מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש עדכן כי צוות חקירה עצמאי בראשות שרת החוץ לשעבר של צרפת קתרין קולונה יבדוק את התנהלות סוכנות הסיוע של האו"ם לפליטים הפלסטינים (אונר"א). צוות החקירה מוקדם בצל הממצאים שהציגה ישראל לקהילה הבינלאומית, ולפיהם 12 מעובדי הארגון היו מעורבים במתקפת הפתע של חמאס ב-7 באוקטובר.
4 צפייה בגלריה
בית ספר של אונר"א ב רפיח עזה
בית ספר של אונר"א ב רפיח עזה
בית ספר של אונר"א ברפיח
(צילום: EPA/HAITHAM IMAD)
הצוות יבחן אם אונר"א עושה "כל שביכולתה" כדי להבטיח ניטרליות, ויתאפשר לסוכנות הסיוע להגיב על ההאשמות על "הפרות חמורות". עבודת צוות החקירה, כך לפי הודעת המזכ"ל, צפויה להסתיים בסוף אפריל - עם דוח ביניים בסוף מרץ.
שר החוץ ישראל כץ בירך על הקמת הוועדה וכתב ברשת X: "מברך את האו"ם על הקמת הוועדה. אנחנו נעביר להם את כל החומרים המוכיחים את המעורבות של אונר"א בטרור והנזק שלהם לעתיד האזור. מקווה שהוועדה תוציא את האמת לאור. יו"ר אונר"א פיליפ לזריני חייב להתפטר".
על פי המידע המודיעיני שבידי ישראל, מתוך 12 עובדי אונר"א שלפי החשד השתתפו בטבח ב-7 באוקטובר, היו גם כאלה שרצחו וחטפו ישראלים. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר בשבוע שעבר כי"אחד מהם מת, וגורלם של שניים אינו ידוע". לדבריו, תשעת האחרים פוטרו. בנוסף, היו גם עובדים שהעבירו אמצעי לחימה.
4 צפייה בגלריה
אנטוניו גוטרש
אנטוניו גוטרש
מזכ"ל האו"ם גוטרש. הודיע על הקמת צוות חקירה שיבחן את ההאשמות נגד אונר"א
(צילום: AP Photo/Craig Ruttle)
אותם עובדים שהיו מעורבים בטבח הפלילו עצמם בצורה חד-משמעית, ובידי ישראל גם אינדיקציות לשימוש בטרור במתקנים של אונר"א בלחימה. באמ"ן מנסים לאתר אינדיקציות לגבי עובדים נוספים בסוכנות האו"ם לפליטים פלסטינים שהיו מעורבים בטבח. בעקבות החשדות החליטו מדינות רבות, בהן ארה"ב, גרמניה, בריטניה, קנדה ואיטליה, לעצור את המימון לאונר"א.
בשבוע שעבר פורסם כי גורמים בצבא העבירו לאחרונה למשרד החוץ מידע ראשוני על עצם זה שאנשי אונר"א לקחו חלק בטבח ביום פתיחת המלחמה, ובהמשך התקבלה פנייה באמ"ן בבקשה להיפגש עם שגריר ארצות הברית בישראל ג'ק לו ועם דיוויד סאת'רפילד, השליח האמריקני לעניינים הומניטריים. ראש אמ"ן אהרון חליוה נפגש עם שניהם והציג להם את החומר המודיעיני הגולמי שבידי ישראל, ושעות ספורות אחר כך הודיעו האמריקנים על החלטתם הדרמטית להפסיק את מימון אונר"א. החומר המודיעיני ברובו הוא מסווג.
המסמך שהוצג בפגישה, ושותף מאז עם בכירים אמריקנים נוספים ועורר סערה, מפרט את שמותיהם ומשרותיהם של עובדי אונר"א והחשדות נגדם. "הניו יורק טיימס", שבדק חלק מהחומר המודיעיני שהעבירה ישראל לארה"ב, פרסם בשבוע שעבר כי המודיעין הישראלי איתר שישה מעובדי הסוכנות בתוך ישראל ב-7 באוקטובר בעזרת איכון מכשירי הטלפון הניידים שלהם. החשד נגד עובדים אחרים התבסס, בין היתר, על-ידי האזנות לשיחות טלפון שביצעו בתוך הרצועה, שבהן דנו על מעורבותם במתקפה של חמאס.
