את הנתונים הקשים האלה צריכים לקרוא היטב כל מקבלי ההחלטות במדינת ישראל, בעיקר במשרד לביטחון לאומי ובמשטרה: יותר מ-120 אלף נשים בישראל נפגעו מעבירת אלימות או איום באלימות בשנת 2023 - 32 מהן נרצחו. כך עולה מדוח מדאיג של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שמתפרסם היום (ראשון) לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים.
1 צפייה בגלריה
אלימות נגד נשים זנות אילוס אילוסטרציה
אלימות נגד נשים זנות אילוס אילוסטרציה
אחת מכל שש נשים דיווחה על פגיעה מעבירות שונות. אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
בשנת 2023 נרצחו 32 נשים. ב-11 מהמקרים החשוד ברצח הוא בן זוג (34.4%), בשבעה מקרים החשוד הוא בן משפחה אחר (21.9%). לעומת זאת, בשנת 2022 נרצחו 22 נשים. בתשעה מהמקרים החשוד ברצח הוא בן זוג (40.9%), ב-6 מקרים החשוד הוא בן משפחה אחר (27.3%).
מהדוח עולים נתונים קשים מאוד לגבי האלימות נגד נשים. מנתוני הלמ"ס עולה כי בשנה שעברה 551.1 אלף נשים בנות 20 ומעלה - כלומר אחת מכל שש נשים - דיווחו על היפגעות מעבירות שונות - שבהן נכללות גם עבירות אלימות, הטרדה מינית ועבירות אחרות. בדוח הלמ"ס לשנת 2022 הנתון היה כ-474 אלף, כך שמדובר בזינוק של יותר מ-16% במספר הנשים שנפגעו. בין היתר 121,800 נשים דיווחו כי נפגעו מעבירת אלימות או איום באלימות ו-178,100 נשים נפגעו מהטרדה מינית.
אחוז הנשים הצעירות בנות 34-20 שדיווחו על היפגעות מהטרדה מינית (11.6%) גבוה מהאחוז מקרב בנות 35 ומעלה (3.0%). בשאר העבירות שיעור ההיפגעות היה דומה בין שתי קבוצות הגיל.
מנתוני הלמ"ס עולה כי מכלל הנשים שהשיבו כי נפגעו מאלימות או איום באלימות, 78.2% אמרו כי נפגעו מאיום שלא כלל פגיעה פיזית, ו-16.6% השיבו שנפגעו מאלימות פיזית שכללה גם איומים; שיעורים דומים נמצאו בקרב הגברים –79.2% ו-15.6%, בהתאמה. שיעור הנשים נפגעות אלימות שדיווחו כי השתמשו נגדן בנשק אינו ניתן לפרסום עקב מיעוט מקרים וטעות דגימה יחסית הגבוהה מ-30%. מנגד, 13.3% מהגברים שדיווחו על היפגעות מאיום שלא כלל פגיעה פיזית ציינו כי האיום כלל שימוש בנשק קר - כגון סכין ואלה.
ככלל, מרבית המשיבים בסקר שציינו כי נפגעו מעבירות פרט (גניבה, אלימות או איום באלימות, הטרדה מינית או עבירות מין) לא דיווחו למשטרה על הפגיעה. 32.5% בלבד מהנשים שנפגעו מעבירת אלימות או איום באלימות דיווחו למשטרה.
בסקר נבחנת גם תחושת הביטחון האישי של המשיבים לפי מאפיינים שונים. 13.1% מבני 20 ומעלה חוששים "במידה רבה מאוד" או "במידה רבה" להיפגע מאלימות באזור המגורים. מנתוני הלמ"ס עולה כי השיעור בקרב הנשים עומד על 15.8%, לעומת 10.2% בקרב הגברים. השיעור בקרב הנשים גבוה מזה של הגברים בכל קבוצות הגיל, אך באופן בולט בקבוצת הגיל 44-35 שבה הפער מגיע ל-10 נקודות האחוז.
