מפגן כוח מול הכנסת ובית המשפט העליון: כ-200 אלף בני אדם הגיעו להפגנת הענק של הימין בעד המהפכה המשפטית. "העם דורש רפורמה משפטית", קרא שר המשפטים יריב לוין מעל הבמה יחד עם המוחים, ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' הבטיח: "העם דורש רפורמה משפטית, והעם יקבל אותה".
ראש הממשלה העלה תמונות מההפגנה לחשבון הטלגרם הרשמי שלו, וכתב "אני מתרגש עמוקות מהתמיכה האדירה של המחנה הלאומי שעלה הערב לירושלים בהמוניו. כולנו, 64 מנדטים שהביאו את הניצחון, אזרחים סוג א׳!". נתניהו הוסיף: "חיממתם את ליבי עד מאוד ואני מודה לכל אחד ואחת מכם".
במקום ההפגנה, נשמעה בכריזה הקריאה "העם דורש רפורמה משפטית", והמונים צעקו "תפסיקו לפחד! שביבי יפסיק להתקפל" ו"לא רוצים פשרה". עוד תועדו מפגינים דורכים על כרזה עם תמונות של שופטי בית המשפט העליון, בהם הנשיאה אסתר חיות והנשיא לשעבר אהרון ברק.
בהפגנה נכחו השרים יריב לוין, דוד אמסלם, עמיחי אליהו, בצלאל סמוטריץ', ישראל כ"ץ, עידית סילמן, גלית דיסטל אטבריאן, איתמר בן גביר, אורית סטרוק ושלמה קרעי, והח"כים שמחה רוטמן, טלי גוטליב, משה סעדה, חנוך מילביצקי, אריאל קלנר, אוהד טל, משה סלומון, לימור סון הר מלך, מיכל וולדיגר, אופיר כץ, אביחי בוארון, משה פסל, אלי דלל, ששון גואטה, צגה מלקו.
יו"ר הציונות הדתית גם נאם בהפגנה, ואמר: "העם דורש רפורמה משפטית והוא יקבל רפורמה משפטית. אני רוצה לומר כאן מעל הבמה הזו - לא נוותר. לא נוותר על להפוך את מדינת ישראל למקום שעוד יותר טוב לחיות בו, לא נוותר על המדינה היהודית ולא נוותר על הדמוקרטיה הישראלית - ואף אחד לא יגנוב לנו את המונח הזה".
אחרי סמוטריץ', עלה לנאום גם שר המשפטים לוין, שאמר כי "נבחרנו כדי לתקן את העוול. לא עוד מערכת של צד אחד, ולא עוד שופטים שנמצאים מעל הכנסת ומעל הממשלה. רבים מכירים היום בצורך בתיקון. אני משוכנע שיש ביכולתנו להגיע לתיקון בהסכמה". לאחר שלוין השתמש במילה הסכמה, קריאות בוז נשמעו בקהל.
לדברי לוין, "אין ברפורמה שום דבר שיפגע בזכויות הפרט. מספרים לנו שתהיה דיקטטורה. אין שקר גדול מזה. תראו לי דמוקרטיה אחת שבה יועצים משפטיים מחליטים במקום הממשלה". בהמשך, הוא התייחס לפרישת מפלגת העבודה משיחות ההידברות בבית הנשיא, ואמר כי הוא רוצה "לפנות למרב מיכאלי ולחבריה - תצטרפו אלינו כדי שיהיה לנו בית משפט שלא יקל על אנסים. בית משפט שדואג לקשישה בדרום תל אביב ולא למסתננים שפוגעים בה. בית משפט שמגן על חיילי צה"ל ולא על שכני טרוריסטים".
שר המשפטים ציין כי הוא "מתמודד עם התקפות והשמצות בלתי פוסקות, אבל זה רק מחזק אותי. כל יום שעובר מוכיח לי כמה הדרך שלנו צודקת. אעשה כל שביכולתי כדי להביא את השינוי הנדרש למערכת המשפט". לדבריו, "האמת שלנו חזקה, ואתם מחזקים אותי ואת חבריי שנצא מלוכדים לממש את המנדט שקיבלנו. כאן בירושלים בירתנו הנצחית אנחנו אומרים בקול גדול וברור- העם דורש רפורמה משפטית".
