בבוקר שאחרי הפיצוץ הקטלני בבית החולים אל-אהלי בעזה, האסון שבו נהרגו לטענת חמאס מאות פלסטינים ניצב בראש הכותרות של אתרי החדשות בעולם. התמונות שמציגים אתרי אירופה ואמריקה – של פצועים מדממים וילדים שנפגעו שרועים על הרצפה – הן תמונות קשות שוודאי מזיקות לישראל, אבל לצד זה ניכר ניסיון של כלי התקשורת הבכירים לנקוט זהירות ולא למהר לאמץ את גרסתו של חמאס. הניסיון הזה בא אחרי שאמש, בדיווחים הראשוניים על האסון, הובלטה הגרסה הפלסטינית באופן כמעט בלעדי.
כבר שעה קלה אחרי הפיצוץ אמש, נזכיר, אמרו גורמים בצה"ל כי סביר מאוד להניח ששיגור כושל של רקטה פלסטינית הוא שגרם להרג ההמוני, ולא תקיפה ישראלית, ומאז שעות הלילה המאוחרות הפיצו צה"ל וגורמים מדיניים שלל סרטונים, הקלטות ותמונות מהמערכות הצבאיות שנועדו להוכיח זאת. לדברי הצבא רקטה של הג'יהאד האיסלאמי היא שהתפוצצה במקום, ובצה"ל אומרים כי יש עוד ראיות מודיעיניות שמחזקות זאת.
בכותרת ה-BBC הבריטי, שספג בשבוע וחצי האחרון ביקורת חריפה על סירובו לכנות את מחבלי חמאס "טרוריסטים", השתמשו הבוקר במילה הניטרלית יחסית "פיצוץ" (blast) כדי לתאר את מה שהתרחש בבית החולים, ולא תיארו זאת כ"תקיפה" או "הפצצה". "גורמים רשמיים בחמאס אומרים שהאתר נפגע בהפצצה אווירית ישראלית ושמאות נהרגו, אבל הצבא הישראלי מאשים את החמושים הפלסטינים", הסבירו בכותרת המשנה.
גם רשת CNN האמריקנית השתמשה הבוקר במילה "פיצוץ", ובכותרת המשנה שלה הסבירה לקוראים: "הפגנות פרצו ברחבי המזרח התיכון, ובכירים פלסטינים וישראלים מתווכחים על השאלה מי אשם בהרס". באתר של "פוקס ניוז" השמרנית מבליטה הכותרת את גרסתה של ישראל: "ישראל אומרת ש'שיגור כושל של רקטה' על-ידי הג'יהאד הוא שגרם לפיצוץ בבית החולים בעזה".
בעיתון "ניו יורק טיימס" נכתב היום בכותרת: "ביידן בדרך לישראל כשפיצוץ (explosion) בבית חולים מזעזע את האזור". גם בעיתון הזה הסבירו כי "גורמים רשמיים בעזה אמרו שהפיצוץ נגרם מהפצצה ישראלית, ואילו הצבא הישראלי מסר כי הוא נגרם משיגור כושל של רקטה על-ידי ארגון מזוין פלסטיני". מתחת לדיווח הזה מופיעה כותרת בעייתית יותר לישראל: "ביידן 'זועם' על הפיצוץ בעזה, בעודו בדרך לביקור בישראל בזמן מלחמה". גם ב"גרדיאן" הבריטי, עיתון המזוהה עם השמאל הביקורתי מאוד כלפי ישראל, הוגדר הבוקר האירוע כ"פיצוץ קטלני", אך הדיווח לווה בתמונות של נשים פלסטיניות בוכיות.
באיטליה מובאות טענותיה של ישראל בכותרת הראשית של העיתון "לה רפובליקה": "מרחץ דמים בבית החולים – מאות הרוגים. ישראל הציגה סרטון: 'זו הייתה רקטה פלסטינית'". ב"לה מונד" הצרפתי מדווחים על בין 200 ל-500 הרוגים בפיצוץ, ומציינים גם כן בכותרת: "ישראל מאשימה את הג'יהאד האיסלאמי". "אל פאיס" הספרדי היה זהיר הרבה פחות, והוא קובע בכותרתו: "מאות הרוגים בהפצצה בבית חולים בעזה".
