קבינט הקורונה אישר אמש (יום ב') פה אחד את הרחבת התו הירוק - שיחול מעתה גם על עובדי המגזר הציבורי, ובהם עובדי הוראה ואנשי צוות במסגרות החינוך המיועדות לגיל הרך. הקבינט אישר גם את המתווה לקיום אירועי סליחות בכותל המערבי, שבמסגרתו מספר המתפללים יוגבל ל-8,000 בניגוד לאלפים רבים שמשתתפים באירועים אלה מדי שנה. כמו כן, אושרו תקנות החינוך לפי המתווים שכבר נידונו - אך שרים הזהירו כי ההחלטה שבערים אדומות כיתות ח'-י"ב ילמדו בזום כל עוד פחות מ-70% מהכיתה התחסנה תוביל ל"מגע-אירוע במוסדות החרדיים".
הדיון התקיים באופן מקוון בזום, מאחר שראש הממשלה נפתלי בנט וחברי המשלחת שחזרה מוושינגטון נמצאת בבידוד עד היום, בהתאם למתווה המיוחד שגיבש משרד הבריאות בכפוף לשתי בדיקות קורונה שליליות.
במהלך הדיון אמר שר הבריאות ניצן הורוביץ כי "דברים בחשיבות פחותה, כמו הופעות ענק, מאיימים על פתיחת שנת הלימודים". לדברי הורוביץ, "צריך להגביל התקהלויות המוניות - במיוחד כשאנחנו לוקחים סיכון ופותחים את שנת הלימודים. זה לא על סדר היום של הקבינט כעת כי אין יכולת לתאם את המהלך הזה עם משרדים אחרים, וגם אין רצון מצד משרד האוצר לפצות את הענפים שיפגעו מזה. הפגיעה לא תהיה כזו גדולה".
"הצעדים שהודענו עליהם ביום ראשון נעשו לא כדי לעודד חיסונים, אלא כי הם מוצדקים מבחינה בריאותית", הוסיף הורוביץ בהתייחס למדיניות החיסונים החדשה. "ראינו פשוט שהאפקטיביות יורדת מאוד אחרי חמישה חודשים ועולה מאד אחרי מנת הדחף. לכן אין צורך שאנשים מחוסנים יהיו בבידוד כי יש להם הגנה יפה מאוד".
בר לב על הנסיעות לאומן: "פצצה מתקתקת". לפיד: "האוקראינים יירתמו"
השר לביטחון פנים עמר בר לב התייחס לסוגיית הנסיעות לאומן וכינה את הנושא "פצצה מתקתקת": 100 אלף איש שעולים בצפיפות עולים על מטוס, מתפזרים לבתים, אחר כך מתפזרים לבתי כנסת. יש כאן מגה אירוע". שר החוץ יאיר לפיד אמר: "דיברתי עם שר החוץ של אוקראינה על זה. הם היו קצת מתוסכלים מהאירועים של שנה שעברה אבל הם יירתמו".
בראש השנה שעבר, נזכיר, כ-2,000 חסידים ניסו להגיע לאומן דרך בלארוס, אך אוקראינה לא אפשרה את כניסתם - והם נתקעו בגבול מבלי שהגיעו ליעדם, קבר רבי נחמן באומן. הדבר גרם גם למשבר בין בלארוס לאוקראינה, תוך חילופי האשמות בשאלת האחריות להימצאות החסידים בגבול בין המדינות. לפי משמר הגבול האוקראיני, חסידים ניסו להיכנס למדינה גם דרך פולין, הונגריה ורומניה. לאחר עזיבת החסידים נותרה אשפה רבה בגבול.
השר בר לב הוסיף: "קחו בחשבון ש-15 אלף איש כבר מזמן שם". בנוגע לסוגיית האכיפה בארץ הוא אמר: "משטרת ישראל עושה את המקסימום, אבל מי שחושב שאם התרחישים הפסימיים יתממשו ואנשים יחזרו חולים מאומן והפתרון יהיה אכיפה - הוא טועה. שאף אחד לא ישלה את עצמו".