מרבית המשיבים (73.9%) חשים ביטחון "במידה רבה מאוד" או "במידה רבה" ללכת לבד באזור המגורים בשעות החשיכה. אולם, בהבחנה בין המינים נמצא פער ניכר – רק 65.6% מהנשים חשות ביטחון לעומת 82.5% מהגברים. שיעור הנשים החשות ביטחון, נמוך מזה של הגברים בכל קבוצות הגיל, אך באופן בולט בקבוצת הגיל 24-20 שבה הפער קרוב ל-25 נקודות האחוז.
בסקר של הלמ"ס נעשתה השוואה של תחושת הביטחון האישי בין אנשים שנפגעו מעבירות פרט (גניבה, אלימות או איום באלימות, הטרדה מינית או עבירות מין) ב-12 החודשים שקדמו לסקר, לבין אנשים שלא נפגעו מעבירות אלו באותה תקופה.
אחוז הנשים החוששות להיפגע מאלימות באזור המגורים גבוה מאחוז הגברים, בין אם נפגעו בעבר מעבירות פרט ובין אם לא. אחוז החוששות להיפגע מאלימות באזור המגורים בקרב נשים שנפגעו מעבירות פרט גבוה פי 2 מהאחוז בקרב נשים שלא נפגעו (28.8% לעומת 14.2%, בהתאמה). באופן דומה, אחוז החוששים להיפגע מאלימות באזור המגורים בקרב גברים שנפגעו מעבירות פרט גבוה פי 2.5 ויותר מהאחוז בקרב גברים שלא נפגעו (23.4% לעומת 8.8%, בהתאמה).

הנפגעות העיקריות: נשים משכילות

כמו כן, בסקר של הלמ"ס נשאלו המשיבים מהי תעודת ההשכלה הגבוהה ביותר שקיבלו. לפי ממצאים אלו ניתן לחלק את הנשים לפי רמות השכלה ולבחון את שיעור הנפגעות בכל קבוצת רמת השכלה. השיעור הגבוה ביותר של נשים נפגעות מאלימות או איום באלימות היה בקרב בעלות תארים אקדמיים (5.2%), ואחריהן בקרב בעלות תעודת בגרות והשכלה על-תיכונית שאינה אקדמית (3.4%) ובעלות השכלה יסודית ותיכונית ללא תעודת בגרות (2.6%).
שיעור הנשים נפגעות הטרדה מינית בקרב בעלות תעודת בגרות והשכלה על-תיכונית שאינה אקדמית עמד על 7.3%, בקרב בעלות תארים אקדמיים על 6.3%, בקרב נשים ללא תעודת השכלה או שהשכלתן אינה ידועה על 5.5% ובקרב בעלות השכלה יסודית ותיכונית ללא תעודת בגרות על 2.3%.
השיעור הגבוה ביותר של נשים נפגעות מבריונות ברשת וביוש היה בקרב בעלות תארים אקדמיים (3.0%), ואחריהן בקרב בעלות תעודת בגרות והשכלה על-תיכונית שאינה אקדמית (1.8%).
כמו כן בסקר נשאלו המשיבות מהי דתן ומידת דתיותן. בלמ"ס אמרו כי לפי ממצאים אלו ניתן לחלק את הנשים היהודיות לפי מידת דתיות (חרדיות; דתיות; מסורתיות-דתיות; מסורתיות שאינן כל כך דתיות; חילוניות) ולבחון את שיעור הנפגעות בקרב כל קבוצת מידת דתיות. 4.8% מהמסורתיות שאינן כל כך דתיות ו-4.1% מהחילוניות דיווחו על היפגעות מאלימות או איום באלימות.
שיעור הנשים שדיווחו על היפגעות מהטרדה מינית עמד על 7.9% בקרב דתיות, על 7.3% בקרב חילוניות ועל 6.9% בקרב מסורתיות שאינן כל כך דתיות. 2.7% מהחילוניות דיווחו על היפגעות מבריונות ברשת וביוש.