ארגון חמאס ציין היום (רביעי) 35 שנה להיווסדו בעצרת גדולה שכינס בעזה, ובמסגרתה הציג אחד מפעילי הארגון, לצד המנהיג בעזה יחיא סינוואר, נשק תבור שהוא לכאורה נשקו האישי של סגן הדר גולדין שנחטף במבצע צוק איתן וגופתו עדיין מוחזקת בידי חמאס. במקביל, בנאומו בפני באי העצרת הצהיר סינוואר כי חמאס נותן לישראל זמן מוגבל להשלמת עסקת שבויים – ואיים כי אם לא תיחתם כזו, "ייסגר תיק ארבעת החיילים (השבויים והנעדרים – ע"ח) – ונמצא דרך אחרת לשחרור האסירים שלנו".
בישראל מעריכים כי חשיפת נשקו לכאורה של גולדין והשיח על עסקת חילופי שבויים בסיסו בלוחמה פסיכולוגית ובניסיון סחיטה, ערב החלפת הממשלה. ישראל לא מוכנה לשחרר רוצחים, ועל כך עומדת המחלוקת המרכזית.
נשקו לכאורה של גולדין הוצג בידי פעיל חמאס לבוש שחורים, איש "יחידת הצל", שאחראית על השמירה על השבויים ועל גופות הנעדרים. כשלצידו עמד סינוואר, אמר הפעיל כי הנשק שעליו חתום המספר 42852351 שייך לגולדין, ונתפס ב-1 באוגוסט 2014, מועד חטיפתו של הקצין מגבעתי. מאוחר יותר פרסם חמאס תמונות תקריב של הנשק, שעליו מורכבת כוונת מארס ועליה כיתוב בעברית.
סינוואר אמר בנאומו בעצרת כי חמאס ניהל סבבי משא ומתן חשאיים לשחרור אסירים בתמורה לגופות החללים הדר גולדין ואורון שאול ובתמורה להחזרתם של הישאם א-סייד ואברה מנגיסטו. לדבריו, עבור שחרור א-סייד ומנגיסטו דורש חמאס לשחרר את עצורי עסקת שליט, אסירות, ילדים וחולים, ובראשם נאסר אבו חמיד, וליד דקה, וגופות העצורים והאסירים הישנים.
לאחר מכן הוסיף מנהיג חמאס בעזה כי "אנחנו נותנים לכיבוש זמן מוגבל להשלמת העסקה הזו, אחרת נסגור את תיק ארבעת החיילים לנצח, ונמצא דרך אחרת לשחרר את האסירים שלנו".
מוחמד דף, שמכונה "רמטכ"ל חמאס", שלח לעצרת מסר בקולו לכאורה. "אנו מתחייבים להמשיך בדרכם של השהידים עד שנפגוש את האל, לא נחזור אחורה", אמר. דף פנה למנהיגי ישראל והוסיף: "הוי זרים בארצנו. אבותיכם המייסדים בשיא עריצותם והשתייכותם לרעיון הזדוני של הציונות לא הצליחו להכחיד את עמנו או למחוק את זהותנו מארצנו. כל החזיתות יתאחדו, וכל הזירות ייפתחו למטרה אחת ולמטרה גדולה, נעלה וקדושה, שהיא שחרור פלסטין".
ב-ynet פורסם בחודש אוקטובר, עם פרישתו של מתאם השבויים והנעדרים ירון בלום, כי הוא הוביל יוזמה חשאית עם ראשי מערכת הביטחון לשחרור החטופים והגופות. בלום, כך חשף פרשננו לענייני צבא וביטחון רון בן ישי, יזם הצעה לסיום מוצלח של המשא ומתן, אולם חמאס דחה אותה מכל וכל וגם בכירי ממשלת ישראל נטו שלא לקבלה בסמיכות לבחירות שהתקיימו ב-1 בנובמבר. המגעים שהתנהלו בתיווך המצרים וגורמים נוספים בוצעו מתוך הנחה שלחמאס יש כעת עניין לסיים את פרשת הנעדרים והשבויים כדי לשפר את מצבם של הפלסטינים ברצועת עזה בצורה יסודית ולטווח ארוך.
המהלך אז נראה מבטיח גם למתווכים המצריים, אבל הסתיים בסופו של דבר בלא כלום. בתיווך היו מעורבים גם גורמים אחרים שניסו לשכנע את חמאס, אבל יחיא סינוואר התעקש על דרישתו שישראל תשחרר מאות מחבלים עם דם על הידיים, ולא היה מוכן להגמיש את עמדתו המקסימלית - כך שלממשלת ישראל אפילו לא הייתה דילמה.
בפעם שעברה שבה חשף חמאס מידע על אחד השבויים והנעדרים היה זה הישאם א-סייד, שתיעוד שלו פורסם שוכב במיטה מחובר לבלון חמצן. זה היה התיעוד הראשון אי פעם שפרסם חמאס מאז שא-סייד, בדואי תושב הדרום, נפל בשבי ארגון הטרור כשחצה את הגבול לעזה ב-2015. לפרסום התיעוד קדמה הודעה של חמאס לפיה חלה "הידרדרות" במצב אחד השבויים שהוא מחזיק.