בארה"ב גוברת בשעות האחרונות הביקורת על הנשיא ג'ו ביידן, בעקבות הקריסה המהירה והמוחלטת של כוחות הביטחון האפגניים וכיבוש אפגניסטן על-ידי הטליבאן. אמנם הנשיא הקודם דונלד טראמפ הוא שחתם עם הטליבאן על הסכם שלום והחליט להסיג את הכוחות האמריקניים מהמדינה, ואמנם ביידן עוד נקט משנה זהירות כשעיכב את הנסיגה בשלושה חודשים כדי להפחית את הסיכוי לאובדן שליטה, אבל העובדה שהנשיא הדמוקרטי החליט לדבוק בנסיגה גם בשבועות האחרונים, כשמסע הכיבושים של הארגון האיסלאמיסטי הלך וצבר תאוצה – מעוררת כעת זעם בקרב מבקריו.
אפגניסטן של הטליבאן – עוד כותרות:
• תיעוד דרמטי מקאבול: אפגנים נתלו על מטוס חילוץ אמריקני כדי לברוח
• מיהם הטליבאן ואיך קרסה אפגניסטן? שאלות ותשובות
• בוקר ראשון עם הטליבאן: "התחלתי לגדל זקן, בדקתי שיש בורקה"
• אפגניסטן, בית קברות לאשליות צבאיות / רון בן ישי, פרשנות
• כישלון אמריקני ידוע מראש / ציפי שמילוביץ
סוכנות הידיעות AP דיווחה הלילה כי המהירות והקלות שבה השתלט הטליבאן על אפגניסטן – משימה שאותה השלים למעשה בתוך שבוע – היממה את ביידן ואת בכירי ממשלו. בסוכנות ציינו כי היה זה המבחן הרציני הראשון של ביידן כמפקד העליון של צבא ארה"ב, ומבקריו הרפובליקנים מיהרו להכריז כי נכשל בו. ביידן, נזכיר, הקפיד לאורך קמפיין הבחירות שלו בשנה שעברה לשווק את עצמו כמדינאי מנוסה, אבל אתמול הודו בכירים בממשלו כי הקריסה המהירה של כוחות הביטחון האפגניים – שנבנו ואומנו במשך 20 שנה על-ידי האמריקנים בהשקעה של מיליארדים – תפסה אותם לא מוכנים.
רק בחודש שעבר, ב-8 ביולי, עוד הצהיר ביידן בנחרצות מול המצלמות: "האפשרות שהטליבאן ישתלט על הכול וייקח לעצמו את המדינה כולה היא מאוד לא סבירה". באותו מעמד טען ש"לא יהיו שום נסיבות שבהן תראו אנשים מפונים במסוקים מגג השגרירות האמריקנית באפגניסטן". התרחיש הזה בדיוק התממש אתמול. ביידן הדגיש בחודש שעבר כי את ההחלטה לדבוק בהסגת הכוחות קיבל "בעיניים פקוחות", אחרי שקיבל דיווחים יומיים משדה הקרב, אבל הוא העריך אז שאחרי הנסיגה תחולק אפגניסטן לשניים במסגרת הסכם שלום בין הטליבאן לממשלה האפגנית – ולא שתיפול כולה לידי הארגון האיסלאמיסטי.
אתמול כבר הודה מזכיר המדינה של ביידן, אנתוני בלינקן, בריאיון ל-CNN: "ראינו שהכוח (האפגני) לא הצליח להגן על המדינה, ושזה קרה מהר יותר משצפינו".
רפובליקנים: "כישלון מביש, מבוכה למעצמה"
ביידן עצמו שהה במהלך יום האתמול בקמפ דייוויד, ושם הוא קיבל עדכונים עתיים מהנעשה באפגניסטן וקיים ישיבות וידאו עם חברים בצוות שלו לענייני ביטחון לאומי. בסביבתו של ביידן אומרים כי בימים הקרובים יישא דברים בנוגע להתרחשויות באפגניסטן.
בשבוע שעבר, בצל הדיווחים על קריסת הכוחות האפגניים, עוד הביע ביידן תקווה שהכוחות האלה יוכלו להדוף את הטליבאן, והצהיר כי הם שצריכים להגן כעת על ארצם, ולא ארה"ב; אבל בשיחות פרטיות הזהירו כבר אז בכירים בממשלו כי צבא אפגניסטן מתמוטט, ובעקבות זאת ביום חמישי הורה ביידן לשלוח 5,000 חיילים אמריקנים כדי לפנות בבטחה את אזרחי ארה"ב מהמדינה. בסוף השבוע שיגר לשם עוד 1,000 חיילים כדי להשלים את המשימה. גורם אחד בממשל טען כי ביידן ניסה להפגין בפומבי אופטימיות לגבי סיכויי הכוחות האפגניים להדוף את הטליבאן בין השאר כדי למנוע עוד פגיעה במורל בקרב הכוחות האלה, אבל לשווא.
