הפרלמנט בגאורגיה אישר היום (שלישי) בקריאה שלישית ואחרונה את "חוק הסוכנים הזרים" - חוק שנוי במחלוקת שהוביל להפגנות סוערות במדינה, שנמשכו גם הערב. כעת יעבור החוק לאישורה של נשיאת גאורגיה, סלומה זוראבישווילי. הנשיאה כבר הודיעה שהיא מתכוונת להשתמש בזכות הווטו שלה ולבטל את החוק - אך ייתכן שלאחר מכן הפרלמנט הגאורגי, שנשלט על-ידי מפלגת השלטון ובעלות בריתה, יצביע על החלטתה ויבטל אותה.
מחוקקים מהקואליציה והאופוזיציה התעמתו בפרלמנט במהלך הדיון על החוק, והעימות גלש לקטטה בין הצדדים. מחוץ לבניין הפרלמנט התאספו כ-1,000 מפגינים, שהגיעו למחאה עם דגלי גאורגיה והאיחוד האירופי. חלקם ניסו לפרוץ את המחסומים שהקימה המשטרה ולהיכנס לבניין. המשטרה השתמשה בגז מדמיע כדי לפזר את ההפגנה, ועצרה כמה מהמפגינים.
בשבועות האחרונים התקיימו הפגנות רבות נגד החוק, לחלקן הגיעו רבבות מפגינים. אלה היו מההפגנות הגדולות שידעה גאורגיה מאז שקיבלה עצמאות ממוסקבה ב-1991. היום אושר החוק ברוב של 84 מתוך 150 מחוקקים. לאחר מכן צעקו המפגינים מחוץ לבניין: "עבדים! רוסים!".
"חוק הסוכנים הזרים" שאותו אישר הפרלמנט אמור לחייב כל כלי תקשורת וכל ארגון לא-מסחרי שיותר מ-20% מהמימון שלהם מגיע מחו"ל להירשם כגוף ש"מקדם את האינטרסים של גורם זר". המפגינים מכנים אותו "החוק הרוסי", משום שמשטרו של ולדימיר פוטין השתמש בחקיקה דומה כדי לחסל את יתרת כלי התקשורת העצמאיים וארגוני האופוזיציה ברוסיה.
מפלגת השלטון של גאורגיה, "החלום הגאורגי", כבר העלתה גרסה של החוק הזה לדיון בשנה שעברה, אבל אז היא משכה אותו בעקבות מחאת המונים ברחובות. הפעם לא נכנעה ללחץ. לטענת הממשלה בגאורגיה, החוק הכרחי כדי לעודד שקיפות, להיאבק ב"ערכים פסבדו-ליברליים" שמקדמים גורמים זרים, ולשמור על הריבונות של המדינה.
מתנגדי הממשלה, ומדינות המערב, מחו על קידום החוק ואמרו שהוא אינו-דמוקרטי ומעיד על התקרבות מסוכנת של הקואליציה לרוסיה. מתנגדי החוק קוראים להמשיך את ההפגנות נגדו, ומאמינים שגאורגיה נמצאת כעת על פרשת דרכים וצריכה להחליט אם היא רוצה להתקרב לאירופה, או לרוסיה. ארה"ב, בריטניה, גרמניה איטליה וצרפת קראו לגאורגיה לבטל את החוק.
המחנה הדמוקרטי בגאורגיה, וגם בכירים בארה"ב ובאיחוד האירופי, מזהירים שהחוק נוגד את תהליך הדמוקרטיזציה של גאורגיה, מציב אותה על המסלול לעבר משטר סמכותני ויפחית בצורה דרמטית את סיכוייה להתקבל לאיחוד האירופי. גאורגיה נמצאת ברשימת המדינות המועמדות להצטרפות לאיחוד האירופי, ובבריסל הזהירו שוב ושוב כי החוק יקשה על השתלבותה העתידית.
תחת מפלגת השלטון העמיקה גאורגיה את היחסים עם הקרמלין, אך במדינה קיימת התנגדות עזה לרוסיה. גאורגיה, נזכיר, הייתה בעבר חלק מברית המועצות ובתחילת שנות ה-90 יצאה לעצמאות. מאז המלחמה ב-2008 שבה פלשו כוחות רוסיים לעומק גאורגיה כדי לאפשר לחבלים הבדלניים אבחזיה ודרום אוסטיה להתנתק מהמדינה, רבים מהגאורגים רואים במוסקבה אויב לכל דבר.
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב התייחס להשפעה אפשרית על גיבוש החוק והכחיש כי טביליסי פועלת בהשראת הקרמלין: "זה עניין פנימי של גאורגיה, אנחנו לא רוצים להתערב בשום דרך".