אחרי לוין, עלה לנאום ח"כ שמחה רוטמן מהציונות הדתית, יו"ר ועדת החוקה שהוביל את הדיונים על חוקי המהפכה המשפטית. "יש כאלה שצועקים דמוקרטיה אבל הם שוכחים מה היא דמוקרטיה", אמר רוטמן. "מעל שני מיליון אנשים שהצביעו למחנה הלאומי כדי לתקן את מערכת המשפט זו דמוקרטיה. קבוצה קטנה ורעשנית ששולטת במוקדי כוח זו לא דמוקרטיה". על המהפכה המשפטית אמר רוטמן כי "זו משימת חיי ואני אמשיך לקדם אותה בכל דרך. מי שיוותר בגלל ממחאת טייסים ומילואימניקים, הוא יוותר שוב ושוב".
גם יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר נאם בהפגנה, ואמר כי "אסור לנו להישבר ואסור לנו להיכנע. צריך ללכת עם האמת שלנו ועם ההחלטות שלנו. כולנו רוצים רפורמה מלא מלא, רוצים ניצחון לעם ישראל - רפורמה עכשיו".
השר במשרד המשפטים דודי אמסלם, שנאם גם כן, אמר כי הוא "רוצה לומר מה בעצם המאבק במדינת ישראל. הרפורמה היא לא הסיפור. הסיפור האמיתי הוא המאבק על המסורות היהודית ועל הערכים היהודיים". לדברי אמסלם, "המאבק שלנו הוא על זהותה של מדינת ישראל. בלי ערכים יהודיים אין מדינת ישראל. אנחנו לא צריכים להתנצל. החיות, ניצחנו את הבחירות. הרפורמה באה כדי שנממש את הכוח שהעם נתן לנו. יש לנו ארבע שנים לפחות".
מובילי המחאה נגד המהפכה המשפטית מסרו בתגובה לנאומי הפוליטיקאים בהפגנה הערב כי "המסיכות הוסרו הערב - ישראל הופכת למדינה סף דיקטטורית. ראשי הקואליציה הכריזו כי בכוונתם להעביר את חוקי הדיקטטורה, וההתדיינות אצל הנשיא הוכחה כתרגיל הונאה. זוהי סכנה ברורה, מוחשית ומיידית. בשבת הקרובה נמשיך בשבוע ה-17 של ההפגנות".
ממטה מאבק ההייטק נמסר כי "התמונות של מפגינים דורכים על תמונותיהם של שופטי בג"צ והיועמ"שית מבחילות ומתאימות למדינות בהן שורפים דגלים וסמלי שלטון. זוהי הסתה פרועה כנגד שומרי הסף כאילו היו אויבי העם. מי שדורך על תמונותיהם של שופטי בג"צ הם אלה שרוצים לדרוס ברגל גסה את ערכי הדמוקרטיה והמחנה הליברלי בישראל".
גם אושיית הרשת נטלי דדון נאמה בהפגנה, ואמרה כי "לא ניתן יד לדריסת הערכים שלנו ונעמוד איתן. עם הנצח לא מפחד מדרך ארוכה". דדון הוסיפה כי "מכאן אנחנו פונים לממשלה ואומרים לנציגי הציבור הנבחרים - אתם נבחרי העם, והעם אמר את דברו בקלפי. המשיכו במלאכה החשובה כי לשם כך בחרנו אתכם".
בין עשרות אלפי המוחים, הגיע להפגין גם נהוראי מפתח תקווה, שאמר כי "הקול שלי נרמס בבחירות. אני מרגיש שאני משפיע, ואין לי השפעה בגלל שבג"ץ חוסם אותנו בכל מיני דרכים". לדבריו, "אני לא מרגיש סוג ב', אני פשוט מרגיש שלא שומעים אותי. רוב המתנדבים במד"א דתיים, וכך גם רוב הקצינים בצה"ל".
סרג'יו מולכו, מפגין ממושב בית מאיר הסמוך לבית שמש, אמר כי "חשוב לי להפגין נוכחות בעיקר כדי שכל העולם יראה שאנחנו לא כאלה ותרנים ומטומטמים. הקול שלנו הוא זה שבסופו של דבר יקבע ולא מה שנקבע פה בבית המשפט העליון. שבענו מזה. רוצים מדינה דמוקרטית על אמת. אני ביום רגיל לא זז מהבית. אבל היום זה יום קובע".