בכירים רפובליקנים תקפו ביממה האחרונה את ביידן, וטענו כי התמונות של מסוקי ארה"ב חגים מעל השגרירות האמריקנית בקאבול ומפנים ממנה עובדים מזכירות את הבריחה המשפילה של האמריקנים מווייטנאם. מנהיג הרפובליקנים בסנאט מיץ' מקונל אמר כי מראות הנסיגה הם "מבוכה למעצמת-על שהוכנעה", וכי הפינוי הבהול של אמריקנים מקאבול הוא "כישלון מביש של ההנהגה האמריקנית". מקונל הזהיר כי טרוריסטים ויריבות גדולות של ארה"ב, כדוגמת סין, חוזים בהשפלה הזו. בחשבון טוויטר של המפלגה הרפובליקנית צייצו: "החיילים, הנחתים, המלחים וצוותי האוויר שלנו, שהקריבו כל כך הרבה, ראויים ליותר מאשר נשיא שנכשל באפגניסטן ומנסה באופן נואש להסיט את האשמה ואז להסתתר מאחורי העם האמריקני".
חבר בית הנבחרים מייקל מקול, הרפובליקני הבכיר ביותר בוועדת יחסי החוץ של הבית, אמר ל-CNN כי ממשל ביידן כשל לחלוטין בהערכת כוחו של הטליבאן: "זה אסון מוחלט, בממדים אפיים. זה יהיה כתם על נשיאותו של ביידן, ואני חושב שיהיה לו דם על הידיים בגלל מה שהם עשו". הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם כתב בטוויטר שנראה כי ביידן "אינו מודע לאיומי הטרור שיבואו מאפגניסטן תחת שלטון הטליבאן".
חברת בית הנבחרים הרפובליקנית ליז צ'ייני אמרה כי הן ביידן והן טראמפ, שכאמור היה זה שהחליט על הנסיגה מלכתחילה, נושאים באחריות למתרחש. "מה שאנחנו רואים עכשיו באפגניסטן זה מה שקורה כשארה"ב נסוגה מהעולם", אמרה ל-ABC. "זה לא רק 'לסיים את המלחמה'", הדגישה צ'ייני, שאביה דיק צ'ייני היה סגן נשיא ארה"ב כשהאמריקנים פלשו לאפגניסטן. "זו כניעה אמריקנית, והיא מחזקת את אויבינו ומבטיחה שילדינו ונכדינו יצטרכו להילחם במלחמה הזו, במחיר גבוה בהרבה". צ'ייני היא ממבקריו החריפים ביותר של טראמפ בתוך המפלגה הרפובליקנית.
בצוות ביידן מאמינים: הקריסה מוכיחה שצדקנו
בצד הדמוקרטי היו מי שהגנו על ביידן. הסנאטור כריס מרפי מקונטיקט, חבר ועדת יחסי החוץ של הסנאט, אמר כי אף שהמהירות שבה כבש הטליבאן את אפגניסטן הייתה מפתיעה, הוא לא היה מגדיר זאת ככישלון מודיעיני. לדבריו זה זמן רב שברור לכול כי אפגניסטן תיפול לידי הטליבאן כשארה"ב תיסוג: "בהתחשב בכמות הכסף שהשקענו בצבא האפגני, זה לא מגוחך שאנליסטים יעריכו שהוא יצליח להילחם יותר מכמה ימים. אתה רוצה להאמין שטריליוני דולרים ו-20 שנות השקעה יסתכמו לכדי משהו, גם אם לא לכדי היכולת להגן על המדינה בטווח הארוך". יו"ר בית הנבחרים, הדמוקרטית ננסי פלוסי, המשיכה להביע תמיכה בהחלטת ביידן להסיג את הכוחות: "יש לשבח את הנשיא על על כך שהבהיר את מטרתו באפגניסטן. כעת על הטליבאן לדעת שהעולם צופה במעשיו".
בצמרת הסגל של ביידן יש מי שהקריסה המהירה של אפגניסטן רק הוכיחה עבורם שההחלטה לעזוב הייתה נכונה: לדעתם אם כוחות הביטחון האפגניים קורסים מהר כל כך אחרי 20 שנות נוכחות אמריקנית, הרי שעוד שישה חודשים, עוד שנה או עוד שנתיים לא היו משנים דבר. ביידן עצמו התגאה בכך שהוא אומר לאמריקנים את האמת – שלארה"ב אין עוד מה להשיג באפגניסטן – אבל ההערכה השגויה בתכלית שניפק בפומבי, ולפיה לא סביר שהטליבאן ישתלט על המדינה, עלולה להיות בעוכריו בהמשך.
גם שר ההגנה של בריטניה בן וואלאס נשאל הבוקר בריאיון ל-BBC כיצד הוא רואה את התנהלותו של ג'ו ביידן בכל הנוגע לאפגניסטן, וניכר כי הוא אינו תולה בו את האשמה המרכזית למצב: "הפור נפל כשדונלד טראמפ חתם על ההסכם (עם הטליבאן), אם תשאלו אותי"", אמר. וואלאס טען בדבריו כי ביידן ירש את סוגיית אפגניסטן כשהטלביאן כבר נהנה ממומנטום ומרגיש שניצח, ושלפיכך נקודת הפתיחה שלו הייתה רעה.