4 צפייה בגלריה
הנזק לבתים בקיבות בארי
הנזק לבתים בקיבות בארי
אחד מעובדי אונר"א השתתף בטבח בקיבוץ בארי. תיעוד ההריסות
(צילום: EPA/ABIR SULTAN)
כמו כן, בתיק צוין כי שלושה עובדים נוספים, ששימשו במקביל לתפקידם באונר"א כחברים בזרוע הצבאית של חמאס, קיבלו הודעת טקסט, לפיה עליהם להתייצב בנקודת איסוף מוגדרת ב-7 באוקטובר, ולאחד מהם אף נאמר להביא טילי נ"ט המאוחסנים בביתו.
עוד צוין במסמך, שנמצא בידי קהילת המודיעין האמריקנית, כי מתוך ה-12, עשרה מהעובדים היו פעילי חמאס ואחד נוסף היה פעיל בג'יהאד האיסלאמי. במקביל, שבעה מהם עבדו כמורים למתמטיקה וערבית בבתי ספר של אונר"א, שניים נוספים עבדו גם הם בבתי ספר אך לא בתפקידי הוראה, והשלושה הנותרים עבדו כפקיד, עובד סוציאלי ומנהל מחסן, שאותו ה"ניו יורק טיימס" הצליח לאתר באמצעות הרשתות החברתיות.
במסמך פורטו לעומק מעשיהם של כמה עובדי אונר"א. אחד מהם היה יועץ בבית ספר בחאן יונס שלפי החשד חטף אישה מישראל ביחד עם בנו. המסמך התייחס בנוסף גם לעובד סוציאלי ממחנה נוסייראת שבמרכז רצועת עזה, שחשוד כי סייע לחטוף גופה של חייל ישראלי, חילק תחמושת למחבלים ותיאם תנועת כלי רכב בתוך ישראל ביום מתקפת הפתע. למרות שארה"ב עדיין לא אישרה את הטענות של ישראל, גורמים אמריקנים הבהירו כי הטענות אמינות מספיק כדי להכריז על הקפאת הסיוע לאונר"א.
4 צפייה בגלריה
ארכיון משאית אונר"א ליד מעבר רפיח
ארכיון משאית אונר"א ליד מעבר רפיח
עובד אחד חטף אישה, עובד נוסף סייע בחטיפת גופת חייל וחילק תחמושת. משאית אונר"א ליד מעבר רפיח
(צילום: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/File Photo)
עובדי אונר"א הואשמו עוד לפני כי סייעו לחמאס במתקפה נגד ישראל, שבה נרצחו ונהרגו כ-1,200 אזרחים ונחטפו לרצועת עזה כ-240 נוספים, או בימים לאחר מכן. בזמן המלחמה חשפו צה"ל וארגונים אחרים כי חמאס משתמש במרפאות, בתי ספר וציוד של אונר"א למטרות טרור. בנוסף נחשף כיצד מורים באונר"א חגגו בטלגרם את הטבח נגד ישראל.
אונר"א מטפלת ב-59 מחנות פליטים פלסטינים בסוריה, לבנון, ירדן, ירושלים, יהודה ושומרון ורצועת עזה. רוב כספי הארגון מיועדים להפעלה של בתי ספר. תקציב אונר"א עומד מדי שנה על כמיליארד דולר או יותר, ומעל ל-90% מהמימון שלה מגיע מתרומות של המדינות שעצרו את המימון לסוכנות.
ישראל לוחצת כבר שנים לסגור את אונר"א, אך מדי שלוש שנים עצרת האו"ם מחדשת את המנדט לפעילות הסוכנות, שנכון להיום יפוג תוקפו ב-30 ביוני 2026. ממשל טראמפ הפסיק את המימון האמריקני לאונר"א, אך ממשל ביידן החזירו - למרות הטענות הישראליות על הסתה בספרי הלימוד שלה, העסקת פעילי טרור והנצחת בעיית הפליטות הפלסטינית.