ברכבת ישראל אמרו כי בשל העומס שנרשם, נוספה רכבת תגבור מיוחד מתחנת תל אביב סבידור לירושלים. גם לאחר ההפגנה, הרכבת הודיעה כי הוסיפה ארבע רכבות תגבור מירושלים - שתיים למודיעין ושתיים לתל אביב, שייצאו בין 21:00 ל-23:00. לפני ההפגנה התקיימה צעדת מילואימניקים התומכים במהפכה המשפטית.
לצד צעדת המילואימניקים התקיימה גם צעדת הפרופסורים, בה צעדו עשרות פרופסורים, דוקטורים ובכירים באקדמיה הישראלית מגשר המיתרים לכיוון ההפגנה. לפני הצעדה, האקדמאים התכנסו בגשר המיתרים לעצרת מחאה. לצד דיקנים וראשי מחלקות, השתתפו בעצרת גם חתן פרס נובל לכלכלה פרופ' ישראל אומן, ופרופ' טליה איינהורן - מומחית למשפט חוקתי ואחת מנציגות הקואליציה בשיחות ההידברות בבית הנשיא.
אנשי האקדמיה מחו נגד מה שהם הגדירו כהצגה חד-צדדית של האקדמית הישראלית כמתנגדת למהפכה המשפטית. פרופ' אומן דיבר במהלך העצרת, ואמר כי "באנו למחות כנגד הדיקטטורה של אנשים לא נבחרים שכופים את עמדתם על הציבור. זה מחייב את הרפורמה המשפטית".
בעקבות המחאה נחסמו לתנועת כלי רכב הרחובות אליעזר קפלן ויואל זוסמן, בקטע שבין רחוב דרך רופין (כיכר השעון) ועד כיכר אגרנט (שדרות רבין). בנוסף נחסמו שדרות רבין בקטע שבין צומת הכוכב (כביש בגין) לשדרות בן צבי בשני הכיוונים, ורחוב הנשיא השישי בקטע שמרחוב שזר ועד שדרות רבין. שוטרים רבים אבטחו את המחאה, הכווינו את התנועה ושמרו על הסדר.
מפלגות הליכוד והציונות הדתית, שחבריהן קראו לציבור להגיע להפגנה, גם השתתפו במימון שלה - והליכוד אף מימן כ-5% מהעלויות. המחאה מותגה כ"הפגנת המיליון", על אף שאין צפי שיגיע מספר כזה של מפגינים, ובקואליציה מעריכים שיגיעו "פי 2 או 3" מההפגנה הקודמת. "להשמיע קול ברור שהעם דורש רפורמה משפטית", קרא שר המשפטים יריב לוין. "המנדט שקיבלה ממשלת הימין חייב להתממש".
העיתון יתד נאמן, מהשופרות הרשמיים של יהדות התורה, הסתייג הבוקר בכותרת השער שלו מההפגנה בירושלים - וקרא לציבור החרדי שלא להשתתף בה. במאמר המערכת נכתב כי "אסור להיות שם. אין מה לחפש שם". לדבריו, "היהדות החרדית לא שמאל ולא ימין", אלא היא נצמדת לצו הרבנים. "דעת התורה שוללת הפגנות, מלבד במקרים חריגים של עצרות מחאה שעליהן הכריזו גדולי הדור".
למרות זאת, בליכוד אמרו שגם מבני ברק יצאו אוטובוסים להפגנה - ושיותר מ-200 איש נרשמו אליהם. מארגני ההפגנה אף הודיעו בצהריים כי הכשירו "מתחם בהפרדה" באזור הסינמה סיטי שמיועד למפגינים מהציבור החרדי, "מתוך כבוד והערכה לציבור המבקש להגיע להפגנה, אך מקפיד על הפרדה".
חיים, בחור חרדי מירושלים שהגיע להפגנה למרות המאמר ביתד נאמן, אמר כי "באתי לתמוך ברפורמה שתצא לפועל. כדי שהכנסת תחליט ולא בג"ץ. לא כל מה שכותבים בעיתון אני עושה". לדבריו, "הרפורמה הזאת חשובה גם לחרדים. אני חושב שהימין לא עושה מספיק. 20 שנה ביבי מוכר לנו שאם הוא היה יכול הוא היה עושה הכול, אבל הוכח שזה סתם תירוץ כל השנים. לדעתי בכל מקרה הלכה הרפורמה. אם יהיה, יהיה משהו עדין. די התקפלו בסופו של דבר".
השתתפו בהכנת הכתבה: אדם קוטב
פורסם לראשונה: 18:34, 27.04.23