קייב, בירת אוקראינה, נמצאת תחת מתקפה רוסית כבר שלושה ימים, אבל נראה שהודעתו בצהריים של ראש העיר ויטלי קליצ'קו כי העוצר בשטחיה הודק והוקדם מהשעה 22:00 ל-17:00, הצליחה לעורר חשש נוסף בקרב התושבים המבוהלים ממילא. רבים מהם נהרו למרכולים כדי להצטייד במזון, לקראת סגירתם המוקדמת, ותורים ארוכים תועדו בכמה מהם בעיר. אלא שבחלק מהמקרים המדפים היו ריקים: אחרי כמה ימים של התמודדות עם הפגזות ואף קרבות ברחובות, נראה שהאספקה שם מידלדלת כעת.
"בחיים לא ראיתי תור כה ארוך בכניסה לסופר שלנו", העידה סבטלנה, תושבת קייב "התור לסופר שלנו היה כה ארוך שהסתיים ליד חנות התמרוקים הסמוכה. דבר כזה לא היה אפילו ביום חמישי, כשבחמש לפנות בוקר טילי שיוט רוסיים תקפו את אוקראינה", אמרה בהתייחסות למכת הפתיחה הרוסית בפלישה.
לדבריה האנשים בתור ניסו ממש "לפרוץ פנימה", אבל בפנים גילו שהמדפים היו ריקים בחלקם, וכל הירקות כבר אזלו. "הגברת שהייתה לפניי חטפה את שני הלימונים האחרונים. חטפתי את אריזה האחרונה של האטריות, שמרים כדי לאפות לחם וקצת סוכריות. מקדימה המתין לי התור לקופה שעמדו בו לפחות 150 איש", הוסיפה. היא הדגישה כי למרות התור הארוך, "הייתה התנהגות למופת. אנשים עזרו אחד לשני, נתנו למבוגרים לעבור קודם".
על רקע הידלדלות האספקה במדפי המרכולים בבירה האוקראינית, ובערים אחרות במדינה, יש כאלו שמנסים כעת לסייע ולשלוח מזון למי שמתקשה להשיגו – ובין אותם מתנדבים יש גם ישראלים. מנכ"ל עמותת "יד עזר לחבר" בחיפה, שמעון סבג, שפועל ביחד עם מתנדבים ישראלים, יהודים ואוקראינים בחלוקת מנות מזון ליהודים אך גם לפליטים מקומיים במדינה, מספר כי מנהלת הסניף שלהם בקייב מתקשה למצוא מזון בחנויות.
"מחפשים מזון כדי לחלק לאנשים, מגיעים לסופרים ומוצאים שהכול ריק", אומר סבג, "היום שלחנו משלוח מאודסה, אוטו מלא עם מזון". לדבריו, "העמותה מחלקת בלבוב, בקייב וגם במעברים, במחסומים. מחלקים מים ומזון. אנחנו מסתובבים בכוונה עם מגן דוד. אנחנו מתראיינים בכל התקשורת העולמית כדי שייראו שהעם היהודי נותן יד לפליטים שנמצאים באירופה. הקמנו מאהלים, לעזור לכל מי שאפשר. באמת כואב הלב לראות ילדים מחכים בתור ימים ואנשים שמחפשים אוכל. אנשים שנגמר להם הכסף. כואב הלב לראות אנשים שלפני מספר ימים חיו חיים רגילים עם בית ורכוש ופתאום הפכו לפליטים חסרי כל".
העמותה פתחה את הסניף הראשון שלה באוקראינה בקייב כבר לפני כשבועיים, אך ביום שישי פתחה סניף נוסף, בלבוב, בעקבות פרוץ המלחמה. העיר הזו שבמערב אוקראינה הפכה למוקד עבור עשרות אלפי אנשים שעושים את דרכם לפולין, ושם פועלת גם הנציגות הישראלית שהתפנתה מקייב. "הסניפים שלנו בקייב ובלבוב משמשים כמרכזים לוגיסטיים גדולים של מזון", אמר סבג.
הוא הוסיף: "אלה הם ימים קשים וטרגיים כל כך של לחימה כבדה. אני מרגיש עצוב ומודאג מטרגדיה הומניטרית ופגיעה באזרחים חפים מפשע. רוסיה עלולה לדרדר את כל אירופה לתוהו ובוהו, חשוב לי להראות סולידריות עם הקהילה היהודית באוקראינה. זה הזמן וזהו גם הרגע וההזדמנות שלנו כישראלים להביע מסר של ערבות הדדית עם יהודים הזקוקים לכך".
המשימה, לדברי סבג, "היא לדאוג לטובתם של ניצולי השואה והיהודים בעיר קייב ובכלל בכל רחבי אוקראינה". הוא ציין כי מעבר למזון הרב המגיע למרכז הלוגיסטי בקייב, בעיר לבוב הם הצליחו לארגן גם כמויות גדולות של בגדי חורף למיניהם, כגון מעילים, צעיפים כפפות וגם תנורי חימום ורדיאטורים.