בלינקן ניחם את אבו מאזן, הקנצלר דורש "חקירה יסודית"
ב"גלובו" הברזילאי הופיעו הבוקר רק הכחשותיה של ישראל לטענות חמאס. בשתי כתבות בחלקו העליון של האתר הוצגו הסרטונים והצילומים שהפיצו גורמים ישראליים ושמוכיחים לכאורה שהג'יהאד הוא שגרם לפיצוץ הקטלני. בעיתון הארגנטינאי "קלארין" מובאת כותרת מאוזנת: "האשמות הדדיות בין ישראל לחמאס בנוגע לתקיפה בבית החולים בעזה שבה נהרגו כ-500 בני אדם".
מובן כי הסיקור באתרי העולם אינו מעיד בהכרח על דעת הקהל הבינלאומית בכל הקשור לאדם מן הרחוב, אך מסקירת העיתונים עולה כי אין יסוד להנחה שמאמצי ההסברה הישראליים אינם נושאים פרי. התקשורת העולמית אינה מתעלמת מהטענות הישראליות, והיא אף מבליטה אותן מאוד.
לצד זה, מובן כי יש משמעות לעובדה שאמש, בדיווחים הראשוניים על האסון, הובלטה מאוד גרסתו של חמאס, וצה"ל נאלץ להשתהות עד סיום הבדיקה כדי להכריז רשמית, בצירוף הוכחות, שלא הוא אחראי לתקיפה. בשעתיים הראשונות שלאחר הפיצוץ שלחו אתרי העולם שלל הודעות דחיפה ("פושים") לקוראיהם, ובהם דיווחו להם כי "גורמים פלסטיניים" מדווחים על מאות הרוגים בהפצצת צה"ל בבית החולים.
הבוקר המשיכו להגיע גינויים מהעולם למראות בבית החולים אל-אהלי. רוסיה, שמאז תחילת המלחמה מגנה את ישראל ללא הפסקה ולא טרחה עד כה לגנות במפורש את מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס, שבה ותקפה הבוקר במרומז את ישראל: דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זכרובה אמרה כי הפיצוץ בבית החולים הוא "פשע מזעזע ולא אנושי", והטילה על ישראל את האחריות לספק תמונות לוויין שיוכיחו כי היא אינה מעורבת בו.
לצד זה, הודעות מודאגות המשיכו להגיע היום גם מבעלות בריתה של ישראל. קנצלר גרמניה אולף שולץ, שרק אתמול ביקר בארץ, הביע זעזוע מתמונות הפיצוץ וקרא לחקירה יסודית של העניין. "אזרחים חפים מפשע נפצעו ונהרגו. מחשבותינו עם משפחות הקורבנות", אמר. נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, אמרה הבוקר כי "שום דבר לא יכול לשמש תירוץ להפצצת בית חולים מלא באזרחים". מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן התקשר לנשיא הרשות הפלסטינית והביע בפניו תנחומים על ההרג בבית החולים.
בהמשך, זמן קצר אחרי נחיתתו בישראל, נשמע נשיא ארה"ב ביידן קרוב יותר לעמדה הישראלית, ואמר כי ממה שהוצג לו "נראה שלא אתם גרמתם לפיצוץ, אלא הצד השני". לצד זה הדגיש ביידן כי "יש אנשים רבים שעדיין לא בטוחים". שעה קלה אחר כך פרסם שר החוץ של בריטניה, ג'יימס קלברלי, הודעה שבה נשמע כי גם הוא מתקרב לעמדתה של ישראל: "בלילה שעבר יותר מדי אנשים נחפזו למסקנות בנוגע לאובדן החיים הטראגי בבית החולים אל-אהלי", כתב. "הבנה שגויה של הדבר הזה רק תסכן את חייהם של רבים עוד יותר. המתינו לעובדות, ודווחו עליהן באופן ברור ומדויק. חייבים לחשוב בשיקול דעת".
פורסם לראשונה: 10:31, 18.10.23