין את המלחמה ואת הנסיגה הישראלית מרצועת עזה".
בכיר חמאס טאהר א-נונו אמר לערוץ "אל-אקצא" של ארגון הטרור: "הכיבוש אינו רציני במשא ומתן ומנסה להתמהמה בכל סבב. ממשלת הכיבוש ונתניהו לא רוצים להגיע להסכמה". לדבריו, "יש פגישות והתייעצויות מתמשכות בין חמאס לשאר הפלגים לפיתוח חזון לאומי משותף ליום שאחרי המלחמה. יש קונצנזוס פלסטיני וחזון מוסכם להוציא כל גורם לא פלסטיני משליטה בעם הפלסטיני. ישנן התייעצויות מתמשכות ומאמצים שמבצע חמאס על מנת לעצור את המלחמה נגד עמנו וסבלו".
המגעים המחודשים, נזכיר, החלו אחרי חיסול מנהיג חמאס יחיא סינוואר - חיסול שבארה"ב וגם רבים בישראל העריכו כי פתח חלון הזדמנויות נדיר לעסקה. אולם בדרך יש עוד שלל מכשולים, וייתכן שמחליפי סינוואר – לפי הדיווחים את ארגון הטרור מובילה כעת מועצה של בכירים ולא אדם אחד – יחששו להיתפס כ"מתרפסים" אם יתגמשו. מהצד השני, יש אפשרות שחמאס ירצה לעשות "מחווה" לראש המודיעין המצרי החדש, חסן רשאד, שהוא האיש השני בחשיבותו במצרים. מנהיגי חמאס זקוקים למצרים, כיוון שהיא "שער היציאה" מעזה.
בישראל אין החלטה איזה מתווה עדיף – הקטארי או המצרי – אך ברור שישראל תרצה לראות כמה שיותר חטופים משתחררים. במשרד ראש הממשלה עדכנו אתמול, בשם המוסד, כי בפסגה בקטאר דנו הצדדים ב"מתווה חדש אחוד", שמשלב בין הצעות קודמות ו"לוקח בחשבון גם את הסוגיות המרכזיות וההתפתחויות האחרונות באזור". עוד נמסר כי בימים הקרובים יימשכו הדיונים בנושא בין המתווכות ומול חמאס, כדי "לבחון את היתכנות השיחות והמשך הניסיון לקדם עסקה".
ההתפטרות המפתיעה מצוות המו"מ, והפסימיות
נתניהו עצמו התייחס אתמול בישיבת סיעת הליכוד למגעים: "יומיים הפסקת אש תמורת ארבעה חטופים? אני לוקח את זה מיד. הלוואי שיציעו הצעה כזו. זה לא קיים. אנחנו מחפשים מסגרות חלקיות, במידה שהדבר תואם את האינטרסים הלאומיים שלנו. אנחנו רוצים לקדם את זה במהירות האפשרית". לדבריו, "יכול להיות שהתנאים (של חמאס) יוסרו, אם הם יוסרו זה לא בגלל שהם רוצים להסיר אותם, כי הם רוצים אתנחתא, מרחב נשימה. אז מה אתה נותן להם? ימי הפוגה. באיזשהו מפתח שצריך לסגור אותו, נותן להם אפשרות לצאת מתוך המנהרות. זו אחת האפשרויות. בזה אנחנו דנים כרגע".
ועדיין, בצוות המשא ומתן הישראלי שוררת פסימיות שהמגעים יביאו לעסקה – ועדות לכך הגיעה אמש עם התפטרותו המפתיעה מצוות המו"מ של תת-אלוף אורן סתר, סגנו של האלוף במיל' ניצן אלון, שאחראי מטעם הצבא על המאמץ המודיעיני סביב החטופים.
לפי הדיווח בחדשות כאן, תא"ל אורן סתר היה מעורב עמוקות בניסוח המתווה הנוכחי להפסקת אש ושחרור חטופים – ואפשר להעריך שפרישתו לא הייתה מתרחשת אם הייתה אפשרות להתקדמות ממשית במו"מ. מדובר צה"ל נמסר בתגובה לפרסום: "תא"ל אורן סתר חזר מחופשת פרישה לשירות מלא בצוות המו"מ החל מ-7 באוקטובר, ובמסגרת עבודת הצוות פעל ללא לאות לקידום מאמצי השבת החטופים. הקצין ישוב לסייע למפקדת החטופים גם בעתיד ככל שיידרש לכך".
הסכם בלבנון כמנוף לחץ על חמאס?
גורם ישראלי הסביר אמש כי רק לאחר שהמתווכות ישוחחו עם חמאס ניתן יהיה לדעת אם יש יסוד להתקדמות. "לא דובר על התנעה של עסקת 'כולם תמורת כולם', מדובר על יוזמה מורחבת, שיש בה חלק ראשון שנועד להביא אותנו בעתיד הקרוב לעסקה רחבה", אמר.
במקביל, ובצל הלחימה בזירה הצפונית, האמריקנים והקטארים מנסים להכניס לעסקה גם דיון על הפסקת אש בלבנון, בין היתר על מנת להפעיל לחץ לעבר עסקת חטופים. למעשה, אם חמאס יסרב לעסקה, הפסקת אש בלבנון תהווה מנוף לחץ על ארגון הטרור מעזה. עמוס הוכשטיין, שליחו של הנשיא האמריקני ג'ו ביידן, יגיע בשבוע הבא פעם נוספת לישראל על מנת לדון בסוגיית הפסקת האש.
גורמים שמעורים בפרטים אמרו כי לאמריקנים יש אינטרס לסגור את האירוע של לבנון ואיראן ביחד - ולקשור את זה לעסקת חטופים. הגורמים ציינו כי חמאס סבור שאין שינוי בעמדה הישראלית, ולכן אין התקדמות מצידו. לדבריהם, אם תהיה התקדמות מצד ישראל – אולי יהיה שינוי גם מבחינת חמאס.
פורסם לראשונה: 22:39, 28.10.24