משרד הבריאות הזהיר בדיון כי פתיחת שנת הלימודים, יחד עם הנסיעות לאומן, מתווה הכותל, העלייה בנסיעות לחו"ל על-רקע הסרת חובת הבידוד למחוסנים בחיסון השלישי וגם אירועים המוניים כמו משחקי כדורגל ופסטיבל הפאנג'ויה שיתקיים בסוף השבוע ואליו צפויים להגיע אלפי סטודנטים שיחגגו במסיבות במלונות באילת עלולים לגרום לעלייה בתחלואה. מנגד, חיסונים, תו ירוק, חיוב עובדים בתו ירוק וצמצום התקהלויות יאטו את ההדבקות, לפי טענת משרד הבריאות.
מתווה הסליחות בכותל המערבי, שגובש על-ידי שר הדתות מתן כהנא, אושר גם הוא אמש. המתווה קובע כי מספר המשתתפים בסליחות בכותל המערבי יוגבל ל-8,000. גם הקפסולות חוזרות, והכותל יחולק למתחמי תפילה. המתפללים יחויבו לעטות מסכות, והמתווה מבטיח אכיפה אקטיבית לשמירה על הסדר וההנחיות. השרה איילת שקד אמרה בדיון: "אם עושים מתווה לכותל - צריך לעשות מתווה גם להר הבית. גם שם מתפללים המון אנשים".
השר זאב אלקין הצביע יחד עם שקד נגד מגבלות על תפילות בכותל, מכיוון שההחלטה הפרידה את מעמד הכותל ממעמד הר הבית. בסבבים הקודמים שני המקומות הוחרגו מהתקנות וזכו לטיפול מיוחד. "אין שום היגיון ליישם מגבלות קורונה בכותל ולא להתייחס במקביל למה שקורה בהר הבית", אמר אלקין.
השרה מירב כהן הזהירה בדיון: "ההחלטה לפטור מבידוד שבים מחו"ל היא מסוכנת. הגל הבא יגיע מנתב"ג ואנחנו לא צריכים לעודד נסיעות שאינן חיוניות".
מוקדם יותר התקיים דיון היערכות לקראת פתיחת שנת הלימודים ביום רביעי הקרוב, ובסופו הוחלט כי עובדי מערכת החינוך שאינם מחוסנים יחויבו להציג תוצאת בדיקת קורונה שלילית פעמיים בשבוע, אחרי שיבצעו אותה במתחמי הבדיקות המהירות הפרוסים ברחבי הארץ. בתוך כך, החל מ-1 בספטמבר, כיתות ח'-י"ב בערים אדומות שבהן היקף התלמידים שקיבלו את זריקת ההתחסנות הראשונה יהיה נמוך מ-70% ילמדו באופן מקוון. החל מ-30 בספטמבר היקף ההתחסנות למתווה יימדד ביחס לשתי זריקות התחסנות.
לפני כן עדכן משרד הבריאות כי 5,885 ישראלים אובחנו כחיוביים לקורונה מאז חצות. בסך הכול בוצעו כ-92 אלף בדיקות ולפי נתוני משרד הבריאות שיעור החיוביים, ללא בדיקות החלמה, הוא 7.2%. ישראל מדורגת כעת במקום החמישי בעולם במספר המאומתים בשבעת הימים האחרונים ביחס לאוכלוסייה.
בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 1,138 חולי קורונה. 736 מהחולים המאושפזים במצב קשה. 163 חולים מחוברים למכונות הנשמה. מאז פרוץ המגפה נפטרו בישראל 7,030 חולי קורונה, לאחר שמשרד הבריאות עדכן את הנתונים לגבי פטירות שלא דווחו בימים האחרונים. שלושה חולי קורונה נפטרו אתמול ומספר הנפטרים מתחילת החודש עומד על 551.
פורסם לראשונה: 20:40, 30.08.21